Ontwikkelingen in onderzoek naar kanker

Lord Dreamer had ons via de newssubmit het volgende herschreven en vertaalde bericht te melden:

Het Humaan Papilloma Virus (HPV), dat met baarmoederhalskanker wordt geassocieerd, lijkt ook betrokken te zijn bij kanker aan de mond en de oropharynx (het gedeelte van de keel waar het achterste gedeelte van de tong en de amandelen in zitten), aldus onderzoekers.

Dr. Rolando Herrero (Costa Rican Foundation for Health Sciences - San Jose) stelde dat het mogelijk is dat "HPV-vaccinaties die momenteel worden ontwikkeld zeer effectief zouden kunnen zijn in het voorkomen van HPV-gerelateerde orale kanker."

Tijdens de studie werden 1415 patiënten met kanker aan de mond, 255 patiënten met kanker aan de oropharynx en 1732 kankervrije patiënten onderzocht. HPV DNA werd aangetroffen in weefselmonsters van bijna vier procent van de kankers aan de mond en achttien procent van de gezwellen in de keelholte. Deze bevindingen kwamen frequenter voor bij proefpersonen welke hadden aangegeven meer dan één seksuele partner te hebben of orale seks bedreven. HPV is seksueel overdraagbaar.

DNA van "HPV 16", de meest voorkomende HPV in genitale tumoren, werd aangetoond in grofweg 94 procent van de HPV-positieve kankerpatiënten. De aanwezigheid van antilichamen tegen HPV 16 L1, E6 of E7 werd in verband gebracht met een aantoonbaar verhoogd risico op kanker aan de mond en de keelholte.

Aan de hand van deze bevindingen gaven de onderzoekers aan dat HPV een rol lijkt te spelen in het ontstaan van vele soorten kanker aan de keelholte en waarschijnlijk een kleinere subgroep van kankers aan de mond. Het artikel met de volledige bevindingen is op 3 december gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute. Zie ook de website.