Enorme politiemacht bij Oranje huwelijk

Een ongekend grote politiemacht moet ervoor zorgen dat op 2 februari volgend jaar het huwelijk tussen kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta in Amsterdam niet ontaardt in rellen. De politie in de hoofdstad voert een verlofstop in voor agenten, waardoor een recordaantal politiemensen kan worden ingezet tijdens de plechtigheden en festiviteiten rond het huwelijk.

Geen agent mag in die periode dus een vrije dag opnemen of vakantie plannen. "De trouwdag zelf wordt voor ons groter dan het Europees Kampioenschap voetbal", heeft commissaris Joop van Riessen in een intern schrijven aan zijn agenten laten weten.

De politietop verwacht dat de festiviteiten rondom het huwelijk een hele week zullen duren en dat in die periode vele honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad komen. Daarnaast zullen vele bevriende staatshoofden en andere hooggeplaatste gasten de bruiloft van onze kroonprins en Máxima bijwonen. Vele honderden politiemensen naar verluidt meer dan 1.200 zullen de huwelijksdag zelf daarom continu op straat aanwezig zijn.

"Het wordt voor ons een hele drukke periode", zegt politiewoordvoerster Elly Florax. "We verwachten zeer veel bezoekers in Amsterdam. En daar moeten we op inspringen. Naast het evenement zelf moet natuurlijk ook de gewone dienst doorgaan. Of er versterking van buitenaf nodig is? Dat zullen we nog moeten gaan bekijken."

Commissaris Van Riessen heeft zijn manschappen laten weten dat slechts in zeer uitzonderlijke gevallen vrij genomen kan worden. "Als iemand privé echt in grote moeilijkheden kan komen bijvoorbeeld. Er moet dan bij mij een speciaal verzoek ingediend worden. Maar dan gaat het echt om bijzondere gevallen."

Het laatste Oranjefeest in de hoofdstad, Koninginnedag 2001, ontaardde in een grote chaos, omdat de Nederlandse Spoorwegen toen de tienduizenden reizigers niet kon vervoeren. De Mobiele Eenheid moest er met ruim 200 man aan te pas komen om het publiek tot rust te manen.

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam heeft aangekondigd voor het koninklijke huwelijksfeest met de NS om de tafel te gaan zitten om herhaling van het Koninginnedagincident te voorkomen.