Ophef over hoger salaris Blair

Vakbonden en Conservatieven laken de enorme loonsverhoging van 175.000 gulden per jaar (veertig procent) die de Britse premier Tony Blair zich heeft toebedacht. Het bedrijfsleven daarentegen haalde ongeïnteresseerd de schouders op. De topmannen in de City bijvoorbeeld zijn gewend aan miljoenensalarissen plus dito bonussen per jaar.

Het maandelijkse salarisstrookje van Blair van 50.000 gulden begint nu dat van president Bush te benaderen: die verdient zo'n 80.000 in de maand. De Duitse bondskanselier Schröder brengt 45.000 gulden naar huis, terwijl toppolitici als de Zuid-Afrikaanse president Mbeki, de Israëlische premier Sjaron en zijn Nederlandse collega rond de 20.000 op hun rekening bijgeschreven krijgen.

Blair, die nu zo'n 600.000 gulden gaat verdienen, heeft het nakijken bij zijn vrouw: advocaat Cherie heeft een jaarlijks inkomen van ten minste 700.000 gulden.

Volgens de Conservatieven toont de salarisverhoging het ware gezicht van Labour. De premier en regeringsleden verdedigden zich met het argument dat aan het begin van Blairs eerste ambtstermijn in 1997 de ministerssalarissen vier jaar zijn bevroren en verhoging nu alleszins redelijk is. Hij deed dit toen als voorbeeld van loonmatiging.