Vrouwen verwarren rekenkundig brein man

Mooie vrouwen zorgen ervoor dat mannen snel rijkdom willen om te imponeren, zelfs al betekent dat dat ze op de lange termijn slechter af zijn.

Dat concluderen de psychologen Marge Wilson en Martin Daly na een onderzoek onder studenten in Canada. Deze werd gevraagd of ze een bepaald bedrag de volgende dag wilden ontvangen, of een hoger bedrag de volgende week. Vervolgens kregen de studenten gezichten te zien van een aantal aantrekkelijke vrouwen op een website.

Na bewondering van het vrouwelijk schoon was de kans groter dat mannelijke studenten kozen voor de eerste optie, in plaats van te wachten op een hogere beloning. Het rekenkundig vermogen van vrouwen bleek echter niet aangetast te zijn na het bekijken van mooie mannen. Ook bleken de mannelijke keuzes niet be´nvloed te worden door het zien van minder mooie vrouwen of mooie auto's.

Wilson denkt dat mannen met mooie vrouwen vers in het geheugen snel middelen willen om deze te imponeren. Dit zou evolutionair bepaald zijn: mannen met deze karaktertrek hebben immers een grotere kans om een vrouw voor zich te winnen. Volgens Wilson wijst de studie uit dat het deel van het mannelijk brein dat gestimuleerd wordt door mooie gezichten verbonden is aan het deel dat beloningen berekent. In een vervolgstudie wil zij onderzoeken of mannen ook gevoelig zijn voor andere beloningen, zoals eten of cadeaus. Ook wil ze bekijken of oudere of getrouwde mannen immuun zijn voor deze effecten.

Het resultaat ondersteunt ook het idee dat mannen door reclames met mooie vrouwen sneller verleid worden hun portemonnee te trekken, voegt Wilson toe. "Maar ik denk dat mensen in de marketing dat allang wisten".