Internetten in het vliegtuig

Drie Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen willen hun passagiers tijdens de vlucht een internetverbinding tegen hoge snelheid aanbieden. American Airlines, Delta Airlines en United Airlines werken hiervoor samen met Boeing.

Het is de bedoeling het systeem in 1.500 vliegtuigen in te bouwen en het vervolgens aan andere maatschappijen te verkopen.
In de vliegtuigen worden speciale antennes ge´nstalleerd die verbonden zijn met een satelliet. De passagiers gebruiken hun eigen (allicht draagbare) computer aan boord en zullen ongeveer 45 gulden per uur voor de verbinding betalen.
Ook de luchtvaartmaatschappijen zelf kunnen hun voordeel halen uit de nieuwe technologie. Als er bijvoorbeeld tijdens de vlucht een moeilijk technisch probleem opduikt, dan kan de bemanning extra informatie opvragen van het computersysteem van de maatschappij. Of de bemanning zou het mankement kunnen doorsturen naar de bestemming, zodat de herstelploeg bij aankomst onmiddellijk aan de slag kan.

De alliantie van de drie Amerikaanse maatschappijen en Boeing gaat in de clinch met concurrent Tenzing Communications. Dit bedrijf heeft soortgelijke projecten op stapel staan met onder meer Singapore Airlines, Scandinavian Airlines en Virgin Atlantic. Tenzing zal hoogstwaarschijnlijk ook een alliantie vormen met Airbus.