Frankrijk wereldkampioen na 4-2 winst op Kroatië

In een doelpuntrijk duel heeft Frankrijk de tweede wereldtitel veroverd. De grote vedetten van Les Bleus maakten hun status waar: 4-2.

Na een onrustig begin zonder grote kansen was het na 17 minuten aanvaller Mario Mandzukic die de vrije trap van Antoine Griezmann via de kruin achter zijn eigen doelman Danijel Subasic kopte.

Dat was op dat moment geen terechte stand, want het was Kroatië wat een licht veldoverwicht had en feller uit de startblokken kwam. Vida had vier minuten later al gelijk kunnen maken, maar zijn kopbal ging hoog over. Tien minuten na de openingstreffer werd de stand echter alsnog in evenwicht gebracht door Ivan Perisic. De aanvaller van Internazionale pikte een afgeslagen vrije trap goed op, legde klaar met rechts en schoot vervolgens verwoestend hard raak met de linker.

Griezmann zorgde er vervolgens voor dat Frankrijk toch met een voorsprong kon gaan rusten. Perisic kreeg de bal ongelukkig op de arm en na inmenging van de VAR besloot scheidsrechter Nestor Pitana de bal op de stip te leggen. Dat moment wordt door analisten van over de hele wereld besproken en de meerderheid ziet er geen strafschop in omdat de spits zijn arm onmogelijk weg kon trekken van zo'n korte afstand. 'Grizzy' had er allemaal geen boodschap aan en schoof onberispelijk raak.

Na de thee was het begin wederom voor Kroatië en opnieuw leverde het geen treffers op. Daar mochten Les Bleus doelman Hugo Lloris voor danken, want de sluitpost van Tottenham Hotspur reageerde flitsend op een knap schot van Rebic. Even later repareerde hij vakkundig een zeldzaam slippertje van Samuel Umtiti, die op inzet werd afgetroefd door de onvermoeibare Kroaten.

Frankrijk heeft in de persoon van N'Golo Kanté ook zo'n speler met een enorme motor, maar de o zo belangrijke middenvelder werd na 54 minuten gewisseld omdat hij met geel op zak kleine overtredingen bleef maken en bondscoach Didier Deschamps het risico op rood niet durfde te nemen. De Kroaten grepen het moment aan om nog wat meer gas te geven op het middenveld, maar de treffer viel aan de andere kant.
Met een schitterende pass lanceerde Paul Pogba zijn maatje Kylian Mbappé en de groeibriljant van Paris Saint-Germain kwam tot een voorzet die Griezmann kon controleren. Hij legde terug op de doorgeschoven Pogba en die schoot eerst met rechts en toen met links. Twee keer verwoestend hard en nadat Subasic bij het eerste geblokte schot al naar de hoek dook, was hij kansloos voor de tweede: 3-1.

De Kroaten stonden dit WK al vaker achter, maar nog niet met twee goals. Mbappé maakte de marge zelfs nog groter door van net buiten de zestien raak te schieten. Hij is, sinds de legendarische Pélé, de eerste tiener die scoort in de finale van een wereldkampioenschap. Mandzukic werd na de eerste maker van een eigen goal ook de eerste Kroaat die in een WK-finale kon scoren. Hij profiteerde van een blunder van Lloris die hem wilde uitkappen, maar verder dan de 4-2 liet Frankrijk het niet komen.

Frankrijk viert feest. (PRO SHOTS/Insidefoto)