review
Genesis Special Deel 1: 1976 - 1982
Meer dan vijftien jaar geleden stond Genesis voor het laatst op de planken, naar aanleiding van het album We Can't Dance, tijdens de toenmalige wereldtour 'The Way We Walk'. Fans over de hele wereld hadden hun zinnen daarna gezet op een reünie, en na jaren wachten kwam dan eindelijk hun wens uit.
2007 is voor Genesis-liefhebbers waarschijnlijk het meest bevredigende jaar van de laatste twee decennia. Phil Collins, Mike Rutherford en Tony Banks betraden eindelijk weer het podium. Geflankeerd door oudgedienden Chester Thompson (drums, percussie) en Daryl Stuermer (gitaar, bas) werd de wens van velen werkelijkheid. De supergroep die wereldwijd meer dan 150 miljoen platen verkocht was terug! Nederland mocht zich ook gelukkig prijzen toen de band hier op 1 juli van dit jaar neerstreek in een dubbel en dwars uitverkochte Arena. Na een half uur was het stadion virtueel gevuld met fans en de kaarten vlogen vervolgens voor ridicule prijzen over de Marktplaats- of eBay-toonbank. Meer dan 100 euro per kaart werd vaak makkelijk gehaald. Een teken aan de wand dat de band na al die jaren nog uitermate populair is.

Die avond in Amsterdam nam het trio 55.000 mensen mee terug in de tijd. Een tijdspanne van 1973 tot aan 1991 werd muzikaal overbrugd in 2,5 uur. Uitgesponnen klassiekers waren in balans met het latere, bekendere en meer commerciële werk. Voor velen een genot om live terug te horen.
2007 is niet alleen het jaar dat de heren live weer hun kunnen toonden, ook qua releases is het geen misselijk jaar. Genesis brengt namelijk in 2007 en 2008 drie boxen uit, die bijna uit elkaar spatten van materiaal. Een retrospectief om een dikke 'U' tegen te zeggen. April dit jaar werd het eerste kartonnen pretpakket in de winkels gelegd. 'The Middle Period', 1976-1982. 1976 was het jaar waarin de plek van Peter Gabriel gevuld moest worden. De flamboyante en charismatische zanger voelde zich niet meer thuis in de atmosfeer waarin Genesis zich bevond. Onder andere Phil Lynott, Peter Frampton, Jeff Lynne en David Cassidy deden een gooi naar de vacature van leadzanger van de beroemde progrockband.
Het werd echter drummer Phil Collins die achter zijn drumstel vandaan kroop en naar voren trad als leadzanger. Het eerste album waarop Collins vocaal tot zijn volle recht kwam was A Trick Of The Tail.
Genesis 1976-1982 Box 1

A Trick Of The Tail

De begeleidende dvd bevat naast dit liveoptreden een interview met de bandleden over de situatie in de band met het vertrek van Gabriel en met Collins als nieuwe zanger. Een waardevol re-issue-interview waarin de leden openhartig over de wisseling van de wacht praten. Tevens bevat de schijf de promovideo's van 'Robbery, Assault and Battery', 'Ripples' en 'A Trick of the Tail'.
De cd zelf geeft het geluid van dit toenmalige 'nieuwe' Genesis kraakhelder weer. Geluiden die je op de originele mixen nooit gehoord hebt, laten hun gezicht zien. Het prachtige 'Dance On A Volcano' als opener, maar nu met crispy gitaar en bezwerende en overweldigende keyboardsferen. De stem is ook een stuk helderder, al is het dynamische drumwerk wat afgekoeld van tijd tot tijd. Desalniettemin, een kunststukje!
Waardering:





Wind & Wuthering

De plaat heeft een Nederlands tintje: de opnames vonden namelijk plaats in Hilvarenbeek bij de Relight Studios. En ook op deze plaat heeft Nick Davis zichzelf overtroffen qua remasteren van het origineel: weer een uitermate helder en vol resultaat, dat de progrock van Genesis zeer zeker een extra impuls geeft. Het openingssprookje 'Eleventh Earl Of Mar' lijkt zich in je huiskamer af te spelen. Als Collins daarna zijn zanglijn inzet op 'One For The Vine' hoor je pas goed wat een verschil een digitale remaster kan leveren. Het bijna tien minuten durende epos van de plaat staat bol van de dramatiek, die nu zoveel duidelijker hoorbaar is.
Naast het immer aanwezige re-issue-interview kent deze dvd wat minder noemenswaardige extra's dan A Trick Of The Tail. Twee bootlegvideo's uit de VS en Japan uit 1977, laten een sterk verminderd geluid horen en zijn tevens slecht van beeldkwaliteit. Geen videoclips ditmaal.
Waardering:





...and then there were three...

...and then there were three... blijft muzikaal gezien wat achter op zijn beide voorgangers, maar als drie-eenheid bewees de band een sterk geheel te zijn en de potentie te hebben om nog vele jaren veelzijdige muziek te maken. Het psychedelische geluid drijft langzaam verder weg van Genesis en een meer orchestraal geluid neemt de plaats in. 'Follow You Follow Me' is hier een goed voorbeeld van, is nog jaren een publiekslieveling gebleven en komt ook als video terug op de dvd, samen met 'Many Too Many'. De remasters blijven verbluffend werken in deze boxset, luister maar eens naar 'Down and Out'.
De belangrijkste extra op de dvd is de documentaire 'Three Dates With Genesis' die de band volgt gedurende de tour. Alweer een mooi document voor de Genesis-fan. De docu wordt verder bijgestaan door de inmiddels bekende interviews en wat programma's van de tour.
Waardering:





Duke

Het toegevoegde materiaal is ook niet misselijk. De video's van 'Duchess', 'Misunderstanding' en 'Turn It On Again' worden vergezeld door het immer aanwezige interview en de bijna veertig minuten durende liveshow in het London Lyceum. 'Behind The Lines', 'Duchess', 'Guide Vocal', 'In The Cage', 'Slippermen', 'Afterglow', 'Dance On A Volcano' en 'Los Endos' passeren de revue. En de jaren tachtig waren begonnen, dat is te zien: bretels, Hawaii-bloesjes, zweetbandjes en foute witte broeken. Het geluid is er niet minder om, een mooi helder geluid ligt er onder dit optreden. De dubbele drumsets blijven ook een genot om naar te kijken en luisteren.
Waardering:





Abacab

Nog meer dan op de voorganger klinkt er een commerciëler en toegankelijker geluid door op Abacab. De insteek van de plaat is minimalistischer in zekere zin, langdradige keyboardarrangementen werden overboord gegooid, net als de uitgesponnen baslijnen en zijweggetjes die op het eerdere materiaal in overvloed aanwezig waren. Tevens bevat de plaat enkele behoorlijk saaie nummers, zoals 'Man On The Corner'. 'Like It Or Not' en 'Who Dunnit?' Weinig spannende composities die meer als opvulling lijken te dienen en zielloos klinken. De eerste stuiptrekkingen van de uitgave hebben nog wat pit in zich en weet nog te boeien. Al zijn de Earth, Wind and Fire blazers wel even wennen in 'No Reply At All'.
De dvd is al niet bijzonder ditmaal, alleen de 'plichtmatige' extra's staan op de schijf gebrand. Video's van 'Abacab', 'No Reply At All', 'Keep It Dark'en 'Man On The Corner' en een re-issue-interview van een kwartiertje. Wel leuk om te kijken als je wilt weten waar de naam van het nummer en het album vandaan kwam en hoe dit nieuwe geluid ontstond. Ook de anekdote dat de band in Leiden elke keer werd uitgefloten als ze een Abacab-track speelden, is wel een grappige toevoeging. Het is vooral jammer dat de heren er niet voor hebben gekozen om het 'Three Sides Live'-materiaal op deze dvd te zetten.
Waardering:





Bonus Discs

De dvd is een stuk kaler helaas, alleen de (geplaybackte?) video van 'Paperlate' en het interview over deze boxset (5 minuten) vullen de groeven van dit schijfje. Een beetje een tegenvaller gezien de mogelijkheden aan extraatjes die de fans nog hadden kunnen krijgen.
De twee discs zijn verpakt in een mooi vormgegeven boekwerkje met begeleidende teksten over elk album. De coverart van de platen en enkele foto's zijn kunstig verwerkt in het geheel. Het geheel misstaat zeker niet in je cd-rek.
Waardering:





edit: ik was er overigens bij op 1-6 en het was geweldig! fotofotofoto
maar lijkt me een vette box!
Tot 1980 schreef Phil zowat niks, drumde ie alleen maar en zong ie wat de rest (vooral Tony/Mike) bedachten. Niks Phil + begeleiding dus.
En ook in Peter's tijd werden veel instrumentale stukken ("Apocalypse in 9/8", einde van "Cinema Show") in elkaar gejamd door het trio Banks/Collins/Rutherford. Mag ik je er verder op wijzen dat het eerste liefdesliedje van de band ("Your own speical way") is geschreven door Mike Rutherford en niet door Phil Collins.
Doe eerst maar wat research voor je met boude beweringen komt. foto
Any fool can see your love inside me
(Marillion - Neverland)
Mijn voorkeur gaat uit naar de Genesis-tijd met Gabriel, ik vind die muziek zo ontzettend mooi.
De eerste CD met Phil vond ik ook mooi, maar gauw daarna vond ik het steeds minder worden. Uiteraard zaten er nog wel mooie nummers tussen, maar zoals het eerst was, was het niet meer.
Ik vond het op den duur teveel Phil en te weinig Genesis, vooral in de tijd dat de trompetten er steeds meer bij kwamen. Vreselijk!
Nouja, ieder zijn smaak. Ik ben gewoon een Peter Gabriel-liefhebber foto
Mijn voorkeur gaat uit naar de Genesis-tijd met Gabriel, ik vind die muziek zo ontzettend mooi.
De eerste CD met Phil vond ik ook mooi, maar gauw daarna vond ik het steeds minder worden. Uiteraard zaten er nog wel mooie nummers tussen, maar zoals het eerst was, was het niet meer.
Ik vond het op den duur teveel Phil en te weinig Genesis, vooral in de tijd dat de trompetten er steeds meer bij kwamen. Vreselijk!
Nouja, ieder zijn smaak. Ik ben gewoon een Peter Gabriel-liefhebber foto
Gabriel genesis tijd is het best met mijn favoriete meesterwerk The Musical Box op het Nursery Crime album
Volledig eens met Take-a-Picture.. Genesis met Phil Collins was het begin van goedkoop scoren met liefdesliedjes. Ook leuk, maar geen Genesis.
Gabriel toonde solo overigens ook absolute en ongeevenaarde klasse. Bij een nummer zoals 'here comes the flood' gaan er rillingen over mn rug die ik nog nooit bij Genesis zonder Gabriel heb meegemaakt.
Ik geef toe dat ik ook liever het oude werk hoor, maar Genesis werd zeker niet slechter toen Peter Gabriel vertrok. (Maar toen daarentegen Steve Hackett vertrok, tsja.....)
Any fool can see your love inside me
(Marillion - Neverland)
Any fool can see your love inside me
(Marillion - Neverland)
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken