DVD: 10.5 The Final Earthquake

In 2004 werd de wereld getrakteerd op de grootste rampenfilm van de afgelopen tijd. In The Day after Tommorow werd de wereld door een hele serie natuurrampen geteisterd en volgden we een groep overlevers in hun zoektocht naar veiligheid. Hetzelfde jaar werd met een veel lager budget een soortgelijke productie op poten gezet, maar dan voor uitzending op televisie en met een heel ander perspectief: 10.5 The Final Earthquake. Deze mini-serie is sinds kort op dvd verkrijgbaar



Het is hommeles in de Verenigde Staten. Kleine en grote aardbevingen in zo'n beetje het hele continent schrikken de bevolking op en alsof dat nog niet genoeg is vernietigt een grote tsunami een groot deel van Hawaii. Op diverse plekken blijken slapende en dode vulkanen opeens tot uitbarsting te komen en de seismologen hebben er geen verklaring voor. De overheid kan niets anders doen dan evacueren en lijdzaam toezien hoe het volk moet opboksen tegen al het natuurgeweld. Een bijzonder plan, dat tot dan toe vooral een experiment was, wordt uit de kast getrokken om hulp te verlenen aan de slachtoffers. Duizenden redelijk onervaren vrijwilligers worden in groepjes als ramphulpverleners op pad gestuurd om een ieder te helpen. Daarnaast probeert een groep wetenschappers in allerijl te ontdekken wat de oorzaak van alle rampspoed is en een plan te ontwikkelen om het land te redden.



Miniseries zijn vaak op mijlen afstand te herkennen. In korte tijd worden alle karakters geïntroduceerd, er wordt met een relatief laag budget gewerkt en de cast bestaat vaak uit vrij onbekende acteurs. Ook in 10.5 The Final Earthquake word je als kijker plompverloren middenin een aardbeving geworpen. Matige computereffecten tonen hoe een cruiseschip vergaat en kustgebieden worden overspoeld. Net zo plotseling zit je opeens in het kantoor van de president, aan de telefoon met een of andere hotemetoot die een reddingsplan heeft. Weer een paar seconden later zit je bij een seismologisch team mee te kijken naar diverse monitoren. Het springt dus allemaal wel heel erg van de hak op de tak en dat maakt het eerste half uur niet het meest ontspannen om naar te kijken. Gelukkig trekt het verhaal daarna wel bij en leer je de personen wat beter kennen in hun queeste om hun land door de crisis te loodsen. De release op dvd is vrij karig; er zijn geen extra's toegevoegd en de beeldkwaliteit is niet verbeterd ten aanzien van de uitzending op televisie.



10.5 The Final Earthquake is onrealistisch, bevat soms erg slechte computereffecten en de opbouw van het verhaal is vrij chaotisch. Als je dat allemaal zo op een rijtje zet dan lijkt deze productie een flinke afrader. Het verhaal zelf is echter niet eens zo slecht en als het geheel eenmaal op gang is, loopt het best vlot door; je hoeft je in ieder geval niet te vervelen. De losse situaties die je als kijker krijgt voorgeschoteld zijn soms best spannend, maar door de onsamenhangendheid ga je niet echt meeleven met de karakters. Het zeer onwaarschijnlijke einde werkt ook niet echt mee aan de beleving van deze release. 10.5 The Final Earthquake is gebaseerd op een succesvol recept, maar de kok heeft er een beetje een rommeltje van gemaakt.



Label: Bridge E.G. Releasedatum: 31 mei 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!