The Talos Principle

Puzzelen met een aha-gevoel als je eenmaal een puzzel hebt opgelost. Het is een tijdje geleden dat ik me weer vermaakt heb met zo’n game. Natuurlijk waren er eerder Portal en Quantum Conundrum, twee spellen in hetzelfde genre waar je The Talos Principle onder mag scharen. Je gaat van puzzel naar puzzel, terwijl je aan het uitzoeken bent wie je bent, wat er is en meer. Dit spel is namelijk erg filosofisch ingesteld, en vraagt je na te denken over het leven, allerlei waarden en normen en waar die op gebaseerd zijn.

In het begin spreekt er een stem vanuit het niets. Hij vertelt je dat je overal mag komen en mag rondneuzen, behalve in de toren. Ga je daar toch heen, dan zal dat het einde van onze soort zijn. Mja, als je het zo stelt, wat is ‘onze soort’? Er staan her en der terminals waarmee je mailthreads kunt lezen of een soort wikipedia raadpleegt, maar ook mee kunt chatten om te filosoferen. Als je typt op het toetsenbord op het scherm zie je dat je mechanische handen hebt. Of je doet gemakkelijker en speelt in third-person, dan zie je dat je een robot bent. Maar maakt dat jou minder menselijk? Wat maakt iets menselijk eigenlijk?

The Talos Principle

Wie, wat, waar: het zal even duren voordat je er achter bent. Naast de dialogen over het leven die je met de computerterminals hebt, zijn er namelijk meer dan honderd puzzels op te lossen in je omgeving. En dan is er die toren, die altijd wel te zien is. Waarom mag je daar niet komen? Waarom wordt jouw weg er naar toe bemoeilijkt door al die puzzels? Je komt er pas op het einde van The Talos Principle achter.

De puzzels worden erg goed opgebouwd. Zo leer je in de eerste puzzels wat basismogelijkheden met een item zoals de 'jammer', die elektrische poorten verstoort. Daarna krijg je de wat lastigere mogelijkheden van je vaardigheden te demonstreren en daarna moet je alles dat je denkt te weten gebruiken om de puzzels op te lossen. Bij het oplossen maak je niet alleen gebruik van de omgeving, maar ook door je vaardigheden zelf te combineren. Los je een puzzel op, dan kun je bij een tetrisblokje komen en die pakken. Met een aantal tetrisblokjes van dezelfde kleur kun je een legpuzzel oplossen en krijg je of een nieuwe vaardigheid of toegang tot een nieuw gebied.

The Talos Principle

De oplossingen in het begin zijn vrij simpel, maar naarmate je vordert worden ze een stuk steviger. Als je op zo’n tweederde van de game bent gaat het verhaal dan ook trager, omdat je langer bezig bent de oplossing te vinden. Om maar niet te spreken over de laatste puzzel, waar nog een tijdlimiet op zit ook. Er worden wel hints bij puzzels gegeven, maar die zijn soms net zo lastig als de puzzel zelf. Alleen al de titel van de puzzel waar je mee bezig bent kan een hint zijn.

Dan blijft er nog een levensvraag over: is The Talos Principle de tijd en het geld waard? Dat is een vraag die ik met ‘ja’ kan beantwoorden zonder lang na te denken. Wil je eens uitgedaagd worden met puzzels, kon je geen genoeg krijgen van Portal of andere soortgelijke puzzelgames of wil je eens zien wat de makers van het knalfestijn Serious Sam ook kunnen maken dan kun je The Talos Principle met een gerust hart kopen.

Pluspunten
Minpunten
  • Veel uitdagende puzzels
  • Bijzondere setting
  • Moest die eindpuzzel nu zo lastig?
Gespeeld op Mac OS. Ook verkrijgbaar voor Windows en Linux.