Edah-klant in cel wegens ''geen mandje''

De 32-jarige Carst Kijlstra uit Assen is maandagavond in een Edah-supermarkt in zijn woonplaats gearresteerd omdat hij boodschappen deed zonder mandje. Kort voor sluitingstijd snelde hij de winkel binnen. Met drie ons sudderlappen in zijn handen liep hij naar de kassa. Daar weigerden ze af te rekenen omdat hij geen karretje of een mandje had gebruikt.

Kijlstra vond dat ze niet zo lullig moesten doen en weigerde de winkel te verlaten zonder het vlees, maar de kassameisjes wilden niet afrekenen. Kijlstra moest met een beveilingsbeambte na een discussie mee naar het kantoor. Daar werd hem een toegangsverbod voor de Edah gedurende één jaar opgelegd. "Terwijl ik daar vaste klant ben. Met zegeltjes en al", aldus Kijlstra.

Kijlstra werd uiteindelijk door de politie opgehaald met een busje en heeft een halfuur in een cel moeten zitten. Ook kreeg hij een boete van 130 euro wegens huisvredebreuk. Hij heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen, want hij weigert de boete te betalen.

Woordvoerster Lonneke Sanders van het moederconcern van Edah, Laurus, zegt dat er in de supermarkt een duidelijke waarschuwing hangt dat een kar of mandje verplicht is. ''Daarmee probeert Laurus diefstal tegen te gaan. En beleid is beleid''.