AEL dreigt A'dam met ''verdere escalatie''

De Nederlandse afdeling van de Arabisch-Europese Liga (AEL) is woedend op de Amsterdamse politie omdat die nog steeds de AEL-activisten vasthoudt die afgelopen dinsdagavond op de A10 werden aangehouden toen ze een ''controlepost'' ingericht hadden. De AEL dreigt ook burgemeester Job Cohen met verdere escalatie als de vier AEL'ers niet onmiddellijk worden vrijgelaten.

De AEL stelt in een rondgestuurde verklaring: ''Autochtone milieuorganiaties en vakbonden mogen demonstreren wanneer zij dat willen, maar als de AEL iets doet, wordt het meteen verboden. Er wordt met twee maten gemeten. Wat betreft de arrestaties houdt de AEL de burgemeester en justitie verantwoordelijk voor de gevolgen die hieruit kunnen voortvloeien''. Het stuk is geschreven door AEL-woordvoerster Na´ma Elmaslouhi, die ook nog schrijft: ''We hebben de mensen tot dusver rustig kunnen houden, maar op een gegeven moment houdt het op'''.

Ondanks het dreigement van escalatie blijven de verdachten gewoon vastzitten. Volgens een politiewoordvoerder is er geen sprake van het meten met twee maten. ''Er was geen vergunning aangevraagd, en zelfs als dat wel was gebeurd: niemand krijgt ooit vergunning om te demonstreren op een snelweg''.

Volgens de politie was de actie op de A10 ook levensgevaarlijk. Een stuk of acht actievoerders liepen tijdens de spits de ringweg op ter hoogte van het Bos en Lommerplein en wierpen op de snelweg een blokkade op. De acht waren getooid met bivakmutsen en droegen fakkels.

De AEL wilde met de actie op de A10 aandacht vragen voor de onderdrukking van het Palestijnse volk.