Mogelijk tien jaar cel Nederlandse toerist

De 57-jarige Brabander Theo van N. zit sinds drie weken in de gevangenis van de Turkse badplaats Antalya. Hij wordt beschuldigd van het smokkelen van oudheidkundig materiaal. De Turkse justitie kan de man tot tien jaar cel veroordelen. Van N. zegt onschuldig te zijn.

De Brabander was samen met zijn vrouw op vakantie in het Turkse Antalya. Op het strand had hij een oude steen en een scherf gevonden, en Van N. wilde deze meenemen naar Nederland als souvenir. Toen hij op 23 mei tijdens zijn vertrek op de luchthaven van Antalya gecontroleerd werd, herkende de Turkse politie de voorwerpen als oudheidkundig materiaal. De Brabander werd gearresteerd en opgesloten in de gevangenis van Antalya. Zijn vrouw werd ook gearresteerd, maar is inmiddels vrijgelaten.

Volgens deskundigen zijn de steen en de scherf niets waard, maar is het wel oudheidkundig materiaal. Een Turkse advocaat zei dat op de illegale uitvoer van oudheidkundig materiaal een straf staat van vijf tot tien jaar cel. Vrijdag moet van N. voorkomen.

De autoriteiten nemen de zaak hoog op. Het is ten strengste verboden om historisch materiaal illegaal Turkije uit te voeren. Toeristen worden door reisleiders gewaarschuwd geen stenen of andere gevonden voorwerpen mee naar huis te nemen.