FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 4 april 2017

Topijshockeyer Ovechkin: "Schijt aan NHL, ik ga naar de Spelen"

De Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL maakte maandagavond bekend dat men komend seizoen geen pauze in zal gelasten voor de Olympische Spelen. Daardoor kan het gros van 's werelds beste ijshockeyers in Pyeongchang niet in actie komen, maar daar was de spelersvakbond bepaald niet blij mee.

Na de vakbond heeft nu ook de eerste echte topspeler zich duidelijk uitgesproken over de zaak. De Rus Alex Ovechkin, superster van de Washington Capitals, liet desgevraagd weten absoluut niet van plan te zijn tijdens de Spelen in de VS te zijn. "Mijn mening is duidelijk, die is niet gewijzigd en dat gaat ook niet gebeuren", liet hij weten.

"Omdat het om mijn land gaat en dat geldt voor al mijn collega's ook. Op de Olympische Spelen in actie komen is een enorme kans die je echt maar zelden krijgt. Als iemand mij komt vertellen dat ik niet naar de Spelen mag kan me dat geen reet schelen, ik ga naar de Spelen", klonk het duidelijk. 

Ovechkin hoopt wel dat de NHL en de overige betrokken partijen toch nog tot een deal kunnen komen. "Ja, dat hoop ik wel. Het speelschema van volgend seizoen is er nog niet, dus er is nog tijd. Pas als het schema er is en ze spelen echt door tijdens de Spelen weet je dat ze niet bluffen. Maar zoals ik al zei, voor mij maakt het niks uit: ik ga sowieso naar de Spelen."

Ovechkin's Amerikaanse teamgenoot bij de Capitals, Kevin Shattenkirk, schaart zich achter de Rus. "Het is een belachelijke beslissing van de NHL. Wij willen allemaal heel erg graag gaan en de wereld verdient het om de beste spelers daar te zien. Als we de komende twee Spelen in Azië hebben is het geweldig voor onze sport als alle beste spelers ter wereld daar in actie komen."

De Canadees Connor McDavid, topscorer in de NHL, sluit zich bij Ovechkin en Shattenkirk aan. "Het is erg teleurstellend als dit definitief zou zijn. Alleen al de kans om te vechten om mijn land te vertegenwoordigen op de Spelen is heel mooi. Het is het mooiste sportevenement op aarde en het zou ongelooflijk teleurstellend zijn als we daar, door een beslissing van wat lui hogerop, niet aan mee kunnen doen." 

Kerkhove onderuit tegen Babos in Monterrey

Tennisster Lesley Kerkhove is er niet in geslaagd de tweede ronde van het WTA-toernooi in Charleston te bereiken. De Nederlandse (WTA-175) kwam via de kwalificaties het hoofdtoernooi binnen waarin ze direct het hoofd moest buigen met Timea Babos (WTA-30): 1-6 en 3-6.

Het begin was goed van beide speelsters, maar daarna greep Babos het initiatief en walste in de eerste set over Kerkhove heen. Ook in set twee kwam de Hongaarse met 3-1 voor te staan, maar Kerkhove kreeg de kans om terug te breaken. Dit lukte niet, waarna bij de stand van 5-3 een tweede break een einde maakte aan de wedstrijd.

Uitslagen Eredivisie 04/04/2017

Sc Heerenveen heeft in de Eredivisie eindelijk weer een zege geboekt. Sparta Rotterdam bleek het medicijn dat de ploeg van Jurgen Streppel hard nodig had: 3-0. FC Utrecht heeft zich steviger op de vierde plaats genesteld door Excelsior met 1-3 te verslaan.

sc Heerenveen

3 - 0

Sparta Rotterdam

56' Van Amersfoort
72' Van Aken
81' Ghoochannejhad
   
 
Gele kaart: Kobayashi (sc Heerenveen), Floranus, Dougall, Dijkstra (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 20.800
Arbiter: Van der Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Marzo
Faes
Van Aken
Bijker
Thorsby
Van Amersfoort (Schaars/64)
Kobayashi
Slagveer
Ghoochannejhad (Veerman/87)
Larsson (Ödegaard/86)
  Kortsmit
Saksela
Dumfries
Mendes da Silva (Goodwin/71)
Van Drongelen
Floranus
Dougall
Dijkstra
Verhaar
Alhaft (Ache/80)
Pusic (Van Moorsel/71)

Excelsior

1 - 3

FC Utrecht

5' Van Duinen   39' Haller (pen)
49' Mattheij (e.d.)
55' Kerk
 
Gele kaart: Vermeulen, De Wijs, Elbers (Excelsior), Klaiber, Janssen, Troupée, Haller (FC Utrecht)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.427
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Karami
Mattheij
De Wijs
Massop (Kuipers/73)
Faik (Fortes/16)
Fredy
Koolwijk
Elbers
Van Duinen
Bruins (Vermeulen/31)
  Jensen
Troupée (Van der Maarel/70)
Leeuwin
Janssen
Conboy
Klaiber (Ludwig/82)
Brama
Labyad
Ayoub
Kerk (Barazite/65)
Haller

Shia LaBoeufs nieuwe film trekt één kijker

Man Down is een indie-productie met Transformers-acteur en Hollywood-troll Shia LaBeouf in de hoofdrol, en werd in 2015 voor het eerst getoond tijdens het Venice Film Festival. De film, waarin LaBeouf te zien is als getraumatiseerde oorlogsveteraan die lijdt aan PTSS, werd afgelopen weekend voor het eerst gedraaid in de Britse bioscoop. Maar liefst één persoon kocht een kaartje.

Hoewel opgemerkt moet worden dat Man Down in het openingsweekend slechts te zien was in één bioscoop in het plaatsje Burnley, is het niettemin een symbolisch gegeven dat er maar één ticket verkocht werd. De illusie dat Man Down een bioscoopkaskraker zou worden koesterde trouwens niemand, want de film kwam gelijktijdig uit in digitale vorm.

In de Verenigde Staten is de film al langer te zien, maar ook daar waren de kritieken meedogenloos met een huidige score van 27/100 op metacritic en 15/100 op rottentomatoes. Behalve LaBeouf zijn ook Gary Oldman en Kate Mara te zien in Man Down.


Oud-burgemeester Londen langer om antisemitisme geschorst

De Britse Labour-partij heeft de schorsing van oud-burgemeester van Londen Ken Livingstone met een jaar verlengd. Livingstone zei dinsdag dat Labour hem van de maatregel op de hoogte heeft gesteld, aldus de BBC.

Livingstone moest voor een disciplinaire commissie van Labour verschijnen. "Ik ben geschorst voor het spreken van de waarheid", zei de oud-burgemeester na de zitting.

Labour had Livingstone in april vorig jaar al voor een jaar geschorst, omdat hij claimde dat Hitler het zionisme steunde. Livingstone zei toen tegen de BBC dat Adolf Hitler in 1932 pleitte voor een verhuizing van Joden naar het gebied dat later Israël zou worden. "Hij steunde het zionisme voordat hij doordraaide en uiteindelijk zes miljoen joden vermoordde", voegde de ex-burgervader eraan toe. Hij zei later nog dat de nazileider "een monster van A tot Z"was, maar het kwaad was toen al geschied.

Labour verlengt schorsing oud-burgemeester
Oud-burgemeester Londen langer om antisemitisme geschorst (Foto: ANP)

Leger Syrië ontkent gifaanval Idlib

In een officiële verklaring heeft het Syrische leger dinsdag ontkend dat het een aanval met chemische wapens heeft uitgevoerd in de noordwestelijke provincie Idlib. Door die aanval kwamen rond de zestig mensen om. Het Syrische leger wordt door diverse landen zoals de VS en Turkije gezien als schuldige van de aanval op de plaats Khan Sheikhoun.

"Wij ontkennen ten stelligste het gebruik van chemische of giftige stoffen in de stad Khan Sheikhoun vandaag", aldus de verklaring van het legercommando waarin verder wordt gezegd dat het leger die stoffen nooit heeft gebruikt of zal gebruiken.

De aanval in Khan Sheikhoun zou de dodelijkste met chemische wapens kunnen zijn sinds de aanval met het gas sarin in Ghouta in 2013 waardoor honderden burgers omkwamen.

Veilighedsraad
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdag om 16.00 uur (Nederlandse tijd) in spoedzitting bijeen voor overleg over de mogelijke gifgasaanval. "We maken ons heel grote zorgen over wat is gebeurd", zei Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN dinsdag.

De Verenigde Staten zijn op dit moment voorzitter van de Veiligheidsraad. In een verklaring legde het Witte Huis de verantwoordelijkheid voor de mogelijk aanval met chemische wapens bij de Syrische regering. Het Witte Huis sprak van "een laakbare daad, die door de beschaafde wereld niet kan worden genegeerd".

Kort voor het weekend lieten medewerkers van de Amerikaanse regering weten dat het uit het zadel helpen van de Syrische president Bashar al-Assad geen prioriteit had. Het bestrijden van de terreurgroep Islamitische Staat noemden ze het belangrijkste Amerikaanse doel in Syrië.

Kinderen
Bijna een op de drie slachtoffers van de aanval is kind. Dat hebben artsen in Sheikhoun gezegd tegen de hulporganisatie Save the Children.

Volgens berichten van medische en mensenrechtenorganisaties zijn naast de zestig doden ook honderden gewonden gevallen. Save the Children pleit voor een onafhankelijk onderzoek. Dat moet uitwijzen of daadwerkelijk gifgassen zijn ingezet.

"Artsen in een kliniek die wordt gerund door onze partner Syria Relief vertelden dat drie kinderen werden binnengebracht, allen jonger dan zes jaar. Ze hadden moeite met ademen, waren nauwelijks bij bewustzijn, hadden loopneuzen en kleine pupillen", zegt directeur Pim Kraan van Save the Children. "Volgens de artsen zijn dat symptomen die kunnen wijzen op gebruik van zenuwgassen, zoals sarin. Als inderdaad een verboden chemische stof is gebruikt, is dat een schending van het internationaal recht."

Leger Syrië ontkent chemische aanval Idlib
Leger Syrië ontkent gifaanval Idlib (Foto: ANP)

Cyberspionnes Hamas verIeiden Israëlische militairen

Honderden Israëlische militairen hebben zich via Facebook Messenger laten verleiden door de Palestijnse groepering Hamas. Die wilde informatie over militaire plannen krijgen. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van een Israëlische inlichtingenofficier. Volgens beveiliger Kaspersky begonnen de cyberflirts in juli en duurde de operatie in elk geval tot februari.

Hamas had ongeveer veertig nepprofielen van jonge Europese en Amerikaanse vrouwen aangemaakt, aldus de officier. De vrouwen hadden zogenaamd in het Israëlische leger gediend en zouden willen terugkeren naar de Joodse staat. Ze stuurden een vriendschapsverzoek en daarna een aantrekkelijke foto.

Als een militair toehapte en wilde praten met een vrouw, stelde die voor om niet te bellen, maar een chatapp te gebruiken. Daarmee werd malware op de telefoon van de militair gezet. De code stuurde vervolgens de locatie van de militair naar een server van Hamas. Bovendien maakte de app foto's en nam hij gesprekken op.

De operatie kwam aan het licht toen meerdere militairen uit dezelfde eenheid werden benaderd door dezelfde 'vrouw'.

Cyberspionnes verIeidden militairen Israël
Cyberspionnes Hamas verIeiden Israëlische militairen (Foto: BuzzT)

Zidane rekent op meesterlijke Ronaldo

Real Madrid maakt jacht op twee hoofdprijzen en coach Zinédine Zidane verwacht dat Cristiano Ronaldo zijn team naar grote hoogten zal brengen.

Aan kop van La Liga heeft De Koninklijke, met nog een wedstrijd tegoed, twee punten voorsprong op Barcelona. Real Madrid staat bovendien in de kwartfinales van de Champions League. Daarin is Bayern München de tegenstander.

Zidane hoopt dat Real onder aanvoering van Ronaldo beide prijzen pakt. "Ik denk dat hij het seizoen gaat eindigen zoals hij nog nooit heeft gedaan. Andere jaren eindigde hij ook sterk, maar nu is hij fysiek heel goed", zei de Fransman over zijn sterspeler.

Cristiano Ronaldo maakte dit seizoen negentien goals in de Spaanse competitie en twee in Europa. Vanwege een blessure miste hij het eerste deel van dit seizoen, waardoor hij tot nu toe 'slechts' 35 officiële wedstrijden speelde. Woensdag gaat Real op bezoek bij Leganés.

Verkerk mist EK judo door schouderblessure

Marhinde Verkerk zal over ruim twee weken niet in actie komen tijdens de Europese kampioenschappen judo in Warschau. De judoka heeft zich met een schouderblessure afgemeld voor de continentale eindronde in de hoofdstad van Polen.

Verkerk liep drie weken geleden een scheurtje in een schouderblad op tijdens de finale van de Grand Slam in Baku. Ze verloor die eindstrijd in de klasse tot 78 kilogram van haar landgenote Guusje Steenhuis. Verkerk kan de komende twee maanden wel trainen maar niet op wedstrijden uitkomen. "Ik hoop in mei weer een toernooi te kunnen doen", zegt ze. Verkerk richt zich dit seizoen op het WK in Budapest, dat op eind augustus op het programma gaat.

Nederland is met twaalf judoka's vertegenwoordigd op het EK. De judobond vaardigt Sam van ’t Westende (-73 kg), Frank de Wit (-81 kg), Noël van ’t End (-90 kg), Michael Korrel (-100 kg), Roy Meyer (+100 kg), Margriet Bergstra (-57 kg), Sanne Vermeer (-63 kg), Sanne van Dijke, Natascha Ausma (-70 kg), Guusje Steenhuis, Karen Stevenson (-78 kg) en Tessie Savelkouls (+78 kg) uit naar Polen.

Op de slotdag van het EK wil Nederland met een mannen- en een vrouwenplpoeg deelnemen aan de landenwedstrijd. 

Ireen Wüst schaart schaatsster

Heren die nog dachten hun slag te kunnen slaan bij Ireen Wüst, zullen toch moeten uitkijken naar een ander sportmokkel. Wüst is definitief teruggekeerd naar de vrouwenliefde. Zij schaart momenteel namelijk collega-schaatsster Letitia de Jong.

Het management van 's lands beste schaatsenrijdster heeft vandaag aan RTL bevestigd dat de twee een setje vormen. Nu die lange kutwinter er eindelijk op zit, vermaken de twee tortelduifjes zich op Cuba. En delen vanaf dit eiland de mooiste kiekjes.

Eerder had Wüst een relatie met shorttrackster Sanne van Kerkhof. Hierna probeerde ze het met een kerel, maar ook dat was geen succes. Man of vrouw, het is volgens de schaatsster toch allemaal één pot nat: "Ik val op de persoon zelf, het geslacht speelt daarbij geen rol", aldus Wüst.

 

Proost! Het is hier fantastisch!! #cuba #Viñales #view #nooitmeernaarhuis

Een bericht gedeeld door Ireenw (@ireenw) op27 Mrt 2017 om 2:41 PDT

Vrouw (29) ontmaagd door kutdokter

Een Siberische is woedend op haar gynaecologe. De 29-jarige Russin is namelijk door de arts in kwestie ontmaagd. Omdat dit absoluut niet door de beugel kan als christelijke vrouw, heeft zij de kutdokter voor de rechter gesleept.

Hoewel de vrouw in kwestie ten tijde van haar onderzoek al 29 lentes telde, had zij zich nooit klaargereden op een kloppende roede. Reden: zij gelooft namelijk in sprookjes, en wilde dan ook haar vliesje pas laten doorboren tijdens de huwelijksnacht. Helaas gooide een routineonderzoekje in Novosibirsk roet in het eten.

De maagd gooide aldaar de beentjes wijd, waarna een nog jonge kutdokterin haar hoofd tussen de dampende dijen stak. "Het was mijn eerste ontmoeting bij de arts, en ik vertelde haar dat ik nog maagd was", aldus de Russin. "Tijdens dit onderzoek voelde ik een hevige pijn en het bloed spoot in het rond. De dokter vertelde me echter dat alles in orde was."

De ontmaagde dame was er niet gerust op en wendde zich tot een privékliniek. Hier werd haar vermoeden bevestigd: haar vliesje bleek aan flarden te zijn gescheurd. De Russische Maria en haar verloofde waren uiteraard woedend, en sleepten de gynaecologe voor de rechter.

Het stel eiste dan ook meer dan 30.000 euro. "Een schijntje, want ze hadden miljoenen kunnen eisen", aldus hun advocate Tatiana Popova. Hier ging de rechter echter niet in mee, en kende de vrouw een schadevergoeding van slechts 750 euro toe. Wel is de kutdokter inmiddels ontslagen.

Aydin C. mag uitgeleverd in zaak Amanda Todd

De 38-jarige webcamafperser Aydin C. mag van de Hoge Raad worden uitgeleverd aan Canada. De verdachte wordt in verband gebracht met de dood van de vijftienjarige Canadese Amanda Todd, die in 2012 zelfmoord pleegde.

Daarmee bevestigt het hoogste rechtscollege dinsdag de beslissing van de Internationale Rechtshulpkamer in Amsterdam, die in juni vorig jaar toestemde in de uitlevering. C. ging daartegen in beroep, maar dat is door de Hoge Raad verworpen. In het arrest wordt gesteld dat aan alle voorwaarden voor uitlevering is voldaan.

In Canada wordt hij vervolgd voor bedreiging en dwang in een zedendelict en voor bezit en verspreiding van kinderporno. In het uitleveringsverzoek is niet de aanklacht voor vermeende betrokkenheid bij haar dood opgenomen. Als C. in Canada wordt veroordeeld tot een vrijheidsstraf, dan kan hij die volgens het uitleveringsverdrag in Nederland uitzitten.

Tijdstip onduidelijk
Uiteindelijk beslist de minister van Veiligheid en Justitie of C. definitief naar Canada kan gaan voor zijn proces. Het tijdstip waarop over de uitlevering wordt besloten, is nog niet duidelijk.

Tilburger Aydin C. werd op 16 maart wegens de jarenlange digitale stalking en afpersing van tientallen jonge meisjes en een homoseksuele man veroordeeld tot tien jaar en 243 dagen gevangenisstraf. De zaak van Amanda Todd werd hem daarin niet ten laste gelegd.

Aydin C. mag uitgeleverd in zaak Amanda Todd
Aydin C. mag uitgeleverd in zaak Amanda Todd (Foto: ANP)

Nieuwe Universal-albums exclusief op Spotify

Gebruikers van de gratis versie van streamingdienst Spotify moeten vanaf deze week wachten tot zij bepaalde nieuwe releases kunnen beluisteren. Premium-abonnees krijgen nieuwe muziek eerder te horen. Dat heeft het Zweedse bedrijf afgesproken met Universal Music Group, een van de grootste platenmaatschappijen ter wereld.

"Artiesten van Universal kunnen er voor kiezen om hun nieuwe album voor twee weken alleen voor premium-gebruikers beschikbaar te stellen. Abonneehouders krijgen daarmee de kans als eerste hun nieuwe werk te beluisteren", zegt Spotify-baas Daniel Ek. De officiële singles blijven volgens EK nog wel beschikbaar voor alle gebruikers

De afspraak hing al langere tijd in de lucht. Spotify is volgens The Verge ook in gesprek met twee andere grote platenlabels, Warner Music Group en Sony Music Group, over een soortgelijke afspraak.

Zowel Spotify als Universal hopen beter te worden van de deal. De streamingdienst kan mogelijkerwijs rekenen op meer abonnees, terwijl Universal meer kan verdienen van streams van betalende gebruikers.

Nieuwe Universal-albums exclusief op Spotify
Nieuwe Universal-albums exclusief op Spotify (Foto: BuzzT)

Groentereus The Greenery verdubbelt winst

The Greenery, een van de grootste groente- en fruithandelaren van Nederland, heeft zijn winst afgelopen jaar ruimschoots zien verdubbelen. Wel viel de omzet lager uit, blijkt uit de resultaten die The Greenery dinsdag publiceerde.

De verbetering van de winst komt vooral doordat kosten lager uitvielen. Wel betaalden de telers die lid zijn van The Greenery een lagere bijdrage aan de onderneming. Onder de streep resteerde een bedrag van 9 miljoen euro, tegenover 4,1 miljoen euro in 2015.

De omzet van The Greenery zakte met bijna 7 procent naar ruim 1 miljard euro. Dat kwam vooral door een daling in het verkoopvolume van 12,5 procent, hetgeen weer door weersinvloeden in Nederland, maar ook in andere landen werd veroorzaakt. De volumedaling werd deels gecompenseerd door prijzen die gemiddeld 6,5 procent hoger uitvielen.

Groentereus The Greenery verdubbelt winst
Groentereus The Greenery verdubbelt winst (Foto: ANP)

Clown Bassie (81) is een klimaatscepticus

Bas van Toor is een klimaatscepticus. Dat bekent de 81-jarige artiest, beter bekend als clown Bassie, dinsdag in een interview met Vice. Van Toor noemt de opwarming van de aarde "de grootste zwendel die er is. Dat is gewoon om mensen in de macht te krijgen, dat er weer een boosdoener is. Zeshonderd jaar geleden had je ook al hete zomers. Het is gewoon nep."

Bassie stelt zo succesvol te zijn geworden omdat hij en zijn broer zo ambitieus zijn. "Ik kan slecht tegen m'n verlies en ga nooit voor een tweede plaats. Dat is een fout van een heleboel artiesten: die willen vooral mooi en aardig gevonden worden. Ik zeg altijd: je hoeft me niet aardig te vinden, je moet me goed vinden!" Verder is het volgens de beroemde clown vooral belangrijk eerlijk te zijn. "Ik helemaal, want ik lul heel erg veel", stelt Van Toor. "Ik ben ook nooit vreemdgegaan. Als je je vrouw bedondert, moet je elke dag een andere smoes verzinnen. Ja is ja en nee is nee bij mij."

De kindervriend zegt in het artikel dat hij nooit naar het buitenland is verhuisd, zoals zijn broer Aad, omdat hij een familiedier is. "Weet je wat voor mij een topmiddag is? Met m'n kleinkinderen naar zo 'n overdekte speeltuin. Dan doe ik ze allemaal een knalgeel T-shirt aan zodat ik ze overal tussen zie zitten, en dan ga ik op m'n iPad met een bakkie groene thee columns of verhalen schrijven."

Bas en Aad van Toor braken door in de jaren zestig als acrobatenduo The Crocksons. Vervolgens ging ze als Bassie & Adriaan verder en waren 35 jaar lang te zien in een groot aantal televisieseries, waaronder De Plaaggeest, De Diamant en Het Geheim van de Sleutel. Hun populariteit is nog steeds onverminderd groot. Van 8 juli tot en met 3 september is er een overzichtstentoonstelling van hun televisie- en circusverleden te zien in Theater Flamingo in Vlaardingen.

Clown Bassie (81) is een klimaatscepticus
Clown Bassie (81) is een klimaatscepticus (Foto: BuzzE)

Buitensporig geweld in Devolvers nieuwe game Ruiner

Devolver Digital staat bekend als publisher van titels met een rauw randje. Games als Hotline Miami en Serious Sam waren onder andere van hen afkomstig, en eind vorig jaar kwamen ze met het niet onopgevallen genitaliënsteekspel Genital Jousting. Voor de lente van 2017 staat Ruiner gepland, een gewelddadige top-down shooter in cyberpunk-setting.

Geweld is sowieso niet bepaald een geschuwd thema in games, maar titels uit de koker van Devolver Digital doen er vaak nog een schepje bovenop. Ook in Ruiner, een isometrische 'schiet-alles-naar-de-kloten'-game, vloeit het bloed rijkelijk. Over het verhaal is weinig bekend, maar je kunt een korte uiteenzetting bekijken op de website, via een soort interactieve stripweergave. Gameplaybeelden zijn er alleen nog in de vorm van gifjes die een redelijke indruk geven van de stijl. 

Ruiner wordt gemaakt door de nieuwe Poolse studio Reikon Games. Het team bevat een aantal ontwikkelaars die ook hebben meegewerkt aan de Dead Island- en The Witcher-games.

Nieuw regeringsvliegtuig is Boeing 737

Nederland heeft een Boeing 737 Business Jet gekocht als nieuw regeringsvliegtuig. Dat heeft minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) dinsdag bekendgemaakt.

Het toestel heeft plek voor 24 passagiers en krijgt de registratie PH-GOV (government). De Boeing vervangt de bekende oranje-witte Fokker 70 PH-KBX (koningin Beatrix). Hiermee is 89 miljoen euro gemoeid. Het kabinet ging eerder uit van 50 tot 90 miljoen euro.

De Boeing heeft een groter bereik dan de Fokker en kan zonder tussenstop Caribisch Nederland bereiken. De CO2-uitstoot is lager. Fokker is echter niet geheel verdwenen uit het totaalplaatje, het bedrijf is ingeschakeld om het interieur van het toestel te verzorgen. Het vliegtuig wordt begin 2019 geleverd.

Aanbesteding
De 'KBX' wordt op korte termijn verkocht. Op 3 juni kan het publiek op vliegveld Woensdrecht afscheid nemen van de bij vliegtuigspotters populaire Fokker.

In de tijd tussen de verkoop van de KBX en de levering van het nieuwe regeringsvliegtuig worden de vluchten voor het kabinet en de koning op een andere manier verzorgd. Hiervoor en ook voor het onderhoud van het nieuwe vliegtuig komt een aanbesteding.

De oude KBX (sinds 1996 in gebruik) kan technisch nog wel even mee, maar het is steeds duurder om er mee te vliegen. Er zijn steeds minder van deze Fokker 70's. KLM Cityhopper vliegt de KBX en doet ook het onderhoud, maar is bezig de eigen vloot Fokker 70's van de hand te doen.

De kans is groot dat koning Willem-Alexander ook in dit toestel wel eens zelf zal gaan vliegen, hij is onlangs gecertificeerd om op de 737 te mogen vliegen.

Nieuw regeringsvliegtuig is Boeing 737
Nieuw regeringsvliegtuig is Boeing 737 (Foto: ANP)

School laat leerling in Budapest achter

Esra Toprak van 18 is een leerling aan het ROC Twente in Hengelo. Afgelopen week waren ze met 40 leerlingen een weekje naar Budapest. Bij het inchecken vrijdagmorgen ging wat mis. Esra is ergens op het vliegveld haar ID-kaart verloren. Ze had haar boardingkaart al en was al ingecheckt, maar doordat ze haar identiteitsbewijs niet kon tonen kwam ze niet door de laatste controle.

Terwijl Esra haar tas doorzocht, op zoek naar het ID-bewijs verdwenen haar klasgenoten en 5 begeleidende leraren in het vliegtuig. Alleen klasgenoot Joël Moes van 19 besloot vrijwillig achter te blijven aangezien hij het niet vond kunnen dat ze haar daar helemaal alleen lieten staan. 

Terwijl Esra in paniek was grapten de leraren nog "Jullie hebben vast wel genoeg geld, dat wordt een leuk weekeinde", vertelt Esra. Maar er viel helemaal niets te lachen. "Want toen zij in het vliegtuig stapten wisten ze helemaal niet of we wel genoeg geld hadden. En of ik mijn id-kaart nog zou vinden. Dus ook niet wanneer wij terug konden vliegen. Daar hebben ze mij ook helemaal niet naar gevraagd. Ze lieten me aan mijn lot over. Zo voelde dat."

Esra had inderdaad niet genoeg geld voor een nieuw ticket. Joël schoot haar daarom 200 euro van zijn spaarrekening voor. En gelukkig werd haar ID bij de bagagecontrole teruggevonden waardoor ze met het volgende vliegtuig naar Rotterdam konden vliegen waar ze de trein namen naar huis. "Maar als ik mijn ID nou niet had teruggevonden? Of als we die vlucht hadden gemist? Dan hadden we gewoon in Boedapest moeten overnachten. Waar en hoe dan?", zegt Esra.

Woordvoerder Els van Riet zegt dat er iets niet goed is gegaan. Volgens haar hadden de leraren zich er wel van verzekerd dat de twee over genoeg geld beschikten om thuis te komen. "En er was geregeld dat het luchthavenpersoneel zich om hen zou bekommeren. Wat niet weg neemt; al zijn beiden 18 jaar, het had niet gemoeten. Zo simpel is dat."

De school gaat in gesprek met de ouders van beide jongeren. Joëls moeder vindt dat de school aanvankelijk laconiek reageerde. "De eerste reactie was eigenlijk: ach ze zijn toch volwassen? Maar ik vind dit absoluut niet kunnen. Ik ben trots op Joël dat hij haar te hulp kwam, maar het is niet zijn taak. Nu is het goed afgelopen, maar dat had ook anders kunnen zijn. En dan?”

Opgepast met slimme vibrator

De Siime Eye is een slimme vibrator die gekoppeld kan worden met het internet. Hij heeft een 0,3 Megapixel camera (2000 belde... ) waarmee je foto's en video's kunt maken en deze streamen via internet. Altijd leuk om je bekenden mee te laten genieten tijdens de weg naar en het bereiken van een hoogtepunt. Er is alleen een klein probleempje, alles wat met internet verbonden is kan ook gehackt worden, en dat is bij dit rozegepunte damesspeeltje wel erg makkelijk, volgens beveiligingsonderzoeker Pen Test partners

Ben je binnen WIFI-bereik van deze genotsknots dan kun je er vrij simpel verbinding mee maken, want het standaardwachtwoord is namelijk 88888888. Mocht je daarna in willen loggen op de webserver dan kan dat heel eenvoudig, gebruik als inlognaam 'admin' en laat het wachtwoordveld leeg en je bent erin.

Volgens deze onderzoekers is het ook mogelijk om op afstand toegang te krijgen als je buiten WIFI-bereik bent en waarschijnlijk kun je ook verbinding maken met Skype, e-mails versturen en DNS-instellingen aanpassen.

De onderzoekers van Pen Test Partners hebben al 3x melding gemaakt bij de producent Svakom, maar die hullen zich in stilzwijgen. Mocht je dit apparaat regelmatig gebruiken dan is het dus verstandig om de wachtwoorden aan te passen...

Albasini wint tweede etappe in Baskenland

Michael Albsini heeft de tweede etappe in de Ronde van het Baskenland gewonnen. De 36-jarige Zwitser van Orica-Scott was de beste in de massasprint. Maximiliano Richeze werd tweede voor Sean de Bie. Michael Matthews blijft de leider in het algemeen klassement.

Luis Ángel Maté (Cofidis) en Fabricio Ferrari (Caja Rural-RGA Seguros) kozen al vroeg voor de aanval. De twee zouden een voorsprong van vier minuten krijgen van het peloton, maar het tweetal werd op zeventien kilometer gegrepen door het peloton.

Op de twee kleine klimmetjes in de finale kwamen er geen aanvallen vanuit het peloton. In de massasprint die volgde was Albasini de beste voor Richeze en De Bie. Matthews werd vierde in de sprint en blijft leider in het algemeen klassement.

'Red Bull mogelijke redding voetbalclub Haarlem'

De politieke partij Trots Haarlem hoopt dat Red Bull HFC Haarlem kiest als club om in te investeren. Die wens sprak de partij maandag uit.

HFC Haarlem raakte in 2010 failliet en verdween daardoor uit het betaalde voetbal. De redding is mogelijk nabij, nadat Red Bull aangaf een club te zoeken die hulp kan gebruiken, een wat kleinere club die zij weer 'vleugels kunnen geven'.

Trots Haarlem legde in 2014 als verkiezingsbelofte vast om betaald voetbal in Haarlem terug te laten keren. "Het kan niet anders dan met onze stad, die de oudste voetbalclub van Nederland tot voor kort binnen haar stadsgrenzen had", vertelt Sander van den Raadt op de Facebook-pagina van de partij.

"Red Bull Haarlem, dat klinkt net als L.A. Kings (ijshockey), of Chicago Bulls (basketbal). De roodbroeken voortaan als de Red Bull-broeken? Wij gaan graag aan tafel met Red Bull, dus hebben we direct contact gezocht met de directeur van Red Bull nadat hij zijn voornemens met betaald voetbal kenbaar had gemaakt."

"Haarlem als hoofdstad van Noord-Holland verdient weer een club waar we extra trots op kunnen zijn. Samen met Red Bull geven we Haarlem vleugels!"

'Erdogan zat zelf achter de couppoging'

De analyse van de Duitse inlichtingenexpert Erich Schmidt-Eenboom, zal weinig mensen verrassen, mits je in het bezit bent van een goed stel hersens en niet de hele dag Noord-Koreaans-achtige Erdo-TV kijkt, waar de Turkse media hun kijkers mee vergiftigen: bovengenoemd persoon stelt dat Erdogan de veelbesproken couppoging van juli, zelf in scene heeft gezet.

Schmidt-Eenboom kan het weten en praat waarschijnlijk geen Schei­ße. De auteur verdiept zich al wat langer in zaken die zich onder de oppervlakte van het dagelijkse nieuws afspelen. Zijn ietwat controversiële uitspraak is gebaseerd op rapporten van de CIA en andere, westerse inlichtingendiensten.

Dat Fethullah Gülen en de Hizmet, een socialistische beweging gestoeld op de ideeën van eerstgenoemde, niets met de wellicht veronderstelde couppoging te maken hebben, staat voor het inlichtingenorgaan van de Europese Commissie -EU IntCen- en voor de Duitse inlichtingendienst BND als een paal boven water. De bevindingen van de CIA lijken zelfs nog verder te gaan en wijzen meer richting de man die van zins is Turkije te zuiveren van verraders, ongelovigen, joden en Sabbateeërs. Beter bekend als Tayyip Erdogan.

"Volgens CIA-analyses is de zogenoemde couppoging georkestreerd door Erdoğan om een echte coup te voorkomen. De BND, de CIA en andere westerse inlichtingendiensten hebben geen greintje bewijs gezien dat zou aantonen dat Gülen de aanstichter is van de couppoging'", zo sprak Schmidt-Eenboom tijdens een uitzending op de zender ZDF. Zijn verhaal lijkt te worden ondersteund door Kemal Kılıçdaroğlu, van de Kemalistische partij CHP. Tijdens een bijeenkomst van Turkse hoofdredacteuren sprak hij over een 'gecontroleerde couppoging'. Hij zou over documenten beschikken die dit bewijzen.

De chef van de BND, Bruno Kahl, liet al eerder weten dat het Turkse regime de mislukte staatsgreep als smoes gebruikt om grootschalige zuiveringen door te voeren. Geheel in de geest van Erdogan, die dit al een tijdje voor ogen had. Tientallen journalisten en bijna honderdduizend mensen belandden na de couppoging in de gevangenis, ongeveer dezelfde hoeveelheid personen verloren hun baan. Vooral onderwijzers, rechters en wetenschappers moesten het ontgelden, duizenden scholen werden gesloten en veel onafhankelijke media ondergingen hetzelfde lot.

Fethullah Gülen ontkent alle beschuldigingen en dringt aan op een onafhankelijk onderzoek. Erdogan lijkt niet van plan te zijn om daarop in te gaan.

Frank West als zombie in uitbreiding Dead Rising 4

In de eerste uitbreiding van Dead Rising 4 is Frank West geïnfecteerd met het zombievirus.

De speler zal op zoek moeten gaan naar medicijnen om weer de oude te worden. Hiermee komt een tijdslimiet weer om de hoek kijken, een spelmechaniek waar Dead Rising erg bekend mee is, maar in Dead Rising 4 compleet afwezig was. De DLC, genaamd Frank Rising, is vanaf vandaag verkrijgbaar voor Xbox One en PC.

Verbeteringen voor Mass Effect: Andromeda aangekondigd

Zoals vorige week beloofd heeft Bioware gereageerd de plannen bekendgemaakt om Mass Effect: Andromeda te verbeteren. Dit is een plan dat verspreid wordt over een aantal maanden, maar de eerste patch verschijnt al aanstaande donderdag.

De patch van aanstaande donderdag moet de performance verbeteren, maar ook een aantal zaken waar fans om hebben gevraagd. De lip sync wordt verbeterd, de ogen van personages worden aangepakt en matchmaking en latency van multiplayer worden verbeterd. De complete patch notes kun je hier vinden.

Over een periode van twee maanden wordt andere problematiek aangepakt. Denk aan het verbeteren van de cutscenes, de aanpassingsmogelijkheden in de character creator en een betere weergave van deze opties, mannelijke romantische opties voor Scott Ryder en aanpassingen aan de conversaties met Hainly Abrams.

Tot slot belooft Bioware nieuwe maps, personages en wapens voor de APEX missies. Wat vinden jullie van de plannen, genoeg om de game een tweede kans tegeven (in hoeverre je dat nodig vindt)?

Mass Effect: Andromeda pics

Aonuma: 'Open wereld nieuwe standaard voor Zelda'

Na het succes van The Legend of Zelda: Breath of the wild is er een vraag die vele fans waarschijnlijk wel bezighoudt: wat brengt de toekomst van de serie ons? Aonuma heeft daar gelukkig een antwoord op.

In een interview met Famitsu (vertaald door Twitter-gebruiker @Japanese3ds) geeft game producer en papa van Zelda Eiji Aonuma aan dat de stijl van Breath of the Wild, oftewel de open wereld, de nieuwe standaard wordt voor toekomstige delen. Natuurlijk is daar van alles en nog wat aan te veranderen, verbeteren en noem maar op, maar het lijkt er dus op dat Nintendo geen plannen heeft om terug te stappen naar het meer lineaire werk.

Of dit werkelijkheid wordt is nog even afwachten. Zo noemde Aonuma na de release van Skyward Sword nog motion controls als nieuwe standaard en kon hij zich niet voorstellen ooit terug te gaan naar input via knoppen. 

Breath of the Wild

Wapens, gadgets en meer in Prey

Bethesda laat meer zien van de wapens, gadgets en gear uit de game Prey via een nieuwe video genaamd ‘Hardware Labs – Weapons, Gadgets, Gear.

In Prey ben je mensheids laatste – en tevens enige – hoop om de Typhon-dreiging aan boord van het Talos I-ruimtestation een halt toe te roepen. Naast een breed arsenaal aan menselijke en alienkrachten beschik je ook over dodelijke gear, gadgets en wapens om de alien-invasie aan te kunnen.

Prey verschijnt wereldwijd op vrijdag 5 mei voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Persona 5 is niet alleen los in de Metaverse

Deep Silver heeft de launchtrailer van Persona 5 uitgebracht. De JRPG van ontwikkelaar Atlus is sinds vandaag officieel in de winkels te vinden.

De nieuwste student van Shujin Academy in Tokio is een nogal slecht kind. Nou ja, dat is wat de geruchten zeggen tenminste. De waarheid is dat de hoofdpersoon van Persona 5 werd beschuldigd van een misdaad die hij niet heeft begaan door corrupte machthebbers in zijn woonplaats. Hij moet zich nu voorbeeldig gedragen om verdere problemen te vermijden. Dit zal zeker moeilijk blijken, omdat hij al snel de kracht ontdekt om te reizen naar een andere wereld, bekend als de Metaverse. Hierin kan hij de meest vreemde wensen van slechte mensen veranderen. Spelers zullen de hoofdpersoon en zijn team, bekend als de Phantom Thieves, leiden. In de Metaverse vechten ze tegen kwade schaduwen, onderhandelen ze met personas, lossen ze gevaarlijke puzzels op en veranderen de harten van het kwaad mensen door hun kwaadaardige wensen te stelen. En dit alles terwijl ze in de gewone wereld moeten doen alsof ze normale Japanse middelbare scholieren zijn.

Persona 5 is uit op PlayStation 4 en PlayStation 3.

'Dr. EPO' krijgt anderhalf jaar voorwaardelijke celstraf

De Italiaanse arts Michele Ferrari is in eigen land veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van anderhalf jaar. Ferrari, ook wel bekend als Dr. EPO, heeft de Italiaanse biatleet Daniel Taschler van doping voorzien, zo luidt de beschuldiging.

Taschler, een vrij middelmatige biatleet, werd niet door zomaar iemand aan het adres van Ferrari geholpen: zijn eigen vader, Gottlieb Taschler, had de perfecte oplossing om zijn zoon aan wat betere resultaten te helpen. Saillaint detail daarbij is dat Taschler sr. toevallig ook vicepresident was van de internationale biatlonbond IBU, die hem er inmiddels uiteraard uit getrapt hebben.

Ferrari is voor het eerst door een rechtbank schuldig bevonden in een dopingzaak, maar heeft een lang verleden. Zo werkte hij in 1994 bij de beruchte wielerploeg Gewiss - die met z'n allen de Brabantse Pijl domineerden - en was hij een van de 'geheimen' achter het succes van Lance Armstrong in de Tour de France. 

Impact Winter komt nog even niet

Bandai Namco en Mojo Bones hebben aangekondigd dat de ontwikkeling van Impact Winter nog wat extra tijd nodig heeft. Het post-apocalyptische survival-avontuur komt nu op 23 mei 2017 digitaal uit voor pc.

"Helaas komt Impact Winter iets later uit dan verwacht, en zal de game verkrijgbaar zijn via Steam op 23 mei 2017. Waarom het is uitgesteld? Impact Winter is een stuk groter geworden dan we hadden verwacht: een behoorlijk complex beest met veel verschillende systemen en mechanics. Alles zit op zijn plek, maar een van onze grootste prioriteiten nu is om ervoor te zorgen dat de eerste fases in het spel niet te overweldigend zijn en dat de gehele ervaring gebalanceerd is. Door de omvang van het project en de grootte van ons team duurt het iets langer dan verwacht. Uiteindelijk draait het erom iedereen de best mogelijke ervaring te geven", verklaart Stuart Ryall, Co-Founder en Designer bij Mojo Bones Ltd op hun website. "Aan de andere kant, hebben we heel positieve reacties gehad op onze playtest-sessies. De game wordt iets heel unieks, en veel meer dan we ons al die jaren geleden hadden voorgesteld."

 De PlayStation 4 en Xbox One-versies van Impact Winter staan nog steeds gepland voor later dit jaar.

Quake Champions gaat voor esports

Bethesda heeft vandaag twee nieuwtjes omtrent Quake Champions. Er is een open qualifier voor het eerste grote toernooi tijdens Quakecon en de uitgever heeft een nieuwe gameplayvideo voor de mutiplayershooter uitgebracht.

Bethesda zal het eerste grote esports-toernooi voor Quake Champions dit jaar houden tijdens Quakecon in Dallas. Meer over het toernooi zal tijdens E3 worden onthuld. Er zijn nog niet veel details, alleen dat spelers zich zullen kunnen kwalificeren voor het toernooi door mee te doen met de open qualifier dat zal worden gehouden in het Bring Your Own Computer (BYOC)-gedeelte van Quakecon. Spelers die willen deelnemen kunnen een zitje bemachtigen vanaf 13 april, via de Quakecon-website.

Dan is er een gameplayvideo waarin Anarki op de Blood Covenant-map met aanzienlijke snelheid de meest gekke shots maakt.

Donderdag onthulling nieuwe Xbox-console

De nieuwe console van Microsoft, ook wel bekend als Project Scorpio, zal aanstaande donderdag onthuld worden door Digital Foundry.

Project Scorpio is de nieuwe versie van een Xbox One, vergelijkbaar met de PlayStation 4 Pro maar dan een stuk krachtiger. De Scorpio zou in staat moeten zijn games op native 4K te kunnen draaien. Om je geheugen op te frissen kun je onze special nog even bekijken met alle informatie die tot nu toe bekend is over de Scorpio.

Wat betreft hardware is er echter nog weinig bekend, maar dat gaat later deze week dus veranderen. De officiële onthulling zal donderdag om 15:00 plaatsvinden. Houd FOK! dus in de gaten!

Xbox Scorpio volgende week donderdag officieel onthuld

McLaren heeft weinig hoop voor GP van China

Komend weekeinde wordt in Shanghai de Grand Prix van China verreden, maar het Formule 1-team van McLaren heeft weinig hoop op een goede afloop. 

Na dramatische testweken vol problemen met de Honda-motor slaagde het team er bijna in om met twee auto's de Grand Prix van Australië uit te rijden. Sterker nog, Fernando Alonso reed tot een handvol ronden voor de finish op de tiende plek en dus in de punten.

Teambaas Eric Bouillier heeft weinig hoop dat ze dat kunnen herhalen. "De lange en snelle rechte stukken van Shanghai zullen onze zwakke punten nog veel duidelijker laten zien", vertelt hij. "We zullen daar gewoon veel tekort komen op de betere teams." 

Dat lijkt op de woorden van Alonso, zoals hij die na de race in Melbourne op liet tekenen: "Onder normale omstandigheden zijn wij gewoon het langzaamste team", verklaarde de Spanjaard. Directeur Zak Brown gaf al aan dat het stopzetten van de samenwerking met Honda geen realistische optie is. Sterker nog, hij wil met McLaren-Honda de strijd om de wereldtitel aan kunnen gaan. "Dat is uiteindelijk het doel." 

Scherpe veroordeling kabinet 'gasaanval' Syrië

De gifgasaanval in Syrië is een oorlogsmisdaad en wordt "zeer scherp" door het kabinet veroordeeld, zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer op vragen van D66'er Sjoerd Sjoerdsma. Door de aanval zouden meer dan zestig doden zijn gevallen.

Het lijkt erop dat het Assad-regime verantwoordelijk is voor de aanval, verklaarde de bewindsman. Hij neemt later op de dag nog contact op met de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) over deze zaak. Hij wil dat de VN stappen gaan ondernemen. Later op de dag komt op Frans initiatief waarschijnlijk ook de VN-Veiligheidsraad over de kwestie bijeen, aldus Koenders.

De luchtaanval had dinsdag plaats in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië. De provincie is grotendeels in handen van tegenstanders van het regime van president Bashar al-Assad.

De VN-Veiligheidsraad zal bijeenkomen en gaan uitzoeken wie er verantwoordelijk voor is. Dat zei de speciale VN-gezant Staffan de Mistura dinsdag op een internationale conferentie over Syrië in Brussel.

Volgens EU-buitenlandchef Federica Mogherini, medeorganisator van de top, is "straffeloosheid geen optie". Op de top komen woensdag ministers van zo'n zeventig landen en tal van internationale organisaties bijeen. Ook VN-topman António Guterres is aanwezig. "We moeten aan vrede en de toekomst van Syrië blijven werken", aldus Mogherini.

Scherpe veroordeling kabinet 'gasaanval' Syrië
Scherpe veroordeling kabinet 'gasaanval' Syrië (Foto: ANP)

Bombardementen op Mosul hervat

De Iraakse luchtmacht heeft de aanvallen op bolwerken van de groep Islamitische Staat in het westen van de stad Mosul dinsdag hervat. De aanvallen lagen de afgelopen dagen stil vanwege bewolking. Grondtroepen maken zich op om op te rukken naar de Grote al-Nuri-moskee in Mosul, waar IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi bijna drie jaar geleden in delen van Irak en Syrië een kalifaat uitriep.

In het noordwesten van Mosul wordt gevochten in een gebied met nauwe straten, waar IS-strijders zich tussen de bevolking hebben verschanst. Dit beperkt de mogelijkheden om artillerie, de luchtmacht en pantserwagens in te zetten. Iraakse troepen veroverden het deel van Mosul dat ten oosten van de rivier de Tigris ligt al in januari en februari.

Sinds de aanval op Mosul in december werd ingezet zijn volgens de Verenigde Naties meer dan 300.000 mensen de stad ontvlucht. De Verenigde Naties breiden kampen ten noorden en oosten van Mosul uit om meer vluchtende burgers te kunnen opvangen.

Bombardementen op Mosul hervat
Bombardementen op Mosul hervat (Foto: ANP)

Marco Borsato maakt uitvaartmuziek

Nederlandstalige muziek blijft zeer populair op uitvaarten en begrafenissen. Zes van de tien nummers in de top 10 van meest gedraaide liedjes komt van eigen bodem. Marco Borsato staat zelfs tweemaal in de lijst, met de nummers Afscheid nemen bestaat niet (op 4) en Breng me naar het water (9).

Dat blijkt uit een jaarlijkse inventarisatie die uitvaartonderneming Monuta dinsdag openbaar maakte. Het meest gedraaid afscheidslied is een Latijnse nummer Ave Maria, onder meer in de uitvoering van Andrea Bocelli. De Italiaanse tenor staat overigens ook op nummer 2 van de top 10, met het duet Time to say goodbye dat hij opnam met de Britse musicalster Sarah Brightman.

De hoogste Nederlandstalige bijdrage is Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij. Andere vaderlandse klassiekers in de top 10 zijn Frans Bauer (Een trein naar Niemandsland) en Mieke Telkamp (Waarheen waarvoor), Ede Staal (Het is nog nooit zo donker west). De lijst wordt afgemaakt met het vogelgeluidennummer Et les oiseaux chantaient en We'll meet again van Vera Lynn.

Nederlandse liedjes die net buiten de top 10 vallen, zijn Het dorp van Wim Sonneveld, De roos van Wia Buze, Sailing Home van Piet Veerman en Zwevend naar geluk van Jannes. Voor de lijst analyseerde Monuta ruim 3500 nummers die in 2016 werden afgespeeld bij afscheidsdiensten die de uitvaartorganisatie verzorgde.

Marco Borsato dubbel in top 10 uitvaartmuziek
Marco Borsato dubbel in top 10 uitvaartmuziek (Foto: BuzzE)

Politie zoekt getuige mishandeling homostel

De politie zoekt naar een fietser die kort voor de mishandeling van een homostel zondagochtend in Arnhem zelf eveneens is belaagd door een groep van zes jongeren.

Dat maakte de politie dinsdag bekend in het onderzoek naar de mishandeling van de twee mannen, van wie er een met een betonschaar is geslagen en daardoor enkele tanden verloor. Het zestal verdachten, twee jongens van veertien jaar, drie van zestien jaar en een man van twintig jaar, zit nog vast.

De mishandeling leidde in het hele land tot een storm van verontwaardiging. Politici, bekende en onbekende Nederlanders gaven gehoor aan de oproep van presentatrice Barbara Barend om op sociale media foto's te plaatsen waarop mensen hand in hand lopen.

Advocaat Gerald Roethof kondigde maandagavond in het tv-programma Pauw namens een van de verdachten aan eveneens aangifte te doen. Volgens Roethof is zijn cliënt zelf aangevallen door het stel. Die aangifte is bij de politie in Arnhem nog niet bekend.

Politie zoekt getuige mishandeling homostel
Politie zoekt getuige mishandeling homostel (Foto: ANP)

Wijnaldum laakt spelopvatting Everton in derby

Georginio Wijnaldum heeft uitgehaald naar Everton vanwege hun fysieke spel zaterdag in de derby tegen Liverpool. Everton verloor met 3-1, maar maakte een aantal stevige overtredingen in een poging om Liverpool uit balans te brengen, waarbij Ross Barkley's tackle op Dejan Lovren eruit sprong. De middenvelder ontsnapte aan een rode kaart.

"De tackles, met name die van de spelers van Everton op onze spelers, waren moeilijk te accepteren, omdat ik denk dat je de wedstrijd echt hard kan spelen, maar niet met de bedoeling om iemand een blessure te bezorgen", vertelde Wijnaldum tegen Sky Sports.

"Naar mijn mening is dat een slechte zaak, want je moet de wedstrijd eerlijk spelen. Natuurlijk kan je hard spelen, om te winnen, maar niet om de spelers te verwonden, want dat is geen onderdeel van het spel. Ik zag een paar tackles, ook in de herhaling, die rood moesten zijn."

PvdA stopt met boycot PVV-moties

De PvdA gaat met Lodewijk Asscher aan het hoofd van de fractie niet meer standaard tegen alle PVV-moties stemmen maar ze eerst inhoudelijk bekijken. Geert Wilders reageert tevreden.

Na de beruchte 'minder, minder'-uitspraken van Geert Wilders besloot Diederik Samsom om per definitie tegen alle moties te stemmen die waren ingediend door een lid van de PVV-fractie, ook als zijn partij wel achter de inhoud stond. Asscher maakt nu een einde aan dat beleid, dat toch wel enigszins in tegenspraak was met het uitgangspunt dat Kamerleden 'zonder last en ruggespraak' hun stem mogen uitbrengen.

Asscher wil niet hardop uitspreken dat het beleid van zijn voorganger fout was, maar heeft met zijn fractie wel afgesproken de PVV-voorstellen voortaan inhoudelijk te beoordelen en dan pas te besluiten of er voor of tegen wordt gestemd. Het werd meteen in de praktijk gebracht vandaag: de PvdA-leden stemden voor een motie van Fleur Agema omtrent personeelstekorten in de zorg.

Wilders reageerde tevreden op het besluit van Asscher: "Goed van Asscher deze nieuwe lijn en zoals het hoort: beoordelen op inhoud en niets anders."

Lodewijk Asscher wil premier worden (Foto: ANP)
Asscher: de PvdA is niet meer altijd tegen de PVV (Foto: ANP)

Stef Blok: mishandeling heeft mijn mooie weekend verpest

De mishandeling van het homo-echtpaar in Arnhem heeft volgens minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) "een fantastisch lenteweekend ongelooflijk verpest". Hij deelt de verontwaardiging over het incident maar benadrukt tegelijkertijd dat eerst de feiten goed moeten worden uitgezocht. Blok zei dat dinsdag op vragen van de PVV.

Volgens Blok hebben veel Nederlanders "heel terecht" hun afkeuring laten blijken. Hij noemt het "gelukkig" dat de verdachten zijn aangehouden en dat het recht zijn beloop kan hebben. Blok wijst erop dat er een zwaardere straf gevraagd kan worden.

Volgens PVV-Kamerlid Gidi Markuszower was de mishandeling het gevolg van de "grenzeloze intolerantie" van de islam waar veel strenger tegen moet worden opgetreden. Zo wil hij dat de Nederlandse nationaliteit van daders kan worden ingetrokken.

Blok zei dat dit alleen kan bij uitgereisde jihadisten en dat de meeste verdachten van homofoob geweld alleen de Nederlandse nationaliteit hebben. Wel is er "oververtegenwoordiging"van verdachten met een migrantenachtergrond.

Blok: lenteweekend verpest door mishandeling
Blok: lenteweekend verpest door mishandeling (Foto: ANP)

Sunweb gaat voor Sinkeldam in Parijs-Roubaix

Team Sunweb gaat zondag in Parijs-Roubaix van start met Ramon Sinkeldam als kopman. De 28-jarige Noord-Hollander was vorig jaar met de vijftiende plek in Roubaix de beste Nederlander.

Sinkeldam weet dus hoe je over de kasseien moet rijden, wat hij in 2011 ook al liet zien: in dat jaar won hij Parijs-Roubaix bij de beloften. Ploegleider Marc Reef gaf aan met zoveel mogelijk renners voorin te willen zitten in de finale van de koers. "Zo kunnen we Ramon hopelijk zo fris mogelijk afzetten."

Tom Stamsnijder en Mike Teunissen zijn de landgenoten die Sinkeldam met zich meekrijgt in de Hel van het Noorden, aangevuld met de Belgen Bert De Backer en Zico Waeytens, de Duitsers Nikias Arndt en Max Walscheid en de Deen Søren Kragh Andersen.

Dijsselbloem poogt rel EU-parlement te sussen

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zal in de toekomst zijn woorden "nog zorgvuldiger" kiezen, omdat het nooit zijn bedoeling is mensen te beledigen. Dit schrijft de demissionair minister van Financiën in een brief aan het Europees Parlement. Het is een poging de verhitte gemoederen te kalmeren over zijn volgens critici schandalige gedrag.

EU-parlementariërs zijn razend over een interview van de Nederlandse bewindsman in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Daarin zet hij volgens hen Zuid-Europeanen neer als lieden die hun geld verspillen aan "Schnaps und Frauen" en tegelijk hun hand ophouden bij het rijkere noorden. Vrijwel alle fractieleiders eisten maandag excuses én zijn vertrek.

"Helaas zijn sommige mensen beledigd door de manier waarop ik mij uitdrukte. De keuze van woorden is vanzelfsprekend persoonlijk, net als de manier waarop ze worden opgevat", schrijft Dijsselbloem. Hij wijst erop dat zijn woorden na de publicatie in een verkeerde context zijn geplaatst, en ten onrechte een link is gelegd met de situatie in Zuid-Europese landen tijdens de financiële crisisjaren. "Dat is erg ongelukkig want het was niet wat ik zei. En het was zeker niet wat ik bedoelde."

Solidariteit en wederkerigheid
In de brief is de exacte tekst van het interview vorige maand, in het Duits, bijgevoegd. "Ik heb het belang van solidariteit en wederkerigheid in de Europese Unie onderstreept", licht Dijsselbloem toe. "Voor solidariteit tussen de lidstaten, waar ik grote waarde aan hecht, is het cruciaal dat we allemaal inzet en verantwoordelijkheid tonen. De crisis heeft in de hele eurozone gevolgen gehad en solidariteit was geheel gerechtvaardigd."

Dijsselbloem verzekert het parlement dat hij wil samenwerken. Maandag ontstond er commotie toen bleek dat hij een uitnodiging voor een debat over Griekenland dinsdag heeft afgeslagen. Voorzitter Antonio Tajani zei een formele protestbrief te zullen sturen, ondanks dat Dijsselbloem hem heeft uitgelegd dat hij verplichtingen in de Kamer heeft, maar op een andere datum beschikbaar is.

Vrijdag komt de eurogroep bijeen op Malta. Volgens Dijsselbloem is aftreden "niet aan de orde. De steun is nog steeds zeer, zeer breed", zei hij in Den Haag.

Dijsselbloem poogt rel EU-parlement te sussen
Dijsselbloem poogt rel EU-parlement te sussen (Foto: ANP)

Meer scholieren moeten klas overdoen

Voor het eerst in jaren is het aantal zittenblijvers op de middelbare school gestegen. Vooral in de bovenbouw van de havo gaat het vaak mis, maar ook het aantal vwo'ers dat zakt voor het eindexamen is hoog, heeft het ministerie van Onderwijs becijferd. Sinds 2012 daalde hun aantal juist.

Het ministerie denkt dat leerlingen de lat hoger leggen dan voorheen. Ze zouden liever een schoolniveau hoger proberen dan een stapje terugdoen, en als het misgaat op bijvoorbeeld de havo liever een jaar overdoen dan alsnog naar het vmbo overstappen. Het departement gaat de stijging de komende tijd onderzoeken.

Carla Muijsert van de Stichting Welzijn Kinderen ('voor ouders, leerkrachten en hulpverleners die kwaliteitsgericht met kinderen willen omgaan') vindt het in elk geval geen goede zaak dat kinderen en hun ouders te hoog grijpen waar het de opleiding betreft. "We horen van leerkrachten al zo lang dat ouders heel erg de focus hebben op schools presteren, al zien we wel een kentering, dat er naar een kind zelf wordt gekeken van: wie ben je eigenlijk?"

Ongezonde tendens
Dat echter zoveel ouders bijvoorbeeld alleen het vwo genoeg lijken te vinden noemt ze een ongezonde tendens. Een kind kan in een praktijkopleiding soms veel beter tot zijn recht komen en van nut worden in de maatschappij. "En dat heeft vaak niks met intelligentie te maken, maar bijvoorbeeld met passie." Volgens Muijsert moeten we ook dringend af van de onderschatting van ambachten. "Daar is een enorme behoefte aan."

Een klas overdoen is overigens in onderwijsland de laatste jaren uit de gratie. Ook staatssecretaris Sander Dekker wil het doubleren, dat duur en ouderwets zou zijn, terugdringen. Hij ziet veel in zomerscholen, waar scholieren hun mindere vakken kunnen bijspijkeren. Die zouden er al voor hebben gezorgd dat het aantal zittenblijvers niet nog hoger is.

Meer scholieren moeten klas overdoen
Meer scholieren moeten klas overdoen (Foto: ANP)

EU-landen mogen Iraanse student weigeren

Europese landen mogen een visum weigeren aan een Iraniër met een diploma van een universiteit waartegen de EU sancties heeft ingesteld. Zo'n weigering moet echter wel goed worden gemotiveerd, oordeelde het Europees Hof van Justitie dinsdag.

Een Iraanse vrouw had in 2012 een beurs gekregen van de technische universiteit in Darmstadt om daar promotieonderzoek te doen naar de beveiliging van smartphones. Sahar Fahimian had haar master in informatietechnologie gehaald op een Iraanse universiteit die op de sanctielijst staat vanwege steun aan de Iraanse regering op militair gebied.

De Duitse regering weigerde een visum omdat zij de kennis die ze in Duitsland zou opdoen in Iran zou kunnen worden misbruikt. De vrouw ging in beroep, waarop de Duitse rechter het hof vroeg de Europese wetgeving op te helderen.

De rechters in Luxemburg stellen dat zelfs een potentiële bedreiging voor de openbare veiligheid een grond kan zijn om een visum te weigeren. De Duitse rechter moet nu gaan beoordelen of het in dit geval terecht is gebeurd.

EU-landen mogen Iraanse student weigeren
EU-landen mogen Iraanse student weigeren (Foto: ANP)

NHL-ijshockeyers willen naar Olympische Spelen

De ijshockeyers in de NHL zijn niet bepaald blij met het besluit van de bazen in de Noord-Amerikaanse competitie om de strijd volgend jaar tijdens de Olympische Spelen niet even te staken. Daardoor zullen spelers niet naar de Spelen in Zuid-Korea mogen, ondanks allerhande pogingen van het Internationaal Olympisch Comité en wereldijshockeybond IIHF om het toch voor elkaar te krijgen.

"De spelers zijn bijzonder teleurgesteld en zijn het volstrekt oneens met deze enorm kortzichtige beslissing van de NHL", liet spelersvakbond NHLPA weten. "Elk klein ongemak voor de competitie is een kleine prijs voor de kans om de beste spelers in de sport aan de wereld te tonen op de Spelen. Juist nu ligt er een geweldige kans, met zowel de Spelen van 2018 als die van 2022 in Azië, waar we een enorme markt kunnen bereiken."

De NHLPA beschuldigt de NHL er verder van de sport op het tweede plan te stellen. "De NHL denkt misschien dat ze het IOC of de spelers hiermee treffen, maar eigenlijk staat het juist de wereldwijde groei van onze mooie sport enorm in de weg", klinkt het boos. "De spelers willen hun land heel graag vertegenwoordigen. Dit is een beslissing van de NHL en daarin staan ze volledig alleen. Voor de sport, de spelers en miljoenen ijshockeyfans is dit een zeer teleurstellend besluit."

'Dierentuin Hannover mishandelt olifantjes'

Oppassers van de olifanten in de dierentuin van het Duitse Hannover zijn ernstig in verlegenheid gebracht door heimelijk gemaakte filmpjes van de organisatie voor dierenrechten Peta. Daarop is te zien hoe de oppassers jonge olifantjes mishandelen om ze te dwingen kunstjes te doen, aldus Duitse media dinsdag.

Peta hing in de herfst vorig jaar stiekem camera's op in het olifantenverblijf. De opnamen laten zien hoe oppassers de dieren met speciale haken slaan om ze aan te leren om voedsel te bedelen. Ook tilt een oppasser een dier aan de hals omhoog waarop het olifantje krijst. Een andere dikhuidje wordt op zijn kop geslagen. De dieren worden bedreigd en geslagen om ze bijvoorbeeld aan te leren op hun achterste te gaan zitten.

"De olifanten in Hannover leven met aangeleerde hulpeloosheid en dagelijkse angst", constateert Peta. De leiding van de dierentuin zegt op de filmpjes geen klappen te herkennen maar alleen het gebruik van de speciale haken. De dieren moeten worden getraind omdat ze dan ook meewerken bij medische problemen, aldus de dierentuin.

'Dierentuin Hannover mishandelt olifantjes'
'Dierentuin Hannover mishandelt olifantjes' (Foto: ANP)

Hoge Raad: doodschieten Danny (12) was moord

De drie mannen die in 2010 een woonwagen in Breda beschoten zijn schuldig aan moord. Door de beschieting kwam de twaalfjarige Danny Gubbels om het leven. Volgens de Hoge Raad blijft de twintig jaar celstraf waartoe het gerechtshof het drietal eerder veroordeelde dan ook in stand.

De woonwagen werd door een groep onder vuur genomen met zware wapens, waaronder kalasjnikovs. Danny werd dodelijk getroffen door een van de 27 kogels die de wagen doorzeefden. Zijn moeder raakte gewond aan haar hoofd, maar overleefde het geweld.

Alle drie de verdachten, twee Britten en een Nederlander, waren in cassatie gegaan. Hun advocaat stelde onder meer dat het niet de bedoeling was om te gaan schieten. Eigenlijk wilden de mannen naar eigen zeggen de vader ontvoeren en "een lesje leren".

Hoge Raad: doodschieten Danny (12) was moord
Hoge Raad: doodschieten Danny (12) was moord (Foto: ANP)

Meer meldingen over discriminatie op internet

Bij het meldpunt voor discriminatie op internet MiND zijn in 2016 meer meldingen binnengekomen. In totaal waren het er 918, vooral over uitlatingen op sociale media. De meeste daarvan (283) gingen over Facebook.

Het vaakst werd melding gemaakt van discriminatie op grond van herkomst. Wel werd in 2016 meer discriminatie op grond van godsdienst doorgegeven. Vanwege de soms heftige discussies over de komst van vluchtelingen zijn meldingen over discriminatie van vluchtelingen voor het eerst specifiek vastgelegd. 22 procent van alle meldingen ging over discriminatie van vluchtelingen, evenveel als over discriminatie van Marokkanen.

Sinds het meldpunt in 2013 werd opgericht, stijgt het aantal meldingen gestaag. In 2015 registreerde MiND 652 meldingen over discriminatie. Hoeveel van de meldingen daadwerkelijk strafbaar discriminerend materiaal aangaven is niet bekend.

FOK! zelf (wij dus) kregen het afgelopen jaar in totaal drie verwijderverzoeken van MiND. Twee daarvan waren overigens al verwijderd voordat we de mail ontvingen.

Update 14:06:

In het jaarverslag van MiND lezen we dat van de 918 meldingen er maar liefst 590 NIET strafbaar waren. In 180 gevallen was de uiting al verwijderd of was de gegeven link onjuist en kon geen discriminatie worden vastgesteld. In totaal heeft één jaar subsidie geleid tot 97 verwijderverzoeken wegens een strafbare uiting, en maar liefst twee hele aangiften.

MiND resultaat van één heel jaar
MiND resultaat van één heel jaar

Meer meldingen over discriminatie op internet
Meer meldingen over discriminatie op internet (Foto: BuzzT)

'Ibrahimovic vertrekt naar de VS'

Zlatan Ibrahimovic vertrekt komende zomer naar de Verenigde Staten. De Zweedse aanvaller van Manchester United gaat daar aan de slag bij Los Angeles Galaxy in de MLS. Dat beweert althans de Spaanstalige versie van FOX Sports, die gezien een aantal eerdere transferberichten mogelijk met een korreltje zout genomen mogen worden.

Volgens FOX is het nieuws al bevestigd en komt het van een betrouwbare bron: 'Uit Europa'. De Zweed kwam na vorig seizoen gratis over van Paris Saint-Germain, waar hij in vier seizoenen 156 keer doel trof. Voor Manchester United heeft hij in 41 wedstrijden inmiddels al 26 treffers laten noteren dit seizoen. 

Ibra heeft bij United nog een contract tot aan het einde van het huidige seizoen, maar met een clausule om dat met een jaar te verlengen. Eerder liet hij al weten dat hij het naar zijn zin heeft in Engeland, maar dat hij nog niet zeker weet of hij van de optie om te verlengen gebruik gaat maken. 

Van Baarle kopman Cannondale in Parijs-Roubaix

Wielrenner Dylan van Baarle gaat zondag in Parijs-Roubaix van start als kopman van Cannondale. De 24-jarige Nederlander maakte afgelopen zondag grote indruk in de Ronde van Vlaanderen, waar hij na een sterke koers als vierde eindigde. 

Normaal gesproken zou Cannondale in de Hel van het Noorden starten met Sep Vanmarcke als kopman, maar de Belg kwam in de Ronde van Vlaanderen hard ten val en brak een vinger. Er is nog wel een klein kansje dat hij op weg naar Roubaix van start gaat, maar volgens broer en ploegleider Ken Vanmarcke is die kans zo'n één procent. Vorig jaar werd hij namens LottoNL-Jumbo nog vierde in de voornaamste kasseienklassieker van het jaar. 

'Arnhemmer reed overvaller tweemaal aan'

De 34-jarige Arnhemmer die vorige week donderdagavond in zijn woonplaats een 46-jarige overvaller doodreed, heeft het slachtoffer tweemaal aangereden. Dat gebeurde in de paniek van het moment, zegt Jori Schadd, advocaat van de 32-jarige vriendin van de Arnhemmer. "Overval, schoten en aanrijding hebben samen drie of vier minuten geduurd", aldus de raadsman.

Het paar wilde volgens de advocaat vluchten voor de overvaller die in hun huis aan de Limburgsingel om zich heen schoot. Ze sprongen in een busje van een pizzakoerier dat er toevallig stond. Op hetzelfde moment stond de overvaller voor het busje. Hij zou nogmaals hebben geschoten, waarna de 34-jarige man gas gaf en hem aanreed. Hij reed achteruit, weer naar voren en raakte de overvaller nog een keer. Die overleed ter plekke.

De politie arresteerde het paar. De vrouw is weer vrij maar de man zit nog vast. Het politieonderzoek is nog niet klaar.

'Arnhemmer reed overvaller tweemaal aan'
'Arnhemmer reed overvaller tweemaal aan' (Foto: ANP)

Dode door woningbrand Groningen

Door een brandje in een woning in de Plantsoenstraat in Groningen is een persoon om het leven gekomen. Dat heeft de brandweer bekendgemaakt. De hulpdiensten kregen rond 10.00 uur melding van de brand die voor veel rookontwikkeling zorgde in de benedenwoning.

Het vuur was snel geblust, aldus een brandweerwoordvoerder. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

Dode door woningbrand Groningen
Dode door woningbrand Groningen (Foto: ANP)

Bestelwagen met 14 illegalen verongelukt

Op de ringweg van Brussel is maandagnacht een bestelwagen met veertien mensen zonder verblijfspapieren verongelukt. Allen zijn naar een ziekenhuis gebracht. Vijf van hen, onder wie twee minderjarigen, verkeren in levensgevaar, liet het parket in Brussel dinsdag weten.

De politie zag omstreeks 03.00 dat de bestelauto in de buurt van Nijvel op de snelweg aan het spookrijden was. De bestuurder maakte rechtsomkeert en botste, achtervolgd door politiewagens, tegen de vangrail bij het viaduct ter hoogte van Vilvoorde.

Achterin het voertuig bevonden zich veertien mensen, die allen gewond raakten. Hun identiteit is nog niet bekend. De bestuurder had geen identiteitsbewijs bij zich en is aangehouden. Hij wordt in de loop van de dag verhoord.

Het parket heeft een onderzoek ingesteld wegens mensensmokkel en belemmering van het verkeer. De dienst Vreemdelingenzaken is op de hoogte gebracht.

Bestelwagen met 14 illegalen verongelukt
Bestelwagen met 14 illegalen verongelukt (Foto: ANP)

Nederlandse ijshockeyster vraagt tegenstander ten huwelijk na WK-wedstrijd

Op het vierde niveau van het wereldkampioenschap ijshockey bij de vrouwen komen zowel Nederland als Groot-Brittannië uit. Oranje won enkele dagen geleden na een spannende wedstrijd met 5-4, maar het hoogtepunt voor twee speelsters moest nog komen.

Cloë Keijzer stond na de wedstrijd na te praten met opponente - en vriendin - Katie Henry. Plotseling trok een groep Nederlandse speelsters hun overkleding uit, waardoor hun t-shirts zichtbaar werden. Daarop stond, met één teken per speelsters, '#6 Marry me?', doelend op Henry's rugnummer, zes. 

Keijzer ging op haar knie voor haar Britse vriendin, die we nu haar verloofde mogen noemen. De twee spelen overigens al bijna vijf jaar samen: vanaf 2012 speelden ze twee seizoenen voor Norrköping in de Zweedse eerste divisie, gevolgd door een seizoen bij SDE uit Stockholm in de Zweedse topcompetitie. Inmiddels speelt het duo al twee jaar voor de Solihull Vixens in de Engelse Elite League.

Stalker valt ex-vrouw aan met bijtende stof

Een 37-jarige vrouw uit het Brabantse Oisterwijk is maandagmiddag gewond geraakt doordat haar ex-partner een bijtende vloeistof over haar heen spoot. De politie is een klopjacht naar hem begonnen en liet dinsdag weten dat "het onderzoeksteam niet zal rusten voordat deze man is aangehouden".

Volgens de politie stalkt de man zijn ex-vrouw al geruime tijd. Hij was daardoor ook al eerder met de politie in aanraking gekomen. De aanval met de bijtende stof pleegde hij terwijl zij in de auto voor een school op haar kind stond te wachten. Haar vroegere partner probeerde het portier te openen. Dat lukte niet, maar toen de vrouw het raam opendraaide om duidelijk te maken dat hij haar met rust moest laten, sloeg hij toe.

"In eerste instantie begreep het slachtoffer niet wat er gebeurde, maar toen de vloeistof door haar kleren heen drong voelde ze een brandende pijn", beschreef de politie de situatie. Het slachtoffer liep brandwonden op, vooral aan haar benen en in lichtere mate in haar gezicht, vertelt een woordvoerder. Haar kind was geen getuige van het geweld. Anderen hebben het wel zien gebeuren. De vrouw is zelf voor behandeling naar een huisarts gegaan.

Vooralsnog wil de politie nog niet meer gegevens over de verdachte vrijgeven. Als hij zich niet meldt en de zoektocht naar hem te lang gaat duren, kan daar alsnog toe worden besloten. "Maar hij gaat echt aangehouden worden", verzekert de woordvoerder.

Stalker valt ex-vrouw aan met bijtende stof
Stalker valt ex-vrouw aan met bijtende stof (Foto: ANP)

Chinese peuter na 9 uur uit smalle put gered

Een kind van 2,5 jaar oud is dinsdag in China uit een 15 meter diepe put gered. De peuter viel maandagnamiddag in een niet afgeschermde droge put bij het dorp Fangdong in het oosten van het land, meldde persbureau Xinhua. De put was met een diameter van 30 centimeter veel te smal voor reddingwerkers om af te dalen.

In een enorme reddingsoperatie met een hele reeks graafmachines is de peuter even na 03.00 uur gered. Het kind had de val overleefd en bleek bij bewustzijn. Het is voor controle naar een ziekenhuis gebracht.

Chinese peuter na 9 uur uit smalle put gered
Chinese peuter na 9 uur uit smalle put gered (Foto: ANP)

NHL-spelers mogen niet naar Olympische Spelen

Het doek lijkt definitief gevallen voor een sterk bezet ijshockeytoernooi op de Olympische Spelen volgend jaar. De Noord-Amerikaanse profcompetitie NHL heeft besloten dat de competitie in februari, als de Spelen gehouden worden, niet onderbroken zal worden.

Spelers zullen daardoor geen toestemming krijgen van hun teams om naar Zuid-Korea af te reizen. De strijd om NHL-spelers in Pyeongchang op de Spelen te krijgen is al lange tijd gaande en heeft veel weg van een soap, waarbij vooral de NHL zich bijzonder koppig opstelt. De internationale ijshockeybond IIHF en het Internationaal Olympisch Comité besloten juist vorige week nog om de reis- en verzekeringskosten voor NHL-spelers te betalen, zodat ze wel mee konden doen.

Voor de bazen in de NHL was dat niet genoeg: ze zouden alsnog teveel geld verliezen door het kortstondig stilleggen van de competitie. "In de afgelopen maanden is een zinvolle dialoog niet tot stand gekomen. Sterker nog, het IOC heeft gezegd dat NHL-spelers in 2022 alleen aan de Olympische Spelen mee mogen doen als ze er volgend jaar ook bij zijn", aldus de NHL in een statement.

Met de naar het schijnt definitieve beslissing komt een einde aan een mooie reeks van vijf opeenvolgende Winterspelen waar NHL-spelers aan mee konden doen. Sinds 1998 deden meer dan zevenhonderd spelers uit de topcompetitie mee aan de Spelen. Wat de op één na beste competitie ter wereld, de Russische KHL, beslist is nog onduidelijk, maar mogelijk wil men daar ook de competitie niet onderbreken. 

Opnieuw problemen bij Telfort

Na de storing die gisteren optrad bij klanten van KPN en Telfort, heeft Telfort vandaag opnieuw problemen met onder meer de website. Ook de uitgaande mail werkt nog steeds niet naar behoren. 

Het is volgens de Webcare van Telfort nog niet bekend hoe lang de storing gaat duren. Mensen die toch willen mailen wordt aangeraden om dat via de webmail te doen. 

Update 04-04-2017 10:56 uur
Het lijkt wel een soap bij Telfort. Vandaag kan het zijn dat er mogelijk problemen zijn met de vaste telefonie of de televisie. Er wordt dringend geadviseerd om het modem NIET te resetten.

Zelda-pro verslaat twee Lynels ongeschonden

Een bekwame Zelda-speler heeft het voor elkaar gekregen om in één gevecht twee Lynels te verslaan zonder geraakt te worden. De Lynels behoren tot de meest beruchte vijanden uit het hele spel.

In The Legend of Zelda: Breath of the Wild heb je de vrijheid om vanaf het eerste moment te gaan en staan waar je wilt. Het spannende daaraan is dat je vijanden tegen het lijf kunt lopen die ver boven je uit torenen en je binnen luttele seconden met de grond gelijk kunnen maken. Zo ook de Lynel. YouTuber GamingCrusader kreeg het voor elkaar om twee van deze titanen te vloeren zonder schade op te lopen. Bekijk de prestatie hieronder.

Doden door luchtaanvallen Idlib

In de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië zijn dinsdag minstens achttien mensen gedood en tientallen gewond geraakt door luchtaanvallen. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten werden de aanvallen op de stad Khan Sheikhoun uitgevoerd door Russische gevechtsvliegtuigen.

Medische bronnen vermoeden dat bij de aanvallen gas is gebruikt, omdat veel mensen verstikkingsverschijnselen hadden, aldus het in Groot-Brittannië gevestigde Observatorium. De Syrische regering heeft herhaaldelijk het gebruik van chemsiche wapens ontkend.

Doden door luchtaanvallen Idlib
Doden door luchtaanvallen Idlib (Foto: ANP)

Weer twee WK-nederlagen Nederlandse curlers

Na vijf wedstrijden op Nederland's eerste WK curling bij de mannen in 23 jaar heeft de ploeg van skip Jaap van Dorp nog altijd geen overwinning kunnen laten noteren.

In het Canadese Edmonton stond de ploeg van de Chinese skip Liu Rui klaar voor Van Dorp en co. De ervaren Rui, al jarenlang een van de toppers in Azië, hielp zijn ploeg al in het vierde end naar een forse voorsprong: 6-2. Nederland kwam die klap niet meer te boven en nadat de Chinezen in het zesde end nog eens drie punten scoorden was het gedaan: 9-3.

De volgende tegenstander was het Italië van skip Joël Retornaz. Hij maakte in 2006 op de Olympische Spelen in Turijn voor eigen publiek furore door met zijn semi-professionele team een aantal knappe zeges te pakken. Zo moest onder meer het Canada van de latere olympisch kampioen Brad Gushue er in de groepsfase nog aan geloven. 

Zowel Retornaz als Gushue zijn in Edmonton op het WK aanwezig en de Italiaan speelde maandagnacht tegen Van Dorp en zijn team. Na drie ends stond het al 5-1 voor Italië, maar Nederland sloeg in het vierde end terug met drie knappe punten. Toch was ook Italië te sterk: drie punten in het vijfde end en vier in het negende end hielpen Retornaz en zijn kompanen naar een 13-6 zege.

Nederland speelt dinsdag tegen het Schotland van David Murdoch, vice-olympisch kampioen in 2014, en tegen het Zwitserland van Peter de Cruz, goed voor WK-brons in 2014.

Zelfmoordterrorist pleegde aanslag metro St. Petersburg

De aanslag op een metro in St. Petersburg is gepleegd door een zelfmoordterrorist. Dat meldt persbureau Interfax op gezag van justitiebronnen. De vermoedelijke dader zou een man van 23 jaar oud zijn en afkomstig zijn uit Centraal-Azië. Het explosief zou in de rugzak van de terrorist hebben gezeten. De man wordt gelinkt aan in Rusland verboden radicale islamitische groeperingen.

Het aantal dodelijke slachtoffers is inmiddels opgelopen naar elf. Interfax meldt ook dat de man van wie eerder beelden werden verspreid naar de politie is gegaan en daar heeft verklaard niets met de aanslag te maken te hebben.

De Russische president Poetin heeft bloemen gelegd op het metrostation waar de aanslag is gepleegd. Ook heeft hij zich laten informeren door de Russische veiligheidsdiensten.

Update 09:20 uur:
De Kirgizische veiligheidsdient GKNB heeft de identiteit onthuld van de vermoedelijke dader. Het zou gaan om 22-jarige Akbarzjon Djalilov uit Osj in Kirgizië. Hij studeerde in St. Petersburg. 

Zelfmoordterrorist pleegde aanslag metro
Zelfmoordterrorist pleegde aanslag metro (Foto: ANP)

IJshockeysters beginnen WK met twee zeges

De Nederlandse ijshockeysters zijn het WK prima begonnen. Nederland komt uit in divisie 2A, het vierde niveau van het mondiale vrouwenijshockey. 

Dat toernooi wordt gespeeld in Zuid-Korea, waar volgend jaar de Olympische Spelen gehouden worden. Nederland begon het toernooi met een zege op Groot-Brittannië. Twee goals van Bieke van Nes en treffers van Kayleigh Hamers, Julie Zwarthoed en Hilde Huisman hielpen de Nederlandse ploeg naar een 5-4 overwinning.

Maandag stond Oranje tegenover Noord-Korea en ook dat leverde winst op. De Noord-Koreaanse dames kwamen na de Nederlandse openingstreffer van Zwarthoed wel op gelijke hoogte en zelfs op voorsprong, maar Savine Wielenga en Cloë Keijzer (twee keer) bezorgden Oranje alsnog de 4-2 zege. 

Nederland speelt woensdag tegen Slovenië, waar het in november op het pre-olympisch kwalificatietoernooi met 14-1 van won. Australië volgt donderdag en Zuid-Korea staat zaterdag te wachten. De winnaar van divisie 2A promoveert en mag volgend jaar uitkomen in 1B, waar Nederland op de vorige vijf WK's speelde.

'Daniel Craig toch terug als James Bond'

Zijn uitspraak dat hij nog liever zijn polsen doorsnijdt dan dat hij ooit weer James Bond speelt ten spijt, zou Daniel Craig op het punt staan bij te tekenen als 007. De New York Post beweert dat op basis van diverse anonieme bronnen.

Bondproducent Barbara Broccoli zou Daniel volgens die insiders inmiddels al bijna hebben overtuigd van een terugkeer als Bond. Hij zou mede overstag zijn gegaan omdat Barbara zijn theaterversie van Othello op Broadway heeft gekregen. De acteur kreeg veel lof voor zijn aandeel in het stuk.

De producente zou haar pijlen hebben gericht op Daniel, omdat ze niet gecharmeerd is van Tom Hiddleston, wiens naam veel werd genoemd als nieuwe 007. "Ze vindt hem te arrogant en niet stoer genoeg om Bond te spelen", aldus een bron.

Daniel nam zijn eerdergenoemde uitlatingen overigens deels terug. Op een festival in New York afgelopen najaar legde hij uit dat hij de uitspraken had gedaan op een moment dat hij er even doorheen zat. "Het was een dag nadat de opnames van Spectre waren afgerond. Ik was een jaar weggeweest van huis. Zelfmedelijden had de overhand genomen," aldus de acteur. "Boehoe. Maar het is een fijne klus. Ik heb ervan genoten."

'Daniel Craig toch terug als James Bond'
'Daniel Craig toch terug als James Bond' (Foto: BuzzE)

Koeman: "Zlatan nog een van de beste spelers"

Ronald Koeman is niet verrast dat Zlatan Ibrahimovic het dit seizoen zo goed doet in de Premier League bij Manchester United.

Ibrahimovic verruilde afgelopen zomer Paris Saint-Germain transfervrij voor Manchester en scoorde dit seizoen in alle competities bij elkaar tot dusver 26 keer. Na een schorsing van drie wedstrijden keert hij dinsdag terug in de ploeg, als The Red Devils het opnemen tegen het Everton van Koeman.

"Ik ben niet verrast door zijn invloed in de Premier League, want hij is echt zo getalenteerd en sterk", vertelde Koeman tegen Engelse media. "En misschien is hij mentaal een van de sterkste spelers die ik ken. Ik bewonder hem nog steeds."

"Ik ken hem heel goed en hij toont nog steeds heel goed op zijn leeftijd dat hij zo belangrijk is voor het team door doelpunten te scoren, waaruit blijkt dat hij nog steeds een van de beste spelers is, ik heb veel respect voor hem."

"Ik trainde Zlatan toen hij jong was en soms zo moeilijk! Maar goed, dat is normaal. Ik ben nu ook beter te hanteren voor een coach dan toen ik negentien was! Hij was grappig, maar we hadden veel jonge spelers: Rafael van der Vaart, Nigel de Jong, John Heitinga, Mido, Zlatan. Echt grote talenten in die tijd, maar ze waren allemaal negentien, reden in Porsches en Ferrari's."

"Ik heb Zlatan in de afgelopen vier of vijf maanden drie of vier keer ontmoet. We praten over die tijd bij Ajax, hij weet perfect hoe hij was toen hij negentien was en hoe hij nu is."

EU-parlement vindt Dijsselbloem stom

Jeroen Dijsselbloem provoceert, beledigt, is arrogant en gedraagt zich schandalig tegenover het Europees Parlement, Zuid-Europese landen en vrouwen. Hij moet als eurogroepvoorzitter opstappen, aldus een volgens parlementsvoorzitter Antonio Tajani "unanieme" veroordeling door de politieke fracties maandag bij de opening van de plenaire zitting in Straatsburg.

Tajani gaat een formele protestbrief naar Dijsselbloem sturen, omdat hij weigert dinsdag voor het parlement te verschijnen om over de stand van zaken in Griekenland te praten. Dat zei hij na afloop van een spontane golf van verontwaardiging waarbij vrijwel alle fractievoorzitters het woord vroegen en met de eurogroepvoorzitter de vloer aanveegden.

Dijsselbloem had al kwaad bloed gezet na een uitspraak die door Zuid-Europese landen als een sneer naar hen werd beschouwd. ,,Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen ('Schnaps und Frauen') uitgeven om daarna om hulp te vragen".

EU-parlement veegt vloer aan met Dijsselbloem

EU-parlement vindt Dijsselbloem stom (Foto: ANP)

VS stoppen financiering VN-orgaan om abortus

De VS stoppen met de financiering van het het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maandag bekend via een brief aan de Senaat.

De reden voor het besluit is de rol die het VN-orgaan speelt in het faciliteren van abortussen en sterilisaties. De geldstroom wordt stopgezet omdat de organisatie een ,,programma van verplichte abortus of gedwongen sterilisatie" steunt of deelneemt aan de leiding ervan, zo staat in de brief.

Het Bevolkingsfonds zet zich in voor het promoten van het recht van iedere man, vrouw en kind op een gezond leven met gelijke kansen.

VS stoppen financiering VN-orgaan om abortus
VS stoppen financiering VN-orgaan om abortus (Foto: ANP)

Wekelijkse show over Trump op Comedy Central

Comedy Central richt de pijlen op de Amerikaanse president Donald Trump in het nieuwe humoristische tv-programma The President Show. The Hollywood Reporter meldt dat komiek en Trump-imitator Anthony Atamanuik de Amerikaanse latenightshow gaat presenteren. Peter Gross kruipt in de huid van vicepresident Mike Pence.

The President Show wordt wekelijks uitgezonden. "Net als een bepaalde heerser in Washington zal The President Show op vrolijke wijze de reglementen van zijn voorgangers opschudden", vertelt de Amerikaanse zender over de nieuwe show.

"Lachen om de president is een Amerikaanse traditie en we hopen geen enkele liefhebber van dit genre teleur te stellen", zegt Atamunuik. In een op Twitter verspreide video is hij alvast te zien als president, in de Air Force One. "Ze hebben me op hun knieën gesmeekt, het was walgelijk", zegt het Trump-personage. "En ik krijg geweldige kijkcijfers."

In de Verenigde Staten krijgt het programma een plek op de donderdagavond, na The Daily Show with Trevor Noah. De eerste uitzending in de VS is op 27 april. Het was maandagavond nog niet bekend of The President Show ook op Comedy Central in Nederland wordt uitgezonden.

Wekelijkse show over Trump op Comedy Central
Wekelijkse show over Trump op Comedy Central (Foto: BuzzE)

Tiener vast om verkrachting op Facebook Live

De politie in Chicago heeft een tweede verdachte opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij een verkrachting die rechtstreeks werd getoond via Facebook Live. Het gaat om een vijftienjarige jongen, die zichzelf op het bureau heeft gemeld, bericht de Chicago Tribune maandag.

De verdachte werd vergezeld door zijn moeder toen hij zich meldde. Eerder arresteerde de politie al een veertienjarige jongen. Beiden worden onder meer verdacht van seksueel misbruik en het maken en verspreiden van kinderporno. De politie is nog op zoek naar andere verdachten.

Over de zaak ontstond grote commotie. Tientallen mensen keken vorige maand via internet naar de verkrachting van een vijftienjarig meisje door meerdere mannen. Niemand belde de politie.

Tiener vast om verkrachting op Facebook Live
Tiener vast om verkrachting op Facebook Live (Foto: BuzzT)

Vooral platenzaken verdwijnen uit straatbeeld

Speciaalzaken op het gebied van cd's en dvd's zijn de grote verliezers als het gaat om het teruglopende aantal winkels in het Nederlandse straatbeeld. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn hiervan de afgelopen tien jaar bijna zeven op de tien vestigingen verdwenen. Het statistiekbureau telde er vorig jaar landelijk nog maar 260, tegen 815 in 2007.

Ook fotowinkels, verkopers van baby- en kinderkleding en antiekzaken moesten het flink ontgelden. Hun is aantal is met ongeveer twee vijfde deel afgenomen.

Het totaal aan fysieke winkelvestigingen in de Nederlandse straten is het afgelopen decennium met ruim 4 procent geslonken, tot 95.630. Dit hangt samen met een explosieve opkomst van onlineshoppen en andere vormen van kopen via het internet. Tegelijkertijd vervijfvoudigde het aantal webshops, tot ruim 32.000.

De hoofdmoot van de tastbare winkelvoorraad wordt nog altijd gevormd door kledingwinkels, maar daar zijn er tegenwoordig wel een stuk minder van. In 2016 ging het om 15.855 filialen. Tien jaar terug waren het er nog 16.665.

Behalve verliezers, zijn er in de strijd om de winkelstraat ook winnaars aan te wijzen. Zo zijn er nu ruim 37 procent meer telefoonwinkels dan in 2007. Verder nam onder andere het aantal tweedehandskledingzaken, warenhuizen (waaronder ook HEMA's, Wibra's en Actions) en ook gespecialiseerde viswinkels elk met meer dan 30 procent toe.

Regionaal is wel sprake van grote verschillen. In plaatsen als Emmen, Maastricht, Terneuzen en Assen verdween afgelopen jaren ongeveer een op de tien winkels, terwijl er in Lelystad en Almere juist meer winkelvestigingen bij kwamen.

Het Nederlandse bedrijvenlandschap is mede door digitalisering de laatste tien jaar sowieso sterk veranderd, aldus het CBS. Er zijn nu bijvoorbeeld ook minder internetcafés, drukkerijen en kroegen dan in 2007. Het aantal verhuurders van woningen, kantoren en winkelpanden daalde verder met bijna 2400 stuks, oftewel met meer dan een kwart.

Daar kwamen weer veel ICT-ondernemingen en managementadviesbureaus voor terug. Per saldo steeg het aantal bedrijven in Nederland afgelopen decennium van 686.000 tot iets meer dan 1 miljoen.

Vooral platenzaken verdwijnen uit straatbeeld
Vooral platenzaken verdwijnen uit straatbeeld (Foto: ANP)

EA en Maxis vragen om Sims 4-hulp

Spelers van De Sims 4 mogen de ontwikkelaars van het spel gaan helpen met het samenstellen van een nieuw Accessoirespakket. Vanaf vandaag kunnen spelers aan de eerste stemronde deelnemen om een algemeen thema voor het nieuwe pakket te kiezen.

Van nu tot 6 april is er een poll om het thema voor dit Accessoirespakket te bepalen. In deze vroege pre-productiefase koppelen de makers potentiële onderdelen aan een thema om een beeld te geven van het pakket. Die onderdelen staan vermeld in de enquête, maar voor alle duidelijkheid: in deze stemronde worden de specifieke onderdelen nog niet geselecteerd. Over de onderdelen wordt apart gestemd op een later tijdstip in de campagne.

De vijf thema's waarop je kunt stemmen weerspiegelen een paar van de elementen waar op de forums vaak om werd verzocht en die binnen de reikwijdte van dit Accessoirespakket passen. De thema's zijn:

  • Ecologisch leven Stuff - Maak gebruik van nieuwe technologie voor thuis om je Sim te helpen met de huiselijke taken en om op een ecologisch vriendelijke manier te leven. Denk hierbij onder andere aan (af)wasmachines en zonne-energie;
  • Starterswoning Stuff - Pas je huishouden aan met betaalbare, tweedehands meubels en kleding die perfect zijn voor startende Sims. Denk hierbij onder andere aan ruimtebesparende meubels, multifunctionele huishoudelijke apparaten en rommelmarktspullen;
  • Arcade Stuff - Ga met je Sims naar een speelhal voor een vermakelijke middag met vrienden! Denk hierbij onder andere aan speelhalactiviteiten, vaardigheidsspelletjes en sociale ervaringen;
  • Gevaarlijke Accessoires! - Leef op het scherpst van de snede door je Sims bloot te stellen aan nieuwe, potentieel dodelijke, gevaren. Denk hierbij onder andere aan het overlijden van Sims, begrafeniservaringen en Mager;
  • Bruiloft Stuff - Maak van de grote dag voor je Sim een nog groter feest met nieuwe huwelijkscontent en -ervaringen. Denk hierbij onder andere aan het vormgeven van je eigen ideale bruiloft, de ceremonie en culturele diversiteit.

Het complete schema van de community-stemrondes:

  • Stemmen over het Thema (3 - 6 april): selecteer het overkoepelende thema voor het pakket;
  • Stemmen over de Grafische Stijl (10- 12 april): kies uit een aantal grafische stijlen die als leidraad zal fungeren voor de conceptuele vormgevers tijdens het ontwerpen van voorwerpen en kleding;
  • Stemmen over de Voorwerpen en Kleding (18 - 21 mei): blader door de concepttekeningen die de makers voor het pakket hebben gemaakt en selecteer je favorieten;
  • Stemmen over de Onderdelen (23- 26 juni): selecteer de belangrijkste gameplayfeatures die je in het pakket wilt zien;
  • Stemmen over het Pakket-icoontje (herfst): bekijk verschillende icoontjes en selecteer het icoontje dat op de doos en in de in-gamecatalogus gebruikt zal worden;
  • Stemmen over de Pakket-naam (herfst): selecteer een titel die het best past bij de sfeer en content van het nieuwe pakket.

Bovendien kunnen spelers in een nieuw gedeelte van het De Sims-forum, waar ze inzicht krijgen in de vergaderingen die plaatsvinden tijdens de ontwikkelingsfasen.

Stel zelf een Sims 4 pakket samen

FOK! Wat een weer: bewolking en zon

Nachtvorst met een Zuidenwind op kersenbloem, daar treurt de kweker om.

Gisteren was het hier nog een redelijke dag. Het begon bewolkt en koud, maar na de middag viel het toch allemaal nog mee, kwam de zon tevoorschijn en werd het zowaar ook nog lekker warm buiten.

Woon je aan de kust dan zou het weer wel eens een kopie van gisteren kunnen worden. 's Morgens bewolkt en 's middags zon. Meer landinwaarts zou de zon al in de ochtend tevoorschijn kunnen komen. Het kwik loopt op tot maximaal 16 graden.

De komende dagen blijft het aardig weer met aanvankelijk wat koelere dagen maar vanaf het weekend loopt de temperatuur weer op. Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:06
Zon onder: 20:19
Zonkracht: 3/2

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1912 Tibet verklaart zich onafhankelijk van China.
1949 Oprichting van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO).
1968 Moord op Martin Luther King door de blanke sluipschutter James Earl Ray.
1973 Opening van het World Trade Center in New York.
1983 De tweede Spaceshuttle (de Challenger) wordt gelanceerd vanaf Cape Canaveral voor haar eerste vlucht.
1988 Het derde Nederlandse televisienet wordt in gebruik genomen.
2011 In Haïti wint zanger Michel Martelly, ook bekend als Sweet Micky, de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van voormalig first lady Mirlande Manigat.

Mooi luchtje in Vlissingen (Foto: Afstandsbediening)
Mooi luchtje in Vlissingen (Foto: Afstandbediening)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Bella Hadid: ik ben een trotse moslima

Bella is opgegroeid met een islamitische vader en trots op het geloof dat zij van hem heeft meegekregen. "Hij is altijd heel religieus geweest, en hij bad altijd met ons. Ik ben er trots op dat ik moslim ben."

Het model groeide op met een Palestijnse vader en een Nederlandse moeder, Yolanda Hadid. "Ik heb een diverse achtergrond. Ik heb geweldige ervaringen opgedaan over de hele wereld. En ik heb geleerd dat we allemaal mens zijn, en we allemaal respect en goedheid verdienen", aldus Bella in een interview met magazine Porter. "We moeten mensen niet minder aardig behandelen vanwege hun etniciteit. Dat is gewoon niet oké. Die boodschap om medeleven te tonen waar je maar kunt, die is zo belangrijk voor mij."

De uitslag van de laatste verkiezingen in Amerika en de immigratiepolitiek van president Trump zijn moeilijk voor Bella. "Mijn vader kwam als vluchteling naar Amerika, dus het is iets dat mijn zus en broer en mij erg raakt".

Bella Hadid: ik ben een trotse moslima
Bella Hadid: ik ben een trotse moslima (Foto: BuzzE)

Verdachte aanval op homo's doet zelf aangifte

Een van de jongeren die is gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de mishandeling zondagochtend van een homostel in Arnhem, gaat zelf aangifte doen tegen het tweetal. Dat maakte zijn advocaat Gerald Roethof maandagavond in het tv-programma Pauw bekend.

Volgens Roethof is zijn cliënt zelf aangevallen door het stel. Hij heeft de politie om camerabeelden gevraagd. Of die er überhaupt zijn, is niet bekend.

De politie hield maandag zes jongeren van veertien tot twintig jaar aan die bij de mishandeling van het homostel betrokken zouden zijn. Een van de slachtoffers zou met een betonschaar zijn geslagen waarbij hij enkele tanden verloor. De cliënt van Roethof ontkent dat. Hij zou alleen met zijn vuist hebben geslagen.

De mishandeling leidde in het hele land tot een storm van verontwaardiging. Politici, bekende en onbekende Nederlanders gaven gehoor aan de oproep van presentatrice Barbara Barend om op sociale media foto's te plaatsen waarop mensen hand in hand lopen.

Zaterdag is in Arnhem een demonstratie tegen geweld tegen homoseksuelen, waarbij de organisatie demonstranten oproept hand in hand te gaan staan uit solidariteit met de twee mishandelde mannen in Arnhem.

Verdachte aanval op homo's doet zelf aangifte
Verdachte aanval op homo's doet zelf aangifte (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.