Nederlandse militair verkracht

Een mannelijke Nederlandse soldaat blijkt afgelopen zondag in BosniŽ te zijn verkracht door twee Britse militairen. Het afschuwelijke incident vond plaats op een Britse legerbasis bij Banja Luka in het noorden van BosniŽ.

Commandant overste Gerard van Opdorp van het Nederlandse bataljon, dat tot de internationale vredestroepen van SFOR behoort, maakte dit gisteren tot stomme verbazing van zijn 200 manschappen tijdens het ochtendappŤl bekend, iets wat in militaire kringen zeer ongebruikelijk is.

De verkrachting vond plaats op een afgelegen plek van het Britse legerkamp, een gebouwtje waar alle telecommunicatie is gehuisvest.

Minister De Grave (Defensie) is door de Nederlandse bevelhebbers in BosniŽ op de hoogte gesteld van de brute daad. De Grave heeft onmiddellijk zijn Britse collega gebeld om zijn afschuw over het incident uit te spreken, aldus Van Opdorp. De Britse regering heeft daarop excuses aangeboden.

De twee Britse militairen worden strafrechtelijk vervolgd, wat verder gaat dan het gebruikelijke tuchtrecht voor soldaten. Zij kunnen tot zware straffen worden veroordeeld en mogelijk worden ontslagen.

Van Opdorp heeft het macabere nieuws voor het front van de troepen gemeld, omdat hij signalen had gekregen dat een aantal Nederlandse militairen op wraak uit zou zijn. "Daar mag absoluut geen sprake van zijn. We werken prima samen met de Britse troepen, die er verder ook niks aan kunnen doen", waarschuwde Van Opdorp zijn troepen. Juist gistermiddag ontving de Nederlandse basis een contingent Britse militairen. "Ik wil voorkomen dat de zaak escaleert", aldus Van Opdorp in een toelichting.

Nederlandse militairen, die anoniem wilden blijven, meldden dat bruut geweld bij Britse soldaten in BosniŽ "schering en inslag" is. "Het wordt tijd dat daar een einde aan wordt gemaakt", aldus de woedende Nederlanders.