Need for Speed Unbound - London Release Party

Electronic Arts nodigde FOK! uit om een releasefeestje bij te wonen in Londen van het nieuwe Need for Speed-fenomeen, Need for Speed Unbound. De nieuwe racegame, nog immer in de creatieve handen van het Britse Criterion Games, verscheen vorige week voor PlayStation 4, Xbox Series XS en pc.

Het wordt altijd gewaardeerd als er aan je gedacht wordt wanneer er uitnodigingen voor release parties en evenementen worden verstuurd. Ditmaal mocht FOK! de wijk Shoreditch aandoen, in het voorheen toch wel beruchte district Hackney, alwaar EA een fraaie locatie gevonden had om behalve wat puike bolides een respectabele hoeveelheid Series X consoles uit te stallen om massaal de nieuwe Need for Speed-game uit te kunnen proberen.

Op de betonnen vloeren van Hoxton Docks waar de event plaatsvond was een rits wagens uitgestald die we ook in de game terugzien. Een mix van klassiekers (volgens mij mogen we in enkele gevallen zelfs oldtimers zeggen) en moderne auto's waren aanwezig, met onder andere een BMW M1 uit '81, een Golf GTI uit '76, maar ook een Mercedes-Benz A45 AMG en een prachtige Lotus Emira uit 2021.

Foto: Lorelai van Lux
NFS Unbound (Foto: Lorelai van Lux)

NFS Unbound 2 (Foto: Lorelai van Lux)
NFS Unbound (Foto: Lorelai van Lux)

 NFS: Unbound is een typische arcade-y racer waarbij er weer wordt afgewisseld tussen free-roamen in een open wereld genaamd Lakeshore, gebaseerd op Chicago, en het deelnemen aan events. Tijdens het spelen kon ik, naast wat hersenloos rondrijden om de controls een beetje te leren kennen, ook de opmerkelijke art-stijl eens van dichtbij bekijken. Unbound ziet er qua graphics keurig uit maar wat opvalt is de mix met Cel Shaded effecten die je te zien krijgt bij bepaalde animaties. Bijvoorbeeld tijdens het driften of tijdens wheel spins (zie ook hierboven) komt deze secundaire vorm van rendering naar voren. Het is even wennen en zal niet bij iedereen even goed in de smaak vallen, maar het past wel helemaal bij de algehele stijl van de nieuwe NFS-game.

Behalve de game spelen was er nog het nodige tijdverdrijf aanwezig, zo kon je je eigen Need for Speed-'intro' maken met je foto. Het komt allicht een beetje cheesy over maar de manier waarop dit gedaan werd was wel bijzonder. Eerst werd er in een donkere ruimte een foto van je gemaakt waarna een medewerker met een soort RGB-zaklamp jouw portret voorziet van flashy kleurrijke tierelantijntjes. Het eindresultaat was dan een soort bewegend gifje die je met een QR-code opzoeken. Opvallender nog wel was de aanwezige tablet waarmee je 'live' de carrosserie  van een auto kon voorzien van je eigen kunstwerken. Gelukkig waren er wat getalenteerde tekenaars aanwezig - zoiets moet je niet aan mij overlaten - om de eerdergenoemde BMW M1 in te kleuren.

NFS Unbound (Foto: Lorelai van Lux)
NFS Unbound (Foto: Lorelai van Lux)

NFS Unbound (Foto: Lorelai van Lux)
NFS Unbound (Foto: Lorelai van Lux)

Ook opmerkelijk was de 'light graffiti' waarmee men op een grote stenen muur met behulp van verschilende lichtbronnen een muurschildering kon maken, al dan niet vergezeld met foto's van het aanwezige publiek. Zoals ook wel te zien is op de foto's was het event érg donker, wat natuurlijk bewust is gedaan om de light grafitti/luminografie beter uit de... verf te laten komen. Om een beetje in de sfeer te blijven van de stijl van Unbound was er een bescheiden dansvloer aanwezig met een live DJ om wat toepasselijke tracks van onder andere Die Antwoord en A$AP Rocky te remixen.

Aanvankelijk was het publiek meer geïnteresseerd in het spelen van de game maar naarmate de avond vorderde en er uiteindelijk ook een live optreden van rapper Knucks werd geïntroduceerd begon men wat meer in de feeststemming te komen. Ook kregen we nog een ingesproken boodschap mee van A$AP Rocky, die kennelijk ook een rolletje heeft in Unbound. De Amerikaanse rapper is fan van auto's - hij rijdt schijnbaar zelf een Mercedes 190E die ook in de game te aanschouwen is - en was al eens te zien in een eerdere trailer van de game.

NFS Unbound (Foto: Lorelai van Lux)
NFS Unbound (Foto: Lorelai van Lux)

NFS Unbound (Foto: Lorelai van Lux)
NFS Unbound (Foto: Lorelai van Lux)

EA's feestje was weer goed verzorgd voor wat betreft catering, met naast de nodigde frisdranken en cocktails ook enkele kleurrijke slush-puppymachines voor de welkbekende brainfreezedrankjes, nauwkeurig afgestemd op de algehele look van Need for Speed Unbound. Ook werd er getrakteerd op verschillende lekkernijen zoals hamburgers, frietjes en tortillas. Er valt op het Amerikaanse gamebedrijf regelmatig het nodige aan te merken, maar niet dat ze saaie evenementen organiseren. Naast wat grijpspul aan merchandise werd ons bij vertrek nog een review-exemplaar van de game overhandigd, wat natuurlijk altijd leuk is meegenomen. Bedankt en tot de volgende!