Topijshockeyer Ovechkin: "Schijt aan NHL, ik ga naar de Spelen"

De Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL maakte maandagavond bekend dat men komend seizoen geen pauze in zal gelasten voor de Olympische Spelen. Daardoor kan het gros van 's werelds beste ijshockeyers in Pyeongchang niet in actie komen, maar daar was de spelersvakbond bepaald niet blij mee.

Na de vakbond heeft nu ook de eerste echte topspeler zich duidelijk uitgesproken over de zaak. De Rus Alex Ovechkin, superster van de Washington Capitals, liet desgevraagd weten absoluut niet van plan te zijn tijdens de Spelen in de VS te zijn. "Mijn mening is duidelijk, die is niet gewijzigd en dat gaat ook niet gebeuren", liet hij weten.

"Omdat het om mijn land gaat en dat geldt voor al mijn collega's ook. Op de Olympische Spelen in actie komen is een enorme kans die je echt maar zelden krijgt. Als iemand mij komt vertellen dat ik niet naar de Spelen mag kan me dat geen reet schelen, ik ga naar de Spelen", klonk het duidelijk. 

Ovechkin hoopt wel dat de NHL en de overige betrokken partijen toch nog tot een deal kunnen komen. "Ja, dat hoop ik wel. Het speelschema van volgend seizoen is er nog niet, dus er is nog tijd. Pas als het schema er is en ze spelen echt door tijdens de Spelen weet je dat ze niet bluffen. Maar zoals ik al zei, voor mij maakt het niks uit: ik ga sowieso naar de Spelen."

Ovechkin's Amerikaanse teamgenoot bij de Capitals, Kevin Shattenkirk, schaart zich achter de Rus. "Het is een belachelijke beslissing van de NHL. Wij willen allemaal heel erg graag gaan en de wereld verdient het om de beste spelers daar te zien. Als we de komende twee Spelen in Azië hebben is het geweldig voor onze sport als alle beste spelers ter wereld daar in actie komen."

De Canadees Connor McDavid, topscorer in de NHL, sluit zich bij Ovechkin en Shattenkirk aan. "Het is erg teleurstellend als dit definitief zou zijn. Alleen al de kans om te vechten om mijn land te vertegenwoordigen op de Spelen is heel mooi. Het is het mooiste sportevenement op aarde en het zou ongelooflijk teleurstellend zijn als we daar, door een beslissing van wat lui hogerop, niet aan mee kunnen doen."