Langlaufster Bjørgen met groot machtsvertoon naar zege in Oslo

Langlaufster Marit Bjørgen heeft zondag met groot vertoon van macht de 30 kilometer klassieke stijl in Oslo gewonnen. Op de iconische Holmenkollen boven de Noorse hoofdstad stond geen maat op de 36-jarige veterane, die haar 107e individuele World Cup-zege boekte.

De wedstrijd was ongeveer twee kilometer lang een klein beetje spannend, wat de winst betreft. Zo lang duurde het voor Bjørgen er vandoor ging en geen moment leek het er op dat iemand enige kans zou hebben terug te komen. Kilometer na kilometer breidde de koningin van het langlaufen haar voorsprong uit en na een uur en 23 minuten kwam ze over de finish, met een gepaste buiging voor de zoals altijd op de Holmenkollen aanwezige Noorse koning. 

Achter Bjørgen was het gevecht om de overige podiumplekken een stuk interessanter. Een groep van zeven zat daar lang bij elkaar, wat langzaam uitgedund werd naar zes en later vijf dames. Met de finish in zicht trokken de Finse dames Krista Pärmäkoski en Kerttu Niskanen het gas open en daar kon niemand een passend antwoord op geven. De twee finishten als tweede en derde en erkenden gelijk dat dat het maximaal haalbare was. 

Er stond geen maat op 'Koningin Marit' in Oslo (Bron: YouTube)