Nachtwacht verplaatst tijdens 'militaire operatie'

De Nachtwacht heeft donderdagochtend zijn vaste zaal in het Rijksmuseum in Amsterdam verlaten. Tijdens operatie die leek op een "militaire operatie" is het wereldberoemde meesterwerk naar buiten gebracht en verplaatst naar de Philipsvleugel van het museum. Het museum is een jaar bezig geweest met de voorbereidingen voor de verhuizing van Neerlands beroemdste schilderij.

Het is de eerste keer sinds 1945 dat de Nachtwacht van Rembrandt van zijn plaats is gelicht. Tegen twaalf uur werd het werk naar buiten gehesen en duwden acht mannen de kist met de hand over de straat naar de Philipsvleugel.

Het schilderij is niet te verzekeren omdat de waarde niet goed te schatten is. Er waren dus strenge veiligheidsmaatregelen getroffen. De politie had de wijde omgeving van het Rijksmuseum afgezet en veertig agenten rondlopen om de boel in de gaten te houden. Ook de brandweer stond paraat.

De verhuizing is noodzakelijk door de ingrijpende renovatie van het hoofdgebouw van het Rijksmuseum volgend jaar. De Nachtwacht en andere topstukken uit de 17e eeuw zijn tijdens de verbouwing te zien in de Philipsvleugel, die als tijdelijk museum zal fungeren.