Canal+ van de kabel?

Canal+ zal zich terugtrekken uit Nederland als kabelexploitanten conform het advies van de OPTA landelijk een doorgiftevergoeding van 60 cent per maand per abonnee in rekening zullen gaan brengen. Dat bleek gistermorgen tijdens een kort geding voor de president van de rechtbank in Alkmaar, dat door de betaalzender was aangespannen tegen de Noord-Hollandse kabelexploitant Multikabel.

Inzet vormde het ultimatum dat Multikabel aan Canal+ heeft gesteld vanwege een geschil over een nieuw contract dat de abonneezender weigert te ondertekenen, omdat men het niet eens is met de verhoging van de doorgiftevergoeding van ƒ0,24 naar ƒ0,60 per abonnee per maand.

Multikabel geeft Canal+ met haar 8500 abonnees tot uiterlijk vrijdag a.s. de tijd om akkoord te gaan met de vergoeding die vorig jaar door de 'telecom-scheidsrechter' OPTA is vastgesteld. Tekent men dat niet dan gaat het beeld definitief op zwart.

Volgens advocaat mr. E.J. Dommering van Canal + is het een kwestie van slikken of stikken, terwijl men voor een groot aantal Noord-Hollandse gemeenten met Multikabel nog lopende overeenkomsten heeft volgens het oude tarief en is de verhoging van 150 procent onacceptabel.

Net als UPC in Amsterdam, waarmee Canal+ eerder een gelijksoortig conflict had, stelt Multikabel zich op het standpunt dat men lang genoeg coulant is geweest ten opzichte van de betaalzender. "De oorzaak van alle problemen is dat het Canal+ al meer dan tien jaar niet lukt om levensvatbaar te zijn door voldoende abonnees te werven. Een penetratie van 10 procent wordt algemeen als een minimum vereiste gezien, terwijl Canal+ landelijk niet meer dan tussen de drie en vijf procent aan abonnees heeft weten te werven", aldus de raadsman van Multikabel, mr. D.J. Oranje.