Westworld: Van scifi western tot HBO-serie

3. Delos is the vacation of the future, today

Delos is the vacation of the future, today

Futureworld

Net als bij elke andere succesvolle film werd ook het succes van Westworld uitgemolken door de filmstudio. Zo verscheen in 1976 de vervolgfilm Futureworld, waar Crichton overigens niet bij werd betrokken. In de rolprent, die met de werktitel Did NOBODY Learn The Lesson the FIRST Time? werd gemaakt, zien we hoe het pretpark Delos twaalf jaar na de moordpartij opnieuw haar poorten opent voor het publiek. Voor de publiciteit krijgen ook de verslaggevers Chuck Browning (Peter Fonda) en Tracy Ballard (Blythe Danner) een uitnodiging om kennis te maken met de nieuwe werelden in Delos.

Futureworld 1

Zo is er Spaworld waar ouderdom en pijn niet meer bestaan, zijn de werelden Medievalworld en Ancient Romanworld in een nieuw jasje gestoken en kunnen liefhebbers van de ruimte naar Futureworld. Het voormalige Westworld is een verlaten oord geworden. Al snel blijkt echter dat Dr. Duffy (Arthur Hill), één van de programmeurs van het pretpark, geheel andere plannen heeft met Delos. Snode plannen die de hele wereld bedreigen.

Futureworld 2

De voor American International Pictures geproduceerde film Futureworld was de eerste grote speelfilm waarin gebruik zou worden gemaakt van 3D CGI. Desondanks werd de film van regisseur Richard T. Heffron (Fillmore, I Will Fight No More Forever) geen groot succes. Futureworld was eveneens de laatste speelfilm waarin Yul Brynner te zien zou zijn als Gunslinger. De acteur zou op 10 oktober 1985 overlijden in New York City op 65-jarige leeftijd.