Protest tegen Bush in Brussel

De komst van de Amerikaanse president Bush naar het NAVO-hoofdkwartier in Brussel heeft woensdagochtend geleid tot diverse protestacties. De politie moest voor de komst van Bush woensdag al ingrijpen.

Dat gebeurde toen extreemlinkse en extreemrechtse NAVO-tegenstanders elkaar in de haren vlogen. Het bleef daar echter bij korte schermutselingen.

Daarnaast heeft de milieuorganisatie Greenpeace actie gevoerd op de militaire luchthaven Melsbroek bij Brussel, waar Bush woensdagochtend arriveerde. Ongeveer twintig Greenpeace-leden ketenden zich vast aan de hekken van de luchthaven, uit protest tegen Bush' weigering het klimaatverdrag van Kyoto te ondertekenen.

Ook bij de NAVO demonstreren een honderdtal leden van Greenpeace, andere milieuorganisaties en verenigingen voor mensenrechten en Derde Wereld tegen de Amerikaanse president. Volgens Greenpeace heeft de Belgische politie dertig activisten opgepakt onder wie enkele Nederlanders. Een woordvoerster van de politie maakte bekend dat er slechts twee officiële arrestaties zijn verricht.

De andere activisten zijn vermoedelijk in administratieve hechtenis genomen om ze zo enkele uren van de straat te houden.