FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 juni 2001

Lakers dicht bij prolongatie titel

De Los Angeles Lakers zijn dicht bij prolongatie van de titel in de NBA. LA won de vierde wedstrijd van de finale met 100-86 van de Philadelphia 76ers. De Lakers leiden in de play-offs nu met 3-1. Vrijdag kunnen ze in Philadelphia kampioen worden.

Sterspeler Shaquille O'Neal droeg met 34 punten bij aan de zege. Hij vond het niet meer dan een overwinning in een rijtje. O'Neal zei nog steeds te wachten op een wedstrijd waarin hij echt excelleert. De sterke forward maakte dertig punten in de eerste drie kwarten. In het laatste part kwam Philadelphia, door de waardevolste speler van het afgelopen seizoen Allen Iverson, nog wel terug maar de favoriet sloeg de aanval bekwaam af.

Iverson was topscorer met 35. Behalve O'Neal, die ook nog eens veertien rebounds pakte, was ook Koby Bryant met negentien punten trefzeker.

Mogelijk tien jaar cel Nederlandse toerist

De 57-jarige Brabander Theo van N. zit sinds drie weken in de gevangenis van de Turkse badplaats Antalya. Hij wordt beschuldigd van het smokkelen van oudheidkundig materiaal. De Turkse justitie kan de man tot tien jaar cel veroordelen. Van N. zegt onschuldig te zijn.

De Brabander was samen met zijn vrouw op vakantie in het Turkse Antalya. Op het strand had hij een oude steen en een scherf gevonden, en Van N. wilde deze meenemen naar Nederland als souvenir. Toen hij op 23 mei tijdens zijn vertrek op de luchthaven van Antalya gecontroleerd werd, herkende de Turkse politie de voorwerpen als oudheidkundig materiaal. De Brabander werd gearresteerd en opgesloten in de gevangenis van Antalya. Zijn vrouw werd ook gearresteerd, maar is inmiddels vrijgelaten.

Volgens deskundigen zijn de steen en de scherf niets waard, maar is het wel oudheidkundig materiaal. Een Turkse advocaat zei dat op de illegale uitvoer van oudheidkundig materiaal een straf staat van vijf tot tien jaar cel. Vrijdag moet van N. voorkomen.

De autoriteiten nemen de zaak hoog op. Het is ten strengste verboden om historisch materiaal illegaal Turkije uit te voeren. Toeristen worden door reisleiders gewaarschuwd geen stenen of andere gevonden voorwerpen mee naar huis te nemen.

Nepalese kroonprins als schutter aangewezen

De commissie die onderzoek deed naar het bloedbad in het koninklijk paleis van Nepal, heeft donderdag geconcludeerd dat kroonprins Dipendra zijn ouders en acht andere leden van de koninklijke familie heeft doodgeschoten.

,,Een dronken kroonprins schoot in het wildeweg de leden van de koninklijke familie dood'', zei parlementsvooritter Ranabhatt, een van de twee leden van de commissie. Dipendra zou volgens het rapport twee glazen whisky hebben gedronken, hasj en nog een ander verdovend middel gerookt hebben voordat hij de wapens ter hand nam. Het rapport van de onderzoekscommissie werd donderdag aan koning Gyanendra gepresenteerd.

Tot nog toe hielden de autoriteiten vol dat de dood van bijna de hele koninklijke familie een ongeluk was geweest maar slechts weinigen in het land hadden nog niet gehoord dat kroonprins Dipendra schuldig was aan de schietpartij.

Velen dachten ook dat de nieuwe koning achter de aanslag zou hebben gezeten. Afgelopen week braken in het Aziatische land rellen uit nadat Gyanendra werd gekroond. De autoriteiten maakten donderdag bekend het voorlopig niet nodig te vinden een uitgaansverbod af te kondigen zoals vorige week het geval was.

Over de werkelijke toedracht van de schietpartij zwijgt de commissie in alle toonaarden. Vlak voor de schietpartij zou Dipendra per telefoon met zijn vriendin Devyani Rana hebben gesproken. In haar verhoor weigerde de naar het buitenland uitgeweken vriendin van de kroonprins te zeggen waarover het laatste gesprek ging. Ze zei alleen dat Dipendra bij het gedag zeggen had verklaard dat hij naar bed zou gaan en haar een dag later weer zou spreken.

Rana lijkt een sleutelfiguur in het familiedrama. In Nepal doet het verhaal de ronde dat de 29-jarige Dipendra met haar wilde trouwen, maar dat zijn ouders dat niet zagen zitten. Vlak na de schietpartij vertrok Devyani Rana naar India. Zij weigert naar Nepal terug te keren ,,om veiligheidsredenen''.

De onderzoekers spraken met meer dan 150 getuigen van de schietpartij. De krant Rajdhani schrijft dat 99 procent van de ondervraagde getuigen kroonprins Dipendra aanwijzen als de schutter. Hij gebruikte drie wapens voor zijn daad en hij schoot zeker tachtig kogels af.

Internetten in het vliegtuig

Drie Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen willen hun passagiers tijdens de vlucht een internetverbinding tegen hoge snelheid aanbieden. American Airlines, Delta Airlines en United Airlines werken hiervoor samen met Boeing.

Het is de bedoeling het systeem in 1.500 vliegtuigen in te bouwen en het vervolgens aan andere maatschappijen te verkopen.
In de vliegtuigen worden speciale antennes geïnstalleerd die verbonden zijn met een satelliet. De passagiers gebruiken hun eigen (allicht draagbare) computer aan boord en zullen ongeveer 45 gulden per uur voor de verbinding betalen.
Ook de luchtvaartmaatschappijen zelf kunnen hun voordeel halen uit de nieuwe technologie. Als er bijvoorbeeld tijdens de vlucht een moeilijk technisch probleem opduikt, dan kan de bemanning extra informatie opvragen van het computersysteem van de maatschappij. Of de bemanning zou het mankement kunnen doorsturen naar de bestemming, zodat de herstelploeg bij aankomst onmiddellijk aan de slag kan.

De alliantie van de drie Amerikaanse maatschappijen en Boeing gaat in de clinch met concurrent Tenzing Communications. Dit bedrijf heeft soortgelijke projecten op stapel staan met onder meer Singapore Airlines, Scandinavian Airlines en Virgin Atlantic. Tenzing zal hoogstwaarschijnlijk ook een alliantie vormen met Airbus.

UEFA schorst Frank de Boer voor 1 jaar

Kamelig had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Frank de Boer is donderdag door de tuchtcommissie van de UEFA geschorst voor een jaar. De international kreeg die straf omdat hij eerder dit jaar werd betrapt op het gebruik van het verboden middel nandrolon. De Boer gaat tegen de schorsing in beroep.

Hij liet het naar de pers niet merken, maar Frank de Boer was totaal verslagen en zat helemaal stuk na het bericht dat hij een jaar is geschorst voor alle voetbalwedstrijden. Dat besliste de disciplinaire commissie na een ruim vijf uur durende zitting in Nyon. Binnen drie dagen moet De Boer beroep aantekenen.

Tot het bittere eind

,,Dit is een hele grote klap. Maar ik ga door tot het bittere einde, ik vecht door om mijn onschuld te bewijzen. Als ik drie weken vakantie heb gehad, wil ik alweer voetballen. Ik moet er niet aan denken dat ik een jaar niet mag spelen.''

Hij weet dat hij het WK volgend jaar in Zuid-Korea en Japan misloopt. Het toernooi begint 30 mei. Een van zijn zaakwaarnemers, Rob Cohen: ,,Deze affaire heeft al wat tonnetjes gekost, maar we gooien er nog een miljoentje tegenaan. Of twee. We doen alles wat we kunnen. We stappen desnoods naar de burgerrechter.''

De verdediger van Barcelona en het Nederlands elftal had op vrijspraak gerekend. Immers, zijn advocaten en adviseurs hadden onderzocht dat de methode waarop de nandrolonwaarde wordt gemeten niet betrouwbaar is. De commissie was daar in zoverre gevoelig voor, dat het De Boer voor een jaar schorste in plaats van de gebruikelijke twee jaar. De UEFA lichtte de uitspraak merkwaardig genoeg niet toe. Dat gebeurt pas in de loop van vrijdag, dan zal de disciplinaire commissie via een communique een verklaring afleggen. De leden hebben tijd nodig alles schriftelijk vast te leggen, aldus een woordvoerder.

Fans ongerust na 'overlijden' Britney Spears

Politie en brandweer in Los Angeles zijn platgebeld door ongeruste fans van Britney Spears en haar vriend Justin Timberlake, van de popgroep N'Sync. Volgens valse berichten waren zij om het leven gekomen bij een ongeluk.

De berichten verschenen op een populair Amerikaans radiostation en een nep-website met het BBC-logo. Twee diskjockeys van de rockzender KEGL-FM uit Dallas verspreidden het bericht dat Spears en Timberlake om het leven gekomen waren bij een auto-ongeluk in Los Angeles. Later dook een website op met het BBC-logo die een soortgelijke melding maakte. Via internet verspreidde het bericht zich in hoog tempo wereldwijd.

Woordvoerders van Britney Spears en Justin Timberlake hebben het bericht in alle toonaarden ontkend en overwegen gerechtelijke stappen tegen de verspreiders van het gerucht. Ook de advocaat van de BBC neemt de zaak ernstig op.

De politie van Los Angeles kreeg na verspreiding van het gerucht honderden telefoontjes van journalisten en verontruste fans uit de hele wereld. Ook ziekenhuizen in LA en de verkeerspolitie van de staat Californië werden platgebeld.

Een woordvoerder van KEGL-FM zegt dat het radiostation de zaak zal onderzoeken. De twee dj's, Kramer en Twitch, kwamen al eerder in opspraak. In februari riepen zij automobilisten op motorrijders, fietsers en voetgangers aan te rijden.

Stormfront achter bekladding joodse graven

Twee mannen van 22 en 18 jaar uit Oosterhout hebben toegegeven dat zij eind april graven hebben beklad op de joodse begraafplaats in Oosterhout. Volgens het OM zochten zij publiciteit voor de extreemrechtse beweging Stormfront, waarvan beiden lid zijn.

De politie heeft donderdagmiddag een derde verdachte aangehouden, een 22-jarige inwoner van Voorburg. De twee mannen uit Oosterhout, die maandag werden aangehouden, zijn donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft hen in bewaring gesteld. De verdachte uit Voorburg wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Een veertigtal nabestaanden ontdekte op zondag 29 april de bekladding met hakenkruizen en anti-joodse leuzen toen zij hun omgebrachte familieleden kwamen herdenken. Op de graven stonden teksten als 'Jude raus' en 'Wir sind zurück'.

Friesland: Onderzoek naar rel na zedendelict

De politie heeft een team vrijgemaakt voor het onderzoek naar het volksgericht in de Zeeheldenbuurt te Leeuwarden. Dinsdag staken buurtbewoners in de Evertsenstraat een auto in brand. De veertienjarige zoon van de eigenaar was de avond ervoor opgepakt voor een zedendelict.

De problemen begonnen toen de jongen een dag later weer over straat liep terwijl de politie volgens buurtbewoners had gezegd dat de familie de jongen binnen zou houden. Toen de politie niet op kwam dagen, na telefoontjes uit de buurt, escaleerde de zaak volgens buurtgenoten. De familie zou omstanders uitgedaagd hebben waarna over en weer klappen vielen. Nadat jongeren uit de buurt zich met de zaak gingen bemoeien liep het uit de hand. Dinsdagnacht werd de auto van het gezin in brand gestoken. De buurtbewoners belemmerden daarbij de brandweer in haar werk, waardoor ook het huis in vlammen op dreigde te gaan.

De jongen verblijft tijdelijk in een instelling, het gezin is inmiddels elders ondergebracht. De brandstichters worden verdacht van openlijke geweldpleging. ,,We nemen deze zaak heel serieus'', aldus woordvoerder Peter Boomsma van de Leeuwarder politie. ,,Er worden drie of vier man op de zaak gezet''.

Benetton werkt hard aan nieuwe motor

The FoXman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Benetton Renault team is hard bezig om tijdens de grand prix van Frankrijk later deze maand een grote stap naar voren te maken. Eerder kondigde het team al aan bij hun thuis grand prix verder naar voren te willen komen. De grote verandering zit hem in de Renault motor waar het team aan bezig is.

Jenson Button en Mark Webber waren beide aan het testen met de nieuwe evolutie van de Renault motor. Jenson Button reedt gisteren zo'n 29 ronden met de nieuwe motor die naar verwachting zo'n 30 PK meer moet leveren. Ook moet de motor zorgen voor betere bestuurwbaarheid van de wagen.

Verkrachting 13 maanden oude dochter

Peewee had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 31-jarige man uit Breda is woensdag aangehouden op verdenking van verkrachting van zijn 13 maanden oude dochtertje. Het meisje is voor behandeling opgenomen in een ziekenhuis.

De moeder meldde de politie woensdag dat er iets niet goed was met haar dochtertje. Zij had dat bij thuiskomst ontdekt. De vader was alleen met het kind thuis geweest.

Bedrijf begint veemarkt via internet

Een Haarlems internetbedrijf is een veemarkt begonnen op internet. Via webcattle kunnen handelaren sinds donderdag onder meer runderen, varkens, geiten en ook struisvogels kopen en verkopen.

De nieuwe internetsite richt zich op de Europese markt. De site is daarom voor het grootste deel in de Engelse taal gemaakt. Vier handelaren hebben zich inmiddels als klant aangemeld.

Volgens manager M. Kruysse van webcattle.nl is de nieuwe site een gezamenlijk initiatief van mensen uit de traditionele veemarktsector en pioniers in de internethandel. Hij stelt dat het niet de bedoeling is dat de digitale veemarkt de bestaande markten in Nederland gaat vervangen.

,,Er zijn acht veemarkten in Nederland. Wij zijn gewoon nummer negen, alleen dan in een wat andere vorm'', stelt Kruysse. Hij zegt dat de nieuwe site is opgezet om vraag en aanbod in heel Europa bij elkaar te brengen. Hij verwacht veel belangstelling in de agrarische sector. ,,Een boer uit Friesland die bepaalde runderen te koop heeft, kan nu via internet contact leggen met een belangstellende collega in Zuid-Italië. Dat is volstrekt nieuw''.

NOS: "terugkeer exacte radiopiepjes"

De NOS praat volgende week met de makers van het NOS Radionieuws over de mogelijkheid de radiopiepjes weer precies op tijd te laten klinken. Momenteel gebeurt dat niet altijd, omdat sinds 1 april handmatig een zogenoemd audiologo wordt gestart.

Het audiologo is een deuntje waarin de piepjes zijn verwerkt. Dit zorgt voor ontevredenheid bij nieuwslezers en regionale zenders, omdat de diverse klokken soms niet op elkaar zijn afgestemd. 'Regionalen', die wel de exacte tijd aanhouden, hebben dan drie piepjes uitgezonden en vallen daarna midden in een zin van de nieuwslezer. Ook duivenmelkers die hun duiven op de piepjes loslieten, hebben problemen met het audiologo.

De NOS bekijkt volgens een woordvoerder of er een oplossing is. Een mogelijkheid zou zijn om de piepjes weer exact weer te geven via de daartoe bestemde klok in het Duitse Braunschweig.

"Duitse schoolboeken bevorderen racisme"

Schoolboeken die in Duitsland worden gebruikt, schilderen zwarte mensen af als lui en primitief en bevorderen op die manier het racisme. Dit blijkt uit een studie van de aan de conservatieve CDU gelieerde Adenauer-Stichting, die woensdag is gepresenteerd.

In het bijzonder een in de deelstaat Beieren gebruikt geschiedenisboek is volgens de onderzoekers ronduit racistisch. Het beschrijft de Afrikaanse samenleving voor de komst van de kolonisten als "onmenselijk met hardvochtige leiders en genadeloze moraal". Daaraan zou pas 'dankzij' de Europese veroveraars een eind zijn gekomen. Andere geschiedenisboeken zijn niet zo duidelijk, maar een ondertoon van racisme is wel aanwezig. "Die boeken geven toe dat de kolonisten veel tradities hebben vernield, maar zij onderstrepen het feit dat de Europeanen woningen en ziekenhuizen hebben gebouwd en de plaatselijke bevolking hebben opgeleid", aldus een onderzoekster. Vaak wordt de handelwijze van de kolonisten geëxcuseerd met hun veronderstelde humanitaire bedoelingen.

In Duitse geschiedenisboeken wordt Afrika vaak alleen in verband met het kolonialisme genoemd. "Afrika en de Afrikanen worden in Duitsland niet ernstig genomen. Het ouderwetse beeld van de wilde Afrikaan leeft voort." In veel Duitse aardrijkskunde- en biologieboeken zijn tijdens de studie foto's aangetroffen van half naakte Afrikanen in traditionele kledij die maar wat rondhangen. Dit leidt ertoe dat sommige ondervraagde scholieren denken dat de hedendaagse Afrikanen geen auto's en geen technologie kennen. Duitse journalisten die over Afrika schrijven, klagen dat hun bazen vaak alleen verhalen willen die het stereotiepe beeld van de Afrikaan bevestigen. Een onderzoekster ziet een duidelijk verband tussen de beeldvorming over Afrika en het geweld tegen zwarten in Duitsland.

Door racistisch gemotiveerd geweld vallen vooral in het voormalige Oost-Duitsland veel slachtoffers. Zo trapten bijvoorbeeld drie skinheads vorig jaar in Dessau een Mozambikaan dood omdat die zwart was.

Meetapparatuur nandrolon ondeugdelijk

"De toegestane nandrolonwaarde van 2 voor voetballers is dubieus en duidt niet op het gebruik van het verboden spierversterkende middel. De nauwkeurigheid van de meetapparatuur waarmee het nandrolon wordt vastgesteld deugt niet".

Dat hebben de advocaten en adviseurs van Frank de Boer donderdagmorgen aangevoerd tijdens de zitting van de disciplinaire commissie van de UEFA contra de voetballer.

Ondeugdelijk

,,We gaan deze zaak winnen'', zei Rob Cohen, een van de zaakwaarnemers van de voetballer, zeer zelfverzekerd. ,,Gebleken is uit onderzoek dat de meetapparatuur in 68 procent van de gevallen ondeuglijk is. Bij zeven van de tien gevallen kloppen de nandrolonwaarden niet. Wij staan zo sterk, dat we nu al denken aan schadeclaims.''

,,We hebben ook Edgar Davids geïnformeerd en sprinter Troy Douglas. Zij waren ook zogenaamd positief, maar het punt is dat de meetmachines zulke lage waarden niet kunnen meten. Aangetoond is door specialisten dat die apparaten niet eens kunnen aantonen dat een sporter negatief is.''

De zitting duurt vermoedelijk tot ver in de namiddag. Vrijdag volgt een uitspraak.

UPDATE!

Noghri had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Frank de Boer is donderdag door de tuchtcommissie van de Europese Voetbalunie (UEFA) geschorst voor een jaar. De international kreeg die straf omdat hij eerder dit jaar werd betrapt op het gebruik van het verboden middel nandrolon.

De Boer gaat tegen de schorsing in beroep.

Swiebertje komt wéér terug op tv

De NCRV gaat de legendarische televisieserie 'Swiebertje' opnieuw herhalen. Wanneer de serie, met Joop Doderer in de rol van zwerver Swiebertje, weer op de buis te zien is, is nog niet bekend.

Twee jaar geleden, bij het 75-jarig jubileum van de omroep, werd de serie al eens op de buis gebracht. Volgens een woordvoerder van de omroep wordt momenteel met de dochter van schrijver John uit den Bogaard ook onderhandeld over het uitbrengen van een koopvideo van 'Swiebertje'. De omroep wil de koopvideo tegelijkertijd met de herhalingen op de markt brengen.

Swiebertje is wellicht de bekendste kinderserie uit de Nederlandse tv geschiedenis. Al in 1955 beleefde hij twee avonturen. Vanaf 1958 was hij een vaste gast in de Nederlandse huiskamers, met oa Bromsnor, Saartje en de burgemeester. In 1968 werd aan het gezelschap een pandjesbaas toegevoegd, Malle Pietje. In 1975 werd de laatse aflevering uitgezonden: Swiebertje vertrok naar Canada. De serie is sindsdien al meerdere malen herhaald.

Ook de TROS gaat oude kinderseries herhalen. In het programma Zappelin (Ned 3) werden onlang al herhalingen van De Fabeltjeskrant uitgezonden, vanwege het succes zal men dat van de zomer opnieuw gaan doen.

Advocaat: 'Bewijs ramp Enschede vernietigd'

De gemeente Enschede en het bureau Milan van het ministerie van Defensie hebben voor hen belastende stukken over de vuurwerkramp in Enschede vernietigd. Dit stelt advocaat G. Meijers van directeur W. Pater van het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks.

De raadsman, die donderdag aangifte doet bij het Openbaar Ministerie, heeft deze informatie van een direct betrokkene, zegt hij. ,,Als deze informatie klopt, is het waarschijnlijk dat deze stukken ontlastend materiaal kunnen bevatten voor mijn cliënt en mede-directeur R. Bakker. Het is logisch dat de stukken die zijn vernietigd, bezwarend zijn geweest voor degenen die de stukken hebben laten verdwijnen.''

Bij de vuurwerkramp in Enschede kwamen vorig jaar mei 22 mensen om en raakten honderden mensen gewond. De fatale explosies vaagden een hele woonwijk weg.
Het Openbaar Ministerie verdenkt de twee directeuren van S.E. Fireworks van brand door schuld en het overtreden van de milieuwetten. Op 1 juni gaven de advocaten van de directeuren al tijdens een pro forma-zitting bij de rechtbank in Almelo aan dat volgens hen het onderzoek van justitie ver onder de maat is gebleven. Zo heeft het OM en het politieteam helemaal geen onderzoek gedaan naar aanwijzingen dat er misschien sprake is geweest van sabotage, waarna de fatale explosies bij S.E. Fireworks plaatsvonden.

Officier van justitie H. Stam gaf tijdens deze zitting aan dat hij het ontstaan van de brand niet van belang vindt, voor de zaak tegen Pater en Bakker. De twee directeuren staan terecht, meent hij, voor de gevolgen van de brand en hoe die gevolgen hebben kunnen ontstaan.

Moslimjongeren steunen imam via internet

Rubbertje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een groep moslimjongeren heeft via de website imam-online ruim 1100 steunbetuigingen verzameld voor de omstreden Rotterdamse imam K. el Moumni. Minister van Boxtel (Integratiebeleid) krijgt de petitie met de handtekeningen donderdag uitgereikt in Den Haag.

De opstellers van de petitie vinden dat de uitspraken van El Moumni te letterlijk zijn vertaald uit het Arabisch, met een vertekend beeld als gevolg. Bovendien zijn de citaten volgens hen uit hun verband gehaald. Ze schrijven oprecht verbaasd te zijn over de negatieve beeldvorming rond El Moumni. De media krijgen hiervan de schuld.

"De beschuldigingen staan haaks op het beeld dat wij de afgelopen negen jaar van hem hebben gekregen", schrijven de jongeren in een brief op de website.

Medemens

El Moumni wordt verder geprezen als een man die zich altijd belangeloos heeft ingezet voor de Nederlandse maatschappij. El Moumni treedt op als bemiddelaar bij diverse maatschappelijke problemen. Ook benadrukt hij volgens de jongeren in elke preek het belang van respect voor de medemens, en hamert hij er volgens de briefschrijvers op de Nederlandse wet te respecteren.

Homoseksualiteit

De imam deed zijn omstreden uitspraken over homoseksualiteit begin mei in een uitzending van het actualiteitenprogramma NOVA. Daarin zei hij onder meer dat als deze ziekte zich onder de jeugd verspreidt, de mens zal uitsterven. "Als straks ouderen niet meer actief zijn in de voortplanting, wie maken dan nog kinderen als mannen onderling trouwen en vrouwen ook."

Volgens de meeste moslims verbiedt de Koran homoseksuele handelingen. De meningen lopen vooral uiteen over hoe een moslim in de praktijk met zijn homoseksuele gevoelens moet omgaan.

Imam-online

Imam-online.nl bestaat sinds november 2000 en is opgezet door een groep jongeren die regelmatig de An-Nasrmoskee in Rotterdam bezoekt, waar El Moumni voorganger is. De site fungeert ook als cyber-vraagbaak voor Nederlandse en Belgische moslims, die vragen kunnen stellen die beantwoord worden door de imam.

Nederland makkelijk doelwit bioterrorisme

Nederland vormt bij bioterroristische aanslagen een eenvoudig doelwit. Microbiële ziekteverwekkers zijn makkelijk in te voeren en door de hoge mobiliteit en urbanisatiegraad kunnen ziektes daarna snel om zich heen grijpen.

Dat stelt de Gezondheidsraad in een advies over de verdediging tegen bioterrorisme, dat donderdag aan minister Borst van Volksgezondheid wordt overhandigd. Volgens de raad is het risico van dergelijke aanslagen daarom reëel. Ze pleit voor een apart draaiboek bioterrorisme.

Protest tegen Bush in Brussel

De komst van de Amerikaanse president Bush naar het NAVO-hoofdkwartier in Brussel heeft woensdagochtend geleid tot diverse protestacties. De politie moest voor de komst van Bush woensdag al ingrijpen.

Dat gebeurde toen extreemlinkse en extreemrechtse NAVO-tegenstanders elkaar in de haren vlogen. Het bleef daar echter bij korte schermutselingen.

Daarnaast heeft de milieuorganisatie Greenpeace actie gevoerd op de militaire luchthaven Melsbroek bij Brussel, waar Bush woensdagochtend arriveerde. Ongeveer twintig Greenpeace-leden ketenden zich vast aan de hekken van de luchthaven, uit protest tegen Bush' weigering het klimaatverdrag van Kyoto te ondertekenen.

Ook bij de NAVO demonstreren een honderdtal leden van Greenpeace, andere milieuorganisaties en verenigingen voor mensenrechten en Derde Wereld tegen de Amerikaanse president. Volgens Greenpeace heeft de Belgische politie dertig activisten opgepakt onder wie enkele Nederlanders. Een woordvoerster van de politie maakte bekend dat er slechts twee officiële arrestaties zijn verricht.

De andere activisten zijn vermoedelijk in administratieve hechtenis genomen om ze zo enkele uren van de straat te houden.

Milieuramp bedreigt Singapore

Singapore en Maleisië worden bedreigd door een milieuramp na het kapseizen van een Indonesische chemicaliëntanker. Volgens de Maleisische autoriteiten dreigt 630 ton fenol in de smalle zeestraat tussen de twee staten te stromen.

Beide landen hebben donderdag een milieualarm afgekondigd. De autoriteiten hebben opgeroepen niet in het water te baden of te vissen. Rond de zeestraat zijn honderden viskwekerijen gevestigd.

Volgens Maleisische media is het overgrote deel van de lading van het schip al in zee gestroomd en zijn duizenden vissen en andere zeedieren overleden. "Ik geloof niet dat er nog een levend wezen in deze wateren is", verklaarde een lokale gezagsdrager.

SMS-reclame wordt toegestaan

De DMSA, de Nederlandse Associatie voor Direct Marketing, werkt aan een gedragscode die het sturen van reclame via SMS in goede banen moet leiden.

De DMSA heeft een aantal voorwaarden opgesteld waaraan reclame die via SMS verstuurd wordt aan moet voldoen. Zo moet de ontvanger meteen kunnen zien van wie het bericht komt en op welke wijze hij kan aangeven dat hij in de toekomst geen berichten meer wil ontvangen.

"Volgens onder meer de richtlijn e-commerce is het toegestaan reclame naar mobiele telefoons te sturen", zegt M. Reuderink van de DMSA. "Maar dan wel onder een aantal voorwaarden. Met het opstellen van een richtlijn proberen we het versturen van dit soort berichten in goede banen te leiden."

De DMSA voert overleg met diverse partijen die te maken hebben met SMS-reclame. Dat zijn onder meer de telecombedrijven, de Bond van Adverteerders, reclamebureaus en de Consumentenbond. "Het uiteindelijke streven is om de gedragscode onder te brengen bij de Stichting Reclame Code."

Dat betekent dat de code dan ook door andere marktpartijen ondersteund wordt en uiteindelijk onderdeel wordt van de Nederlandse Reclame Code. Hierdoor kan de Reclame Code Commissie als onafhankelijke instantie uitspraken doen naar aanleiding van klachten over de schending van de code.

Ophef over hoger salaris Blair

Vakbonden en Conservatieven laken de enorme loonsverhoging van 175.000 gulden per jaar (veertig procent) die de Britse premier Tony Blair zich heeft toebedacht. Het bedrijfsleven daarentegen haalde ongeïnteresseerd de schouders op. De topmannen in de City bijvoorbeeld zijn gewend aan miljoenensalarissen plus dito bonussen per jaar.

Het maandelijkse salarisstrookje van Blair van 50.000 gulden begint nu dat van president Bush te benaderen: die verdient zo'n 80.000 in de maand. De Duitse bondskanselier Schröder brengt 45.000 gulden naar huis, terwijl toppolitici als de Zuid-Afrikaanse president Mbeki, de Israëlische premier Sjaron en zijn Nederlandse collega rond de 20.000 op hun rekening bijgeschreven krijgen.

Blair, die nu zo'n 600.000 gulden gaat verdienen, heeft het nakijken bij zijn vrouw: advocaat Cherie heeft een jaarlijks inkomen van ten minste 700.000 gulden.

Volgens de Conservatieven toont de salarisverhoging het ware gezicht van Labour. De premier en regeringsleden verdedigden zich met het argument dat aan het begin van Blairs eerste ambtstermijn in 1997 de ministerssalarissen vier jaar zijn bevroren en verhoging nu alleszins redelijk is. Hij deed dit toen als voorbeeld van loonmatiging.

Nederlandse militair verkracht

Een mannelijke Nederlandse soldaat blijkt afgelopen zondag in Bosnië te zijn verkracht door twee Britse militairen. Het afschuwelijke incident vond plaats op een Britse legerbasis bij Banja Luka in het noorden van Bosnië.

Commandant overste Gerard van Opdorp van het Nederlandse bataljon, dat tot de internationale vredestroepen van SFOR behoort, maakte dit gisteren tot stomme verbazing van zijn 200 manschappen tijdens het ochtendappèl bekend, iets wat in militaire kringen zeer ongebruikelijk is.

De verkrachting vond plaats op een afgelegen plek van het Britse legerkamp, een gebouwtje waar alle telecommunicatie is gehuisvest.

Minister De Grave (Defensie) is door de Nederlandse bevelhebbers in Bosnië op de hoogte gesteld van de brute daad. De Grave heeft onmiddellijk zijn Britse collega gebeld om zijn afschuw over het incident uit te spreken, aldus Van Opdorp. De Britse regering heeft daarop excuses aangeboden.

De twee Britse militairen worden strafrechtelijk vervolgd, wat verder gaat dan het gebruikelijke tuchtrecht voor soldaten. Zij kunnen tot zware straffen worden veroordeeld en mogelijk worden ontslagen.

Van Opdorp heeft het macabere nieuws voor het front van de troepen gemeld, omdat hij signalen had gekregen dat een aantal Nederlandse militairen op wraak uit zou zijn. "Daar mag absoluut geen sprake van zijn. We werken prima samen met de Britse troepen, die er verder ook niks aan kunnen doen", waarschuwde Van Opdorp zijn troepen. Juist gistermiddag ontving de Nederlandse basis een contingent Britse militairen. "Ik wil voorkomen dat de zaak escaleert", aldus Van Opdorp in een toelichting.

Nederlandse militairen, die anoniem wilden blijven, meldden dat bruut geweld bij Britse soldaten in Bosnië "schering en inslag" is. "Het wordt tijd dat daar een einde aan wordt gemaakt", aldus de woedende Nederlanders.

Excuses van Jaguar aan Britse koningin

De Engelse autofabrikant Jaguar heeft aan Buckingham Palace gister excuses aangeboden toen was uitgelekt dat in de nieuwe slee van de Britse koningin Elizabeth pornografische tijdschriften en een afbeelding van een hakenkruis waren gevonden.

Medewerkers van het bedrijf deden de ontdekking toen ze bezig waren met het kogelvrij maken van de auto. De bladen en de tekening werden achter van de stoelen in de auto gevonden.

De fabrikant, die geen commentaar wilde geven uit veiligheidsoverwegingen over de productie van wagens voor vips, zei de zaak erg serieus te nemen en een diepgaand onderzoek in te stellen.

Hofdame voor Maxima

De hofhouding van Máxima Zorreguieta, de verloofde van prins Willem-Alexander begint langzaam vorm te krijgen. Zo heeft mevrouw drs. O. A. Gaarlandt-van Voorst van Beest, hofdame van koningin Beatrix, tot het voorjaar de taak gekregen om Máxima te begeleiden bij haar introductieprogramma in Nederland.

Mevrouw Lieke Gaarlandt was vorige week nog in het gevolg van de koningin tijdens het staatsbezoek van de koningin Beatrix en prins Willem-Alexander aan de Russische Federatie.

De secretariaatswerkzaamheden voor mevrouw Zorreguieta worden voorlopig uitgevoerd door het particulier secretariaat van de Prins van Oranje. Aan het hoofd hiervan staat de hier J. Leeuwenburg, particulier secretaris van de prins.

Inmiddels werkt het hof koortsachtig aan de voorbereidingen van de intochten in de verschillende provincies in het land. Deze zullen in de nazomer plaatsvinden. Hoewel het programma nog niet helemaal vaststaat, is het zo goed als zeker dat het paar op maandag 10 september de provincie Zeeland zal bezoeken.

Marine jaagt op jeugd

In de jacht op nieuw personeel richt de marine zich voortaan al op kinderen vanaf 12 jaar. Het legeronderdeel wil hen lid maken van een 'jeugdclub' waar ze enthousiast worden gehouden voor de marine tot ze 18 zijn en dienst kunnen nemen.

Dat is een van de maatregelen die Defensie heeft aangekondigd om de toestroom van nieuw personeel te verbeteren. De aandacht voor kinderen behoort volgens staatssecretaris Van Hoof (Defensie) onderdeel uit te maken van de werving, blijkt uit een rapportage die hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De marine is het eerste legeronderdeel dat onlangs is begonnen met een eigen kinderclub, de Subs.

Kinderen die zich aanmelden, krijgen onder meer tijdschriften, posters, plakplaatjes en folders over de marine. Zij kunnen terecht op een eigen internetsite met interactieve spelletjes en kunnen tijdens de jaarlijkse vlootdagen rekenen op speciale 'trainingen' op de oorlogsbodems. "De club wordt beheerd door onze afdeling werving en selectie, en er is veel belangstelling", zegt marinewoordvoerder A. van der Linde. "Twaalf jaar lijkt jong, maar je staat verbaasd hoeveel van die mannekes bij de marine willen, soms al vanaf hun tiende. In dienst komen kan nog niet, zeggen we tegen hen, maar je kunt al wel lid worden... Die interesse is er, waarom zou je daar niet op inhaken?"

Nu worden veel jongeren die van school komen vaak direct weggekaapt door andere werkgevers.

Nederlands - Duitse drugsbende opgerold

Met de aanhouding van de belangrijke smokkelaars heeft de politie een grote Duits-Groningse drugslijn opgerold. De politie heeft zowel geld als heroïne, cocaïne en XTC-pillen in beslag genomen.Vanuit Groningen bleek een groep maandenlang verdovende middelen naar Duitsland, Spanje en Mexico te hebben gesmokkeld. Per keer verscheepten zij voor tienduizenden guldens aan drugs. De politie zegt in de afgelopen tijd een aantal grote jongens te pakken te hebben, maakte zij woensdag bekend. In totaal werden achttien mensen aangehouden.

Moslimse snelheidsduivel had honger

De kantonrechter in Sittard heeft een 23-jarige moslim een forse boete opgelegd wegens levensgevaarlijk rijgedrag. De automobilist R.A. uit Buchten barstte van de honger toen hij in december vorig jaar met 145 kilometer per uur door Born naar huis scheurde om maar op tijd aan te kunnen schuiven, zo verklaarde hij. In verband met de ramadan had hij niks gegeten tussen zonsopgang en zonsondergang.

De rechter kende echter geen enkel pardon en legde hem een boete van 1100 gulden op. Ook is de snelheidsduivel vier weken lang zijn rijbewijs kwijt.

Grote kans op NAVO-ingrijpen Macedonië

De NAVO zet nog steeds in op een politieke oplossing van het conflict in Macedonië. Maar er gaan stemmen op in te grijpen om te voorkomen dat het conflict zich verspreidt over de Balkan. De Amerikaanse president Bush, president Chirac van Frankrijk en de Britse premier Blair zinspeelden daar woensdag openlijk op tijdens de kennismakingstop met Bush op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

Dit weekeinde is breed overleg tussen de partijen in Skopje over het plan. Daar is dan ook EU-buitenlandcoördinator Solana weer bij. De meeste NAVO-landen steunen die aanpak, ook al neemt de druk op Skopje toe. "Het politieke spoor moet vleugels krijgen, hoe moeilijk ook", zei minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken, die vooral erop aandringt dat de etnisch Albanese minderheid meer rechten krijgt door aanpassing van de grondwet.

De grote NAVO-landen willen een escalatie voorkomen. Een interventie komt daardoor dichterbij. Bush zei in de vergadering, die enkele uren duurde en pas in de lunch tot een echte discussie leidde, dat de alliantie meer zichtbaar moet zijn en actiever tegen de rebellen. Chirac vond zelfs dat geen enkele actie moet worden uitgesloten om het broze bestand in Macedonië te redden en een geweldsuitbraak te voorkomen "die de stabiliteit in de gehele regio in gevaar zou brengen".

Ook de net herkozen premier Blair sprak waarschuwende woorden. De geschiedenis van ingrijpen in deze regio "leert ons dat het beter is ons voor te bereiden en de situatie te stabiliseren, dan te wachten en de zaak te laten verslechteren". De Duitse kanselier Schröder zat echter op het politieke spoor en mikt op diplomatiek overleg. Ook premier Kok wilde niet vooruitlopen op de legering van troepen.

Achter de schermen zoeken de NAVO en de EU volgens bronnen in Brussel echter uit of het zinnig is de rebellen van het Nationale Bevrijdingsleger op een of andere manier te betrekken bij het politieke overleg. Verder bekijken ze in welke vorm militaire actie kan bijdragen aan het stabiliseren van de situatie in het land. De partijen willen daarvoor wel uitdrukkelijk vooraf het groene licht van de regering in Skopje.

Canal+ van de kabel?

Canal+ zal zich terugtrekken uit Nederland als kabelexploitanten conform het advies van de OPTA landelijk een doorgiftevergoeding van 60 cent per maand per abonnee in rekening zullen gaan brengen. Dat bleek gistermorgen tijdens een kort geding voor de president van de rechtbank in Alkmaar, dat door de betaalzender was aangespannen tegen de Noord-Hollandse kabelexploitant Multikabel.

Inzet vormde het ultimatum dat Multikabel aan Canal+ heeft gesteld vanwege een geschil over een nieuw contract dat de abonneezender weigert te ondertekenen, omdat men het niet eens is met de verhoging van de doorgiftevergoeding van ƒ0,24 naar ƒ0,60 per abonnee per maand.

Multikabel geeft Canal+ met haar 8500 abonnees tot uiterlijk vrijdag a.s. de tijd om akkoord te gaan met de vergoeding die vorig jaar door de 'telecom-scheidsrechter' OPTA is vastgesteld. Tekent men dat niet dan gaat het beeld definitief op zwart.

Volgens advocaat mr. E.J. Dommering van Canal + is het een kwestie van slikken of stikken, terwijl men voor een groot aantal Noord-Hollandse gemeenten met Multikabel nog lopende overeenkomsten heeft volgens het oude tarief en is de verhoging van 150 procent onacceptabel.

Net als UPC in Amsterdam, waarmee Canal+ eerder een gelijksoortig conflict had, stelt Multikabel zich op het standpunt dat men lang genoeg coulant is geweest ten opzichte van de betaalzender. "De oorzaak van alle problemen is dat het Canal+ al meer dan tien jaar niet lukt om levensvatbaar te zijn door voldoende abonnees te werven. Een penetratie van 10 procent wordt algemeen als een minimum vereiste gezien, terwijl Canal+ landelijk niet meer dan tussen de drie en vijf procent aan abonnees heeft weten te werven", aldus de raadsman van Multikabel, mr. D.J. Oranje.

Enorme politiemacht bij Oranje huwelijk

Een ongekend grote politiemacht moet ervoor zorgen dat op 2 februari volgend jaar het huwelijk tussen kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta in Amsterdam niet ontaardt in rellen. De politie in de hoofdstad voert een verlofstop in voor agenten, waardoor een recordaantal politiemensen kan worden ingezet tijdens de plechtigheden en festiviteiten rond het huwelijk.

Geen agent mag in die periode dus een vrije dag opnemen of vakantie plannen. "De trouwdag zelf wordt voor ons groter dan het Europees Kampioenschap voetbal", heeft commissaris Joop van Riessen in een intern schrijven aan zijn agenten laten weten.

De politietop verwacht dat de festiviteiten rondom het huwelijk een hele week zullen duren en dat in die periode vele honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad komen. Daarnaast zullen vele bevriende staatshoofden en andere hooggeplaatste gasten de bruiloft van onze kroonprins en Máxima bijwonen. Vele honderden politiemensen naar verluidt meer dan 1.200 zullen de huwelijksdag zelf daarom continu op straat aanwezig zijn.

"Het wordt voor ons een hele drukke periode", zegt politiewoordvoerster Elly Florax. "We verwachten zeer veel bezoekers in Amsterdam. En daar moeten we op inspringen. Naast het evenement zelf moet natuurlijk ook de gewone dienst doorgaan. Of er versterking van buitenaf nodig is? Dat zullen we nog moeten gaan bekijken."

Commissaris Van Riessen heeft zijn manschappen laten weten dat slechts in zeer uitzonderlijke gevallen vrij genomen kan worden. "Als iemand privé echt in grote moeilijkheden kan komen bijvoorbeeld. Er moet dan bij mij een speciaal verzoek ingediend worden. Maar dan gaat het echt om bijzondere gevallen."

Het laatste Oranjefeest in de hoofdstad, Koninginnedag 2001, ontaardde in een grote chaos, omdat de Nederlandse Spoorwegen toen de tienduizenden reizigers niet kon vervoeren. De Mobiele Eenheid moest er met ruim 200 man aan te pas komen om het publiek tot rust te manen.

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam heeft aangekondigd voor het koninklijke huwelijksfeest met de NS om de tafel te gaan zitten om herhaling van het Koninginnedagincident te voorkomen.

Madonna als bitchy popster in Star

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Autoproducent BMW lanceerde enkele maanden geleden het idee een aantal korte films getiteld 'The Hire' te produceren. Nu is bekend dat naast de filmpjes, BMW ook een hele nieuwe 'interactieve movie player' aanbiedt om de filmpjes op hun website te bekijken en te archiveren. De Internet Player speelt de films op een veel groter formaat af dan de nomale 'streaming films'. Ook checkt de player automatisch of er nieuwe filmpjes beschikbaar zijn.

De reeks is geproduceerd door David Fincher die een grote groep getalenteerde filmmakers bij elkaar heeft gebracht. Zo zijn er films te zien van John Frankenheimer, Ang Lee, Wong Kar-Wai, Guy Ritchie en Alejandro Gonzalez Innarritu.

Het filmpje van Guy Ritchie, getiteld 'Star', heeft tot nu toe de meeste publiciteit verkregen. Dat is vooral te danken aan Ritchie´s echtgenote Madonna, die in het filmpje een 'bitchy popster' speelt. Haar tegenspeler is Clive Owen, een talentvolle Britse acteur die in ieder BMW filmpje de hoofdrol speelt. In 'The Follow', het filmpje van Wong Kar Wei, is hij naast Mickey Rourke en Forest Whitacker te bewonderen. Owen wordt sinds de BMW films veelvuldig getipt als de nieuwe James Bond.

De movie player en de films zijn te downloaden op www.bmwfilms.com

Norman Bonink nieuwe drummer Blof

Norman Bonink wordt de nieuwe drummer van de Zeeuwse popgroep Blof. De 37-jarige Nijmegenaar verlaat na elf jaar de begeleidende band van Frank Boeijen. Bonink neemt bij Blof de plaats in van Chris Götte, de drummer die op 17 maart om het leven kwam door een motorongeluk. Dit maakte Blof-manager F. van der Meijden woensdag bekend.

De nieuwe drummer gaat voorlopig vooral repeteren met zanger Pascal Jakobsen, gitarist Peter Slager en toetsenist Bas Kennis. Dat leidt volgens Van der Meijden in elk geval tot een nieuwe cd van Blof die in het begin van 2002 moet uitkomen. "Het is even afwachten of het gaat klikken. We denken dat Norman als mens en als drummer bij ons past", aldus de manager.

Als Bonink past in Blof, dan gaat de band in het najaar weer optreden, zegt Van der Meijden. Na de dood van Götte hebben de overgebleven bandleden niet meer op het podium gestaan.

Donderdag komt ter nagedachtenis van Chris Götte de cd 'Oog in oog, live in Ahoy' uit. Het is de registratie van het concert dat Blof op 15 januari gaf in de Rotterdamse muziekhal. De opbrengst van de cd gaat naar hulporganisatie War Child.

Universal wil derde Hannibal film

De Amerikaanse filmstudio Universal Pictures is onderhandelingen begonnen met de acteur Anthony Hopkins over zijn rol als Hannibal Lector. Dat heeft het vakblad The Hollywood Reporter woensdag gemeld.

Universal wil dat Hopkins voor de derde keer in de huid kruipt van de moordende psychiater-kannibaal. Eerder deed Hopkins dat in de films 'Silence of the Lambs'(1991) en 'Hannibal' (2001). Het Lecter-personage is gebaseerd op de hoofdpersoon uit de boeken van Thomas Harris. Regisseur Brett Ratner heeft de roman 'Red Dragon' al bewerkt tot een filmscript.

Universal Pictures wil dit jaar nog met de opnamen beginnen.
Laatste reviews en specials
review
Kingdom of the Planet of the Apes laat zien dat de franchise springlevend is
special
VrijMiBabes #209 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1270
review
Erazer Beast X40
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
©FOK.nl e.a.