Grootheid Asada hangt kunstschaatsen aan de wilgen

Kunstschaatster Mao Asada heeft haar schaatsen aan de wilgen gehangen. De 26-jarige Japanse zegt de motivatie niet meer op te kunnen brengen om weer een jaar alles te geven richting de Olympische Spelen van Pyeongchang volgend jaar.

Asada is een ware grootheid in de sport en stond vooral tussen 2005 en 2014 in de wereldtop. Zo won ze in december 2005 op net 15-jarige leeftijd al de prestigieuze Grand Prix Final, een prijs die ze nog drie keer zou winnen. In 2008 werd Asada gekroond tot wereldkampioene, net als in 2010 en 2014. 

Olympische glorie kwam in 2010 in Vancouver, waar Asada het zilver veroverde. Vier jaar later ging ze voor goud, maar een volledig mislukt korte kür maakte daar een einde aan. Na een fenomenale vrije kür, haar beste ooit, steeg ze nog naar de zesde plek in Sochi. 

Asada stond vooral bekend om de eeuwige rivaliteit die ze had met de Zuid-Koreaanse Kim Yu-na. Al sinds de junioren verdeelden de twee regelmatig de hoofdprijzen op mondiaal niveau en op toernooien als het WK, de Spelen en de Grand Prix Final eindigden ze meer dan eens als eerste en tweede - of andersom. 

Het was overigens bepaald geen vijandige rivaliteit, zo blijkt uit de woorden van de na Sochi 2014 gestopte Kim, die sprak over Asada's mislukte korte kür op die Spelen: "Ik ging me opwarmen en op tv zag ik Mao net haar kür beëindigen. Ze had de tranen in haar ogen staan en daar kreeg ik zelf ook gelijk een brok van in mijn keel", liet Kim weten. "Welke schaatster ik me het meest zal herinneren als ik gestopt ben? Mao natuurlijk! We hebben meer dan tien jaar lang tegen elkaar gestreden en het waren altijd schitterende duels, ik heb er jaar na jaar van genoten!"

Asada op weg naar olympisch zilver in Vancouver in 2010 (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Asada op weg naar olympisch zilver in Vancouver in 2010 (Pro Shots/Zuma Sports Wire)