Bos: 'oppositie voeren valt zwaar tegen'

"Een buitengewoon bescheiden resultaat hebben de sociaal-democraten bereikt bij de behandeling van de kabinetsplannen." Zo luidt het oordeel van Wouter Bos over het oppositievoeren. Het valt hem en de PvdA zwaar tegen en leidt ook tot frustraties.

Bos zegt dat zijn moeilijkste taak nu is om zijn 42-koppige fractie enthousiast te houden en te motiveren. "Er is een afspraak tussen de coalitiepartijen dat zij alleen bepalen of er iets verandert, wat de oppositie voorstelt maakt niets uit", zo zei Bos in een interview met het ANP.

In het interview waarschuwde Bos de jonge garde van zijn fractie. "Ik heb gezegd dat ze zich niet te veel moesten voorstellen van de kansen die ze in Den Haag krijgen. Die analyse blijkt nu te kloppen." Na de verkiezingsoverwinning en hooggespannen verwachtingen was de deceptie dan ook groot omtrent de verloren formatie met het CDA. Bos spreekt van een "diep gat" waarin de PvdA viel.

De zware bezuinigingen van kabinet CDA, VVD en D66 stuiten Bos tegen de borst. Volgens hem "stappen deze partijen een terug in de tijd". Hij uit hierbij forse kritiek op het CDA. Zo noemt hij als voorbeelden de CDA-bewindslieden Balkenende en Donner met hun strijd tegen de satire en Ross met haar terughoudendheid met prenatale screening.