Westworld: Van scifi western tot HBO-serie

5. De erfenis van Westworld

De erfenis van Westworld

Yul Brynner op de set van Westworld
Yul Brynner op de set van Westworld

Na het floppen van Beyond Westworld leek het langdurig afgelopen te zijn met de franchise. Dat Westworld wel van grote invloed was bleek wel uit de diverse eerbetonen aan de cultfilm. Zo verschijnt in 1978 de pornofilm SexWorld die overduidelijk wilde meeliften op het succes van Westworld. Zo had de rolprent van Anthony Spinelli de tagline: 'Westworld' was for children, 'Futureworld' was for teenagers, but... Sex World is definitely for ADULTS!

Red Dwarf (Meltdown)
Red Dwarf (Meltdown)

In maart 1991 is in het vierde seizoen van de reeks Red Dwarf de episode Meltdown te zien waarin de bemanning van het ruimteschip Red Dwarf terecht komt in Waxworld, een pretpark met robots die op beroemde en beruchte mensen uit de moderne geschiedenis lijken. Als Lister en Cat gevangen worden genomen door Adolf Hitler moeten Rimmer en Kryten samen met een verzetsgroep onder leiding van Albert Einstein en Elvis Presley de strijd met hem aangaan om hun vrienden weer vrij te krijgen.

Itchy & Scratchy Land 00

In oktober 1994 gaan The Simpsons op vakantie naar het pretpark Itchy & Scratchy Land. Nadat zowel Homer als Bart zijn opgepakt voor het pesten van acteurs die Itchy moeten spelen in het pretpark gaat het helemaal mis als de robots op hol slaan en gasten van het pretpark gaan aanvallen. Gelukkig weten The Simpsons het tij te keren met behulp van flitslampjes. De aflevering Itchy & Scratchy Land wordt door veel fans van de animatieserie nog steeds als één van de betere episodes gezien.

Itchy & Scratchy Land 01

Ook in series als Duck Dodgers (2003), What's New Scooby-Doo? (2005), American Dad (2008), The Aquabats (2012) en Futurama (2013) zijn episodes te zien die door de film Westworld werden geïnspireerd.

Westworld was eveneens een grote inspiratiebron voor vele andere films, zoals:

The Terminator (1984)
Terminator 2: Judgment Day (1991)
 - Arnold Schwarzenegger liep als futuristische moordmachine op dezelfde manier als de gunslinger in Westworld.

Mystery Science Theater 3000: Stranded in Space (1991)
 - De aflevering werd aangekondigd als 'bekeken door de ogen van Yul Brynner in Westworld'.

Doctor Who: A Town Called Mercy (2012)
 - In deze episode moet de Doctor het opnemen tegen een androide revolverheld.

Iron Man Three (2013)
 - Tony Stark geeft in deze film de op Yul Brynner lijkende schurk Eric Savin de bijnaam Westworld.