Warhawk

Warhawk is een online-only game. Dit betekent dat je de game alleen op een netwerk of op het Playstation Network kunt spelen. De gamemodes zijn over het geheel redelijk voorspelbaar; Deathmatch, Team Deathmatch, Capture the Flag. Deathmatch en Capture the Flag spreken redelijk voor zich.

In Team Deathmatch moet je niet alleen je vijanden kennis laten maken met het hiernamaals, maar ook vlaggen veroveren. Éénmaal verovert, kan jouw team die locatie gebruiken om te respawnen. Bovendien verschijnen er een rits wapens, voertuigen en zelfs stationair geschut. Hoe meer vlaggen jouw team verovert, hoe sneller de score van je team oploopt. Aan het einde van de ronde wint het team met de meeste punten.
De modus die we niet zo vaak tegenkomen is de Dogfight-mode. Dit is in principe hetzelfde hetzelfde als Team Deathmatch, met het belangrijkste verschil dat alle spelers in een Warhawk zitten. Een dogfight is een gevecht tussen twee of meer vliegtuigen op korte afstand.
Ook nieuw in de lijst met multiplayermodes is de Zone Mode. Dit werkt net als Team Deathmatch, alleen moeten troepen in hun zone blijven om de zone uit te breiden. Wanneer zones groter groeien zullen ze elkaar raken, waardoor de bases fuseren en dat levert meer spawnpoints, wapens en voertuigen op.

De meest toffe multiplayermodes zijn natuurlijk waardeloos als er één unit enorm overpowered is. Gelukkig is dat niet zo, integendeel zelfs. De balans die bestaat tussen soldaten, tanks, jeeps, Warhawks en afweergeschut is zeer goed in orde. Het is echter geen simpele balans in de vorm van boter-kaas-eieren, maar eerder een zorgvuldige keuze van gekozen wapen, route en voertuig. Dit zorgt ervoor dat de game constant uitdagend blijft.

De maps waar je al deze dood en verderf mag zaaien, zijn divers maar klein in getal. Er zijn vijf gebieden waar je kunt vechten, ieder weer verdeeld over kleinere maps. Vrijwel elke map is qua topografie zeer geschikt om oorlog in te voeren, maar bovendien is elke map dusdanig opgebouwd dat de balans die tussen de verschillende units heerst niet verstoord wordt. Sterker nog, sommige maps leggen juist de nadruk op het uitspelen van elkaars zwakke en sterke punten.

Grafisch zit Warhawk erg goed in elkaar. De surrealistische, bijna tekenfilm-achtige stijl past perfect bij het hoge tempo waarin de game voort dendert. De begroeiing, de rotsen, de gebouwen, alles in het beeld ademt dezelfde stijl. Daarnaast is Warhawk één van de mooiste games momenteel op de PS3. Rook-effecten, de trillingen van de hete lucht en de reflectie op het water, alle grafische details zijn tot in de puntjes uitgewerkt. Vooral de wolken zijn erg goed gedaan, zeker wanneer je er door heen vliegt. Je bent direct blind, je ziet geen hand voor ogen, maar als je dan de wolk uitvliegt en dat prachtige landschap voor je ziet, kun je bijna niet anders dan even rustig aan doen en genieten van het uitzicht.

Het geluid in Warhawk beperkt zich tot geluidseffecten van de wapens en voertuigen en doet dit prima, maar wat oorlogzuchtige muziek was toch welkom geweest in de speakers.