Swiebertje komt wéér terug op tv

De NCRV gaat de legendarische televisieserie 'Swiebertje' opnieuw herhalen. Wanneer de serie, met Joop Doderer in de rol van zwerver Swiebertje, weer op de buis te zien is, is nog niet bekend.

Twee jaar geleden, bij het 75-jarig jubileum van de omroep, werd de serie al eens op de buis gebracht. Volgens een woordvoerder van de omroep wordt momenteel met de dochter van schrijver John uit den Bogaard ook onderhandeld over het uitbrengen van een koopvideo van 'Swiebertje'. De omroep wil de koopvideo tegelijkertijd met de herhalingen op de markt brengen.

Swiebertje is wellicht de bekendste kinderserie uit de Nederlandse tv geschiedenis. Al in 1955 beleefde hij twee avonturen. Vanaf 1958 was hij een vaste gast in de Nederlandse huiskamers, met oa Bromsnor, Saartje en de burgemeester. In 1968 werd aan het gezelschap een pandjesbaas toegevoegd, Malle Pietje. In 1975 werd de laatse aflevering uitgezonden: Swiebertje vertrok naar Canada. De serie is sindsdien al meerdere malen herhaald.

Ook de TROS gaat oude kinderseries herhalen. In het programma Zappelin (Ned 3) werden onlang al herhalingen van De Fabeltjeskrant uitgezonden, vanwege het succes zal men dat van de zomer opnieuw gaan doen.