Fenomenale Grand Prix van Qatar trapt MotoGP-seizoen af

Maverick Viñales is het MotoGP-seizoen begonnen met een prachtige overwinning. De Spanjaard maakte dit jaar de overstap van Suzuki naar Yamaha en was in de tests en trainingen oppermachtig. Dat was in de race wel een ander verhaal, want na een matige start moest hij werkelijk alles uit de kast halen in een prachtige race.

Viñales kende vanaf poleposition een erg matig begin en leverde vijf plekken in, terwijl Andrea Iannone - nota bene Viñales' vervanger bij Suzuki - vanaf plek twee de leiding pakte. De grootste verrassing kwam echter van niemand minder dan MotoGP-debutant Johann Zarco. De Fransman duwde zijn Tech 3 Yamaha met het mes tussen de tanden langs Marquez en Iannone en nam zo zelfs brutaal de leiding. Nadat het eerste strijdgewoel wat ging liggen werd Zarco gevolgd door Marquez, Iannone, Andrea Dovizioso, Viñales, Dani Pedrosa en Valentino Rossi.

Na drie ronden opende Dovizioso de aanval op zijn voormalig teamgenoot Iannone, die hij snel passeerde. De twee reden achter Marquez aan en sloegen een gat naar Viñales, die in duel was met Rossi en Alvaro Bautista. Zarco had het tempo voorin bijzonder lekker te pakken en de Fransman sloeg zowaar zelfs een gat van een dikke seconde naar Marquez. 

Zarco bleef maar doorgaan en breidde zijn voorsprong uit naar twee seconden....tot het ineens fout ging. Hij maakte een fout bij het remmen en zijn Yamaha schoof onderuit, een einde makend aan de droom van een historisch debuut. Dovizioso, die Marquez voorbij was, kon zo de leiding nemen en de drie koplopers vormden ineens het hele podium.

Halverwege de race werden de verhoudingen langzaam weer eens overhoop gegooid. Dovisiozo trok een gat naar Marquez en Iannone, terwijl Viñales met Rossi in zijn kielzog bij de twee achtervolgers aan kwam sluiten. Terwijl Viñales de aanval opende probeerde Iannone iets te enthousiast Marquez te passeren, om zo aan de in zijn nek hijgende Spanjaard te ontsnappen: Iannone stuurde te hard in en voelde zijn Suzuki onder hem vandaan glijden, zodat hij ook bij zijn nieuwe team na één race weer een typische crash kon noteren.

Viñales kwam steeds beter in zijn ritme en ging Marquez voorbij, waardoor de jacht op koploper Dovizioso geopend was. Marquez leek alsmaar meer problemen te krijgen, want de wereldkampioen kon een aanval van Rossi ook niet langer dan twee bochten afslaan: Il Dottore schoof op naar plek drie. Zeven ronden voor het einde sloot Viñales aan bij Dovi en twee bochten later had de polesitter de leiding weer in handen na een strakke inhaalactie. 

Dat de Ducati een hoge topsnelheid heeft is bekend, maar Dovizioso profiteerde daar weer optimaal van: hij kwam uit de slipstream van Viñales en nam de leiding weer over. Het gevecht bleef doorgaan, want Viñales sloeg terug, maar ging niet veel later wijd en moest de leiding weer afstaan, tot hij het een paar bochten later terugpakte. In het kielzog van de twee kemphanen sloot Rossi ook aan en ook de veelvoudig wereldkampioen leek zich in de strijd om de zege te mengen. 

Naarmate de finish dichterbij kwam leek Dovizioso had toch alsmaar moeilijker te krijgen. Viñales nam nog één keer de leiding over en dit keer was het definitief: de Italiaan kwam er niet meer voorbij en moest zich gewonnen geven, waarna de twee elkaar na de finish nog even een paar welverdiende duimpjes omhoog gaven. Rossi sloot een sterke race af met de derde plek, voor Marquez, Pedrosa en de verrassend sterke Aprilia-rijder Aleix Espargaro. 

Uitslag van de Grand Prix van Qatar (Bron: MotoGP)
Uitslag van de Grand Prix van Qatar (Bron: MotoGP)