Grote kans op NAVO-ingrijpen Macedonië

De NAVO zet nog steeds in op een politieke oplossing van het conflict in Macedonië. Maar er gaan stemmen op in te grijpen om te voorkomen dat het conflict zich verspreidt over de Balkan. De Amerikaanse president Bush, president Chirac van Frankrijk en de Britse premier Blair zinspeelden daar woensdag openlijk op tijdens de kennismakingstop met Bush op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

Dit weekeinde is breed overleg tussen de partijen in Skopje over het plan. Daar is dan ook EU-buitenlandcoördinator Solana weer bij. De meeste NAVO-landen steunen die aanpak, ook al neemt de druk op Skopje toe. "Het politieke spoor moet vleugels krijgen, hoe moeilijk ook", zei minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken, die vooral erop aandringt dat de etnisch Albanese minderheid meer rechten krijgt door aanpassing van de grondwet.

De grote NAVO-landen willen een escalatie voorkomen. Een interventie komt daardoor dichterbij. Bush zei in de vergadering, die enkele uren duurde en pas in de lunch tot een echte discussie leidde, dat de alliantie meer zichtbaar moet zijn en actiever tegen de rebellen. Chirac vond zelfs dat geen enkele actie moet worden uitgesloten om het broze bestand in Macedonië te redden en een geweldsuitbraak te voorkomen "die de stabiliteit in de gehele regio in gevaar zou brengen".

Ook de net herkozen premier Blair sprak waarschuwende woorden. De geschiedenis van ingrijpen in deze regio "leert ons dat het beter is ons voor te bereiden en de situatie te stabiliseren, dan te wachten en de zaak te laten verslechteren". De Duitse kanselier Schröder zat echter op het politieke spoor en mikt op diplomatiek overleg. Ook premier Kok wilde niet vooruitlopen op de legering van troepen.

Achter de schermen zoeken de NAVO en de EU volgens bronnen in Brussel echter uit of het zinnig is de rebellen van het Nationale Bevrijdingsleger op een of andere manier te betrekken bij het politieke overleg. Verder bekijken ze in welke vorm militaire actie kan bijdragen aan het stabiliseren van de situatie in het land. De partijen willen daarvoor wel uitdrukkelijk vooraf het groene licht van de regering in Skopje.