FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 december 2003

Alonso zelfverzekerd

Fernando Alonso heeft de pers gemeld dat hij in 2004 Schumacher denkt bij te kunnen houden.

Aangemoedigd door zijn GP overwinning in 2003 denkt hij dat hij met de nieuwe Renault R24 voor 2004 zelfs nog meer kans maakt.

"Schumacher is een goede coureur en heeft in zijn acht jaar bij Ferrari al bij de helft het kampioenschap gewonnen. Bij het zien van de nieuwe wagen en de technologie die erachter zit, ben ik er helemaal klaar voor" aldus de jonge Spanjaard.

De wagen voor 2004 zou al verschillende malen naar tevredenheid getest zijn wist hij ook nog te vertellen.

Helemaal gerust is hij er echter nog niet op hetuige zijn volgende opmerking, "Het is moeilijk om te voorspellen wat er in een toekomstig kampioenschap gaat gebeuren en ook om achter de top-drie te blijven jagen, maar races winnen zullen we zeker doen."

Ralf opent bal op Bahrein

Ralf Schumacher zal de eerste F1-coureur worden die het asfalt op het circuit op Bahrein beroert

16 December zal het gaan geschieden, Ralf zal achter het stuur van een BMW X5 enige rondjes draaien.

"Ik vind het geweldig dat de Formule 1 haar vleugels uitslaan naar het Oosten", zegt Ralf over de Bahreinse Grand Prix, die volgend jaar april verreden zal worden. "Ik heb uit verschillende bronnen begrepen dat de accommodatie en faciliteiten in Bahrein geweldig zullen zijn en ik vind dit dan ook een kans die ik niet kan laten lopen. Ik kijk enorm uit naar deze gebeurtenis."

Na het keuren van de baan met de X5, zal Ralf nog een kleine demonstratie geven met de Williams FW25 op een lokale kartbaan.

Bruni snelste op testdag Minardi

Op de derde testdag van het European-Minardi team bleek Gianmaria Bruni de snelste te zijn.

Het European Minardi-team testte op de laatste van de drie testdagen drie andere coureurs dan de vorige dagen.

De beurt om te testen, op het circuit van Vallelunga, viel vandaag ten deel aan de Italiaan Gianmaria Bruni, de Oostenrijker Norbert Siedler en de Indische Narain Karthikeyan.

Bruni bleek uiteindelijk de rapste met een tijd van 1.02.216. Siedler werd vandaag tweede met een tijd van 1.04.305. Karthikeyan was vandaag ruim het langzaamste, en werd dus ook derde en laatste met een tijd van 1.08.505, ruim 6 seconden langzamer dan Bruni.

"Ik heb bijna drie maanden niet meer gereden, dus verheugde ik me heel erg op deze testdag. Ik ben over vandaag best tevreden, zeker met de eerste tijd. Daarnaast heb ik meer dan 400 kilometer afgelegd, dus was het een erg leerzame ervaring", aldus Gianmaria Bruni.

Philips sponsort Formule 1 team

JPM01 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Zwitserse tak van Philips gaat het Formule 1 team van Sauber sponsoren. Het electronicabedrijf zal het Zwitserse team voorzien van plasma schermen, DVD spelers en LCD projectoren. In ruil daarvoor mag Philips het team in haar reclame-uitingen gebruiken. "Philips is één van de grootste op het gebied van electronica en dus de beste partner om ons team van electronica te voorzien," zegt Peter Sauber.

Philips is blij met de overeenkomst. "Sauber en Philips staan beide voor high-tech. Onze bedrijven investeren beide in de toekomst", aldus Rudold Heany, hoofd van het Zwitserse Philips.

Meer F1-nieuws vind je op de FOK! F1-manager.

Meer gemeenten in de problemen

Het gaat niet goed met de Nederlandse gemeenten. Het aantal plaatsen dat de begroting voor het komende jaar niet rondkrijgt is bijna tweemaal zo groot als in 2002. Vooral in Zuid-Holland en Noord-Brabant zijn de problemen groot. Dat blijkt vrijdag uit een inventarisatie van het blad Binnenlands Bestuur.

In 2002 hadden nog 26 gemeenten te maken met preventief toezicht door de provincie, dit jaar zijn dat er naar schatting 45. Belangrijkste oorzaak van de problemen is de economische recessie, aldus het blad.

10-jarig meisje wordt voetbalcommentator

Djiezus had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 10-jarig meisje uit Brazilië, Gabriela Ferreira, heeft van het grootste Braziliaanse radiostation Itu een aanbod gekregen om voetbalcommentator te worden. "Ik ben echt blij en ik beloof dat ik geen les missen zal", zo liet het meisje weten.

Het meisje schijnt een neus voor voetbal te hebben. Ze hielp het voetbalteam van haar vader aan de overwinning. Voetbalcommentator Wanderlei Ribeiro is onder de indruk van haar kennis over voetbal. "Ze is creatief en kan een match perfect ontleden. Haar visie op het spel is uniek. Ze verdient zeker een kans bij onze zender", aldus Ribiero.

Het meisje liet direct weten nog wel een tip voor de Braziliaanse bondscoach te hebben. "Verander van spelconcept en vervang Lucio door Alex. Zo zal Brazilië beter gaan spelen."

Meer teams in 2005?

Er zijn gelukkig ook nog mensen die het zonnig inzien met de Formule 1 zonder naar de economische situaties te kijken.

Een anonieme bron die bij een topteam werkt had te melden:"Er zullen in 2005 zeker enkele teams bijkomen, en de FIA zal hiervoor ook hun steentje bijdragen", vertelde de anonieme bron.

Op dit moment moet je een waarborgsom betalen van 48 miljoen dollar om te mogen deelnemen aan de Formule 1 en dan heb je nog niet eens een motor voor in de auto. Dit is behoorlijk veel geld en na het betalen van de waarborgsom is er zelfs geen geld meer voor een goedkope motor.

Daarom wil Max Mosley waarschijnlijk deze waarborgsom afschaffen de komende jaren. Zonder deze waarborgsom zouden de teams meer geld over hebben voor andere dingen en wordt het allemaal aantrekkelijker voor teams die in willen stappen.

Vrijdag thuis met theorie op zak

Zeventien is een waardeloze leeftijd. Je mag op je zestiende legaal bier drinken en scooterrijden. Op je achttiende mag je legaal whisky kieperen en autorijden, maar zeventien. Je mag niets meer en als je dan zoals ik een vroege leerling bent en om je heen iedereen achttien wordt en zijn of haar rijbewijs gaat halen dan begint het toch te knagen. Des te blijer was ik dus toen ik de veertiende van de negende maand de leeftijdsgrens van achttien jaar passeerde en ik mij als beginnend autocoureur kon gaan opwerpen. De rijlessen verliepen voorspoedig en ik hield netjes mijn gemiddelde van 2x afslaan per 1,5 uur vol. De praktijk ging prima, de bijzondere verrichtingen nog wat bijschaven hier en daar, maar daar geen problemen. Echter, er moet ook nog een theoriecertificaat gehaald worden.

De theorieboekjes lagen al na 2 dagen op de tafel te wachten tot ze weer geopend zouden worden. Geleend van een vriend uiteraard, je moet aan zoiets belachelijks geen geld gaan verspillen als je het bij tien mensen kan lenen. Gesloten lagen ze en gesloten bleven ze liggen, één week, twee weken, drie weken en toen kon ik er niet meer onderuit. Nadat ik een half uur met de computer van het CBR overhoop heb gelegen heb ik een afspraak voor woensdag 10 december 2003, 10:30, in Rijswijk. Waarom in Rijswijk?? Ik woon tussen Rotterdam en Gouda, maar echt no way dat ik die als optie kreeg om examen te doen... Rijswijk, Spijkenisse of Dordecht, nou dan maar in Rijswijk.

Twee weken later was het zover. De theorie zat in mijn hoofd en het was tijd om examen te doen. De avond van tevoren had ik op vier verschillende kaarten gekeken waar het CBR in hemelsnaam moest zijn en gelukkig waren de kaarten niet exact hetzelfde wat mijn vertrouwen in de reis enorm deed toenemen. Met goede hoop ben ik maar afgereisd en om 9:24 stond ik in Rijswijk, met naast mij het CBR wat wonderbaarlijk dicht bij het station geparkeerd stond. Na de formaliteiten aan de balie en 28,70 euro lichter had ik tafelnummer 13 toegewezen gekregen. Als dat geen goed voorteken was dan wist ik het ook niet meer. Tussen de zwetende en af en toe blije mensen nog drie keer mijn theorie doorgenomen en overtuigd van mijn kunnen kon ik om 10:10 het boekje opbergen. Maar die laatste 20 minuten kunnen best lang duren, erg lang zelfs. Zeker toen om 10:26 nog niets omgeroepen was.. En om 10:27 nog niets.. En om 10:28 nog niets.. *nagelbijt* Maar toen mocht ik mij dan eindelijk naar de zaal begeven. Gespannen gezichtjes, maar het zweethokgehalte viel gelukkig mee.

Na een intro en 50 vragen ging er een zucht door de zaal heen. Het voorlichtingsfilmpje dat nog gedraaid werd, werd door niemand bekeken. Wonderbaarlijk hoe communicatief mensen op zo'n moment worden.
Zo luidruchtig als het de eerste paar minuten was, zo rustig werd het toen het kwartier waarin de uitslag doorberekend zou worden bijna voorbij was. La madame van het CBR kwam met de verlossende formuliertjes binnen en de nummers werden opgenoemd. 10... 12.... .... ...... 19.. YES! Gehaald! Felicitaties van mensen die je 10 minuten later al niet meer kent... Opgelucht kon ik met mijn theoriecertificaat het bruine gebouw verlaten en mijn terugweg beginnen.
Op naar de praktijk!

Rothengatter reageert

Huub Rothengatter heeft vandaag een reactie gegeven over de ruzie met Trust directeur Michel Perridon.

"Ach, ik ben na 20 jaar Formule 1 wel wat gewend, ik kijk echt nergens meer van op", begint Rothengatter. "Eigenlijk is het te onnozel voor woorden en tegelijkertijd schromelijk overdreven. Het hele verhaal zorgt slechts voor een negatieve publiciteit en dat is jammer. Zeker nu, op het moment dat Jos nog geen stoeltje heeft voor volgend seizoen. Jos zijn belang heeft bij mij altijd voorop gestaan en ik hoop dat hij hier nu niet de dupe van gaat worden".

Huub Rothengatter vindt het jammer dat Perridon dit aan de pers heeft doorgespeeld.
"Ik denk dat Michel beter mét mensen kan praten dan óver mensen. Maar het gaat helemaal niet om mij, maar om de positie van Jos. Ik ben niet belangrijk in dit verhaal. Kijk, wie betaalt, bepaalt. Zo simpel is het. We zitten met Jos in de positie dat we afhankelijk zijn van het geld. Dat is niet erg, dat is de realiteit. We moeten dus geld meenemen. We zijn sinds dit jaar voor het eerst afhankelijk geworden van sponsors en die hebben het voor het zeggen. Michel heeft het geld en wil zelf de sponsorship-deal sluiten met een team. Ik vind het prima. Het is zijn geld, dus zijn beslissing. Ik heb vanaf dag één gezegd dat het lot van Jos in handen ligt van de sponsors", zegt Rothengatter.

Volgens Rothengatter gaat het verder prima met de relatie tussen hem en Jos Verstappen.
"Wat iedereen ook zegt, Jos en ik zijn nog altijd bij elkaar en daar verandert na 12 jaar nog altijd niets aan. Nogmaals, het gaat maar om één ding en dat is Jos onderbrengen bij een Formule 1 team voor volgend seizoen. En als ik daar een stapje voor opzij moet doen, mijn zegen hebben ze", eindigt Rothengatter.

Protestantse kerk vanaf 1 mei 2004 een feit

ds_polleke herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

De Nederlandse Hervormde Kerk gaat fuseren met de Gereformeerden en Lutheranen. Van de 75 synodeleden van de Nederlandse Hervormde kerk stemden vandaag 51 voor en 24 tegen de fusie. De uitslag betekent dat de synode nipt met de nieuwe kerk heeft ingestemd. Als er 26 tegenstemmen waren geweest, had de fusie het niet gehaald.

"De Protestantse Kerk in Nederland is een feit", zei algemeen secretaris dr. B. Plaisier van de Samen-op-Wegkerken vrijdag na het voorlezen van de resultaten van de stemmingen in de drie synodes. "Goddank", was zijn commentaar.

De drie kerken betrokken in deze fusie zijn de Hervormde, Gereformeerde en de Evangelisch Lutherse kerk. Deze kerken zijn al sinds Pinksteren 1961 bezig met de fusie van de drie kerken onder de noemer 'samen op weg'. 18 predikanten waren van mening dat het tijd was om samen te werken. Vaak was plaatselijk de samenwerking al stappen verder dan de landelijke synodale samenwerking. Hoewel er nog een smeekbede van 13000 kerkleden was tegen deze fusie was er om 16:45 uur toch witte rook.

De "persoonlijke" invulling blijft wel vrij per kerk maar de kerkorde gaat wel regels opstellen over de praktische invullingen (zoals aantal kerkgangers per predikant).

Hoewel het proces zo lang heeft geduurd om scheuringen te voorkomen, wordt verwacht dat nu wel scheuringen ontstaan. Binnen zowel de Hervormde, Gereformeerde en Lutherse kerk wordt hier en daar met scheve ogen gekeken naar de andere genootschappen. Zowel op hoogtheologisch vlak als in de straat. Ook wordt verwacht dat er een scheuring tussen Orthodox en vrijzinnig zal ontstaan.

De Lutheranen, de kleinste partij in de fusie, hebben het idee ondergesneeuwd te worden door de twee "grote jongens" die veel dogmatischer (hangend op geloofsregels) zijn dan de op het evangelie gerichte Lutherse kerk.

De nieuwe kerk gaat ongeveer 2,5 miljoen leden tellen en wordt dan de tweede kerk van het land, achter de Rooms-Katholieken. Veertig jaar geleden telden ze samen nog ruim vier miljoen leden.

Vanaf 1 mei 2004 is de fusie een feit.

Groningen weigert asielzoekers uit te zetten

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Maar liefst 25 gemeenten in de provincie Groningen en de provincie zelf weigeren mee te werken aan het uitzetbeleid van minister Verdonk. Volgens dit beleid moeten uitgeprocedeerde asielzoekers worden uitgezet.

De vier grote Groningse steden hadden zich al tegen de plannen van de minister gekeerd. Zo lang er geen goede noodopvang is, wordt geen enkele asielzoeker op straat gezet. Deze maand zullen veel asielzoekers te horen krijgen of zij onder de pardonregeling vallen en mogen blijven of niet. Verdonk zegt dat de staat afgewezen asielzoekers desnoods zelf uitzet.

'Uitval Weisglas minder gelukkig'

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De uitspraak van Tweede-Kamervoorzitter Weisglas dat minister Remkes (Binnenlandse Zaken) 'met zijn tengels' van de begroting van de Tweede kamer moet afblijven, wordt door vice-premier De Graaf als 'minder gelukkig' bestempeld. Dit zei de vice-premier na afloop van de ministerraad, waarin hij de voorzitter was, aangezien Balkenende naar de EU-top in Brussel was.

Remkes wil dat de Kamer enkele miljoenen euro's bezuinigt. Weisglas is hier boos over. Hij is van mening dat de onafhankelijke positie in het gedrang komt als de Kamer niet haar eigen uitgaven kan bepalen.

De Graaf vindt dat Weisglas overdrijft. Hij attendeerde hem erop dat de hele samenleving een stapje achteruit moet doen. Ook de Kamer mag gevraagd worden haar aandeel te dragen in de bezuinigingen.

''Integratie moslims in Frankrijk mislukt''

In Frankrijk is de integratie van moslims mislukt. Dat heeft vandaag Bernard Stasi, voorzitter van de presidentiële commissie die de integratie onderzocht, gezegd. Gisteren kwam die commissie met de aanbeveling om hoofddoekjes en andere religieuze symbolen uit openbare scholen te weren.

Volgens Stasi is Frankrijk er de afgelopen decennia niet in geslaagd de miljoenen islamitische immigranten uit zijn voormalige kolonies te integreren in de samenleving. ''Deze (islamitische) immigranten voelen dat zij niet als volwaardige Fransen worden beschouwd, ze voelen zich het slachtoffer van discriminatie. In dergelijke omstandigheden is het niet vreemd dat ze hun toevlucht zoeken tot hun eigen gemeenschap en dat ze vaak al te bereid zijn om te luisteren naar mensen die de waarden van onze republiek in twijfel trekken'', aldus Stasi die eerder een boek schreef over immigratie in Frankrijk.

Stasi waarschuwde dat het hoofddoekjes verbod niet de oplossing is voor alle problemen die Frankrijk met zijn grote allochtone bevolking heeft. Toch vindt Stasi dat de zijn land nóóit mag toestaan dat er getornd wordt aan de waarden van de republiek en in het bijzonder de strikte scheiding van kerk en staat. ''Er zijn onbetwistbaar moslims of groepen die de verdediging van de republiek willen testen, die wrok koesteren tegen de waarden van de republiek, die van dit land iets anders willen maken dan Frankrijk. We kunnen dat niet tolereren''.

In Frankrijk leven ongeveer vijf miljoen moslims op een bevolking van ruim 60 miljoen inwoners.

Pentagon opgelicht met brandstof

helmed had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Pentagon betaalt al maanden te veel voor het vervoeren van brandstof. Uit onderzoek blijkt dat het bedrijf dat het vervoer regelt, Halliburton, een belachelijk hoge prijs vraagt. Aan de redelijkheid van de prijzen van Halliburton werd al langer getwijfeld.

Het bedrijf is sowieso omstreden aangezien het bedrijf tot drie jaar geleden werd geleid door vice-president Cheney. Veel andere bedrijven werden na een te hoge offerte buitengesloten. Nu moet de VS brandstoffen importeren voor Irak omdat de olieproductie van dat land de vraag niet dekt.

Halliburton zou per liter olie 37 eurocent te duur zijn.

Filmproducenten interesse in kannibaal

brighton had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Verschillende producenten zouden de Duitse kannibaal Armin M. hebben aangeboden zijn verhaal te verfilmen. Dit heeft de advocaat van de kanibaal vandaag bekend gemaakt.

M. staat terecht omdat hij een man heeft ontmand, gedood en opgegeten. Dit alles heeft hij vastgelegd op video. Deze werd afgelopen maandag bij de rechtbank bekeken achter gesloten deuren. Af en toe moesten de aanwezigen hun blik afwenden. Alleen de verdachte zelf bleef rustig toekijken. "Voor hem is het allemaal heel normaal", aldus rechter Ursul Lange.

NEC haalt Niedzielan

Andrzej Niedzielan is de nieuwe spits van NEC. De Pool is afkomstig van Dyskobolia Grodzisk. Niet bekend is voor hoe lang hij zal tekenen.

Niedzielan drukte dit seizoen een grote stempel op de UEFA Cup prestaties van Grodzisk, dat inmiddels in de derde ronde tegenover Girondins de Bordeaux staat. De ploeg schakelde al Hertha BSC en Manchester City.

Ondanks dat NEC reeds uit het UEFA Cup toernooi ligt, komt de Poolse international naar Nijmegen. Ook had de spits bij Grodzisk nog een contract tot 2006. In de winterstop maakt hij echter de overstap naar NEC.

In zeven interlands scoorde hij tot dusver vier Poolse treffers.

Pavel Nedved naar Chelsea?

Free-spender Roman Abramovich blijft naarstig op zoek naar topspelers die zijn voetbalclub Chelsea naar nog grotere hoogten moet doen stijgen.

Stond eerst de naam van ontevreden Inter Milan spits Christian Vieri bovenaan zijn verlanglijstje, nu is het de beurt aan Tsjech Pavel Nedved om in de wandelgangen van het geruchtencircuit genoemd te worden.

De 31-jarige Nedved, op dit moment onder contract bij het Italiaanse Juventus, schijnt wel oren te hebben naar een vervolg van zijn voetballoopbaan in het Engelse Londen. Naar verluidt heeft Chelsea al een bod van 25 miljoen euro op de Tsjechisch spelmaker uitgebracht. Juventus directeur Luciano Moggi heeft ondertussen laten weten niet mee te werken aan een overgang van zijn sterspeler, "maar Chelsea blijft aandringen", aldus Zaakwaarnemer Zdenek Nehoda.

Wordt het zo onderhand niet tijd dat de UEFA zich eens serieus bezig gaat houden met het uitwerken van een salarisplafond (salary cap, naar Amerikaans-model), in plaats van zich druk te maken over een assistent trainer die om de wedstrijdspanning een beetje tegen te gaan, een sigaretje rookt in de dug-out..?

Jongen bevrijd na jarenlange ontvoering

Beetle herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor grote dank!

In de door veel onrust getroffen Russische regio Dagestan is een 11-jarige jongen na meer dan drie jaar gegijzeld te zijn geweest bevrijd. Onder de arrestanten is een hoofd van politie die ondermeer kidnapbestrijding in zijn portefeuille had.

Dzhamal Gamidov woog niet meer dan 15 kilogram toen de politie hem woensdag bij toeval ontdekte in de stad Khasavyurt. Zijn vader, een minister van Economische Zaken, kwam in 1997 om bij een bomaanslag. Dzhamal werd in 2000 ontvoerd.

"Hij werd geplaagd en genegeerd," aldus Patimat Kabordiyeva, hoofd van de intensive care-unit waar de jongen nu wordt behandeld. "Hij heeft nauwelijks voedsel of water gekregen."

De oma van de jongen vertelde op televisie dat hij zo licht als een veertje is. "Het is verschrikkelijk, verschrikkelijk, maar we zijn opgelucht dat hij nog leeft."
Volgens de politie is de jongen gedurende dit drama vaak verplaatst van huis naar huis. De gijzelnemers verlangden van de familie een losgeld van een miljoen Amerikaanse dollars.

Minister Magomedtagirov zei dat de jongen werd gevonden tijdens een huiszoeking naar de moordenaars van een politieofficier. De gijzelnemers probeerden nog te vluchten en Dzhamal werd haastig in een auto geduwd. Uiteindelijk werd hij al rijdend de auto uitgezet en probeerden de gijzelnemers te vluchten. Tevergeefs, want even later werden ze toch gepakt.

Onder de arrestanten is Imamutdin Temirbulatov, hoofd van de regionale anti-kidnapping-unit van de politie. Temirbulatov was een gevierd man, aangezien hij vaak ontvoeringen tot een goed einde bracht, aldus persburo AP. Hij werd twee jaar geleden ontslagen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken vanwege meningsverschillen met het departementshoofd, maar werd even later gerehabiliteerd na tegen zijn ontslag in beroep te zijn gegaan.

Scooter via internet in onderdelen terug

Bart Verver uit het Noord-Hollandse Lutjewinkel heeft zijn scooter terug, die onlangs gestolen werd na een internet-transactie, maar wel in onderdelen. Verver plaatste onlangs een advertentie op Marktplaats.nl. Hij kreeg een hoog bod van iemand uit het Gooi en besloot daarom een afspraak te maken.

Vanuit zijn woonplaats deed Verver er uren over om op de afgesproken plaats bij het station in Hilversum te komen. ,,De jongen die zich als koper had aangediend, wilde een rondje rijden om de scooter te testen. Ik heb hem nooit meer terug gezien.'' Daar stond Bart, zonder scooter en zonder de beloofde 1.350 euro. Hij dacht dat hij zijn voertuig nooit meer terug zou zien.

Enige tijd later ontdekte een vriend van Verver op Marktplaats.nl een advertentie van scooteronderdelen die overeen kwamen met de kenmerken van de gestolen scooter. De politie in Hilversum liet Verver samen met zijn vriend een val opzetten. De vriend, Martijn Kuipers, maakte een afspraak met de verkoper. Toen hij de spullen herkende greep de politie in en arresteerde de dief die de zaak bekende.

Zo kreeg Bart zijn scooter alsnog terug, maar wel in stukjes. Het rijwiel is qua waarde total loss. De ouders van de dief moeten de waarde van de scooter terugbetalen.

[update] Overval op Rabobank in Nijmegen

t0n, TheEagle en Zilverdael hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het filiaal van de Rabobank aan het Keizer Karelplein in Nijmegen is op dit moment een overval gaande. Rond 12:30 uur kwam een overvaller het gebouw binnen die volgens een bankmedewerker alle aanwezigen sommeerde het pand te verlaten. Hij liet weten een tas te hebben met een handgranaat daarin.

Inmiddels heeft de politie alles afgezet en is het pand grotendeels ontruimd. De Explosieven Opruimingsdienst onderzoekt de bank inmiddels op explosieven.


Foto: FOK!/Sylvesterrr
Foto: FOK!/Sylvesterrr (meer foto's)


Lees ook mee op het FOK! Forum.

Lijk ontdekt bij CS Den Haag

Jeroen Hagebeek had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onder een bouwkraan die op een bouwterrein bij het Centraal Station in Den Haag staat, is vanochtend een lijk ontdekt. Het gaat niet om een bouwvakker. Volgens de politie is de 22-jarige man van grote hoogte naar beneden gevallen. Het is nog onduidelijk of het om een misdrijf gaat.

Het bouwbedrijf vermoedt dat het lichaam daar terecht is gekomen nadat het terrein donderdag werd afgesloten. De arbeidsinspectie en de politie stellen een onderzoek in. Het werk op het bouwterrein is stilgelegd.

Venlo: Integratie voorwaarde voor subsidie

Venlo stopt met geven van subsidie aan verenigingen van allochtonen die niets doen aan integratieprojecten. Het is één van de aanbevelingen die de werkgroep integratiebeleid heeft gedaan aan de de gemeente Venlo. De werkgroep werd opgericht na de doodslag vorig jaar op René Steegmans en de onrust die daaruit ontstond.

Voorzitter en GroenLinks-raadslid J. Lamers zei vandaag in een toelichting dat allochtone verenigingen te veel naar binnen gericht zijn, en zich vooral met ontmoetingen met mensen uit de eigen cultuur bezig houden: ''Als ze ontmoetingsplekken willen, moeten ze maar zelf de beurs trekken''. Volgens Lamers kan de gemeente het geld dat vrijkomt, beter besteden aan projecten van allochtonen die wel op integratie zijn gericht.

In Venlo (90.000 inwoners) wonen ongeveer 10.000 niet-westerse allochtonen, vooral Turken en Marokkanen. Zes Marokkaanse en Turkse centra zullen het vanaf nu waarschijnlijk zonder subsidie moeten doen.

Duitsland: 'Nederland vergiftigt sfeer EU'

De Duitse minister Eichel heeft fel uitgehaald naar Nederland, omdat het "de sfeer in de Europese Unie vergiftigt". Eichel zei dit vandaag op de EU-top in Brussel. Hij doelde op de Nederlandse eis om lidstaten de mogelijkheid te geven om andere eurolanden aan te klagen als zij de EU-begrotingsregels schenden.

Volgens Eichel probeert Nederland "thuis punten te scoren door zich tegen grotere buren te keren. De andere kleine lidstaten weerstaan die verleiding''.

De Nederlandse delegatie heeft al aangekondigd desnoods met een veto te dreigen tegen de nieuwe Europese grondwet, als er aan de Nederlandse eisen niet tegemoet wordt gekomen.

Programma HCE (week 50)

Hieronder vind je het programma van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van komend weekend.

Programma Holland Casino Eredivisie (Week 50)

DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr20.00Roda JC NAC Breda -
.
za19.30 PSV RKC Waalwijk -
za19.30 FC Twente Feyenoord -
za19.30RBC Roosendaal sc Heerenveen -
za19.30 ADO Den HaagWillem II -
.
zo12.30FC Volendam AZ -
zo14.30 Ajax FC Utrecht -
zo14.30FC Zwolle FC Groningen -
zo14.30 NEC Vitesse -

Vlaamse actrice Ann Petersen overleden

De Vlaamse actrice Ann Petersen is op 76-jarige leeftijd overleden. Haar lichaam werd gevonden door een buurman die al enige tijd niets meer van haar vernomen had en poolshoogte ging nemen. De gevierde actrice sukkelde al enige tijd met haar gezondheid.

Ann Petersen speelde in bijna alle belangrijke Vlaamse films mee, waaronder de met 17 internationale prijzen bekroonde film 'Pauline en Paulette". Ook acteerde ze in televieseries als 'Kapitein Zeppos' en 'Thuis'. In ons land is ze echter het meest bekend als Jeanine de Bolle (mevrouw Praline) uit de jeugdserie 'Samson en Gert'.

Dieven vernielen opgezette neushoorn

In een museum in de Noorse plaats Bergen hebben dieven de hoorn van een opgezette neushoorn afgezaagd en zijn er mee vandoor gegaan.

De dieven hebben geprobeerd hun misdrijf te verhullen door de neushoorn een plastic hoorn op te zetten, maar dit hadden de museummedewerkers snel in de gaten. De politie vreest dat de hoorn tot poeder is vermalen. Dit poeder is zeer gewild in Azië, waar het als afrodisiacum (een lustopwekkend middel) wordt gebruikt.

Steeds meer pubers op WO en HBO

Arno en d-fader hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door de erkenning van hoogbegaafde kinderen, lopen tegenwoordig steeds jongere studenten op universiteiten rond. Vijftien-, zestien- en zeventienjarigen zijn steeds meer te vinden op het WO, maar ook op het HBO.

Tien jaar geleden schreven zich nog slechts twaalf tieners in bij universiteiten, en 665 bij een hogeschool. Vorig jaar waren dat er 62 bij de universiteiten en 1841 bij hogescholen.

Hoewel kinderen tegenwoordig wel steeds slimmer worden, speelt vooral de erkenning van hoogbegaafdheid hierbij een rol. Scholen zijn namelijk minder bang om een kind een klas over te laten slaan, waardoor deze eerder klaar is met zijn opleiding.

UEFA cup: loting derde ronde

Ella, Ambrosius en Victoryismine hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ook de loting voor de derde ronde van de UEFA Cup heeft plaatsgevonden. PSV is de enige club die hier nog inzit. Zij treft hier Perugia. Hier een overzicht van de resterende wedstrijden:

Brøndby IF - Barcelona
AC Parma - Gençlerbirligi
Benfica - Rosenborg BK
Olympique Marseille - D. Dnjepropetrovsk
Celtic - SK Teplice
Perugia - PSV
Dyskobolia Grodzisk - Girondins de Bordeaux
Valencia - Besiktas
Galatasaray - Villarreal
Club Brugge - Debreceni VSC
FC Sochaux - Internazionale
Liverpool - Levski Sofia
Spartak Moskou - Real Mallorca
Gaziantepspor - AS Roma
AJ Auxerre - Panathinaikos
Vålerengen IF - Newcastle United

De wedstrijden zullen plaatsvinden op 26 februari. De returns op 3 maart.

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK!Competitiemanager!
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

CL: loting voor de achtste finales

Ella had ons via de newssubmit het volgende te melden:
Inmiddels heeft de loting plaatsgevonden voor de achtste finales in het Champions League toernooi. Hieronder volgt de uitslag:

VfB Stuttgart - Chelsea
FC Porto - Manchester United
Real Sociedad - Olympique Lyon
Celta de Vigo - Arsenal
Bayern München - Real Madrid
Sparta Praag - AC Milan
Deportivo La Coruña - Juventus
Lokomotiv Moskou - AS Monaco

De wedstrijden zullen gespeeld worden op 24 en 25 februari. De returns op 9 en 10 maart.

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK!Competitiemanager!
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

Vanochtend vliegende driehoek boven Utrecht

Een 21-jarige inwoner uit Vianen (Utrecht) en een huisgenoot zag deze morgen omstreeks 06:55 een vreemd driehoekvormig object overvliegen. De getuige woont in een woonwijk met rijtjeshuizen en vrijstaande huizen langs de rivier de Lek. Hij nam het object waar vanuit een raam op de 1e verdieping aan de oostkant van het huis.

De verklaring aldus de getuige: "In het begin zag ik een niet spierwitte maar gloeilamp-witte, extreem felle verschijning. Het licht was niet stabiel, dat wil zeggen, het beeld was soort troebel, net zoals het beeld vertekend is boven een vlam, bij voorbeeld: het licht leek op scenes uit films waarbij een meteoor de dampkrinkgbinnendringt en de aarde bedreigt; het werd later een klein beetje groter, maar niet feller. Na een huisgenoot wakker geroepen te hebben, en diegene even liet kijken, zag diegene ook het licht, daarna keek ik weer, en zag ik weer het licht; het kwam steeds dichterbij. Daarna dacht ik dat ik het licht niet meer kon waarnemen, omdat de kijkhoek over het dak was gepasseerd, maar toen zag ik nog net een grote driehoekige 'vleugel'. De vleugel was even breed als lang, en was omgeven door gekleurd licht: wit geel oranje/rood en groen; zeg maar de randen relatief fel, en de onderkant minder fel. Omdat het allemaal zo snel ging, kan ik niet meer bevestigen of de voorkant fel verlicht was. Ik had wel moeite om de contouren van de punt goed te zien, maar of dit nu daar teveel of te weinig licht komt weet ik niet."

Het object leek aanvankelijk een witte/oranje-achtige lichtbal, dat later een donkergrijs/zwart driehoekige object bleek te zijn met verschillende lichten te zijn in de kleuren wit/geel/oranje/rood/groen. Ook nam de getuige nam een vreemd zoemend geluid waar: "Aangezien ik vlak langs een snelweg woon (de A2), en ik goed door veel geluid heen kan slapen (van de voertuigen) word ik wel eens verrast door rare geluiden van wegwerkers, denk aan speciale ZOAB asfalt reinigers, maar nu werd ik in me slaap gewekt door een zoemend geluid, het klonk of iemand 4 huizen verderop in het blok rijtjeswoningen aan het boren was in het beton op een zeer laag toerental, of aan het schuren was op een natte plank hout, toen de waarneming van de lichtbal veranderde in een driehoekvormig object was ik al behoorlijk "gewend" aan die toon, maar het passerende driehoekvormig object maakte geen extra geluiden in ieder geval.", aldus de Vianer.

De grootte van het object is voor de getuige moelijk te schatten: "Dat was moeilijk vast te stellen, omdat het object kaarsrecht boven mij langsvloog, en vervolgens de kijkhoek over het dak passeerde, maar denk aan de grootte van een middelgroot passagiersvliegtuig, dat voor deze omgeving extreem laag overvliegt."

Het object bevond zich op een hoogte van ongeveer 120 meter en een afstand van aanvankelijk ook zo'n 120 meter. Het werd in het begin onder een hoek van 50 graden waargenomen, maar dit veranderde naar mate het object dichterbij kwam en tenslotte over het dak vloog. De snelheid varieerde ook: aanvankelijk bewoog het object zich met +- 100km/u vaart, maar toen het de getuige boven het hoofd passeerde was dit ongeveer 140 km/u. Het verplaatste zich vanuit het zuidwesten naar het noordoosten. De wijze waarop het object zich voortbewoog was zeer vloeiend. De totale duur van de waarneming bedroeg 3 minuten.

De getuige zegt behoorlijk aangeslagen door zijn waarneming te zijn: "Ik was emotioneel geraakt en lichtelijk verward vlak na de waarneming, maar het gaat nu weer beter nu ik mijn verhaal kwijt kan," aldus de getuige. "50 minuten na de waarneming schrijf ik dit, en ik was na het zien behoorlijk geemotioneerd en trillerig, maar nu gaat het weer beter. Ik heb de belangrijkste bevindingen direct genoteerd op papier."

Of er elektronische bij- of nawerkingen zijn geweest weet de getuige niet. De getuige is in staat geweest om met zijn GSM een foto van het object te maken, maar op de foto is enkel een wazige lichte vlek te zien. Er zijn vandaag nog geen andere meldingen binnengekomen van andere mensen die het object gezien hebben. Dit is mogelijk te wijten dat de sighting pas deze morgen plaatsvond. Andere mensen die de driehoek boven Nederland hebben gezien kunnen dit hier melden.

Nuforc rapporteert dat er meerdere vliegende driehoeken boven Nederland gezien zijn. Op dinsdag 9 december werd een soortgelijk object waargenomen boven Emmen en Hoofddorp. Mufon Nederland heeft de laatste drie dagen ruim 40 UFO-meldingen binnengekregen.


Foto's: Gelijksoortig vliegend object gefotografeerd in België, 1990.

Loting derde ronde UEFA Cup

De loting heeft plaatsgevonden van de derde ronde voor de UEFA Cup. PSV treft hier Perugia. Hier een overzicht van de resterende wedstrijden.

Brøndby IF - Barcelona
AC Parma - Gençlerbirligi
Benfica - Rosenborg BK
Olym. Marseille - D. Dnjepropetrovsk
Celtic - SK Teplice
Perugia - PSV
Dyskobolia Grodzisk - Girondins de Bordeaux
Valencia - Besiktas
Galatasaray - Villarreal
Club Brugge - Debreceni VSC
FC Sochaux - Internazionale
Liverpool - Levski Sofia
Spartak Moskou - Real Mallorca
Gaziantepspor - AS Roma
AJ Auxerre - Panathinaikos
Vålerengen IF - Newcastle United

De wedstrijden zullen plaatsvinden op 26 februari. De returns op 3 maart.

Smokkel minder dan drie kilo coke onbestraft

flipm0 (herschreven), Smurf, Nick Diel, Rorik, Nillo en mylive hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Minister Donner van Justitie pakt smokkelaars van cocaïne niet meer aan, wanneer ze via luchthaven Schiphol een hoeveelheid cocaïne van minder dan drie kilo Nederland proberen binnen te krijgen. De betreffende personen worden niet gestraft door middel van een boete of gevangenisstraf, maar alleen door het afnemen van de verdovende middelen die zij bij zich dragen. Antilliaanse smokkelaars zullen niet meer worden teruggestuurd.

Naar verluidt heeft Minister Donner dit beleid ingesteld teneinde de "oververhitting van het justitiele apparaat" te verminderen. Uit "tactische overwegingen" weigert het ministerie op de nieuwe 'kilogrens' te reageren.

Loting achtste finales CL

De loting van de achtste finales heeft plaatsgevonden van de Champions League en dit zijn de wedstrijden die gespeeld gaan worden.

VfB Stuttgart - Chelsea
FC Porto - Manchester United
Real Sociedad - Olympique Lyon
Celta de Vigo - Arsenal
Bayern München - Real Madrid
Sparta Praag - AC Milan
Deportivo La Coruña - Juventus
Lokomotiv Moskou - AS Monaco

De wedstrijden zullen gespeeld worden op 24+25 februari. De returns op 9+10 maart.

Griepvirus treft NEC

Of Frank Demouge, Youssouf Hersi en René van Rijswijk aanstaande zondag in de belangrijke derby tegen Vitesse inzetbaar zijn is op dit moment nog uiterst twijfelachtig.

Frank Demouge en René van Rijswijk zijn al sinds dinsdag het slachtoffer van het momenteel in heel Nederland heersende griepvirus, Youssouf Hersi ligt sinds woensdag gedwongen in bed.

Vandaag en zaterdag traint NEC nog, dan zal worden bekeken wie van het trio zondag inzetbaar is.

Vrouw offert kind voor alcoholistische man

syl68, d-fader, juusjuh en poppenkast hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vrouw in India is gearresteerd omdat ze een kind van drie jaar oud zou hebben geofferd om haar alcoholistische man van zijn drankprobleem af te helpen.

De man, een riksja-rijder, is zwaar aan de alcohol en slaat zijn vrouw regelmatig bont en blauw. Om van de echtelijke problemen af te komen raadde een medicijnman de vrouw aan om een kind te offeren.

In New Dehli ontvoerde de vrouw samen met haar neef een kind van drie jaar oud. Het kind zou vervolgens zijn gewurgd en zijn schedel zou met een spade zijn verbrijzeld. Het lichaam van het jongetje werd later in een koeienstal gevonden.

Pakistaan veroordeeld tot blindheid

Een inwoner van Pakistan is door een rechtbank veroordeeld tot blindheid. Dit omdat hij bij zijn ex-verloofde gif in haar ogen spoot, die daarop blind raakte.

Het slachtoffer, Rabia Bibi, werd door de dader onder handen genomen nadat haar ouders de verloving hadden verbroken en hun dochter aan een ander uithuwelijkten. Gifaanvallen op vrouwen op het Pakistaanse platteland komen vaker voor. Veel vrouwen lopen daar ernstig verminkt rond, vaak alleen omdat ze niet goed koken of geen zoon baren.

De rechtbank achtte in dit geval de sharia, de speciale islamitische wetgeving van oog om oog tand om tand, hier van toepassing. De man moet zijn gezichtsvermogen door een chemisch goedje verliezen.

Waarnemers achten het niet waarschijnlijk dat de straf wordt uitgevoerd vanwege de commotie die dan zal ontstaan. Bovendien is president Musharraf juist bezig het land te moderniseren.

Naaktfoto's brengen burgemeester in verlegenheid

-=chuckie=-, Eilanden, Stay-Fun en mistahh hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De burgemeester van de Canadese plaats Houston (British Columbia) is ernstig in verlegenheid gebracht. Haar man heeft foto's gemaakt in het kantoor van de burgemeester terwijl ze enkel de burgemeestersketting om had. De foto's zijn nu op internet verschenen.

De afbeeldingen van burgemeester Sharon Smith werden gestolen tijdens een feestje van haar zoons in november. Een van de bezoekers kopieerde de foto's van de pc van de burgemeester. Ze ziet de verspreiding van haar foto's als een inbreuk op haar privacy. "De foto's waren voor mijn man en voor mij en niet bedoeld voor verdere verspreiding", schrijft ze in een brief aan de plaatselijke krant. "Deze foto's zijn uit ons huis gestolen en ik beschouw dat als een vorm van diefstal die vergelijkbaar is met de diefstal van juwelen of iets anders", aldus Smith. Zij roept iedereen op om de bestanden met de foto's te vernietigen.

De politie heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de diefstal.

Brabantse politie zoekt dolgedraaide automobilist

petra76 en beyond_cool hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Brabantse politie is op zoek naar een 35-jarige doorgedraaide man die vannacht in Etten-Leur een vrouw met zijn auto schepte. De ziedende man had eerst op de Koperwiek de auto van zijn ex-baas met een bijl onder handen genomen toen hij de vrouw ondersteboven reed. Het 32-jarige slachtoffer kwam buiten kijken wat er allemaal aan de hand was.

De man, een ex-werknemer van een koeriersbedrijf werd zes weken geleden ontslagen. Nadat hij de wagen van zijn ex-baas had vernield, reed hij met hoge snelheid rondjes in die buurt waarbij de vrouw geraakt werd. Haar vriend kon nog net voorkomen dat de automobilist nog een keer over de vrouw heen reed.

Het slachtoffer is zwaargewond met bekkenletsel, gebroken ribben en een hersenbeschadiging opgenomen in een ziekenhuis in Breda.

Ontslagen bij weekblad Donald Duck

Jeroen Mirck had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het inkleuren van de strip Donald Duck zal voortaan gedaan worden in Italië. De vijf mensen die nu bij Sanoma Uitgevers, eigenaar van het weekblad, het inkleur werk verichtten moeten het veld ruimen door een reorganisatie. De sfeer op de redactie is dan ook bedrukt. De redactie heeft niet het vertrouwen opgezegd in hoofdredacteur Thom Roep, uit angst voor meer ontslagen.

Het weekblad Donald Duck loopt verder goed. Het werd gisteravond zelfs uitgeroepen tot Tijdschrift van het jaar, tijdens het tijdschriftengala in Aalsmeer.

Friso en Mabel trouwen in Delft

Eddow, Schaartje en Murphy23x hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het huwelijk tussen Prins Friso en Mabel Wisse Smit zal op 24 april 2004 plaatsvinden in Delft. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst zojuist bekend gemaakt. Burgemeester mr. H. van Oorschot van Delft zal het huwelijk voltrekken. Dominee Carel ter Linden gaat voor tijdens de kerkelijke inzegening in de Oude Kerk.

Tot nu toe was alleen nog maar de datum van het huwelijk bekend.

Meisje (15 mnd.) Bos en Lommer overleden

Het 15 maanden oude babytje dat zondagavond na een reanimatie in de wijk Bos en Lommer in kritieke toestand werd opgenomen in een Amsterdams ziekenhuis, is overleden. Tijdens de reanimatie van het meisje, Yasmin, ontstonden hevige problemen met zo'n 100 familieleden en buurtbewoners, die vonden dat de ambulance veel te laat was gekomen.

De politie moest met zo'n 20 man het ambulancepersoneel ontzetten. Boze buurtbewoners achtervolgden zelfs de ambulance. De officiële registratie geeft overigens aan dat de ziekenwagen 9 minuten na de melding op de plek van bestemming was.

Stadsdeel Bos en Lommer laat de zaak tot op de bodem uitzoeken.

Politieman zakt door het ijs

In Driebergen is een politieman door het ijs gezakt toen hij een eend wilde redden. Het dier zat vastgevroren in het midden van een vijver aan de Schippersdreef. Met een ijzeren haak aan een touw probeerden de te hulp geroepen agenten een gat in het ijs te maken, maar dat lukte niet.

De politieman probeerde vervolgens de vastgevroren patiënt over het ijs te bereiken, wat eindigde met een nat pak.

Amerikaanse beurs sluit boven de 10.000

De Amerikaanse aandelenbeurs Dow Jones heeft gisteren de 10.000 punten grens doorbroken. Dat is voor het eerst sinds 24 mei 2002. Na de aanslagen van 11 september 2001 daalde de New Yorkse beurs alleen maar. De beurs sloot gisteravond 0,87 procent hoger op 10.008,16 punten. De technologiezware Nasdaq sloot 1,98 procent hoger op 1942,32 punten.

Onder aanvoering van de detaillisten en computerfabrikanten eindigden vrijwel alle sectoren op winst. Vooral de auto- en electronicasector deden het goed.

Brand in cellencomplex op Schiphol

Killjoy en t1m.nl hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een van de cellen bij de marechaussee op Schiphol-Oost is net na middernacht brand uitgebroken. Een deel van het cellencomplex moest worden ontruimd. De Italiaan die in de cel zat stak de brand aan. Hij is met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Een beveiligingsbeambte en een lid van de marechaussee hadden ademhalingsproblemen.

Het cellencomplex wordt gebruikt voor opvang van ongewenste vreemdelingen. In deze cellen is veel toegestaan. "Het zijn geen criminelen, dus we zijn wat vrijer met wat mensen wel en niet mogen. De mensen mogen niet op hun cel roken, maar wel daar buiten", verteld een woordvoerder van de marechaussee.

De brand was vrij snel onder controle en iedereen zit weer in zijn cel.

Ronald Koeman langer bij Ajax

Schaartje en Brian Wismans hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Trainer Ronald Koemen blijft nog tot 1 juli 2006 bij Ajax. De voetbalclub heeft zijn contract verlengd. De huidige verbintenis met de hoofdtrainer/coach liep komende zomer af. Over de financiële details van de nieuwe overeenkomst doet Ajax zoals gebruikelijk geen mededelingen.

Ronald Koeman is sinds december 2001 trainer van Ajax. Hij boekte in 100 duels met Ajax 63 overwinningen, 21 gelijke spelen en 16 nederlagen. Ajax scoorde onder zijn leiding 222 doelpunten en kreeg er 94 tegen.

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK!Competitiemanager!
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

Annan en EU tegen orderboycot VS

De Europese Commissie en Kofi Annan, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, hebben kritiek geuit op het plan van de VS om landen die tegen de oorlog in Irak waren, uit te sluiten van contracten voor de wederopbouw van het land. Annan vindt dat de VS haar houding opnieuw moet overwegen.

Gisteren maakte het Pentagon een lijst bekend met landen die wél in aanmerking komen voor de contracten. Onder andere Rusland, Duitsland en Frankrijk komen op die lijst niet voor. Deze bekendmaking van het Pentagon ging in tegen de plannen van het Witte Huis om deze landen juist wel te benaderen om te zorgen dat ze de schulden van Irak kwijtschelden.

"Onacceptabel"

Duitsland noemde de boycot gisteren onacceptabel. Frankrijk onderzoekt zelfs of er juridische stappen mogelijk zijn tegen de VS. Vandaag belde Bush zelf met Parijs, Berlijn en Moskou om de woede over zijn plannen weg te nemen en om te vragen of de landen de schulden van Irak wilden saneren.

Verder liet Bush weten dat de huidige lijst van landen nog niet definitief is. "Naties die nu alsnog een bijdrage willen leveren aan mijn pogingen om van Irak een vrij en vreedzaam land te maken, zijn meer dan welkom." Hij verdedigde de lijst echter met het standpunt dat wederopbouw-contracten niet kunnen gaan naar landen "die het leven van hun militairen niet riskeren". Ook landen die bereid zijn om de schulden van Irak kwijt te schelden, kunnen rekenen op een grotere welwillendheid van de VS bij de verdeling van de contracten. Dit zei een woordvoerder van het Witte Huis.

"Een politiek onhandige zet"

Nederland staat overigens wel op de lijst. Toch zei minister Bot van Buitenlandse Zaken vandaag in de Tweede Kamer dat hij deze actie van de VS een "onverstandige en politiek onhandige zet" vindt. "De Amerikanen hadden het nooit zo hard moeten uitdragen, daar schiet niemand wat mee op," aldus Bot.

Bedrijven in de landen die niet op de lijst staan, lopen voor honderden miljoenen euro's aan orders mis. Er zijn 26 projecten gepland met een totale waarde van circa 18,6 miljard euro.

Kerken staan voor historische samensmelting

Vrijdag besluiten de synodes van de Hervormde Kerk, Gereformeerde Kerken in Nederland, en de Evangelisch-Lutherse Kerk definitief of zij in het kader van het 'Samen op Weg'-proces gaan fuseren. Dat zou de bekroning zijn van ruim 40 jaar overleg.

De synodes vergaderen afzonderlijk van elkaar in drie historische kerken in de Utrechtse binnenstad. Het definitieve besluit wordt tussen 16:00 en 17:00 verwacht. In de Hervormde en Gereformeerde synodes, die in de 19e eeuw na onenigheid ieder hun eigen weg gingen, is een tweederde meerderheid nodig om tot samenwerking over te gaan, voor de Lutherse kerk geldt een driekwart meerderheid. Bij een positieve besluitvorming gaan de kerken per 1 mei 2004 samen verder als "Protestantse Kerk Nederland" (PKN). Deze kerk zal dan ongeveer 2,5 miljoen leden tellen.

Kritiek

De fusie is niet onbetwist: vooral bij conservatieve Hervormden en Gereformeerden stuit het proces op grote weerstand. Zij vinden het onverteerbaar dat naast de klassieke belijdenisgeschriften uit 1618/1619 die zij gebruiken ook die van de Lutheranen opgenomen worden. Verder is het hun een gruwel dat in de PKN ruimte komt voor zaken die zij in tegenspraak met de Bijbel vinden, zoals kerkelijke inzegening van homorelaties en het toelaten van kinderen aan het Avondmaal. Een woordvoerder schatte gisteren het percentage ontevredenen op 10 tot 15 procent. Een deel hiervan zal bij een fusie zelfstandig verder gaan.

Zanardi helemaal terug in de racerij

Suupg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Alex Zanardi keert nu definitief terug in de autoracerij. De Italiaanse autocoureur, die in 2001 bij een crash op de Lausitzring beide benen verloor, keert volgend seizoen helemaal terug in de racerij. Eerder al maakte de 37-jarige coureur een korte comeback in de racerij, maar nu is bevestigd dat hij in 2004 in een speciaal voor hem geprepareerde BMW een volledig seizien in het Europese toerwagenkampioenschap zal rijden.

In oktober van dit jaar maakte Zanardi al zijn 'officiële' rentree. Op het circuit van Monza eindigde hij in de laatste race van het seizoen van datzelfde Europese toerwagenkampioenschap als zevende. Dit resultaat deed hem duidelijk verlangen naar meer en ook bij anderen bleken de verwachtingen hoog. Zo onthulde Zanardi "zelfs een aanbod te hebben gekregen om mee te doen aan de Indy 500", maar hij voegde er eerlijkheidshalve wel aan toe "dat niveau niet meer aan te kunnen."

Voor meer Formule 1 en ander race-nieuws kijk je uiteraard op de FOK!F1-manager

Game Review: Prince of Persia: Sands of Time

Publisher:Ubisoft
Developer:Ubisoft
Website:Prince Of Persia the Game
Platform:PS2, PC en GBA


Toen ik 12 was, was ik totaal verknocht aan de eerste Prince of Persia. Op mijn oude AT 286 met CGA scherm speelde ik het spel letterlijk weken achter elkaar. Het was zonder twijfel een van de mooiste spellen van die tijd en het speelde geweldig. Toen ik hoorde dat Ubisoft een nieuwe versie ging maken reageerde ik sceptisch, maar ook heel nieuwsgierig.

Hier is het spel dan. Maanden geleden waren de eerste screenshots al te bewonderen en het zag er prachtig uit. Hoe zou de gameplay zijn? Intussen heb ik het spel gespeeld en ik kan het verklappen: de gameplay is buitengewoon!

UFO Urk mogelijk ook gezien in Mexico


De UFO die de Urkers mogelijk gezien hebben

Vergelijking in UFO-archieven kan er op wijzen dat de UFO die door verschillende Urkers bij de visafslag in Urk gezien is, mogelijk dezelfde is als die de Mexicaan Carlos Diaz van 1981 tot op heden fotografeerde en contact mee zei te hebben. Dit is uit eigen onderzoek gebleken.

Een 42-jarige Urker nam rond 20:35 een donut-vormige UFO waar bij de visafslag in Urk. Het object was volgens hem donutvormig en straalde kleuren uit van het hele kleurenspectrum. De UFO was volgens hem zo'n 50 meter breed, en maakte een zoemend geluid. Een andere 31-jarige Urker en zijn broer nam het object ook waar, maar zij stonden ergens anders. Hij zag het vanaf de dijk met uitkijk op het meer. Toen hij het zag riep hij zijn broer, die het object ook zag. De beschrijving van deze Urker komt overeen met de 42-jarige Urker.

De beschrijving van de Urkers lijkt zeer overeen te komen met de plasma-schepen die de Mexicaan Carlos Diaz sinds 1981 fotografeerde. Hij heeft naar eigen zeggen contact gehad met de buitenaardsen, en heeft de UFO's veelvuldig gefotografeerd. De UFO's waren donutvormig en straalden alle kleuren van het kleurenspectrum uit. Ze maakten een zoemend geluid. Foto's en een uitgebreider verhaal zijn o.a. hier en hier te lezen.

Carlos Diaz' foto's zijn zeer grondig geanalyseerd. De Mexicaanse ufoloog Jaime Maussan gaf de originele filmnegatieven aan Victor Quesada van de Polytechnical Institute van de Universiteit van Mexico voor onderzoek. Quesada zegt: "We zijn geschokt. Het spectrum van het licht van het object was iets wat we nog nooit eerder hebben gezien. Het doorbrak alle voorgaande parameters en kwam niet overeen met wat dan ook in onze databanken. Het licht was zeer intens. Er was geen bewijs van superimpositie of een hoax. We schatten dat het object zo'n 30 tot 50 meter in diameter is". Interessant genoeg werden de foto's ook door Dr. Robert Nathan van NASA's Jet Propulsion Laboratory in Californië geanalyseerd. Nathan, die een overtuigd scepticus is, kon ook geen bewijs van bedrog vinden.

Of de Urkers werkelijk hetzelfde object gezien hebben, is niet bekend. Indien meer Urkers of Nederlanders het object gezien hebben, kunnen ze dit (anoniem) melden.

Meerderheid gemeenteraad R'dam tegen inkomenseis

Een meerderheid van de gemeenteraad van Rotterdam is tegen de inkomenseis van 120 procent voor nieuwe bewoners. Dat bleek bij een bespreking donderdag van het actieprogramma 'Rotterdam zet door. Op weg naar een stad in balans'.

Alleen Leefbaar Rotterdam en de VVD vinden de inkomenseis noodzakelijk om de problemen in bepaalde wijken aan te pakken. Coalitiepartij CDA nam er afstand van, en noemt het "veel te drastisch". "Dit sluit mensen uit, en dat willen we niet", aldus CDA-er Van de Born.

Ook voor de PvdA gaat het plan een stap te ver. "Mensen met een inkomen onder de 120 procent van het minimumloon zijn geen ongewenste burgers. Met deze definiëring van kansarmen hebt u een groot deel van onze eigen Rotterdammers gediskwalificeerd en dat valt het college aan te rekenen".

Overeenstemming

Wethouder Pastors van Leefbaar Rotterdam zei niet van de kritiek te schrikken. "Welk middel je ook kiest, er zal discussie zijn. Het gaat ons erom dat we met het Rijk een instrument zoeken dat bruikbaar is". Volgens Pastors is een wetswijziging geen te zwaar middel om "maatwerk" te kunnen leveren. "Als we de illegaliteit goed willen aanpakken, zijn er huizen nodig om mensen die hier legaal zijn in onder te brengen."

Ondanks de afwijzing ziet Pastors toch "een grote overeenstemming dat de stad behalve een aantal uitdagingen ook problemen heeft. Wij hebben het voortouw genomen, ook omdat de bevolking signalen geeft dat het niet goed gaat. We proberen die mensen weer vertrouwen te geven in de stad." Want, aldus Pastors: "Rotterdam staat bekend als een stad die goed met problemen kan omgaan. Maar er is een grens en die is in een aantal wijken bereikt. En dus moet je waarschuwen, juist omdat je een sociale stad wil zijn, maar dat niet kunt zijn."

Ook burgemeester Opstelten was tevreden met het debat en noemde het "als een bescheiden begin van de discussie waarbij de inzetten zijn benoemd". De raad herkent zich volgens hem in de analyse, maar is het niet eens met de aangedragen oplossingen. Aan de bedoelingen van burgemeester en wethouders hoeft de raad volgens Opstelten niet te twijfelen. "Het college spreekt met een mond, met trots en liefde voor de stad."
Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.