Topskiester Vonn: "Dit is niet veilig, ik start niet"

Vijf dagen na de laatste wedstrijd op het wereldkampioenschap alpineskiën gaat het World Cup-seizoen weer verder met de alpinecombinatie voor de vrouwen in Crans-Montana. Dat ging vrijdagochtend echter niet goed: de eerste drie skiesters in de super-G, het eerste onderdeel, kwamen ten val.

Het zicht op de Zwitserse piste was slecht, de sneeuwcondities bijzonder moeilijk en in combinatie met een bijzonder moeilijk gestoken poortje - vlak bij de netten - leverde dat gelijk drie valpartijen op. Kersvers wereldkampioene Ilka Stuhec ging onderuit, reuzenslalomkampioene Tessa Worley haalde het niet en de Zwitserse Denise Feierabend maakte een nare val en lijkt een zware knieblessure opgelopen te hebben. 

Na de val van Feierabend vond de Amerikaanse superster Lindsey Vonn het mooi geweest. De nummer zeventien van de startlijst dook Twitter op en liet weten dat ze niet van start ging. "Het is genoeg geweest. Ik ga vandaag niet naar beneden, dit is niet veilig. Maak hier alsjeblieft een einde aan, FIS", riep ze de internationale skifederatie op. 

De FIS besloot na een pauze om de wedstrijd opnieuw te starten, met een wat verschoven poortje en een lagere start. Dat laatste was volgens Vonn een goede zet, maar ze denkt niet dat het veel verschil gaat maken: "De sneeuw is te zacht." Of ze nu uiteindelijk wel of niet gaat starten is nog niet geheel duidelijk, maar vanaf 11.30 uur zal daar meer over bekend worden. De super-G gaat dan opnieuw van start, zonder de geblesseerde Feierabend.

Update 11.58 uur
Inmiddels is duidelijk dat het hele Amerikaanse skiteam zich voor de wedstrijd heeft teruggetrokken. Ook Laurenne Ross en World Cup-leidster Mikaela Shiffrin verschenen niet meer aan de (her)start.