Publicatie lijst brengt Bush in verlegenheid

Bart (veekeend)
De president van de Verenigde Staten, George W. Bush, is opnieuw in opspraak gekomen vanwege de publicatie van een lijst met landen. Op de lijst staan enkel landen die van de Verenigde Staten mogen meeprofiteren van de lucratieve contracten bij de wederopbouw van Irak.

De lijst werd bekend, kort voordat hij de leiders van Rusland, Frankrijk en Duitsland wilde vragen een deel van de schuldenlast van Irak kwijt te schelden. Juist deze landen, die fel gekant waren tegen de oorlog in Irak, blijken niet op de lijst voor te komen.

Gisterenavond had Bush telefonisch contact met zijn Franse collega Chirac, de Russische president Poetin en de Duitse bondskanselier Schröder. Tijdens deze gesprekken vroeg Bush of de nieuwe speciale financiële gezant voor Irak, James Baker, de landen mag bezoeken.

De oud-minister heeft als missie de staatsschuld van Irak te reduceren.Hierbij heeft hij de hulp van Frankrijk, Duitsland en Rusland, hard nodig. Ze zijn immers de grootste schuldeisers.

Bush' verzoek werd direct afgewezen door de Russische minister van Defensie Sergei Ivanov. De ongelukkige timing heeft de voorzichtige pogingen van Washington om nader tot de landen te komen, die zich een fel tegenstander toonden van de oorlog tegen Irak, vermoedelijk teniet gedaan. Dit vrezen de diplomaten in de Amerikaanse hoofdstad.

Frankrijk is nu van plan om samen met andere landen van de Europese Unie te onderzoeken of uitsluiting van bedrijven in strijd is met internationale regels voor mededinging. Berlijn heeft in een reactie op de publicatie van de lijst de stap van Washington als "onaanvaardbaar voor de Duitse regering" betiteld.