Friesland: Onderzoek naar rel na zedendelict

De politie heeft een team vrijgemaakt voor het onderzoek naar het volksgericht in de Zeeheldenbuurt te Leeuwarden. Dinsdag staken buurtbewoners in de Evertsenstraat een auto in brand. De veertienjarige zoon van de eigenaar was de avond ervoor opgepakt voor een zedendelict.

De problemen begonnen toen de jongen een dag later weer over straat liep terwijl de politie volgens buurtbewoners had gezegd dat de familie de jongen binnen zou houden. Toen de politie niet op kwam dagen, na telefoontjes uit de buurt, escaleerde de zaak volgens buurtgenoten. De familie zou omstanders uitgedaagd hebben waarna over en weer klappen vielen. Nadat jongeren uit de buurt zich met de zaak gingen bemoeien liep het uit de hand. Dinsdagnacht werd de auto van het gezin in brand gestoken. De buurtbewoners belemmerden daarbij de brandweer in haar werk, waardoor ook het huis in vlammen op dreigde te gaan.

De jongen verblijft tijdelijk in een instelling, het gezin is inmiddels elders ondergebracht. De brandstichters worden verdacht van openlijke geweldpleging. ,,We nemen deze zaak heel serieus'', aldus woordvoerder Peter Boomsma van de Leeuwarder politie. ,,Er worden drie of vier man op de zaak gezet''.