FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 december 2003

Ontvoerde jongen werd tot moslim gemaakt

In Pakistan blijkt een minderjarige jongen te zijn ontvoerd, die vervolgens gedwongen werd om moslim te worden. Het overkwam de Pakistaanse jongen Zeeshan Gill.

Gill was na schooltijd op weg naar huis toen hij werd ontvoerd door Amjad Warriach, die elektricien van beroep is. Amjad transporteerde Gill naar de plaats Madressa Jamia al Qasim al Aloom, waar een islamitische school gevestigd is. Hier werd de jongen gedwongen om de kalima (de islamitische geloofsbelijdenis) te reciteren.

De jongen werd bedreigd en geslagen, waarop hij te horen kreeg dat hij vanaf dat moment moslim was. Wanneer de jongen zou weglopen of zich opnieuw tot het
christendom zou bekeren, dan moest hij dit met zijn leven bekopen. Zijn ontvoerders zouden hem dan doden.

Gill werd gedwongen om dagelijks te vasten. Ook wilde zijn ontvoerders dat hij het gebruiken van geweren, pistolen en handgranaten zich eigen maakte.

Intussen was zijn moeder Razia een zoektocht gestart. Uiteindelijk kwam ze erachter dat haar zoon in een moskee werd vastgehouden. Daarop daagde ze de moskee voor de rechter. Voor de rechtbank vertelde de jongen dat hij
overgegaan was tot de islam en dat hij niet naar zijn moeder terug wilde.

Omdat de jongen bang voor zijn ontvoerders was, bleef hij bij zijn verklaring. Hij hield opnieuw voor de rechtbank vol dat hij uit vrije wil moslim was geworden. Moeder Razia verzocht de rechter om haar zoon onder vier ogen te mogen spreken. Dit verzoek werd door de rechter afgewezen, omdat de rechter vond dat de jongen overgevoelig was.

Uiteindelijk slaagde moeder Razia er in, om samen met een andere zoon, Gill naar hun ouderlijke geboorteplaats Multan te ontvoeren. Daar werd hij in contact gebracht met de mensenrechtenorganisatie Claas, die zijn zaak nu behartigt.

Blatter uit kritiek op FA

FIFA president Sepp Blatter heeft kritiek geuit op het handelen van de Engelse voetbalbond in de zaak 'Rio Ferdinand'. De international kwam niet opdagen bij een dopingcontrole en dient over twee weken voor de tuchtcommissie van de FA te verschijnen.

Blatter klaagt over de lange tijd die inmiddels sinds het incident is verstreken. Volgens hem moet een dergelijke zaak onmiddelijk worden afgehandeld. "Bij de FIFA denken wij anders over het aanpakken van misdragingen. De FA moet dergelijke zaken direct behandelen."

"Je kunt deze dingen niet vooruit blijven schuiven. De zaak van Ferdinand valt natuurlijk niet direct onder de verantwoordelijkheid van de FIFA, maar misschien treft de speler wel helemaal geen blaam. Als hij onschuldig is, zeg dat dan."

Oefenduel Duitsland verschoven

Het Nederlands Elftal speelt in februari geen oefenwedstrijd tegen Duitsland. Het oefenduel, dat in Rotterdam zou worden gespeeld, is verschoven naar een datum in 2005.

Zowel Nederland als Duitsland hadden met het oog op de EK-loting gemengde gevoelens over het duel, als het aan Nederland had gelegen was het duel echter gewoon door gegaan. Team-Chef Rudi VŲller van de Duitsers wilde er echter toch graag vanaf.

Duitsland heeft inmiddels reeds een andere tegenstander gevonden, het speelt nu op 18 februari in Zagreb tegen KroatiŽ.

'Di-rect pleegt inbreuk op rechten Queen'

Het management van popgroep Di-rect uit Den Haag moet met onmiddellijke ingang een fotoboek over de jonge bandleden van Di-rect uit de handel nemen. Dat eist althans het management van de Britse popgroep Queen.

Op de voorkant van 'Het officiŽle Di-rect Fotoboek' zijn de vier Di-rect bandleden geportretteerd zoals Queen op de hoes van de lp The Miracle uit 1989. Volgens het management van Queen berusten de exclusieve rechten op dat beeld bij hen, en mag dat zonder toestemming niet worden gebruikt.
Weldoeners kunnen terecht bij Robin Hood-rekening

Minister de Geus gaat een speciale rekening openen waarop grootverdieners een bijdrage kunnen storten die naar de door de bezuinigingen getroffen minima gaat. De 'Robin Hood-rekening' is een idee van de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer. Deze wilden eigenlijk een verplichte bijdrage van de grootverdieners, maar dat vond de CDA-bewindsman te ver gaan. Maar de rekening vond hij een goed idee. "Waar de overheid niet meer kan helpen, is het goed dat mensen voor elkaar opkomen. Ik geef ze de mogelijkheid solidariteit te tonen", zei de Geus donderdag na zijn begrotingsdebat in de Tweede Kamer.

"Het verschil tussen arm en rijk wordt in 2004 anders onaanvaardbaar groot", aldus GroenLinks Kamerlid Van Gent. "Ik heb het niet verzonnen. Mensen die zelf wat over hebben, kunnen best een duit in het zakje doen", zo sluit de minister aan.

Op het ministerie zal de Geus een telefoonteam formeren. Gulle gevers kunnen daar het rekeneningnummer opvragen. De Geus zorgt er vervolgens voor dat het geld in de pot voor de bijzondere bijstand, waar het kabinet 170 miljoen euro op bezuinigt, bij de gemeenten terechtkomt.

Aanvaring op de Waal bij Ewijk

Vanavond rondom half negen zijn bij Ewijk twee schepen op elkaar gebotst.Hierbij is zover bekend ťťn gewonde gevallen. Een van de schepen, met 2000 ton gasolie aan boord, is zinkende. Een brandweerboot en een politieboot zijn ter plaatse.

Beide schepen liggen midden op de Waal. Het ene schip zou achterop de andere gevaren zijn. Het tweede schip had geen lading en heeft het zinkende schip aan zichzelf vastgemaakt te voorkomen dat het helemaal onder water verdwijnt. Of er gasolie lekt is tot nu toe nog onduidelijk, maar volgens de politie is er geen explosiegevaar.

Peter R. de Vries ontmaskert getuige

Peter R. de Vries heeft een gedetineerde die een aantal keer voor justitie in grote rechtszaken heeft getuigd, ontmaskerd als leugenaar. Het gaat om Cees van Z. (39), die eerder al door de Alkmaarse rechtbank als ongeloofwaardig ter zijde werd geschoven in de Wijker-moordzaak.

De zaak waar De Vries vanavond over berichtte, betrof de wegens moord op zijn vrouw Angelique veroordeelde Paul van O. Hij is door het Hof veroordeeld tot 16 jaar cel. In deze zaak beweerde Van Z. dat Van O. op de luchtplaats de moord tegenover hem bekende. Hij zou zijn vrouw hebben doodgestoken. Het lijk van Angelique is echter nooit gevonden, ook een mes is niet aangetroffen. Toch stelde het Hof in het arrest dat Angelique met een mes om het leven is gebracht, enkel op basis van Van Z.'s verklaring.

Ook in de Wijker-moordzaak kwam van Z. met een verhaal op de proppen dat ťťn van de verdachten op de luchtplaats tegenover hem zou hebben bekend.

Cees van Z. was niet blij met de uitzending van vanavond. Vanuit de gevangenis belde hij De Vries op en bedreigde hem: ''Als mijn naam op televisie komt, komen daar gevolgen van. Ik weet waar je woont en waar jij je hond uitlaat". De Vries liet vanavond opnamen van de bedreigingen horen. De bandopnamen waarop Van Z. toegeeft gelogen te hebben over Van O. waren overigens heimelijk gemaakt door een advocaat van Van O.

Onlangs kwam Van Z. overigens met een verklaring dat hij weet wie verantwoordelijk is voor de vuurwerkramp in Enschede in mei 2000. De recherche in Enschede onderzoekt een en ander nog.

In de zaak van Paul van O. is inmiddels al een cassatieverzoek ingediend door zijn advocaat. De valse getuigenis van Van Z. zal daarbij wellicht cruciaal zijn.

94 procent van de vrouwen liegt wel eens

stanhope_nl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit een onderzoek van het Britse vrouwenblad 'That's Life!' is gebleken dat 94 procent van de vrouwen wel eens liegt. Van de vrouwen met een relatie gaf 17 procent toe wel eens een affaire te hebben gehad. Hoog op de lijst van zaken waarover vrouwen liegen staan onder andere hun gewicht (51 procent), hun achtergrond (30 procent) en hun salaris (29 procent).

53 procent van de ondervraagden zou het haar partner niet vertellen als een kind voorkomt uit een slippertje, bijna de helft van de vrouwen faked orgasmes en 46 procent doorzoekt de kleding van de partner.

Het onderzoek is onder 5000 Britse vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 38 jaar gehouden.

Ralf flirt met Toyota

Juan Pablo Montoya heeft getekend bij McLaren, Klien heeft getekend bij Jaguar en Nick Heidfeld heeft een voorcontract getekend bij Jordan. Maar Ralf Schumacher wacht nog steeds op verlenging van zijn contract.

In 2004 loopt het contract af van Ralf en volgens zijn manager Willi Weber is het nog een kwestie van dagen voordat het ondertekend wordt.

Teambaas van Williams, Frank Williams, wil tijd winnen om zo het salaris van Ralf te minderen. Met een geschatte 12 miljoen euro is Ralf de op een na best betaalde coureur in de F1. Zijn broer Michael staat op de eerste plaats. Voor dat zelfde geld zou Williams in 2005 twee sterke coureurs aan kunnen trekken. Er gaan geruchten de ronde dat Mark Webber en Rubens Barrichello naar Williams komen in 2005.

Maar nu probeert de manager van Ralf meer druk uit te oefenen bij Williams en is gaan onderhandelen met Toyota. Montoya had voordat hij getekend had bij McLaren ook al met Toyota geflirt. Ralf Schumacher weet natuurlijk ook dat Toyota een megabudget heeft voor de eerst komende jaren en dat succes niet uit kan blijven.

De strategie van Willi Weber zal er als volgt uit zien. Eerst bij een ander team, Toyota, goed voor de dag komen en daarna bij een ander team, Williams, tekenen. De positie van Ralf is zeer goed, dit omdat het team van Williams na het wegvallen van Montoya iemand zoekt voor het verder ontwikkelen van de auto. Ralf hoeft alvast niet bang te zijn voor Nelson Piquet Jr. Deze reed zonder problemen danwel 63 rondes, maar gooide geen hoge ogen en was 3 seconde langzamer als Ralf.

Gratis motoren Minardi?

De manager van Wilson, Justin Palmer, heeft Jaguar gevraagd om gratis motoren te leveren aan Minardi als zij het beste voor hebben met Justin.

De manager van Justin Wilson had het idee dat, nu ze voor Klien hebben gekozen bij Jaguar, dat Jaguar de kosten van de motoren zullen betalen om Justin in het zadel te helpen bij Minardi.

Jaguar heeft nog geen antwoordt gegeven op het idee van Palmer. Het is te verwachten dat daar binnen niet afzienbare tijd een antwoord op komt.

Mocht Jaguar er mee instemmen dan zullen de kansen van Jos Verstappen wel eens drastisch kunnen krimpen. Gianmaria Bruni zou al een contract hebben getekend bij Minardi, maar dit is nog niet bekend gemaakt door Minardi zelf. Mocht dit gerucht waar zijn dan is er nog maar 1 optie voor Verstappen en dat is Jordan.

Zonneveld na winterstop terug

Middenvelder Mike Zonneveld van NEC zal pas na de winterstop weer in actie kunnen komen. Hij herstelt van een meniscusoperatie.

Zonneveld (23) liep twee weken geleden op de training een knieblessure op. De knie werd aanvankelijk enkel dik. Uit een kijkoperatie bleek echter dat hij een scheurtje in zijn meniscus had.

Met de ingreep van deze week hoopt Zonneveld in januari weer te kunnen spelen. NEC speelt op 25 januari de uitwedstrijd tegen Ajax.

Snelle scooters mogen vernietigd worden

In Rotterdam kunnen overlast veroorzakende scooterrijders hun vervoermiddel kwijtraken. De Rotterdamse rechtbank steunt de harde aanpak van de politie, zo bleek vandaag. De rechter bepaalde dat vier scooters terecht in beslag zijn genomen.

De scooters mogen van de rechter bovendien worden vernietigd. Ze waren opgevoerd, zodat zij snelheden konden halen tot boven de 100 kilometer per uur.

BelgiŽ wil ontvoerde meisjes uit Iran terughalen

bbstreams had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Belgische ambassade in Iran zitten sinds deze week twee Belgische meisjes van Iraanse komaf, die door hun vader naar Iran werden ontvoerd. Deze week wisten ze op weg naar school in een taxi te springen en te ontsnappen naar de ambassade.

De kinderen zijn in BelgiŽ toegewezen aan hun moeder, een Iraanse die arts is in Luik. De vader ontvoerde de meisjes in augustus, nadat hij ze meenam op vakantie naar Griekenland. De oudste dochter vertelde haar moeder in een brief dat zij en haar zusje in Iran weinig eten krijgen en dat hun vader hen slaat. De directeur van de Iraanse school waar de meisjes op zitten, schreef volgens de moeder dat haar dochters vaak blauwe plekken hebben.

Een groot probleem is dat Iran de rechterlijke uitspraak van BelgiŽ over de toewijzing, niet accepteert. Er wordt nu onderhandeld over een vrijgeleide van de meisjes uit de ambassade. De Belgische minister Louis Michel (Buitenlandse Zaken) heeft verklaard desnoods persoonlijk naar Teheran te willen reizen om daar de meisjes te bevrijden.

R'damse CDA wil hardrijders bestuurlijk beboeten

De Rotterdamse CDA-fractie wil dat de gemeente voortaan de bevoegdheid krijgt om boetes uit te delen aan automobilisten die te hard rijden in woonwijken. Volgens het CDA is de onveiligheid in de wijken veel Rotterdammers een doorn in het oog.

Aan de lijst van bestuurlijke boetes wil het CDA, naast te hard rijden in woonwijken, ook door rood rijden en lopen, op de stoep fietsen ťn het dumpen van afval laten opnemen. Tevens zou de gemeente boetes op moeten kunnen leggen voor illegaal geplaatste schotelantennes.

Minster Donner van Justitie (CDA) deed onlangs het voorstel om gemeenten de bevoegdheid te geven om bestuurlijke boetes op te leggen voor kleine overtredingen. Het zou dan gaan om zaken waar de politie vaak geen tijd voor heeft, zoals wildplassen en illegaal aanplakken.

Taakstraf voor bedreigen A'damse agent

Aryan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vandaag is een 21-jarige Amsterdammer, die in september werd opgepakt voor het bedreigen van een politieagent in Amsterdam-West, veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur.

De man hing samen met twee vrienden in Amsterdam-West een pop door middel van een strop aan een boom. Op de pop stond de tekst 'Ernest ik krijg je wel. Afzender Hamas'. Daaronder was een mes getekend. Met Ernest werd de buurtregisseur van Amsterdam-Osdorp, Ernest Frissen, bedoeld.

De twee andere verdachten, die minderjarig zijn, kregen beiden een taakstraf van 40 uur opgelegd.

Lierse alsnog eerlijk verder

Lierse SK heeft zich op eerlijke wijze toegang verschaft tot de volgende ronde van de belgische bekerstrijd. Het versloeg ditmaal Millen met 5-0. De wedstrijd werd overgespeeld daar de vorige maal de treffer 'oneerlijk' tot stand kwam.

In het bewuste duel ging Lierse SK met de zege aan de haal (0-1), door op het moment dat de amateurs van Millen de bal uitspeelden voor het mogelijk maken van een blessurebehandeling toch het spel voort te zetten.

Lierse bood na de wedstrijd Millen een replay aan, omdat men het gestolen resultaat niet wenste. Gisteren was het verschil echter duidelijk aanwezig. Lierse SK zal in de achtste finales spelen.

Sint populairder dan ooit

De goedheiligman is dit jaar populairder in Nederland dan ooit tevoren. 60% viert het sinterklaasfeest, hetgeen nog hoger is dan het vorige record van 1996, toen 58% Sint Nicolaas vierde. Een en ander blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO, dat sinds 1995 ieder jaar een 'sinterklaasonderzoek' uitvoert. Vooral bij gezinnen met kinderen onder de 12 jaar is het op 5 december feest. Ruim 80% viert de verjaardag van de sint met cadeautjes.

Het bedrag dat voor 'het heerlijk avondje' wordt uitgetrokken ligt wel wat lager dan vorig jaar. Het bedrag per huishouden is naar schatting gemiddeld 120 euro tegen 135 euro in 2002.

Sinterklaas wint het nog altijd van de kerstman, blijkt uit het onderzoek. Want 50% van de Nederlanders viert Kerst met cadeaus: 10% minder dan op 5 december.

Het onderzoek van TNS NIPO is overigens in tegenspraak met een onderzoek van de bureaus Q&A en ITM, wat juist stelde dat er dit jaar minder aan Sinterklaas gedaan zou worden.

EK: Geen nederlandse arbiters actief

Op de lijst van scheidsrechters voor Euro 2004 staat geen enkele nederlandse scheidsrechter, zo blijkt uit de presentatie van de UEFA vandaag.

Jaap Uilenberg, technisch coŲrdinator van de Nederlandse scheidsrechters, reageerde niet verrast. "We hadden al voorinformatie ontvangen. Maar gezien de verjonging op de nieuwe internationale lijst per 1 januari en een beleid van snelle doorstroming van jonge scheidsrechters, hebben we er alle vertrouwen in dat er zo snel mogelijk weer Nederlandse scheidsrechters op het hoogste podium te zien zijn".

Afgelopen zomer zette de KNVB twee talentvolle scheidsrechters op de internationale lijst, Eric Braamhaar en Ruud Bossen. Ook droeg het scheidsrechter Pieter Vink voor. Zij fluiten derhalve onder andere Champions League duels. Braamhaar kreeg al de finale van het WK onder 17 toebedeeld.

De selectie van scheidsrechters voor Euro 2004:

Collina (Ita), Nielsen (Den), Riley (Eng), VeissiŤre (Fra), Merk (Dui), Hauge (Noo), Cortez Batista (Por), Ivanov (Rus), Michel (Slv), Mejuto Gonzalez (Spa), Frisk (Zwe), Meier (Zwi)

Van der Gouw naar RKC

RKC Waalwijk heeft voor de rest van het seizoen Raimond van der Gouw (40) aangetrokken als tweede doelman.

Door het uitvallen van Wilco de Vogt -zware knieblessure- was RKC op zoek gegaan naar een vervanger. Van der Gouw kon afgelopen zomer geen nieuw contract afdwingen bij West ham United en besloot daarop bij AGOVV wat mee te trainen. Toen RKC bij hem aanklopte, was de zaak snel rond.

Van der Gouw brengt veel ervaring mee. Hij speelde eerder voor Go Ahead Eagles, Vitesse, Manchester United en West Ham United. Hij kwam tot op heden 27 maal in europees verband in actie, onder meer elfmaal in de Champions League.

Verrassing in Carling Cup

De achtste finales in de Carling Cup -de engelse league cup- hebben tot een paar verrassende resultaten geleid.

Manchester United werd uitgeschakeld door West Bromwich Albion. Albion won thuis met 2-0 dankzij doelpunten van Bernt Haas en Scott Dobie. Albion kon het zich zelfs permitteren een penalty te missen.

De eerste divisionist mocht het opnemen tegen een sterk verjongd United. Ook had Ferguson de tweede keeper Roy Carroll opgesteld. Ruud van Nistelrooij was niet aanwezig. Vorig jaar stond United nog in de finale.

Ook Liverpool werd uitgeschakeld. Bolton Wanderers verraste de Reds in het eigen Anfield (2-3).

Al na vier minuten kwam Bolton 0-1 voor door Mario Jardel. Het hield daarna de voorsprong in stand tot twintig minuten voor tijd. Tien minuten voor tijd nam Bolton wederom de leiding. Vijf minuten later leek Vladimir Smicer de wedstrijd naar een gelijkspel te brengen (2-2). Het slotakkoord in blessuretijd was echter voor Youri Djorkaeff, die middels een penalty Bolton een ronde verder schoot.

Uitkomst loting kwartfinales
Bolton - Southampton
Aston Villa - Chelsea
West Brom - Arsenal
Tottenham - Middlesbrough

Speeldatum 15 december

Disneyfilms brengen recordbedrag op

De films van Walt Disney hebben dit jaar al een recordbedrag van 3,1 miljard dollar opgeleverd. Het vorige record dateert van vorig jaar, toen Sony Pictures 2,9 miljard dollar ophaalde. Dat kwam vooral door de film Spiderman.

Het Amerikaanse amusementsbedrijf, dat haar films via dochter Buena Vista uitbrengt, bracht dit jaar succesvolle films als The Pirates of the Caribbean en de animatiefilm Finding Nemo uit.

Bizar Chileens wezentje blijkt organisch

In oktober werd in Chili een merkwaardig mensachtig wezentje van vijftien centimeter groot gevonden. Het wezentje werd bij een kerk 150 kilometer van Iquique opgegraven. Voordat er onderzoek gepleegd kon worden werd het wezentje verkocht aan een anoniem persoon. De huidige eigenaar is nu getraceerd.

Het Chileen-Spaans Instituut voor Onderzoek en Exobiologische Studies (IIEE) heeft delen van het wezentje mogen onderzoeken, en het blijkt dat deze van organisch materiaal is. IIEE kan het wezen voor zes miljoen overkopen van de huidige anonieme eigenaar. Het wezentje wordt momenteel niet goed geconserveerd door de huidige eigenaar. De schedel is zich al aan het ontbinden.

Onderzoeker Mario Dussuel draagt als theorie aan dat het een menselijk embryo kan zijn, met als argument dat de schedel een breuk heeft die mogelijk veroorzaakt is door abortus. Desalniettemin zijn de karakteristieken van het wezen niet gelijk een menselijk embryo, maar dit kan mogelijk een vergroeiing zijn. Deze hypothese moet nog geverifiŽerd worden door genetische experts, aldus Dussuel.

Protest Besiktas afgewezen

tolgashakur wist ons vandaag het volgende te melden:
Het Champions League duel Besiktas-Chelsea wordt op dinsdag 9 december definitief in Gelsenkirchen (Dui) gespeeld. Het protest van Besiktas werd afgewezen door het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS) in Lausanne.

De CAS bevestigde met het vonnis de beslissing van de UEFA. Die had het duel verplaatst naar Gelsenkirchen met het oog op de recente aanslagen in Turkije, waardoor de veiligheid in het geding was. Besiktas diende een protest in omdat het vond dat de situatie in Istanbul weer veilig zou zijn.

Besiktas hoeft niet te vrezen voor een kil stadion. Bij de wedstrijd van Galatasaray in het Westfalen stadion van Borussia Dortmund waren er 66.000 overwegend Turkse supporters aanwezig.

In poule G is Chelsea al zeker van de volgende ronde. Besiktas moet winnen om zeker door te gaan, bij gelijkspel of verlies ligt het in de handen van Sparta Praag en Lazio Roma.

Nederlandse economie krimpt met 0,75%

De economie in Nederland draait zeer slecht op het moment. Zo slecht dat het CPB voor dit jaar een inkrimping van 0,75 procent voorspelt. Een dergelijke sterke krimp is sinds de jaren tachtig niet meer voorgekomen in Nederland. De krimp is het op twee na laagste groeicijfer sinds de Tweede Wereldoorlog. Alleen in 1958 en 1982 was er sprake van een nog grotere economische teruggang.

Ook volgend jaar zal de economie minder hard groeien dan eerst was voorspeld. Voor 2004 zal de groei ťťn procent bedragen.

Daarnaast verwacht het CPB dat de werkloosheid verder zal toenemen, met name in de zorg- en de marktsector. In 2004 zal zeven procent van de beroepsbevolking werkloos zijn, aldus het CPB. Dit komt neer op ongeveer 540.000 mensen. Het CPB voorspelt verder dat de stijging van de lonen en de inflatie verder afnemen. De inflatie, in 2001 nog op een hoogtepunt van 4 procent, daalt onder de 2 procent.

Gisteren werd al bekend dat Nederland afsteven af op nog hogere begrotingstekorten, ondanks de zware bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren. Uit de uitgelekte publicatie van het CPB bleek al dat Nederland dit jaar een begrotingstekort van drie procent zal hebben. Dit is de maximaal toegestane grens volgens de Europese begrotingsafspraken, het stabiliteitspact.

In de politiek is met grote bezorgdheid op het slechte nieuws gereageerd. Zo heeft de VVD al aangegeven dat het niet zal accepteren dat Nederland de Europese norm overschrijdt. CDA en D66 willen de voorjaarsnota afwachten, de eerste tussenstand van FinanciŽn over de begroting van 2004.

De vakbonden hebben aangegeven dat het kabinet niet nog meer mag bezuinigen. De vakcentrale FNV waarschuwt het kabinet alvast dat extra bezuinigingen op de sociale zekerheid het najaarsakkoord in gevaar brengen. "Wij zien geen aanleiding voor extra bezuinigingen en zeker niet op onderwerpen als de WW, WAO, VUT en prepensioen, waarover we nog met elkaar in gesprek zijn naar aanleiding van het najaarsakkoord", aldus een woordvoerster.

Noodlanding vliegtuig na blikseminslag

Fogel had ons via de newssubmit het volgende herschreven ťn vertaalde bericht te melden:

Een vliegtuig van Kato Air heeft een crashlanding gemaakt op BodÝ vliegveld (Noord-Noorwegen) nadat het door de bliksem werd getroffen.

Er waren vier personen aan boord van het vliegtuig: twee passagiers, een kapitein en een piloot. Iedereen was nog bij bewustzijn toen ze naar het ziekenhuis in BodÝ werden vervoerd.

Het ziekenhuis meldt dat twee personen ernstig gewond zijn en dat deze nu op de intensive care liggen. De andere twee zijn slechts licht gewond en liggen ter observatie in de eerstehulp afdeling.

De alarmcentrale ontving vanochtend om 8.54 uur een melding van de crashlanding. Het vliegtuig was op weg van RÝst naar BodÝ, en tijdens de landing in BodÝ zond de piloot noodsignalen. Het vliegtuig van het type Dornier 228 (een tweemotor propellorvliegtuig dat plaats heeft voor 19 personen) was door de bliksem getroffen. Het weer in BodÝ was op dat moment sterke wind met windvlagen op stormsterkte.

Al het vliegverkeer in BodÝ is na het ongeluk gestaakt en het luchtverkeer wordt naar andere vliegvelden omgeleid.


Het door de bliksem getroffen toestel van Kato Air
(foto: BjÝrn Erik Rygg Lunde)

"Graancirkel ontstond op onbekende wijze"

Uit een onderzoek van vijf maanden blijkt dat de graancirkelformatie die in juni in Solano, Canada verscheen, niet het werk geweest kon zijn van vier tieners die beweerd hebben dat zij die gemaakt hebben bij wijze van grap. Dit hebben wetenschappers van Psi Applications in een persconferentie in Fairfield woensdag bekend gemaakt.

"We hebben geconcludeerd dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat de vier tienerjongens de gigantische graancirkelformatie die op 18 juni in het veld van Larry Belestra verscheen gemaakt hebben. Wetenschappelijke gegevens die we bij het onderzoek gevonden hebben wijst op een andere, anomale of onbekende bron", zegt directeur Steve Moreno.

"De fysieke veranderingen in het gewas kan niet gedupliceerd worden. Het lijkt erop dat het fenomeen veroorzaakt is door plasma-energie". "De jongens zeiden dat ze de cirkels met planken en een touw gemaakt hebben bij maanlicht. Het was echter nieuwe maan op de nacht dat zij zeiden de cirkels gemaakt te hebben, dus er was geen maanlicht."

Het onderzoek toonde significantie verschillen in de groeinodes van graan die binnen de graancirkels genomen werden, en van graan die buiten de graancirkels genomen werden. "Enkel met microgolven (magnetronstraling) konden we dezelfde effecten creeŽren die we aantroffen in de graanstengels van binnen de cirkels".

Op 27 juni werd er een heldere bal boven het veld waargenomen. "Zulke plasmaballen zijn eerder gerapporteerd bij graancirkels", aldus de onderzoekers.

Advocaat Oskamp met dood bedreigd

Reinier Oskamp, advocaat van het Amsterdamse advocatenbureau Fort, is gisteren met de dood bedreigd. Frits Kemp, zijn kantoorgenoot, heeft laten weten dat een brief is bezorgd met drie kogels erin en de tekst "Een voor Twaalf."

De brief wordt opgevat als een laatste waarschuwing voor Oskamp. Kemp heeft geen idee wie er achter de actie zit. Oskamp vertegenwoordigt als advocaat Imca-vastgoed van zakenman Erik de Vlieger. Imca is in een juridische strijd verwikkeld met AMS-hotels over een huurachterstand. "Oskamp is niet ondergedoken, maar hij heeft wel een paar dagen vrij genomen," aldus Kemp voor Radio 1.

Stevens ontslagen door Hertha

sqlsmurft en Tolgashakur wisten ons vandaag het volgende te melden:
Hertha BSC heeft trainer Huub Stevens vandaag ontslagen. De club maakte dit zojuist bekend op een persconferentie.

Na de nederlaag van afgelopen weekend thuis tegen Schalke 04 (1-3) had Stevens al een indringend gesprek van een halfuur met manager Dieter HoeneŖ gehad. Het bekerverlies van gister betekende de druppel en het einde van zijn verbintenis met de Berlijnse club. Tot aan de winterstop zal de trainer van de amateurs van Hertha BSC Andreas Thom de taken van Stevens waarnemen.

Het voortijdig vertrek van Stevens kost Hertha een flinke duit. Het contract van de trainer liep nog door tot medio 2005. Er zal derhalve een afkoopsom ter grootte van ongeveer een miljoen euro dienen te worden betaald.

Stevens werkte vanaf 1 juli 2002 bij Hertha BSC. Eerder was hij trainer van Schalke 04, Roda JC, Fortuna Sittard en jeugdtrainer bij PSV. Met Schalke 04 haalde hij zijn grootste succes, het veroveren van de UEFA Cup in 1997. Met die club wist hij ook tweemaal de Duitse beker te winnen ('01/'02). De landstitel bleef in 2001 maar net buiten bereik.

Klanten beroofd bij overval belwinkel Amsterdam

malakka had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteravond is een telefoonwinkel aan de Hagedoornweg in Amsterdam-Noord overvallen. Hierbij zijn alle klanten beroofd van persoonlijke bezittingen.

Drie gemaskerde mannen drongen rond 23.00 uur de zaak binnen. De aanwezigen werden met vuurwapens bedreigd, waarbij de eigenaar van de winkel moest gaan liggen. De aanwezige klanten werden in de belhokjes gedirigeerd. Daarna maakten de overvallers goederen uit de winkel buit en beroofden de klanten.

De overvallers zijn daarna te voet verdwenen in onbekende richting. De politie onderzoekt de zaak.

Bizarre dode eland aangetroffen in New Mexico

In het Lincoln National Forest in New Mexico is onlangs een bizar kadaver aangetroffen. Een dode jonge eland waarvan niet alleen het hoofd verwijderd was, maar ook het rectum en de genitaliŽn.


De eland werd tijdens een wandeling rond 13:00 aangetroffen in een ondiepe afgrond, niet ver van het boswachtersperceel, 15km ten oosten van Cloudcroft. De dode eland was een kleintje, de lengte van borst tot achterkant was misschien 120cm, en het woog ongeveer 200 tot 300 kilo. De lijkstijfheid was volledig en compleet. Er was geen zichtbare zwelling, noch was er bewijs dat de eland was geslacht door een jager, aangezien er geen zichtbare lineaire incisie aan het achterlijf of borst was.

"De kop was verwijderd, alsof het van het lichaam was gesneden daar waar de nek overgaat aan het lichaam, en de wervels staken zo'n 15cm uit het (weg)gesneden gebied, eindigend in een glad afgesneden wervel. Tot zover zou men een 'trophy hunter' verdenken, die het misschien gewoon gedood had om de kop aan zijn muur te hangen. Echter geloof ik dat deze eland veel te klein was om een significant gewei te hebben (misschien zelfs helemaal geen gewei)", aldus de boswachter.

"Wat erg bizar is, is dat het rectum van deze eland nauwkeurig uitgehold is. Verder zijn de genitalieŽn verwijderd, en er is duidelijk geen manier om de sekse van dit dier te bepalen. Het verwijderen van de genitalieŽn kan misschien toegeschreven worden aan bepaalde dieren (we hebben bergleeuwen en beren, evenals coyotes) omdat de verwijdering niet op zulke schone, chirurgische manier lijkt te hebben plaats gevonden volgens mijn beperkte observatie."

Een uitgebreider artikel met foto's is hier te lezen (Waarschuwing: Schokkende foto's).

Voor mensen met een sterke maag zijn hier de onsmakelijke foto's van het dier:
Overzichtsfoto waar de eland ligt
Foto van het kadaver
Foto van waar het hoofd zat
Foto van plek van het verwijderde rectum en genitaliŽn
Close-up foto van plaats van het verwijderde rectum en genitaliŽn

Weinig animo bij moslims voor imamschool

Hoewel de islamgemeenschap in Nederland hard groeit, blijkt er onder de moslims in Nederland weinig draagvlak te zijn voor een erkende opleiding voor imams, waaraan de overheid bijdraagt. Dit kan geconcludeerd worden uit een onderzoeksrapport dat een speciale adviescommissie deze week aan staatssecretaris Nijs van Onderwijs heeft overhandigd.

…ťn van de problemen is dat de diverse stromingen van de islam niet allemaal in ťťn opleiding aan bod kunnen komen, aldus moslimorganisaties. Vandaag liet een woordvoerder van het ministerie weten dat er in principe geen zaken zijn die de komst van een imamopleiding belemmeren.

Bovendien verwelkomt staatssecretaris een eventueel initiatief. "Ze zal het verzoek net zo behandelen als dat voor andere nieuwe opleidingen." Desondanks prefereren de meeste moskeeŽn een imam van hun eigen stroming. Dit is dan ook de reden dat ze niet enthousiast zijn over de mogelijke komst van een gemeenschappelijke opleiding, zo blijkt uit het onderzoek.

De Nederlandse wetgeving kent weinig obstakels voor een breed aanvaarde opleiding. Toch zijn de belemmeringen binnen de islam groot. Zo zijn veel plaatselijke moskeeŽn autonoom en er bestaat onduidelijkheid over wat een imam is en de eisen waaraan hij moet voldoen. Verder is er geen eenduidigheid tussen de verschillende stromingen binnen de islam, zijn er geen algemene selectiecriteria en is er te weinig geld beschikbaar om een goed opgeleide imam te betalen. De commissie denkt daarom dat de komst van een erkende imamopleiding nog lang op zich laat wachten.

In plaats van een opleiding voor de gehele moslimgemeenschap is het volgens de onderzoekers realistischer om te denken aan een opleiding per godsdienstige richting of groepering binnen de islam.

De Nieuwe Omroep wil het publieke bestel in

De Nieuwe Omroep wil opnieuw gaan proberen om in het publieke bestel te komen. De omroep zou nog maar 5000 leden nodig hebben. De Nieuwe Omroep wil in juni 2004 een aanvraag indienen om de status van aspirant-omroep te verwerven.

Eerder al werd De Nieuwe Omroep afgewezen voor het publieke bestel. Hierna ging de omroep op internet uitzenden. Ook ouderenomroep 'Omroep MAX' gaf onlangs aan bijna genoeg leden te hebben om toe te treden tot het bestel.

Opnieuw AH-medewerkers aangehouden

In Amsterdam-Oost zijn opnieuw twee personeelsleden van een Albert Heijn-filiaal gearresteerd na problemen met klanten. Hierbij vielen rake klappen.

Eťn van de twee aangehouden medewerkers blijkt al eerder veroordeeld te zijn. Prins Bernhard reageerde destijds boos, toen hij hoorde dat justitie twee Albert Heijn medewerkers ging vervolgen, die bij het overmeesteren van een overvaller te veel geweld zouden hebben gebruikt.

De persofficier weet nog niet of de winkelmedewerkers ook nu een proces aan de broek krijgen. "De zaak ligt dit keer genuanceerder." De personeelsleden zouden twee mannen die de zaak wilden binnengaan, verzocht hebben om de winkel te verlaten. Toen die agressief werden, zou er over en weer geslagen zijn.

Maja Bradaric vermoord vanwege roddels

De 16-jarige Maja Bradaric is vermoord vanwege roddels die zij zou verspreiden. Dat zou blijken uit verklaringen van verdachten.

De 18-jarige hoofdverdachte Goran M. zou de 16-jarige scholiere uit Nijmegen in de auto tijdens het rijden hebben gewurgd met een stuk touw. Maja zat rechtsvoorin, Goran M. zat achter haar. Twee andere verdachten - Ferdi O. (18) en Maja's ex-vriend Goran P. (16) - zaten toen ook in de auto. In dezelfde auto lag een jerrycan met benzine waarmee later het lichaam van Maja in brand werd gestoken. Goran M. zou hebben gehandeld uit woede op het hem goed bekende meisje. Maja zou roddels over hem verspreiden.

Het plan om Maja te doden en vervolgens te verbranden zou vantevoren in de vriendengroep van Goran M. zijn bedacht. De hoofdverdachte had een overheersende invloed op zijn medeverdachten. Daardoor heeft bijvoorbeeld Nina K. het slachtoffer uit haar ouderlijk huis gelokt. Ook Nina K. zit, samen met drie andere verdachten, nog vast.

Maja Bradaric werd op 17 november vermoord en daarna in brand gestoken. Haar lichaam werd in de nacht van 17 op 18 november brandend aangetroffen in Bemmel. Eerder meldde De Telegraaf dat Maja werd vermoord omdat ze 'te westers was' en dat een familierelatie tussen de hoofdverdachte en Maja zou bestaan. Dit werd later door het Openbaar Ministerie ontkend.

Kwekers verhuizen naar BelgiŽ

McGuyver had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Belgische politie heeft dit jaar al 231 hennepkwekerijen ontdekt, dit zijn er nu al twee maal zoveel als in 2000 (112) en ook meer dan vorig jaar (214). Nederlandse kwekers lijken naar BelgiŽ te verhuizen.

De oorzaak hiervan is de hardere aanpak van de kwekers in Nederland en het gedoogbeleid van softdrugs, aldus parlementslid Vandeurzen (CD&V). Hij kreeg de cijfers van minister Dewael van Binnenlandse Zaken.

Een populaire locatie is de regio bij Tongeren (bij Maastricht) hier werden negentien plantages gevonden, drie keer zoveel als in 2000. Ook zijn de gebieden rondom Dendermonde, ten zuiden van Zeeuws-Vlaanderen, populair onder de kwekers.

Fietsenstallingen NS vroeger en vaker dicht

De fietsenstallingen bij stations gaan vroeger en vaker sluiten. De Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn tot deze maatregel gekomen, omdat de dochter-bv, NS fiets, vele tonnen verlies zou lijden op jaarbasis. De Fietsersbond is van mening dat de NS te veel bezuinigt.

In heel Nederland zijn ongeveer negentig bewaakte fietsenstallingen. Wanneer die eerder en vaker dicht zijn, 's avonds en in het weekeinde, hoopt de NS te besparen op personeelskosten. Op de lange termijn moeten de stallingen geautomatiseerd worden en zo de rol van de bewakers overnemen.

De Fietsersbond vroeg eind oktober al aan de Tweede Kamer om 75 miljoen euro voor een verbetering van alle fietsenstallingen op stations in Nederland.

Verhuizing voor de Nachtwacht

Misschien wel het meest beroemde schilderij ter wereld, de Nachtwacht, moet worden verhuisd. In verband met aanstaande verbouwingswerkzaamheden in het Rijksmuseum in Amsterdam moet het schilderij uit 1642 worden verplaatst van het hoofdgebouw naar de Philipsvleugel.

Alle topstukken uit de zeventiende eeuw zullen in de Philipsvleugel worden onder gebracht. Het schilderij zal buiten het gebouw om moeten worden verplaatst, het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat het schilderij buiten komt.

Het schilderij zal eerst in een kist en vervolgens in een doos en dat geheel in een hoes worden verplaatst. Het doek van 4,54 bij 3,79 meter zal ook nog eens met apparatuur die in de kist is ingebouwd worden geobserveerd. De temperatuur en luchtvochtigheid worden bijgehouden.

De verhuizing werd al een keer onder toeziend oog van de politie geoefend met een nep-Nachtwacht. Door veranderingen in het weer kan de beslissing om het schilderij wel of niet te verhuizen slechts anderhalve dag van te voren worden genomen.

Commando's NL worden al naar Irak gestuurd

Irak Tot grote woede van de PvdA is minister Kamp van Defensie van plan om deze week nog zeventig commando's naar Irak te sturen. Dit, omdat terroristen aanslagen aan het plannen zouden zijn.

In Irak krijgen de commando's de taak om terroristen in het zuiden op te sporen. Kamp zegt dat de situatie in Irak zo gevaarlijk is geworden, dat langer uitstel van het vertrek van de militairen niet verantwoord is.

Volgens Kamp heeft het kabinet aanwijzingen gekregen dat terreurorganisaties bezig zijn met het voorbereiden van aanslagen in de provincie Al Muthanna. Hier zijn ruim 1100 Nederlandse mariniers gelegerd.

De PvdA heeft woedend op het besluit van Kamp gereageerd, omdat het debat over de mogelijke zending nog moet plaatsvinden. Desondanks vindt een meerderheid in de Kamer dat de versnelde uitzending noodzakelijk is. Zo spreekt het CDA al van een acute dreiging in het zuiden van Irak.

Duitse striptease op vliegveld CaÔro

Vans en VeiligGlijden hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Duitse vrouw gaf gisteren op het vliegveld in CaÔro een striptease. De vrouw (44) ging uit haar kleren toen ze uren moest wachten op haar vlucht naar Frankfurt.

Omstanders kregen de indruk dat de vrouw op de rand van een zenuwinzinking verkeerde. Niet lang na het begin van haar striptease kreeg de vrouw onder dwang een spuitje toegediend door een Egyptische arts. Nadat ze enkele uren had geslapen werd ze overgedragen aan de Duitse ambassade.

Op vertoon van vrouwelijk bloot heerst in het Islamitische Egypte een taboe.

Verdonk belooft Rotterdam nog niets

Tijdens een werkbezoek aan Rotterdam heeft Minister Verdonk van Integratie nog geen toezeggingen gedaan over het weren van kansarmen. Verdonk gaf aan geen wettelijke mogelijkheden te zien voor het plan van de gemeente.

Verdonk wil daarentegen wel de dialoog met het stadsbestuur over inburgering, illegalen en immigratie op gang houden. Zo wil de minister dat illegalen sneller Nederland uitgezet worden. Verder is het strafbaar stellen van illegaliteit, zoals de stad heeft voorgesteld, onbespreekbaar voor Verdonk.

Daarnaast is een 'status aparte' voor Rotterdam geen onderwerp van gesprek. De minister zegt dat de problemen in Rotterdam niet erger zijn dan in andere grote steden, hoogstens van andere aard.

VVD wil een kleinere Tweede Kamer

VVD-fractieleider Van Aartsen zegt dat in het tv-programmma Zembla dat de Tweede Kamer een stuk kleiner zou moeten kunnen. ""Als er bijvoorbeeld 100 in plaats van 150 leden zouden zijn, kan de Kamer het kabinet beter bij de les houden."

Met behulp van een grondwetswijziging denkt van Aartsen het het kiesstelsel te kunnen wijzigen, waardoor er een districtenstelsel worden ingevoerd. "De Tweede Kamer kan dan met minder leden functioneren"

De VVD heeft echter niet de bedoeling om er meteen werk van te maken, aangezien dit in strijd zou zijn met het regeerakkoord. De Kamer telde in het verleden ook maar honderd leden. In 1956 werden dat er 150.

Bush geeft omstreden houtkap groen licht

fierman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteren is de Amerikaanse president Bush akkoord gegaan met een omstreden wet om de bossen in de Verenigde Staten uit te dunnen. De Amerikaanse regering zegt dat de wet bedoeld is om enorme bosbranden beter het hoofd te kunnen bieden. Milieugroepen daarentegen zien de wet als verkapte steun aan de houtindustrie.

"Het niet goed onderhouden van onze bossen heeft rampzalige gevolgen gehad," aldus Bush na het ondertekenen van de Healthy Forest Restoration Act. Zo zouden de enorme bosbranden onder meer zijn ontstaan door de grote hoeveelheden verdroogd kreupelhout en dode bomen.

De nieuwe wet staat toe om dit hout allemaal weg te halen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat een kwart van de Amerikaanse bossen gekapt wordt. Het Amerikaanse Congres was hier vorige maand al mee akkoord gegaan.

Dankzij de enorme bosbranden in CaliforniŽ kwam het invoeren van de wet in een stroomversnelling. Bij die branden kwamen zeker twintig mensen om het leven en verwoestte de vlammenzee 3346 woningen en 300.000 hectare land. Voorstanders van de boskap zagen hierin opnieuw het bewijs voor hun stelling.

Milieugroeperingen zijn het hier niet mee eens. Zij zeggen dat de enorme bosbranden te wijten waren aan de massale woningbouw in de bosgebieden in CaliforniŽ. De milieulobby ziet de nieuwe wetgeving vooral als een vrijbrief voor de houtindustrie om natuurschoon te vernietigen en enorme winsten te maken met de boskap.

Mijatovic sluit loopbaan af

Predrag Mijatovic heeft in een Servische krant gezegd met onmiddelijke ingang te stoppen met voetbal. De aanvaller had nog een contract bij het spaanse Levante UD, dat in de Segunda division speelt.

Mijatovic (34) zegt meer tijd te willen besteden aan zijn familie. Zijn grote carriere ligt al weer even achter hem. Dit jaar speelde hij voor Levante, de tweede club van Valencia waar ook Johan Cruijff eens tien wedstrijden speelde, na drie jaar bij Fiorentina te hebben gespeeld. Daarvoor was hij actief bij Partizan Belgrado, Valencia en Real Madrid.

De aanvaller won met Real Madrid eenmaal de Champions League. In de Amsterdam ArenA was hij in 1998 de maker van het enige doelpunt in de finale tegen Juventus. Verder werd hij met Partizan Belgrado en Real Madrid eenmaal landskampioen.

Naast het clubvoetbal speelde hij 73 interlands, hij was een steunpilaar van de Joegoslavische en later Servische team. Zijn laatste doelpunt scoorde hij op 12 oktober 2002 in het duel van Servie tegen Italie. In Napels bleef het in het kwalificatie voor EURO 2004 toen 1-1, Alesandro Del Piero scoorde tegen. Servie haalde dat toernooi echter niet. Mijatovic was wel actief op het WK'98 en Euro 2000.

Nieuwe tegenslag Stevens

Na de harde nederlaag van afgelopen weekend tegen Schalke 04, nam Hertha BSC het gisteravond op tegen Werder Bremen in de derde ronde van DFB Pokal. Een nieuwe nederlaag volgde (6-1).

Hertha BSC kon zich in de eerste helft een tijd verweren, maar na de eerste goal van Ivan Klasnic in de 19e minuut bezweek het snel. Bij rust was het slechts 3-0. Pal in de tweede helft boorde Valťrien IsmaŽl de resterende hoop de grond in. In de slotfase werd het 6-0 alvorens Marcelinho vlak voor tijd de eretreffer kon aantekenen. Werder bekert door.

Dat laatste kan niet gezegd van Bayer Leverkusen dat zich uit liet schakelen. TSG Hoffenheim was met 3-2 te sterk. Bayern MŁnchen won wel, met 3-0 werd Hamburger SV verslagen, onder meer door een doelpunt van Roy Makaay.

'Plaats van Frank de Boer in last'

Frank de Boer dient snel weer in vorm te komen, de verdediger is inzet van een conflict tussen trainer Fatim Terih en het bestuur van Galatasaray.

Terih stelde De Boer afgelopen weekend niet op in het gelijkgespeelde duel tegen Malatyaspor (2-2). De verdediger speelde de laatste tijd mindere wedstrijden, waarop de trainer hem uit de basis liet. Toen deze echter aangaf dat hij snel verbetering wilde zien, berispte het bestuur van de club hem, 'Terih mag de verdediger niet snel afschrijven'.

Zaakwaarnemer Rob Cohen verklaart dat er feitelijk weinig aan de hand is. "Volgens mij was Frank niet opgesteld vanwege het roulatiesysteem. Het lijkt mij sterk dat hij zou moeten vertrekken, omdat ik weet wat voor contract Frank heeft getekend bij Galatasaray. Dat is een tweejarige verbintenis en die hebben we financieel helemaal dichtgetimmerd. Als ze hem nu van de hand doen, zou dat een enorme kapitaalvernietiging betekenen. Het zou in ieder geval het gemakkelijkste geld zijn dat hij ooit heeft verdiend."

Barcelona hard onderuit

FC Barcelona kreeg gister een pak slaag van MalŠga (5-1). De druk op trainer Frank Rijkaard en Henk ten Cate neemt daarmee toe. De roep om Ronald Koeman (Ajax) wordt luider.

Patrick Kluivert stond gister weer eens in de basis, plezierig was de wedstrijd voor hem echter niet. MalŠga trok die al snel naar zich toe.

In de negende en veertiende minuut trof Salva doel (2-0). Daar bleef het voor de eerste helft bij. Na rust kon BarÁa niet denken aan een beter resultaat. In de 70e minuut was het wederom Salva die 3-0 maakte. Met de eretreffer van Gerard en verdere tegengoals van Diego Alonso en Manuel Canabal werd Barcelona afgedroogd. Met de nederlaag zakt Barcelona weer af naar de middenmoot in de Primera division.

Real Madrid wist wel te winnen. Het deed dat met 2-0 in de derby met Atlťtico. Ronaldo scoorde in de eerste minuut 1-0. RŠul verdubbelde die score later nog (2-0). Real Madrid is nu koploper in Spanje, Valencia werd achterhaald.

Komend weekend is er de topper Barcelona-Real Madrid in Camp Nou.

Hoofdredacteur Radio Rijnmond ontslagen

Hoofdredacteur L. Borst van Radio Rijnmond is woensdag ontslagen. Waarom dit is wilde de directie van de regionale omroep nog niet zeggen. Morgenochtend komt er een persconferentie. Hoofdredacteur C. van der Wel, van TV Rijnmond, is op non-actief gezet. Dat hebben ingewijden bevestigd.

De Zuid-Hollandse regionale omroep zit in ernstige financiŽle problemen. De Nederlandse Vereniging van Journalisten is al een onderzoek gestart naar wanpraktijken in het managment.

Onderzoek in opdracht van de provincie Zuid-Holland wees dinsdag uit dat de problemen onder meer zijn ontstaan doordat er te veel personeel in dienst is, de loonkosten te hoog zijn en reclame-inkomsten achterbleven bij verwachtingen.

FIFA loting op 5 december

tolgashakur wist ons vandaag het volgende te melden:
De meeste mensen trekken lootjes voor vijf december, de FIFA doet het dit jaar echter op vijf december. Er wordt geloot voor de kwalificatiestrijd van het WK 2006.

Er zal worden geloot voor alle zones, behalve die van Zuid-Amerika. In Zuid-Amerika wordt reeds kwalificatievoetbal gespeeld, in een grote groep.

De loting voor de europese zone werd gister alvast toegelicht. De FIFA zal de landen in drie groepen van zeven en vijf groepen van zes landen onderverdelen. De winnaars van de groepen kwalificeren zich rechtstreeks voor het WK 2006. De twee beste nummers twee dwingen eveneens kwalificatie af. De overige nummers twee spelen een play-off ronde voor kwalificatie.

De 51 landen zijn vooraf in zeven potten (A t/m G, 6x8, 1x3) ingedeeld naar hun prestaties in de kwalificatiestrijd voor WK 2002 en Euro 2004. Nederland zit in pot B. Engeland, ItaliŽ, Frankrijk en Spanje zullen in een groep van zes landen worden geloot in verband met de grote hoeveelheid wedstrijden die hun clubs in internationaal verband spelen. Duitsland is als thuisland al zeker van deelname en zal derhalve bij de loting ontbreken.

Pierluigi Colina zal vrijdag in Frankfurt vanaf 17:00 uur (tot 18:45) de loting verrichten. Meer informatie is te vinden op www.fifaworldcup.com.

Uitslagen HCE (3-12-03)

Er werden vanavond drie wedstrijden in de Holland Casione Eredivisie gespeeld. Hier volgen de uitslagen.

FC Volendam - FC Twente (2-0)

14' Dion Esajas 1-0
74' Dion Esajas 2-0

Geel: Misha Salden (Vol), Patrick Pothuizen (Twe), Sjaak Polak (Twe)

AZ - FC Groningen (2-1)

17' Ali Elkhattabi 1-0
82' Ali Elkhattabi 2-0
83' Glen Salmon 2-1

Geel: Kenneth Perez (AZ), Josť Fortes Rodriquez (AZ), Paul Matthijs (Gro), Kurt Elshot (Gro)

SC Heerenveen - ADO Den Haag 2-0

32' Gerald Sibon 1-0
80' Georgios Samaras 2-0

Geel: Ronnie Venema (Hee), Marcel Seip (Hee)

Laatste reviews en specials
preview
WWE 2K20
special
Cosplay op GameForce 2019
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
special
Fun met Funda #167 - Rustig wonen in Drogteropslagen
special
Interview Nino Roos (Asterion)
special
Nieuwe bioscoopervaringen: ScreenX- en MX4D-zalen geopend
©FOK.nl e.a.