Fossil Fighters: Frontier

Fossil Fighters: Frontier is alweer de derde game in de Fossil Fighters-serie, maar pas de eerste die ook in Europa verkrijgbaar is. In Japan heeft de serie de harten van vele gamers al gestolen en ook in de Verenigde Staten heeft de game al de nodige fans. Heeft Fossil Fighters: Frontier genoeg in huis om ook de Europese markt te veroveren?

Fossilfighters3

Fossil Fighters: Frontier is een game waarbij je de hele wereld rondreist om dino’s te verzamelen en ermee te strijden, zowel in arenas als tegen gevaren van buitenaf. Dat klinkt misschien erg als een kloon van Pokémon, maar Fossil Fighters: Frontier brengt genoeg originaliteit in het spel om niet als een slap aftreksel van Pokémon beschouwd te worden. Zo speelt de positionering van je dino’s, oftewel vivosaurs, een belangrijke rol in het spel, omdat een bepaalde move effectiever zal zijn als je tegenstander in een nadelige positie staat. Verder leer je moves ook niet door je vivosaurs in level te laten stijgen, zoals bij Pokémon gebruikelijk is: je speelt moves vrij als je een nieuw stuk fossiel vindt dat bij je vivosaur past. Dat neemt niet weg dat Fossil Fighters: Frontier af en toe flink leentjebuur heeft gespeeld bij z’n grotere broer: zo zijn er ook vier elementen (vuur, water, aarde en lucht) en elk element heeft weer z’n sterktes en z’n zwaktes.

Ook de dino’s zorgen voor genoeg originaliteit in Fossil Fighters: Frontier. Er zijn in totaal 78 dino’s die allemaal bestaan uit 4 fossielen, dus je bent wel even bezig voor je alle fossielen bij elkaar verzameld hebt. Zodra je een dino weer tot leven hebt gewekt, zal je naast het level en de statistieken van je dino ook te zien krijgen uit welk werelddeel hij komt en wat zijn dieet is. Deze dino’s zijn, met uitzondering van hun verbasterde naam, grotendeels gebaseerd op de werkelijkheid, wat leuke weetjes kan opleveren voor de kinderen die dit spel spelen; het publiek waar Fossil Fighters: Frontier zich ook op richt.

Fossiffighters2

Helaas zijn het concept en de goed uitgewerkte dino’s zowat de enige lichtpunten in het hele spel. Zodra je begint met spelen, word je snel aan een groep vrienden voorgesteld die je nog regelmatig tegen zal komen in de game. Red Entertainment heeft totaal z’n best niet gedaan om de personages wat diepte te geven: je vrienden komen uit alle hoeken van de wereld en dat zou voldoende moeten zijn om een interessante cast aan personages te geven. Niet dus. Veel personages zijn gebaseerd op de stereotypen van hun land en hierdoor begin je ze na een tijdje wel zat te worden. Door dit gebrek aan diepte hebben de personages je ook niks interessants te vertellen en hierdoor zijn de dialogen vaak op z’n zachtst gezegd treurig, en ik betwijfel of zelfs kinderen daarmee kunnen leven.

Dan zijn er ook de gevechten tussen de dino’s zelf, en ook daar is niet veel goeds over te zeggen. De hoeveelheid tekst die op je scherm komt, bevat veel en soms onnodige informatie, wat nogal chaotisch overkomt. De gevechten zijn niet erg spannend en worden snel repetitief, zeker omdat elke dino begint met maar één aanval, en het absolute dieptepunt is dat je gevechten via een auto-play mode voor je af kan laten spelen: hiermee zit er totaal geen uitdaging meer in het spel en verliest het veel van zijn aantrekkingskracht.

Fossilfighters1

Fossil Fighters: Frontier heeft een leuk concept met dino’s verzamelen en daarmee op avontuur gaan, maar het komt behoorlijk slecht uit de verf door allerlei dingen die mis zijn met de game. In het hele spel zit geen enkele uitdaging en hierdoor worden de gevechten al gauw meer iets waar je snel doorheen wilt, terwijl dit juist een van de kernelementen van het spel is. Verder zijn de personages voornamelijk stereotypes en kennen ze totaal geen diepte. Een van de weinige lichtpunten in Fossil Fighters: Frontier is dat alle dino’s wel gebaseerd zijn op echte dino's en dat er ook flink wat aandacht is besteed aan hun achtergrond, zoals hun dieet en habitat. Het zou echter beter zijn als Red Entertainment die focus volgende keer verschuift naar de eigenlijke gameplay. Fossil Fighters: Frontier is leuk als je een cadeautje voor je neefje van zes moet hebben en het toevallig in de budgetbak ligt, maar meer dan dat wordt het ook niet.

Gespeeld op en alleen verkrijgbaar voor Nintendo 3DS.


Pluspunten
Minpunten
Cijfer
  • Interessant concept
  • Dino's zijn goed uitgewerkt
  • Personages zijn niet interessant
  • Gevechten vaak chaotisch door te veel tekst
  • Te makkelijk, zelfs voor kinderen
  • Dialogen om te huilen
4,5