Vijf gametips voor de maand juni

4. Kholat

Kholat is een game gebaseerd op een tragisch voorval dat zich in 1959 voordeed in het noordelijke Oeralgebergte in Rusland. Even een korte samenvatting c.q. introductie.

Kholat, of eigenlijk 'Cholattsjachl', is een berg van bijna 1100 meter hoog in de Noordelijke Oeral in het noordwesten van Rusland. De naam betekent in het Wogoels letterlijk "berg van de lijken". Aan de berg ligt de Djatlovpas, een bergpas waar in 1959 de betreffende mysterieuze gebeurtenis plaatsvond.

Negen studenten trokken er op die bewuste 1 februari op uit om de Djatlovpas over te steken. Vanwege sterk verminderd zicht als gevolg van beroerde weersomstandigheden raakte de groep echter uit koers. Na een grote zoektocht werden de lichamen van de expeditieleden gevonden onder hoogste opmerkelijke omstandigheden: de lichamen waren zeer schaars gekleed, sommigen alleen in sokken en ondergoed, sommigen hadden slechts één schoen aan en anderen droegen afgescheurde stukken kleding van medeklimmers die reeds gestorven waren. Één persoon miste een tong, haar ogen en een deel van haar lippen, drie andere lichamen vertoonden extreem inwendig letsel, vergelijkbaar met een auto-ongeluk. Uitwendig letsel ontbrak echter, waardoor het leek alsof de lichamen door extreem hoge druk verminkt waren.

Afijn, allesbehalve een feel good-story dus, maar wellicht wel voer voor een spannende game gehuld in mysterie. De game focust op de verhaalvertelling, waarbij acteur Sean Bean (Lord of the Rings, Game of Thrones) verantwoordelijk is voor de narrative. De sfeer en het verhaal moeten de game maken, verwacht dus geen actievolle shooter. Er zijn wel vijanden, maar deze zijn schaars en tevens onverslaanbaar.

Kholat verschijnt op 10 juni voor Windows en Mac OS X.