Boek: Scheikunde voor Dummies

Scheikunde is een wetenschap waar we elke dag mee te maken hebben. De processen in ons lichaam en om ons heen zijn bijna allemaal te verklaren aan de hand van scheikunde. Hoe water ijs wordt, hoe eten verbrandt, stralingen, warmte en nog veel meer. Allemaal hebben ze wat te maken met de wetenschap van de scheikunde. Reden genoeg om je er dus eens in te verdiepen en dat kan met Scheikunde voor Dummies.

Scheikunde voor Dummies is geschreven door John T. Moore, een docent scheikunde die docenten traint om scheikunde te geven. Een geschikte man bij uitstek, want wie kan wat beter uitleggen dan een docent, althans dat doet het woord docent al snel vermoeden natuurlijk. In dit geval klopt het in mijn ogen ook, maar eerst wat meer over de inhoud.


De "voor Dummies" reeks heeft een vaste formule. Elk boek bestaat uit een aantal delen, die weer uit een aantal hoofdstukken bestaan en elk "voor Dummies" boek eindigt altijd met een aantal "tientallen" die te maken hebben met het onderwerp. Scheikunde voor Dummies bestaat uit vijf delen.
Deel één richt zich op de basisbegrippen van de scheikunde en ik kreeg meteen weer het gevoel op de middelbareschool te zijn. Nu was dit voor mij erg positief omdat ik een ware ster was in scheikunde en dit dan ook mijn absolute lievelingsvak was. Dit deel bespreekt het nut van scheikunde, wat materie en energie is, de structuur van atomen, het periodieke systeem en nucleaire scheikunde. Dat klinkt allemaal enorm ingewikkeld en lastig, maar het valt reuze mee.
Het tweede deel beslaat alles wat met verbindingen te maken heeft. Tegenpolen, covalente bindingen, chemische reacties bij het koken en elektrochemie.
In deel drie draait alles om de mol, de uitleg van wat de mol is en hoe je die gebruikt. Alles over oplossingen, zuren en basen en de gassen.
Deel vier beslaat de herkenbare scheikunde, de scheikundige problemen in het leven van alledag. Koolstof, aardolie, polymeren, lucht- en watervervuiling en proefjen die je thuis uit kunt voeren. Dit zijn allerlei problemen die de scheikunde kan verklaren.
Het boek eindigt met een hoofdstuk over tientallen. Tien toevallige ontdekkingen in de scheikunde, tien fantastische scheikundenerds en tien handige websites over scheikunde.
Tenslotte zitten er nog drie bijlagen bij. Het metrische systeem, hoe om te gaan met hele grote en hele kleine getallen en significante cijfers afronden.


Voor iemand die niet bekend is met de scheikunde klinken de bovenstaande termen ongetwijfeld enorm lastig en afschrikwekkend. Dat is echter nergens voor nodig want Scheikunde voor Dummies is te begrijpen voor de grootste dummy op aarde. Het scheelt dat scheikunde heel logisch is en alles aan wetten vast te leggen is. Toch heb je wel wat nodig om
Scheikunde voor Dummies te kunnen begrijpen en dat is enig rekenkundige of wiskundige kennis. Bij scheikunde komt nu eenmaal veel rekenwerk kijken. Het zou hetzelfde zijn om een buitenlandse taal te moeten leren zonder dat je kunt spellen. Het is een simpele basisbenodigheid en een rekenmachine is ook wel handig.

Scheikunde voor Dummies is niet moeilijk en begint gelukkig met het verklaren van simpele dingen. Het boek bouwt mooi op, zodat je zo ver kunt gaan als je zelf wil. Uiteraard ben je geen scheikundige na het lezen van dit boek, of kun je meteen de meest lastige proefen uitvoeren. Het blijft voor dummies oftewel beginners.

Ikzelf vond het een heerlijk boek om te lezen. Ik wist er al veel van maar, scheikunde is iets wat je bij moet houden. Het boek is heerlijk om je geheugen op te frissen met betrekking tot de scheikunde, of er eens wat meer over te leren. Laat je zeker niet afschrikken door de termen, ze worden stuk voor stuk makkelijk uitgelegd. Als je ook maar enigszins gefascineerd bent door scheikunde maar je bent bang dat het veel te moeilijk is voor je, dan is dit boek echt een aanrader. Het leert je omgaan met scheikunde op een makkelijke, maar zeker geen domme manier.





Uitgever: Pearson Education Benelux B.V. ISBN: 9043011630 Pagina's: 353
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!