$1,76 miljoen na 35 jaar onterecht in gevangenis voor verkrachting

Fouten maken kan iedereen overkomen, maar in het geval van Edward Carter is dat toch wel erg zuur afgelopen. De Amerikaan, inmiddels een zestiger, zat maar liefst 35 jaar vast voor een verkrachting.

In een toiletruimte op de campus van de Wayne State University werd in 1974 een zwangere vrouw verkracht. Een getuige wees Carter aan als de dader en de man ging het gevang in. Hij bleef zijn onschuld volhouden, op zich niet ongewoon voor misdadigers, tot uit bewaard gebleven vingerafdrukken bleek dat Carter het inderdaad niet gedaan had. Hij werd dus weer op vrije voeten gesteld, maar inmiddels was het al 2010, ruim 35 jaar later.

"Hij verloor nooit het geloof in de zaak, hij bleef doorgaan. Het geeft zijn wilskracht wel aan, 35 jaar lang bleef hij volhouden dat hij onschuldig was", aldus zijn advocaat, Sima Patel. "Ik denk dat niemand van ons zich in kan denken hoe het voor hem geweest moet zijn, een half leven is hem weggenomen."

Carter krijgt zijn 35 jaar uiteraard niet terug, maar een nieuwe wet in de staat Michigan geeft hem wel het recht op schadevergoeding. Als iemand onterecht in de gevangenis heeft gezeten kan een persoon vijftigduizend dollar per jaar ontvangen, wat in Carter's geval neerkomt op 1,76 miljoen dollar. De rechter in Michigan besloot om de man het volledige bedrag toe te kennen, om precies te zijn 1.761.506,85 dollar.

Advocaat Patel heeft overigens gemeld dat Carter, die inmiddels een baan gevonden heeft, opvallend genoeg geen wrok koestert. "Hij kiest er bewust voor om zijn leven verder te leiden zonder wrok."