FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 februari 2017

Giovinazzi vervangt Wehrlein tijdens eerste test

Antonio Giovinazzi zal volgende week namens Sauber deel gaan nemen aan de eerste Formule 1-wintertest (27 februari tot 2 maart) in Barcelona. De Italiaan vervangt de geblesseerde Pascal Wehrlein, zo heeft het team uit Hinwil bevestigd. Marcus Ericsson is de andere rijder die in actie komt.

Wehrlein crashte vorige maand tijdens de Race of Champions in Miami en liep een rugblessure op. Volgens de artsen zou het niet verstandig zijn als de Duitser volgende week in actie komt. Over het al of niet rijden tijdens de tweede test is nog niets bekend.

Tijdens een filmdag heeft Ericsson in Barcelona al de eerste meters gemaakt met de nieuwe C36:


Ericsson maakt de eerste meters met de C36 (Bron: YouTube)

Honda: nieuwe motor op niveau Mercedes 2016

Honda denkt met haar Formule 1-motor deze winter een enorme stap gezet te hebben. De Japanners verwachten dat de nieuwe krachtbron in Australië in de buurt zal zitten van wat Mercedes gedurende vorig jaar had.

Volgens Honda's motorenbaas Yusuke Hasegawa zitten er nog diverse zaken in de pijplijn die in Melbourne achterin de McLaren moeten zitten. Tot die tijd komen ze nog iets tekort op de Benzen van vorig jaar. "Ik weet niet hoeveel Mercedes met de nieuwe motor heeft gewonnen. We proberen de beste motor, dat is op dit moment Mercedes, te evenaren. Maar ik weet niet hoeveel paardenkrachten ze eruit halen. Ik denk dat we niet ver af zitten van hun niveau van eind 2016, maar richting de seizoensstart kunnen we nog dichterbij komen."

Honda heeft deze winter haar motor flink aangepakt. Het concept van de krachtbron is flink op de schop gegaan en omarmt een gelijk concept als de Mercedes door de gesplitste turbo en compressor. Volgens McLaren kunnen de Japanners hierdoor gedurende het seizoen nog enkele flinke stappen voorwaarts zetten.

Ondertussen heeft Mercedes ook niet stilgezeten en de Duitsers hebben naar eigen zeggen bijna de gehele motor opnieuw ontworpen, waardoor er deze winter weer een flinke stap voorwaarts is gezet.

Enorme interesse voor Vermeer verrast Louvre

Lange rijen wachtenden, een recordaantal bezoekers en teleurgestelde kunstliefhebbers die op internet geen toegangsbewijs meer kunnen reserveren, omdat alle kaartjes verkocht zijn. De belangstelling voor de expositie met werken van Johannes Vermeer in het Louvre is zo groot, dat het Parijse museum er de afgelopen dagen niet in slaagde de bezoekersstroom in goede banen te leiden.

In het Louvre zijn sinds woensdag twee exposities van Nederlandse kunst te zien voor publiek. Het gaat om 'Vermeer en de meesters van de genreschilderkunst' en een tentoonstelling van schilderijen uit de collectie van het Amerikaanse stel Thomas en Daphne Kaplan.

Al op de eerste dag trok de expositie met werk van Vermeer een recordaantal van 9000 bezoekers. Buiten stonden mensen soms uren in de rij tot ze naar binnen konden. Anderen dropen af, omdat ze toch geen kaartje meer konden kopen.

Enorme interesse voor Vermeer verrast Louvre
Enorme interesse voor Vermeer verrast Louvre (Foto: ANP)

Schansspringster Vogt flikt het weer, topfavoriete faalt opnieuw

Schansspringster Carina Vogt heeft het weer voor elkaar gekregen om, ondanks dat ze zeker niet de favoriete was, het goud te veroveren op een groot kampioenschap. De 25-jarige Duitse deed het in 2014 door olympisch goud te winnen, herhaalde dat door in 2015 de wereldtitel te pakken en prolongeerde die titel vrijdag op het WK in het Finse Lahti.

De Japanse Sara Takanashi was vooraf wederom de torenhoge favoriete. De nog altijd maar 20-jarige Japanse houdt het damesschansspringen al jaren in een ijzeren greep en is ook dit seizoen weer de beste - ook al zit de concurrentie er dichter bij dan vorig jaar. Een gouden medaille op een WK of de Spelen zat er echter nog niet in, want telkens lukte het voor Takanashi niet op het moment suprême.

In Lahti leek er een kans te liggen om daar eindelijk verandering in aan te brengen. Na de eerste ronde stond Takanashi op de tweede plek, vlak achter de Noorse Maren Lundby en voor Vogt en landgenote Yuki Ito. De ervaren Ito liet een uitstekende sprong zien, maar zag Vogt gelijk langszij komen en de leiding pakken. Vervolgens was het de beurt aan Takanashi...en weer lukte het niet. Ze viel terug naar de derde plek en had nog het geluk dat leidster Lundby onder de zenuwen bezweek: de Noorse viel buiten het podium, Vogt won wederom goud, voor Ito en Takanashi.

Opvallend is dat Vogt slechts twee World Cup-wedstrijden won in haar loopbaan, maar ook dubbel wereldkampioene en regerend olympisch kampioene is, terwijl Takanashi ondanks 53 World Cup-zeges nog geen enkele gouden medaille heeft gewonnen. 

LB: Bieber heeft niet in zijn broek geplast

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wil missen!

Justin Bieber heeft niet in zijn broek geplast. De zanger heeft een verklaring gegeven voor de natte plek in het kruis van zijn joggingbroek, waarmee hij werd gespot toen hij door Los Angeles liep.

Nadat foto's van Bieber in zijn natte broek in de media verschenen en twitteraars volop gingen speculeren over de aanleiding van het 'ongelukje', liet de superster op Twitter weten wacht er echt was gebeurd.

"Iemand had me bloemen gegeven en toen ik met de auto een bocht maakte kwam er water op mijn edele delen...Ik vind het niet erg als jullie er om hebben kunnen lachen!", schreef de Canadees.

Zelf vond de 'Sorry'-zanger het ook wel vermakelijk. Op Instagram postte hij een foto van het voorval naast een plaatje van acteur Adam Sandler uit de filmkomedie Billy Madison. Daarop heeft de hoofdpersoon Billy, ook een nat kruis in zijn broek. "Je bent pas cool als je in je broek plast", schrijft hij erbij.

 

You ain't cool unless you pee your pants

Een bericht gedeeld door Justin Bieber (@justinbieber) op23 Feb 2017 om 12:58 PST

Uitslag ADO Den Haag - FC Twente

ADO Den Haag heeft in de Eredivisie eindelijk weer eens een punt gepakt. De club uit de Hofstad speelde met 1-1 gelijk tegen FC Twente en had zelfs kansen op de zege. Door dit resultaat staat de ploeg van Alfons Groenendijk nog wel laatste met achttien punten uit 24 duels, terwijl Twente de nummer zes is met 35 punten.

ADO Den Haag

1 - 1

FC Twente

12' Schaken   26' Ünal
 
Gele kaart: Duplan, (ADO Den Haag), Andersen, (FC Twente)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.615
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Ebuehi
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Malone
Bakker
Gorter (El Khayati/82)
Schaken (Becker/71)
Fernandez (Havenaar/71)
Duplan
  Marsman
Ter Avest
Andersen
Thesker
Van der Lely
Mokotjo
Jensen (Bunjaki/83)
Van der Heyden
Seys (Yeboah/66)
Ünal
Celina

Wereldwijd problemen Facebook

Na Google is ook Facebook getroffen door een storing met gebruikersaccounts. Op andere social media doen Facebookgebruikers massaal hun beklag over problemen met hun account. Zo is het voor sommige gebruikers niet meer mogelijk om in te loggen en melden anderen weer dat er 'gerommeld lijkt te worden' met hun account.

Bepaalde gebruikers zouden zonder hun toestemming worden uitgelogd. Op het moment dat ze opnieuw willen inloggen, krijgen ze de melding dat er verdachte activiteit is waargenomen binnen hun account. Volgens The Next Web lijkt dat laatste overigens niet daadwerkelijk het geval.

Vrijdag hadden mensen met een Google-account ook al problemen met het in- en uitloggen. Of de problemen van Google en Facebook iets te maken hebben met het lek bij internetbedrijf Cloudflare is niet bekend. Door een lek bij Cloudflare is gevoelige data van een groot aantal internetdiensten inzichtelijk geweest voor hackers.

Wereldwijd problemen Facebook
Wereldwijd problemen Facebook (Foto: BuzzT)

Chauffeur reageert 'normaal' met 4,6 promille

De Duitse politie heeft vrijdag op een parkeerterrein langs de A7 op de Lüneburger Heide een vrachtwagenchauffeur aangehouden met 4,6 promille in zijn bloed. Ondanks zijn gigantische alcoholconsumptie, voor menigeen een dodelijke hoeveelheid borrels, wekte de 53-jarige man niet de indruk dronken te zijn. De agenten vonden hem tot hun verbazing vrij normaal reageren en konden amper uitvalverschijnselen vaststellen.

Niettemin namen ze het rijbewijs van de drinkebroer in beslag en ook zijn autosleuteltjes. Op camerabeelden van een tankstation in de buurt was te zien dat hij kort daarvoor nog vrolijk achter het stuur van zijn truck zat en deelnam aan het verkeer.

Chauffeur reageert 'normaal' met 4,6 promille
Chauffeur reageert 'normaal' met 4,6 promille (Foto: BuzzO)

Rutte liefst in zee met CDA en D66

VVD-lijsttrekker Mark Rutte gaat het liefst regeren met D66 en het CDA. Dat zei de premier tijdens het lijsttrekkersdebat op NPO Radio 1. De twee beoogde partners wilden nu juist geen favoriete coalitiepartner aanwijzen.

De linkse partijen kozen wel voor elkaar. "Na vandaag weet ik het zeker", zei Asscher met een knipoog naar de hand die GroenLinks-voorman Jesse Klaver hem een paar minuten eerder reikte, en koos voor GroenLinks. Maar Klaver heeft de SP liever. De partij van Emile Roemer is ook al de favoriet van 50PLUS, omdat zij beide de verhoging van de AOW-leeftijd willen terugdraaien.

SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij zei "bereid te zijn in ons eentje een minderheidskabinet te proberen".

Rutte liefst in zee met CDA en D66
Rutte liefst in zee met CDA en D66 (Foto: ANP)

NBA: Cousins debuteert voor Pelicans

Na een weekje vol All-Star activiteiten, vakantie en transfers werd de NBA competitie afgelopen nacht hervat. De koplopers in de Western en de Eastern Conference kwamen allebei in actie, maar de ogen van veel NBA-fans waren gericht op de New Orleans Pelicans. Als enige ploeg in de NBA wisten zij in de transferperiode die gisteren afliep een superster aan de haak te slaan. De ploeg nam DeMarcus Cousins over van de Sacramento Kings. Afgelopen nacht debuteerde Cousins in een thuiswedstrijd tegen de Houston Rockets.

De overgang van Cousins naar New Orleans stuitte op veel onbegrip in de NBA. Boogie, zoals zijn bijnaam luidt, is met afstand de beste speler van zijn ploeg. Tot vlak voor het sluiten van de deal met de Pelicans had het management van zijn ploeg het volste vertrouwen in Cousins geuit. Opmerkelijk is hoe weinig de Pelicans hebben hoeven opofferen voor Boogie. Buddy Hield en Tyreke Evans vertrokken naar Sacramento, volgens NBA-kenners een schijntje voor een meervoudig All-Star.

Voor Boogie moet het een bittere pil zijn geweest. Hij heeft zeven jaar voor Sacramento gespeeld en de wens uitgesproken er zijn hele carrière te blijven. Nu hij voor een andere ploeg speelt komt hij niet in aanmerking voor de maximale contractverlenging die een speler kan krijgen als hij bij zijn oorspronkelijke ploeg bijtekent. Hierdoor kan hij tientallen miljoenen mislopen. Cousins kreeg tijdens het All Star weekend via via te horen dat zijn ploeg hem had geruild. Het All Star weekend vond toevallig in New Orleans plaats. Het moet voor Boogie hebben gevoeld als ‘we hebben je niet meer nodig, blijf maar in New Orleans’.

Afgelopen nacht debuteerde Cousins dus voor de Pelicans. Hij speelt er samen met Anthony Davis en dit duo vormt nu met afstand het sterkste frontcourt in de NBA. De ploeg mist echter diepte. De overige starters zijn niet bijzonder sterk en de bank is ronduit zwak.

De tegenstander van de Pelicans, de Houston Rockets, waren ook actief op de transfermarkt. De ploeg wist Lou Williams over te nemen van de Los Angeles Lakers. Williams is een typische zesde man. Een speler die niet start, maar wel veel speeltijd krijgt en de tweede unit aanvoert. De Rockets hadden in Eric Gordon al een soortgelijke speler in huis. Houston beschikt nu waarschijnlijk over de sterkste bank in de NBA.

De wedstrijd tussen de Pelicans en de Rockets liep zoals verwacht. Cousins en Davis waren niet te stuiten, maar de bank van de Rockets was veel sterker. De wisselspelers van Houston waren goed voor 79 punten, de Pelicans-bank maakte er slechts 28. De Rockets wonnen eenvoudig met 99-129.

DeMarcus Cousins eindigde met een zeer verdienstelijke 27 punten, 14 rebounds, 5 assists, 5 steals en 4 blocks. Lou Williams werd bij zijn debuut voor de Rockets direct topscorer met 27 punten.

Highlights van Pelicans tegen de Thunder. Bron: YouTube.

De oude ploeg van Cousins, de Sacramento Kings, speelde thuis tegen de Denver Nuggets. Willie Cauley-Stein, al een paar jaar reserve op de positie van Cousins, speelde de beste wedstrijd van zijn carrière. De center eindigde met 29 punten en 10 rebounds en leidde daarmee zijn ploeg naar een 116-100 zege.

Oud-Pelicans spelers Tyreke Evans en Buddy Hield speelden verdienstelijk voor hun nieuwe ploeg met respectievelijk 15 en 16 punten.

De Golden State Warriors kenden een stroeve start tegen de Los Angeles Clippers. Bij rust stonden de Clippers 49-61 voor. In het derde kwart hielden de Warriors echter belachelijk huis. De thuisploeg scoorde 50 punten en nam een voorsprong die niet meer werd ingehaald. Golden State won uiteindelijk met 123-113. Het was de vierde overwinning dit seizoen voor de Warriors in evenveel onderlinge wedstrijden.

Steph Curry was de grote man bij de Warriors. De tweevoudig MVP kwam tot 35 punten. Zeventien van deze punten kwamen in het beslissende derde kwart, waaronder een belachelijke, demoraliserende driepunter in de zoemer.

Ook de Cleveland Cavaliers kenden geen problemen bij de hervatting van het seizoen. De regerend kampioen won in eigen huis met 119-104 van de New York Knicks. Dan Gilbert, eigenaar van de Cavaliers, zorgde voor opschudding door Charles Oakley een prominente zitplaats op de eerste rij te geven. De legendarische oud-Knick ligt ernstig overhoop met het huidige management van de Knicks, maar vrijwel iedereen in de NBA kiest de kant van Oakley.

De wedstrijd zelf was niet bijzonder spannend. LeBron James hoefde zelf niet veel te scoren en schikte zich in een rol als spelverdeler. Het resulteerde in een triple double met 18 punten, 13 rebounds en 15 assists. De week vakantie heeft Kyle Korver geen kwaad gedaan. Korver blijft loepzuiver schieten, tegen de Knicks was de schutter goed voor zes uit tien driepunters.

Slecht nieuws was er voor de Philadelphia 76ers. De ploeg mocht dit jaar als eerste een speler kiezen in de draft en Philadelphia koos voor de Australiër Ben Simmons. In de voorbereiding op het seizoen brak Simmons zijn voet en de jonge speler kwam dit jaar nog niet in actie. De ploeg maakte vandaag bekend dat dat de breuk nog niet hersteld is en dat Simmons het hele seizoen zal moeten missen.


Uitslagen

Orlando Magic – Portland Trail Blazers 103-112
Detroit Pistons – Charlotte Hornets 108-114 (OT)
New Orleans Pelicans – Houston Rockets 99-129
Cleveland Cavaliers – New York Knicks 119-104
Golden State Warriors – Los Angeles Clippers 123-113
Sacramento Kings – Denver Nuggets 116-100

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 40-16
Boston Celtics 37-20
Washington Wizards 34-21
Toronto Raptors 33-24
Atlanta Hawks 32-24
Indiana Pacers 29-28
Chicago Bulls 28-29
Detroit Pistons 28-30
Milwaukee Bucks 25-30
Miami Heat 25-32
Charlotte Hornets 24-33
New York Knicks 23-35
Philadelphia 76ers 21-35
Orlando Magic 21-38
Brooklyn Nets 9-47

Western Conference

Golden State Warriors 48-9
San Antonio Spurs 43-13
Houston Rockets 41-18
Los Angeles Clippers 35-22
Utah Jazz 35-22
Memphis Grizzlies 34-24
Oklahoma City Thunder 32-25
Denver Nuggets 25-32
Sacramento Kings 25-33
Portland Trail Blazers 24-33
New Orleans Pelicans 23-35
Dallas Mavericks 22-34
Minnesota Timberwolves 22-35
Los Angeles Lakers 19-39
Phoenix Suns 18-39

Google probeert gebruikers gerust te stellen

Google-gebruikers van over de hele wereld maken op social media melding over problemen met hun Google-accounts. Ze worden massaal uitgelogd uit verschillende Google-diensten. De techgigant laat weten het probleem te onderzoeken en benadrukt dat de veiligheid van gebruikers niet in het geding is of is geweest.

Gebruikers die zijn uitgelogd kunnen in sommige gevallen ook niet zomaar weer inloggen, ondanks dat ze een correct wachtwoord gebruiken. Het zou vooral gaan om mensen die geen gebruik maken van tweestapsverificatie.

Of de problemen bij Google te maken hebben met het lek bij Cloudfare is onduidelijk. Vrijdag werd bekend dat grote hoeveelheden gevoelige data een tijd zichtbaar is geweest op het web door problemen bij internetbedrijf Cloudflare. Inmiddels zou het grootste deel van de gelekte data onzichtbaar gemaakt zijn.

Google probeert gebruikers gerust te stellen
Google probeert gebruikers gerust te stellen (Foto: BuzzT)

DBB'er Faris K. lekte niet naar criminelen

De opgepakte politiemedewerker Faris K. van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) wordt toch niet verdacht van het lekken van informatie naar een criminele organisatie. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Wel zou hij in de privésfeer informatie hebben gedeeld over zijn werk en wordt hij verdacht van witwassen.

"Op dit moment is uit het onderzoek niet gebleken dat hij informatie heeft gedeeld met een criminele organisatie", schrijft het OM in een toelichting.

Het voorarrest van beveiliger K. werd donderdag niet verlengd, besloot de rechter-commissaris. Het OM kondigde eerder aan beroep tegen deze uitspraak te overwegen, maar legt zich nu bij de beslissing neer. "Het OM wilde voorkomen dat hij mogelijke getuigen zou beïnvloeden. Nu hij al op vrije voeten is, is het niet zinvol meer om met deze reden in hoger beroep te gaan tegen de beslissing van de onderzoeksrechter", aldus de toelichting.

Werkstraf
De man werd afgelopen maandag aangehouden. Hij was bij de DBB belast met het maken van zogenoemde omgevingsscans voor de beveiliging van PVV-voorman Geert Wilders.

Eerder was hij ook al aangehouden, blijkt nu. In 2008 is hij veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 100 uur wegens het opzettelijk schenden van zijn ambtsgeheim.

DBB'er Faris K. lekte niet naar criminelen
DBB'er Faris K. lekte niet naar criminelen (Foto: ANP)

Verstappen wil 'naamswijziging' in Formule 1

Sinds zijn debuut in de Formule 1, in de eerste vrije training in Japan in 2014, rijdt Max Verstappen met de afkorting VES in de officiële tijdsweergave rond. Jean-Eric Vergne was nog actief in de F1 en de Fransman had de afkorting VER in handen, maar inmiddels is zijn avontuur in de Formule 1 voorbij. 

Vergne werd na 2014 testrijder bij Ferrari, maar onlangs werd bekend dat daar een einde aan komt en daarmee lijkt de kans dat we de Fransman ooit in de Formule 1 terugzien ook ernstig klein. GPUpdate nam daarom eens contact op met Verstappen en inderdaad, de Nederlander wil kijken of het mogelijk is om voortaan als VER door het raceleven te gaan. 

Interessant detail is overigens dat een soortgelijke situatie zich over een paar jaar mogelijk opnieuw voor kan doen. Als toptalent en Red Bull-junior Richard Verschoor de Formule 1 haalt zou VER de logische keuze zijn voor zijn afkorting, maar als Verstappen inderdaad VER wordt nu de oude VER er niet meer is, zal Verschoor het met VES moeten doen - tenzij de huidige VES, die dan wellicht VER heet, niet meer in de F1 rijdt. 

Hamasconferentie in Rotterdam gaat door

Ongeveer 70 jaar geleden riep men 'dit nooit meer' en elk jaar herdenken we de gebeurtenissen uit die tijd en zeggen mensen dat zoiets nooit meer mag gebeuren. Toch lijkt het erop dat de Nederlandse staat opnieuw geen enkele moeite heeft om organisaties te faciliteren die het uitroeien van joden als doelstelling hebben. Op 15 april, in De Doelen, hartje Rotterdam, vindt er een heuse Hamasconferentie plaats in de Maasstad.

Artikel 7 van het handvest van de terreurorganisatie, die door sommigen eufemistisch als 'verzetsgroepering' wordt omschreven: "Hamas heeft ernaar verlangd Allah's belofte ten uitvoer te leggen, hoeveel tijd dat ook kost. Mohammed ... zei: "De dag des oordeels zal niet komen, totdat de joden zich achter rotsen en bomen verstoppen, die zullen zeggen: 'O moslims, o Abdullah, achter mij zit een jood, kom hier en dood hem'". Een duidelijke oproep tot genocide, die zich niet beperkt tot alleen het verdrijven en/of vermoorden van joden die toevallig in Israël woonachtig zijn.

Gisteravond heeft de gemeenteraad van Rotterdam vergaderd over het wel of niet doorgaan van het evenement. In tegenstelling tot alle andere partijen, had Leefbaar Rotterdam zich goed laten informeren en maakte bezwaar tegen de zogenaamde vijftiende Palestinians in Europe Conference. Het bezwaar is dat het niet zomaar een feestje voor Palestijnen en hun sympathisanten is, maar dat zowel de organisatie, het bestuur als de sprekers op zijn minst banden hebben met de Hamas. De doorgaans zeer goed ingelichte journalist Carel Brendel heeft er zijn tanden ingezet en vond maar liefst 11 aanwijzingen dat de conferentie niet bepaald koosjer te noemen is.

Onder de bronnen (die hier te vinden zijn) bevindt zich onder andere de Duitse Binnenlandse Veiligheidsdienst, de binnenlandse inlichtingendienst van de staat Berlijn, die van Westfalen en diverse andere onderzoeksjournalisten uit verschillende landen. Niet bepaald schimmige bronnen. Toch is deze cruciale informatie gisteravond door de verschillende facties niet meegenomen en hebben Aboutaleb en zijn vriendjes het evenement aangemerkt als 'zorgelijk, maar geen reden om te verbieden'. Of, zoals de burgervader het zelf uitdrukt: "het is mij niet toegestaan censuur toe te passen. Ook een zure en onaangename boodschap moet ruimte krijgen".

Kortom; de Nederlandse politiek lijkt weinig van het verleden geleerd te hebben en biedt een club met zeer foute ideeën alle ruimte om haar ideologie te verspreiden. Wel gaan er mensen van het Openbaar Ministerie in de zaal zitten om erop toe te zien dat er geen strafbare dingen worden verkondigd. Hopelijk spreken ze een beetje Arabisch.

Nederland was het West-Europese land waar de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog het meest 'succesvol' was. Het ambtelijk apparaat had haar papierwerk namelijk prima in orde, zodat de nazi's simpel en gemakkelijk konden uitvinden wie wel en wie niet een untermensch zou zijn. Ook de NS, de politie en de marechaussee deden erg hun best om wat woonruimte vrij te maken voor de overgebleven Nederlanders.

PSV houdt rekening met drukke transferperiode

Toon Gerbrands verwacht dat zijn club komende zomer flink aan de bak moet. De algemeen directeur van PSV vindt dat veel spelers klaar zijn voor een nieuwe stap.

"Ik verwacht dat er deze zomer wel een aantal spelers zal vertrekken", vertelde de algemeen directeur van PSV tegenover De Telegraaf. "Er is een aantal spelers die toe zijn aan een volgende stap. Daarbij verwacht ik dat er wat meer mutaties zullen zijn, omdat het afgelopen zomer minder druk is geweest."

PSV slaagde er afgelopen zomer in om sterkhouders Jetro Willems, Luuk de Jong, Andres Guardado en Luciano Narsingh te behouden. De laatstgenoemde vertrok in januari alsnog bij de club. Komende transferperiode verwacht Gerbrands dus dat er meer spelers vertrekken, al is hij niet van plan om overal aan mee te werken.

"Uiteindelijk zullen ze er in het voetbal aan moeten wennen dat 'nee' ook een antwoord is. We houden natuurlijk de balans goed in de gaten. We zijn geen verkoophuis waarbij iedereen die weg wil, ook zomaar weg kan", aldus Gerbrands.

De club zag Davy Pröpper in januari bijna vertrekken naar Zenit Sint-Petersburg en het zou niet als een verrassing komen als de middenvelder komende zomer alsnog voor een nieuw avontuur kiest. Ook Willems en Jeroen Zoet zouden open staan voor een transfer.

Steeds meer Turken willen asiel in Duitsland

Steeds meer Turkse diplomaten willen, al dan niet in gezelschap van vrouw en kinderen, politiek asiel in Duitsland. Ze zijn bang in eigen land vervolgd te worden wegens vermeende betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep vorig jaar juli. Bij de Bondsregering zijn tot dusver 136 asielaanvragen bekend van Turken met een diplomatiek paspoort.

Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag geantwoord op vragen van Özcan Mutlu, parlementslid van de Groenen. De Duitse media berichtten dat deze 136 aanmeldingen zijn gedaan tussen augustus 2016 en januari van dit jaar. In oktober sprak de regering Merkel nog van 35 gevallen.

Volgens het ministerie duurt de behandeling van een asielaanvraag door een Turks staatsburger gemiddeld zo'n veertien maanden. Diplomaten en hun naaste familie krijgen geen voorrang. De stroom politieke vluchtelingen stijgt ook gestaag, van 1800 in 2014 via ruim 4600 naar 5742 vorig jaar, onder wie 4300 Turkse Koerden. Buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu eiste in november nog de uitlevering van meer dan 4000 leden ("terroristen") van de verboden arbeiderspartij PKK.

Steeds meer Turken willen asiel in Duitsland
Steeds meer Turken willen asiel in Duitsland (Foto: ANP)

WK skeleton geteisterd door sneeuwval

Op het wereldkampioenschap bobsleeën en skeleton in het Duitse Königssee is het vrijdag tijd voor de skeletonners. Vrijdag worden twee runs afgewerkt, zaterdag nog eens twee en de tijden van de vier runs worden bij elkaar opgeteld. Voor wie de vele eerdere berichten gemist heeft: skeleton is de sport waar men op de buik op een sleetje ligt en met snelheden van dik boven de honderd kilometer per uur naar beneden raast.

Bij de vrouwen doen twee Nederlandse dames mee: de ervaren Joska le Conté en de jonge Kimberley Bos, die vorig jaar met een achtste plek op het WK een sensationeel debuut op het hoogste niveau kende. Dit seizoen heeft Bos in de World Cup al een zevende en vijfde plek gepakt, het beste Nederlandse resultaat ooit. Om 15.00 uur gaat de eerste run van de dames van start en dat is via onderstaande livestream te zien! Bos gaat als tweede naar beneden, Le Conté als 21e, waarna om 17.00 uur de tweede run volgt. 

Update 16.52 uur
Bos kende een uitstekende start, maar had daarna wat moeite om netjes naar beneden te komen. Een grote tik tegen de zijkant na de kreisel kostte haar de nodige snelheid en uiteindelijk eindigde ze als zeventiende. Dat was wel beter dan Le Conté, die na de eerste run op de 24e plek staat.

Om 17.00 uur gaat run twee van start en ook die is via onderstaande livestream te volgen. Bos gaat er als vierde naar beneden, Le Conté als 24e.

Update 18.32 uur
De tweede run van Bos was een stuk beter en ze leek één of twee plekken op te schuiven, maar al snel werd duidelijk dat de wedstrijd bijzonder oneerlijk werd. Kort na de run van Bos begon het namelijk stevig te sneeuwen, waardoor de één na de ander achter de Nederlandse terecht kwam - het was immers simpelweg onmogelijk om een fatsoenlijke tijd neer te zetten. De jury greep niet in, zelfs niet toen de absolute wereldtop compleet kansloos was. 

De Canadese Jane Channell rukte zo van de twaalfde plaats op naar de koppositie, hoewel ze zich er zichtbaar voor schaamde dat het op zo'n oneerlijke manier gebeurde. Bos zag haar zeventiende stek een zevende plaats worden, maar uiteindelijk ging het feest niet door - gelukkig, met het oog op een eerlijke wedstrijd. Na 21 dames werd de wedstrijd veel te laat alsnog gestopt en de uitslag van de tweede run kon de prullenbak in. Zaterdag worden nog twee runs gesleed, waardoor het WK uit drie in plaats van vier afdalingen zal bestaan. 

Wachtwoordadvies in verband met mogelijk veiligheidslek CloudFlare

Vandaag werd ons bekend dat bij CloudFlare, een dienstverlener waar FOK! gebruik van maakt voor performance-optimalisatie en beveiliging, een datalek heeft bestaan. Dit lek zorgde ervoor dat het mogelijk was dat gegevens die langs hun servers kwamen, zichtbaar waren voor derden. CloudFlare heeft het lek gedicht en schat de kans dat er veel privégegevens openbaar geworden zijn in als erg klein.

Voor gebruikers van FOK! is het grootste veiligheidsrisico dat, tijdens een loginsessie, het gebruikte wachtwoord ergens buiten onze servers zichtbaar is geworden. Dat betekent dat potentieel iemand andermans FOK!login zou kunnen hebben achterhalen, en dus gebruik kan maken van dat account. Hoewel de kans dat dat is gebeurd volgens CloudFlare bijzonder klein is, willen we alle gebruikers toch graag een wachtwoordwijziging, uit voorzorg, in overweging geven. Het is niet nodig om halsoverkop richting een wachtwoordwijziging te rennen, maar in dit soort gevallen geldt altijd dat het bij twijfel nooit kwaad kan om je wachtwoord even te wijzigen. Het is immers sowieso, uit veiligheidsoogpunt, verstandig om af en toe wachtwoorden aan te passen.

Als je je FOK!wachtwoord wil wijzigen, dan kan dat op de wijzig profiel-pagina. Je hebt hiervoor je huidige wachtwoord nodig. Kies een veilig nieuw wachtwoord, en zeker geen wachtwoord dat je ooit ergens anders hebt gebruikt.

Nogmaals: de kans dat er iets is uitgelekt is, voor zover bekend, klein, maar het kan nooit kwaad om jezelf een beetje extra zekerheid te geven. Over hoe we bij FOK! wachtwoorden opslaan kun je hier meer informatie vinden.

Mocht er aanvullende (voor FOK!kers) relevante informatie bekend worden over het CloudFlare-lek, dan zullen we dat melden.

Update 18:17 uur:
Uit nader contact met CloudFlare blijkt dat de gegevens van onze site in ieder geval niet in de zoekmachines zijn terechtgekomen. Uit de mailwisseling:

"Your domain is not one of the domains where we have discovered exposed data in any third party caches. The bug has been patched so it is no longer leaking data. However, we continue to work with these caches to review their records and help them purge any exposed data we find. If we discover any data leaked about your domains during this search, we will reach out to you directly and provide you full details of what we have found. [...] If we discover new information that impacts you, we will reach out to you directly."

Geniet mee met Hamiltons eerste meters

Gisteren presenteerde Mercedes hun nieuwe bolide voor het komende Formule 1-seizoen. Lewis Hamilton maakte ook meteen de eerste meters van de vers afgeleverde Mercedes W08 EQPower+.

Van dat eerste rondje mogen wij als liefhebbers meegenieten. Mercedes monteerde een speciale 360° onboard camera op de neus van de wagen en zo kunnen we meekijken en het beeld alle kanten op draaien om het rondje vanuit alle hoeken mee te maken. Als bonus geeft Hamilton zelf ook nog commentaar tijdens het rondje.

Kijk mee met Hamilton (Bron: YouTube/Mercedes-AMG Petronas Motorsport)

Kittel klopt Ewan in Abu Dhabi na millimetersprint

De tweede etappe in de Ronde van Abu Dhabi is gewonnen door Marcel Kittel. De Duitser van Quick-Step Floors was de snelste in de massasprint voor Caleb Ewan en Mark Cavendish. Cavendish blijft leider in het algemeen klassement.

In de tweede rit van de Ronde van Abu Dhabi moesten de renners 153 kilometer afleggen. Net zoals donderdag kozen zes renners de aanval: Nicola Boem (Bardiani-CSF), Fabio Calabria (Novo Nordisk), Marco Canola (Nippo-Vini Fantini), Alessandro De Marchi (BMC), Kristijan Durasek (UAE Emirates), Kirill Sveshnikov (Gazprom-Rusvelo). De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van drie minuten op het peloton, waar Dimension Data en Lotto Soudal het tempo controleerde. 

Kittel klopt Ewan in de massasprint (Bron: YouTube)

Tien kilometer van de eindstreep werden de vluchters gegrepen. Canola en De Marchi probeerde het nog even samen, maar ook zij konden niet voorkomen dat het tot een massasprint kwam. In de sprint zag het er naar uit dat Ewan zou winnen. De Australiër van Orica-Scott wilde zelfs al gaan juichen, maar het was uiteindelijk Kittel die won. Voor Kittel is het alweer zijn vijfde van het seizoen.

'Humberto Tan neukt Dionne Stax'

FOK!kers die nog de ijdele hoop hadden Dionne Stax aan zijn spermaspeer te kunnen rijgen, kunnen nu definitief weer PornHub aanslingeren. De nieuwsbabe zou het met niemand minder doen dan Humberto Tan. Dit meldt de Privé vandaag.

Tan zou al meerdere malen bij Stax thuis zijn gespot. Ook zouden de twee al maandenlang samen in restaurants worden gesignaleerd. 's Lands bekendste roddelblad noemt het dan ook een 'publiek geheim' dat Tan de blondine regelmatig aan zijn bruine, doch paarsgepunte lans rijgt.

De talkshowhost is overigens al twintig jaar gelukkig met ene Ineke. Samen hebben ze drie kinderen. Stax is sinds kort echter weer officieel vrijgezel.

Humberto ontkent uiteraard alle aantijgingen. Hij beweert nog altijd dolgelukkig te zijn met zijn vriendin.

Vierdaagse draait looproute eerste dag om

Vierdaagsewandelaars lopen vanaf deze zomer de route van de eerste dag in omgekeerde richting. De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse vindt dat nodig, omdat de lopers dan het zwaarste deel van de route over de Oosterhoutsedijk in de koele ochtenduren afleggen, aldus een woordvoerster vrijdag.

Op de eerste dag van de Vierdaagse vallen elk jaar de meeste mensen uit. Dat komt deels doordat de laatste kilometers van die dag over de schaduwloze dijk door de Betuwe zeker bij hitte erg zwaar zijn. Hulpverleners kunnen de dijk in de Vierdaagsedrukte bovendien moeilijk bereiken.

Vierdaagse draait looproute eerste dag om
Vierdaagse draait looproute eerste dag om (Foto: ANP)

Wilders: dit is heel erg eng

Geert Wilders noemt het "heel erg eng" dat beveiligers die in zijn directe nabijheid verkeerden zo over de schreef zijn gegaan dat ze op non-actief zijn gesteld. "Vreselijk. Dit waren mijn directe persoonsbeveiligers die tot in mijn safehouse kwamen", twitterde de PVV-voorman over het nieuws van vrijdag.

Wilders liet eerder weten dat hij zich "opnieuw kapotgeschrokken" is van de onthulling dat twee jaar geleden al eens twee van zijn beveiligers uit hun functie werden gezet wegens financiële malversaties. Het tweetal maakte volgens minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok deel uit van de "fysieke schil" rond de PVV-leider. Deze beveiligers cirkelen voortdurend om Wilders heen en komen ook bij hem thuis, in een geheim en zwaarbewaakt huis.

De PVV-lijsttrekker is naar eigen zeggen vrijdagochtend over het tweetal geïnformeerd. Enkele uren later diende de volgende onthulling zich aan. Het AD meldde vrijdagmiddag dat de beveiliger die eerder werd aangehouden al eerder was veroordeeld.

Wilders: dit is heel erg eng
Wilders: dit is heel erg eng (Foto: ANP)

Alonso: "Doel is om respectabel voor de dag te komen"

Fernando Alonso is realistisch over de mogelijkheden van de nieuwbakken McLaren die eerder vandaag gepresenteerd werd. De Spanjaard hoopt met de MCL32 de aansluiting bij de top weer te vinden maar dat zal niet meteen de eerste wedstrijden lukken zo vertelde hij bij de presentatie.

De afgelopen twee seizoenen kon McLaren weinig potten breken in de Formule 1 maar toch hoopt men bij de Britse renstal dat er nu een flinke stap voorwaarts is gemaakt. Alonso waakte voor al te veel optimisme voor de start van het seizoen. "Het begin van het seizoen wordt een uitdaging. We kunnen niet ontkennen dat we een grote achterstand moeten goedmaken", zei hij bij de presentatie van de nieuwe MCL32, zo lezen we op GP Update. "Maar ik heb goede hoop dat we in de tweede seizoenshelft goede prestaties kunnen boeken. Het doel is om respectabel voor de dag te komen."

"Het is bewonderenswaardig wat we de afgelopen twaalf maanden voor elkaar gekregen hebben. Het bleek niet altijd uit de resultaten, maar we hebben enorm veel progressie geboekt. De ingrijpende reglementswijziging van deze winter moeten we aangrijpen om een volgende stap te zetten. Ik ben ervan overtuigd dat we de expertise in huis hebben om dat te doen", aldus de voormalig wereldkampioen.

Alonso: "Doel is om respectabel voor de dag te komen" (Pro Shots / Action Images)
Alonso: "Doel is om respectabel voor de dag te komen" (Pro Shots / Action Images)

Bauer nieuwe Commandant der Strijdkrachten

Viceadmiraal Rob Bauer volgt generaal Tom Middendorp op als Commandant der Strijdkrachten. De ministerraad maakte vrijdag bekend hem voor te dragen op voorstel van minister Hennis van Defensie.

Bauer is nu de plaatsvervanger van Middendorp, die sinds 28 juni 2012 de hoogste militair van Nederland is. Wanneer Bauer, die zal worden bevorderd tot luitenant-admiraal, het commando gaat overnemen, wordt later bekendgemaakt. Dan wordt ook bekend wat generaal Middendorp gaat doen.

Sinds september 2015 vervult Bauer (in 1962 geboren) de functie van plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten. In deze functie is hij tevens voorzitter van het Platform Defensie-Bedrijfsleven (met VNO-NCW) en bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

De Commandant der Strijdkrachten is de hoogste militair van Defensie en geeft leiding aan de militairen en burgers van de marine, landmacht en luchtmacht.

Bauer nieuwe Commandant der Strijdkrachten
Bauer nieuwe Commandant der Strijdkrachten (Foto: ANP)

Vrouw naar HAP na broodje Hemaworst

Een vrouw die woensdagmiddag met haar zoon een broodje worst van de Hema in winkelcentrum De Mare in Alkmaar nuttigde, heeft dat moeten bekopen met een bezoekje aan de huisartsenpost. Kort nadat zij en haar zoon het broodje worst hadden gegeten, voelden de vrouw en haar zoon zich niet lekker.

Hierop ging ze terug naar de Hema, alwaar zij haar geld terugkreeg van de bedrijfsleider. Eenmaal opnieuw buiten werd de vrouw onwel en zakte in elkaar. Omstanders hebben de twee naar de huisartsenpost gebracht. Zoonlief kwam er beter vanaf dan zijn moeder die spierwit en misselijk was. Ook had ze het gevoel steeds flauw te vallen. Bij haar werd een licht verhoogde bloeddruk gemeten. De vrouw maakt zich dusdanig zorgen dat ze besloot om de lokale zender te mailen. 

"Ik vraag mij af of er mogelijk meer mensen zijn met dezelfde klachten. Ik ben nergens allergisch voor en mijn zoon ook niet. Ik vind dit op z'n minst een onderzoek waardig. Ik zou mijn vertrouwen in de Hema graag terug willen". Volgens Alkmaar Centraal is het de vraag of het tweetal pech heeft gehad, of dat het ging om een voorraad bedorven worst.

Partij voor de Dieren zegt tv-debat af

De Partij voor de Dieren doet niet mee aan het verkiezingsdebat van de NOS op NPO1 op 14 maart. Dat meldt de NOS vrijdag.

De PvdD wilde alleen meedoen aan het debat als eerder gemaakte afspraken over de opzet worden aangepast, maar dat wil de NOS niet.

Lijsttrekker Marianne Thieme staat erop te debatteren met politici die verantwoording afleggen over het door hen in de afgelopen kabinetsperiode gevoerde beleid en over verkiezingsbeloften die al dan niet zijn nagekomen. Dat komt er op neer dat de NOS de gemaakte afspraken met alle overige betrokken dertien partijen eenzijdig zou moeten aanpassen.

Eerder liet de partij al weten niet mee te doen aan het verkiezingsdebat van NOS en NTR met negen partijen op de radio vrijdag.

Partij voor de Dieren zegt tv-debat af
Partij voor de Dieren zegt tv-debat af (Foto: ANP)

Van den Brom na slachtpartij: "Dit is onacceptabel"

John van den Brom is niet te spreken over de instelling van AZ. De oefenmeester zag zijn ploeg vernederd worden toen het met 7-1 verloor van Oympique Lyon.

AZ verloor het eerste duel met Olympique Lyon met 1-4. Door de thuisnederlaag werd het een onmogelijke opgave om in Frankrijk de volgende ronde van de Europa League veilig te stellen. Het leek er dan ook op dat de ploeg er geen moment in geloofde, zag ook Van den Brom.

"Vorige week verloren we ook ruim, maar toen hadden we nog het idee dat het een wedstrijd was. Vanavond is dat het nooit geweest", vertelde de trainer van AZ na afloop van het duel tegenover FOX Sports. "Je laat elkaar stikken op het veld en dat vind ik veel erger."

"Dit kan niet, dit is onacceptabel. Voor de spelers, voor mij, voor de club en voor de supporters die veel geld hebben betaald om naar deze wedstrijd te komen", aldus Van den Brom.

Door de 7-1 nederlaag kwam er een einde aan het Europese avontuur van AZ. Hierdoor kan de ploeg zich volledig op de nationale competitie richten. Komend weekend nemen de Alkmaarders het op tegen PEC Zwolle.

PvdA praat met Primark over problemen

De PvdA gaat met de modeketen Primark zoeken naar een oplossing voor de slechte arbeidsomstandigheden voor het personeel. De directie van de kledinggigant gaat in op de uitnodiging voor overleg, meldt PvdA-Kamerlid John Kerstens vrijdag.

Het gesprek op 2 maart in Den Haag volgt op PvdA-solidariteitsacties voor het personeel in Arnhem en Nijmegen. Kerstens wil vooral horen hoe Primark zo snel mogelijk de werkomstandigheden voor het personeel drastisch verbetert, "te beginnen met het simpelweg naleven van de wet."

Uit een onderzoek van vakcentrale FNV blijkt dat werknemers van de Primark in alle filialen te maken hebben met een te hoge werkdruk, intimidatie, het negeren van gezondheidsklachten en zelfs ongeoorloofd cameratoezicht in de personeelsruimten. Ook is er geen ondernemingsraad.

PvdA praat met Primark over problemen
PvdA praat met Primark over problemen (Foto: ANP)

Rotterdamse Euromast wordt opgeknapt

De Euromast in Rotterdam krijgt een opknapbeurt. Binnenkort worden de buitenkant en het platform onder handen genomen. Ook worden de keuken en het restaurant verbouwd, zo heeft het management van het beeldbepalende Rotterdamse monument vrijdag laten weten.

De Euromast is in oktober vorig jaar gekocht door de Rotterdamse horecaondernemer Willem Tieleman. Hij telde er 5 miljoen euro voor neer. Tieleman is voormalig eigenaar van Hotel New York en medeoprichter van de Watertaxi. Na de aankoop beloofde hij het achterstallig onderhoud weg te werken, om de Euromast "weer te laten stralen", zo zei hij in een horecavakblad.

Make-over voor Euromast
Rotterdamse Euromast wordt opgeknapt (Foto: ANP)

Buurtbewoner probeert asfalteren weg te voorkomen

De voorjaarsklassiekers staan weer voor de deur, dus wordt er nu de laatste hand gelegd aan de Belgische wegen waarover de renners zullen rijden. Ook de befaamde Eikenberg krijgt dezer dagen wat onderhoud, zo wordt er een asfaltstrook langs de taaie kasseien gelegd, maar dat is niet geheel naar ieders zin. Een buurtbewoner probeert het asfalteren te voorkomen tot grote frustratie van de wegwerker.

Ajax loot Kopenhagen in Europa League

Ajax moet het in de achtste finales van de Europa League op gaan nemen tegen FC Kopenhagen. De Denen spelen op 9 maart eerst thuis, waarna een week later in Amsterdam de return is.

Ajax ontmoet Kopenhagen niet voor het eerst in een Europese wedstrijd. De eerste keer was in 2001 toen de Amsterdammers na een 0-0 in Kopenhagen in eigen huis met 0-1 verloren. Ook in 2006 waren de Denen te sterk, toen in de derde kwalificatieronde van de Champions League. Ajax won in Kopenhagen met 2-1, maar verloor daarna op eigen veld met 0-2.

Bij Kopenhagen staat in de persoon van Nicolai Boilesen een oud-Ajacied op het veld. Ook Uros Matic (NAC Breda), Mathias Jørgensen (PSV), Kasper Kusk (FC Twente) en Stephan Andersen (Go Ahead Eagles) zijn geen onbekenden voor het Nederlandse voetbalpubliek.

De loting leverde verder een Duits onderonsje op tussen Schalke 04 en Borussia Mönchengladbach. Laatstgenoemde club beleefde gisteren in Italië tegen Fiorentina een wonder. De Duitse formatie verloor het eerste duel met 0-1 en stond in Italië met 2-0 achter, maar won de wedstrijd met 2-4 dankzij een hattrick in twaalf minuten van Lars Stindl.

Loting:

Thuis Uit
FC Kopenhagen (Den) AJAX
APOEL Nicosia (Cyp) Anderlecht (Bel)
Celta de Vigo (Spa) Krasnodar (Rus)
Olympique Lyonnais (Fra) AS Roma (Ita)
FK Rostov (Rus) Manchester United (Eng)
Olympiakos (Gri) Besiktas (Tur)
AA Gent (Bel) KRC Genk (Bel)
Schalke 04 (Dui) Borussia Mönchengladbach (Dui)

Agente pijpt collega in politieauto

Twee Argentijnse agenten uit de stad Rosario lopen de kans een fikse uitbrander te krijgen. Op videobeelden is duidelijk te zien hoe een blonde agente haar mannelijke collega trakteert op een pijpbeurt. In de dienstwagen nog wel.

In het filmpje is te horen hoe het duo een oproep krijgt naar een nabijgelegen plaats delict te rijden om aldaar poolshoogte te nemen. De vrouw stopt hierna even, om vervolgens verder te gaan met hetgeen zij mee bezig was.

De plaatselijke politiechef neemt de zaak hoog op. In een statement laten ze weten een onderzoek te zijn gestart dat zal leiden tot de schorsing van de twee agenten. Het voorval wordt dan ook scherp veroordeeld.

Vissterfte door omgewaaide mestsilo

Waterschap Rijn en IJssel houdt er rekening mee dat vissen in de Schaarsbeek bij Aalten de komende uren zullen sterven, doordat er 2 miljoen liter mest in het water is gestroomd. De mest komt uit een silo die in de nacht van donderdag op vrijdag door de storm is omgewaaid en lekgeslagen, meldde het waterschap vrijdagochtend.

Het schap hoorde pas vrijdagochtend van de omgewaaide silo, toen het grootste deel van de giftige stof al de beek in was gestroomd. Toch is het met man en macht aan het werk om op het erf achtergebleven mest in te dammen en op te ruimen.

Doordat donderdag veel regen is gevallen, staat het water in de beken te hoog om de Schaarsbeek tijdelijk af te dammen. Een voordeel is volgens het schap wel dat de mest door het hoge water sterk wordt verdund. Medewerkers houden vrijdag in de gaten of de weggespoelde mest niet op meer plekken problemen veroorzaakt.

Vissterfte door omgewaaide mestsilo
Vissterfte door omgewaaide mestsilo (Foto: ANP)

Nieuwe cao voor schoonmakers

Schoonmakers kunnen een loonsverhoging tegemoetzien van in totaal 3,75 procent als onderdeel van een nieuwe cao. Werkgevers en werknemers bereikten daarover vrijdag een akkoord. De nieuwe cao geldt voor 120.000 werknemers in de branche.

Brancheorganisatie OSB bevestigde vrijdag dat er na lang onderhandelen een akkoord op tafel ligt waarin ook vakbonden CNV en FNV zich kunnen vinden. De nieuwe cao treedt op 1 juli in werking en heeft een looptijd van twee jaar. Opvallend detail uit de afspraken is dat een aantal proeven wordt gestart waarbij schoonmakers binnen een bedrijf meer klusjes gaan doen zodat ze meer uren kunnen maken. Voorbeelden daarvan zijn het bezorgen van post, cateringwerkzaamheden en het plegen van klein onderhoud. "Met een paar uur extra werken bereiken we meer dan met een paar procent loonsverhoging", aldus CNV.

Ook zijn de wachtdagen bij ziekte nu definitief verleden tijd voor schoonmakers, nadat eerder al uit onderzoek was gebleken dat het afschaffen van wachtdagen niet zorgde voor een hoger ziekteverzuim.

De vorige cao-onderhandelingen in de branche, drie jaar geleden, zorgden nog voor een hoop gedoe. Toen legden veel schoonmakers onder meer bij de NS en op Schiphol het werk neer. Door de acties kregen reizigers te maken met vervuilde stations en vieze treinen. Dit keer waren dat soort acties niet nodig, stelt onderhandelaar Jan Kampherbeek van vakbond CNV. ,,De vorige keer hadden we een driejarige cao afgesloten. De tussenliggende jaren hebben we gebruikt om vaker met de werkgevers te praten", zo verklaart hij.

Nieuwe cao voor schoonmakers
Nieuwe cao voor schoonmakers (Foto: ANP)

Megadosis tegengif redt jongen van spinnenbeet

Een tienjarig jongetje uit Australië heeft ternauwernood een dodelijke beet van een tunnelspin overleefd. De jongen kreeg maar liefst twaalf doses tegengif toegediend. Volgens de Australische krant The Daily Telegraph is dat de hoogste dosis ooit toegediend bij een mens.

Het diertje met de giftige beet had zich verstopt in een paar schoenen van de jongen. De jongen werd gebeten in zijn vinger toen hij de schoenen aantrok. Zijn ouders bonden zijn arm af met een T-shirt en spoedden zich naar het ziekenhuis. Alleen door hem twaalf doses tegengif te geven, kon hij de aanval overleven.

Het incident vond vorige week plaats. De familie is naar buiten getreden met het verhaal om inwoners van Australië te waarschuwen voor deze gevaarlijke spinnen.

Megadosis tegengif redt jongen van beet spin
Megadosis tegengif redt jongen van beet spin (Foto: ANP)

Nioh al 1 miljoen keer verkocht

Nioh heeft binnen twee weken van de release 1 miljoen verkochte exemplaren bereikt. Dat hebben Team Ninja en Koei Tecmo aangekondigd. De game doet het vooral goed in het Westen, in thuisland Japan is de game nog maar honderdduizend keer over de toonbank gegaan.

Koei Tecmo zegt verder dat ze als bedankje voor de steun de 'Golden Nioh Armor' gratis weg gaan geven. Deze armor is vanaf vandaag beschikbaar samen met update 1.04.

1-2-3-4'tje voor Duitse 'Kombinierer' op WK

Op het wereldkampioenschap in de noordse sporten heeft Duitsland keihard toegeslagen in wedstrijd één van de noordse combinatie - de combinatie van langlaufen en schansspringen. Op de wedstrijd met de kleine schans gingen de eerste vier plekken naar onze oosterburen.

Veelvoudig World Cup-kampioen Eric Frenzel nam bij het schansspringen 's ochtends de leiding en pakte veertien seconden voorsprong op landgenoot en World Cup-leider Johannes Rydzek. Aangezien het beiden sterke langlaufers zijn was al vrij snel duidelijk dat zij om het goud zouden gaan vechten in de tien kilometer langlaufen en dat bleek ook zo te zijn. Rydzek sloot snel aan bij Frenzel, waarna hij zijn landgenoot even na de helft van de wedstrijd achter liet. Frenzel kon zich niet meer herstellen en moest genoegen nemen met het zilver, vijftien tellen achter Rydzek.

De strijd daarachter werd wel spannend, want al snel vormde zich een grote groep atleten die grofweg tussen de twintig en veertig seconden achterstand hadden op het Duitse duo. Van ver achterin het veld, met meer dan een minuut achterstand, sloten de Noren Jørgen Gråbak, Mikko Kokslien en Magnus Krog met nog anderhalve kilometer te gaan aan. Op dat moment kozen Fabian Riessle en Björn Kircheisen uit Duitsland voor de aanval en dat konden de Noren niet pareren.

De Japanner Akito Watabe en de Fransman François Braud konden even mee, maar moesten zich ook gewonnen geven. De oude rot Kircheisen wist vervolgens zijn jonge landgenoot af te schudden en veroverde zo het brons: zijn vijftiende medaille op de Olympische Spelen of een WK, waarbij goud nog altijd ontbreekt.

Langzaam internet door storing bij Ziggo

Internetprovider Ziggo kampt vrijdag met een storing. Door de storing is sprake van langzaam internet. Een woordvoerder laat weten dat de problemen zich echter bij "lang niet iedereen" voordoen.

Wanneer en waardoor de storing ontstond, is nog onduidelijk. Ook weet de zegsman nog niet hoeveel klanten er precies last van hebben, hoewel de problemen zich wel verspreid over het hele land voordoen. De storing heeft geen betrekking op telefoon en televisie van Ziggo.

Langzaam internet door storing bij Ziggo
Langzaam internet door storing bij Ziggo (Foto: BuzzT)

McLaren presenteert oranje-zwarte Formule 1-auto

Als zevende Formule 1-team heeft McLaren vrijdag haar nieuwe auto voor het seizoen 2017 aan de wereld laten zien. De McLaren-Honda MCL32 gaat wat kleurstelling betreft terug in de tijd, want oranje is veruit de meest prominente kleur op de auto, waarvan het andere deel met name zwart is. Wat ons betreft hebben we nu al een potentiële winnaar met deze prachtige kleurstelling. 

Topskiester Vonn: "Dit is niet veilig, ik start niet"

Vijf dagen na de laatste wedstrijd op het wereldkampioenschap alpineskiën gaat het World Cup-seizoen weer verder met de alpinecombinatie voor de vrouwen in Crans-Montana. Dat ging vrijdagochtend echter niet goed: de eerste drie skiesters in de super-G, het eerste onderdeel, kwamen ten val.

Het zicht op de Zwitserse piste was slecht, de sneeuwcondities bijzonder moeilijk en in combinatie met een bijzonder moeilijk gestoken poortje - vlak bij de netten - leverde dat gelijk drie valpartijen op. Kersvers wereldkampioene Ilka Stuhec ging onderuit, reuzenslalomkampioene Tessa Worley haalde het niet en de Zwitserse Denise Feierabend maakte een nare val en lijkt een zware knieblessure opgelopen te hebben. 

Na de val van Feierabend vond de Amerikaanse superster Lindsey Vonn het mooi geweest. De nummer zeventien van de startlijst dook Twitter op en liet weten dat ze niet van start ging. "Het is genoeg geweest. Ik ga vandaag niet naar beneden, dit is niet veilig. Maak hier alsjeblieft een einde aan, FIS", riep ze de internationale skifederatie op. 

De FIS besloot na een pauze om de wedstrijd opnieuw te starten, met een wat verschoven poortje en een lagere start. Dat laatste was volgens Vonn een goede zet, maar ze denkt niet dat het veel verschil gaat maken: "De sneeuw is te zacht." Of ze nu uiteindelijk wel of niet gaat starten is nog niet geheel duidelijk, maar vanaf 11.30 uur zal daar meer over bekend worden. De super-G gaat dan opnieuw van start, zonder de geblesseerde Feierabend.

Update 11.58 uur
Inmiddels is duidelijk dat het hele Amerikaanse skiteam zich voor de wedstrijd heeft teruggetrokken. Ook Laurenne Ross en World Cup-leidster Mikaela Shiffrin verschenen niet meer aan de (her)start. 

Hamilton: "Geluid F1 is verschrikkelijk"

Lewis Hamilton is niet bepaald fan van het motorgeluid van de huidige Formule 1-auto's, iets waarin hij in elk geval niet alleen staat. De Britse Mercedescoureur liet dat weten aan BBC5 Live.

"Zoals ik al vaker heb gezegd, het geluid is echt verschrikkelijk. Veel mensen denken inmiddels dat het toch niet zo slecht is, maar dat is het wel!", aldus de Brit. "In 1996 bezocht ik de Grand Prix van België en hoorde ik Michael Schumacher voorbij razen met een V10. Zelfs mijn ribben deden pijn van het geluid! Het was alsof er een straaljager voorbij kwam, ik weet nog dat ik er stond met een gevoel van 'wat is dit??'"

De V10-motoren werden vervangen door V8's, die weliswaar minder, maar nog altijd stevig herrie maakten. Tegenwoordig rijden we met V6-motoren en is het allemaal een stuk stiller. Oordoppen zijn voor de jongere bezoekers van een GP-weekeinde nog wel aan te raden, maar dan vooral voor de GP2 en eventueel GP3, die nog wél als raceauto's klinken. 

"Natuurlijk is het geluid niet het enige probleem van de Formule 1, maar het is wel onderdeel van wat voor beleving zorgt. Die beleving is er met dit geluid niet, het is gewoon een trieste gewaarwording als de auto's langs komen rijden!" Hamilton heeft wel hoop dat de nieuwe eigenaren van de Formule 1 de boel weer wat verbeteren: "De sport heeft vers bloed, nieuwe ideeën en nieuwe manieren om de fans bij de sport te betrekken nodig. De F1 is gedateerd en de fans erbij betrekken is stap één." 

Hamilton: "Geluid F1 is verschrikkelijk" (Pro Shots / Action Images)
Hamilton: "Geluid F1 is verschrikkelijk" (Pro Shots / Action Images)

Maker 'goedkoopste smartphone' opgepakt

De directeur van Ringing Bells, de Indiase onderneming die beweerde de goedkoopste smartphone ter wereld te maken, is gearresteerd op beschuldigingen van fraude.

Mohit Goel werd opgepakt nadat een van de distributeurs van de telefoon had gezegd dat hij de mobieltjes niet geleverd kreeg, terwijl hij er wel voor had betaald. De Freedom 251-telefoon ging een jaar geleden in India voor een prijs van 251 roepies in de verkoop. Dat is omgerekend 3,5 euro.

Directeur Mohit Goel zal zich voor de rechter moeten verantwoorden, meldt de BBC. Volgens de politie zijn meer klachten binnengekomen over niet-geleverde telefoons.

Maker 'goedkoopste smartphone' opgepakt
Maker 'goedkoopste smartphone' opgepakt (Foto: BuzzT)

Stormschade onder de 10 miljoen euro

De storm van donderdagavond en -nacht heeft voor minder dan 10 miljoen euro schade aangericht. Dat is vrijdag de eerste schatting van het Verbond van Verzekeraars. "Het precieze schadebedrag is nog niet bekend, maar het blijft onder de 10 miljoen euro", aldus een woordvoerster.

Tijdens de storm hadden hulpdiensten in het hele land de handen vol aan meldingen van schade, vooral door omgevallen bomen. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. Er reden minder treinen en op Schiphol werden tientallen vluchten geannuleerd. Op de weg waren vooral vrachtwagens op hoge bruggen speelbal van de windstoten.

Stormschade onder de 10 miljoen euro
Stormschade onder de 10 miljoen euro (Foto: ANP)

Ferrari onthult F1-auto met 'haaienvin' en 'walvisstaart'

Een nieuwe dag, een nieuwe teampresentatie in de Formule 1. Vrijdag is het de beurt aan twee teams die inmiddels tot het meubilair van de F1 horen: Ferrari en McLaren. Als eerste zal Ferrari de auto voor het seizoen 2017 tonen en dat is live te volgen via de officiële site. Onze gok: rood!

Update 09.55 uur
Niet geheel verrassend zaten we er goed bij met onze gok: de Ferrari is uiteraard weer helemaal rood en ziet er verder niet gek veel anders uit dan de vorige jaren. Toch is een opmerkelijk detail te zien: waar het gros van de tot nu toe gepresenteerde auto's een zogenaamde 'haaienvin' heeft, heeft de nieuwe Ferrari, de SF70H, een haaienvin met iets wat vermoedelijk het best omschreven kan worden als een 'walvisstaart'. 

Viergever scoort weer: "Dat is geen toeval"

Nick Viergever werd verkozen tot Man of the Match' tegen Legia Warschau, iets waar de verdediger van Ajax uiteraard blij mee was.

Zijn doelpunt, een rebound na een schot van Amin Younes, zorgde voor de beslissing in de tweekamp met de Poolse topclub. "De laatste keer dat ik matchwinner was staat niet meer in mijn geheugen. Ik weet niet meer precies hoe het doelpunt dit keer ging, je hoopt gewoon dat de keeper een foutje maakt."

"Dan zie je hem voor je vallen en is het vooral alleen maar juichen. Wie het dan doet, dat maakt niet uit. Het geeft pure emotie, dat je die dan maakt, geeft een boost", vervolgde Viergever in gesprek met RTL7.

De vorige keer dat de twee clubs tegenover elkaar stonden, in het seizoen 2014/15, scoorde Viergever ook tegen Legia. "Dat is geen toeval denk ik, maar wel een leuke statistiek. Je moet scherp zijn en de juiste keuzes maken. Je ziet dat de bal nog een keer goed kan vallen voor hen. Gelukkig is dat niet gebeurd. Het is een verdiende overwinning."

Viergever scoort weer: "Dat is geen toeval" (Pro Shots / Stanley Gontha)
Viergever scoort weer: "Dat is geen toeval" (Pro Shots / Stanley Gontha)

Kamer sluit af met gescheperde schaapskuddes

De Tweede Kamer heeft donderdag de laatste vergaderdag in de oude samenstelling afgesloten. Een behoorlijk aantal Kamerleden komt na de verkiezingen van 15 maart niet terug.

De Kamer stemde donderdag nog in met een hele reeks plannen. Daaronder waren een verplichting voor boeren om hun koeien geregeld de wei in te sturen en een voorstel over de 'gescheperde schaapskuddes'. Het ging daarbij over het regelen van financiering van kuddes die worden gehoed door een herder met honden.

Bekende namen die na de verkiezingen zeker niet terugkomen in de Kamer zijn Harry van Bommel (SP), Angelien Eijsink (PvdA), Anouchka van Miltenburg (VVD), Sharon Gesthuizen (SP), Fred Teeven (VVD), Jan Vos (PvdA) en Ton Elias (VVD). Er volgt nog wel een officieel afscheid.

Hard tegen hard
De komende tijd zijn de politici op campagne in het land. "Nu het verkiezingsreces officieel is gestart, zal het waarschijnlijk hard tegen hard gaan", sprak Kamervoorzitter Khadija Arib afsluitende woorden.

Ze sprak de hoop uit dat de politici onthouden dat ze elkaar later ook weer nodig hebben om iets te bereiken. "Dat is hoe onze parlementaire democratie werkt", aldus Arib.

Kamer sluit af met gescheperde schaapskuddes
Kamer sluit af met gescheperde schaapskuddes (Foto: ANP)

Google-zuster beschuldigt Uber van diefstal

Waymo, een zusteronderneming van Google die werkt aan de zelfrijdende auto, heeft donderdag een rechtszaak aangespannen tegen taxidienst Uber over diefstal van bedrijfsgegevens. Het Amerikaanse bedrijf beschuldigt concurrent Uber daarnaast van het schenden van patenten en van oneerlijke concurrentie.

Anthony Lewandowski werkte bij de ontwikkelingsdivisie van Google. Volgens de aanklacht van Waymo, het bedrijf dat een voortzetting van die divisie is, heeft de oud-medewerker vertrouwelijke informatie over de techniek van de zelfrijdende auto gestolen. Hij zou zes weken voor zijn vertrek zo'n 14.000 documenten hebben gedownload.

Vervolgens is Lewandowski zijn eigen start-up Otto begonnen om verder te werken aan een zelfrijdende auto. Uber kocht het bedrijf vorig jaar voor 680 miljoen dollar.

"We nemen de beschuldigingen tegen Otto en Uber zeer serieus", liet Uber donderdag weten.

Google-zuster beschuldigt Uber van diefstal
Google-zuster beschuldigt Uber van diefstal (Foto: BuzzT)

Topmannen Samsung kondigen aftreden aan

Twee topmannen van industrieconglomeraat Samsung hebben aangekondigd terug te treden om zo verantwoordelijkheid te nemen in het schandaal rond de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye.

Volgens persbureau Yonhap gaat het om vicevoorzitter Choi Gee-sung en voorzitter Chang Choong-gi. Beide bestuurders zouden zijn aangemerkt als verdachte in de zaak, die vorige week ook al leidde tot de arrestatie van Jay Y. Lee, de baas van Samsung.

Onderzocht wordt of er een relatie is tussen de steun van Samsung aan stichtingen van een vertrouwelinge van de president en een besluit van de rijksdienst voor pensioenen om een omstreden fusie tussen twee onderdelen van Samsung te steunen.

Topmannen Samsung kondigen aftreden aan
Topmannen Samsung kondigen aftreden aan (Foto: BuzzT)

LB: Sanne Wallis de Vries chaoot in huishouden

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wil missen!

Sanne Wallis de Vries is blij dat ze een man heeft die thuis alles onder controle heeft. Hij is, anders dan zij zelf, een baken van rust.

"Als Jacko er is, liggen de kinderen wel om acht uur in bed en is het huis aan kant. Ik krijg dat niet voor elkaar", aldus de cabaretière vrijdag in het AD. "Het lukt me niet eens om het eten gelijktijdig op tafel te krijgen", vervolgt Sanne. "Ik ben meer van eerst de pastasaus en dan vijf minuten later pas de pasta."

Sanne zegt mannen vaak niet te snappen. "Waarom ze zwijgen. En waarom ze, als ze dan praten, dat tegen een scherm doen. Onbegrijpelijk, dit soort dingen."

Sanne Wallis de Vries chaoot in huishouden
Sanne Wallis de Vries chaoot in huishouden (Foto: BuzzE)

Maleisië: Kim Jong-nam vermoord met zenuwgas

De politie in Maleisië heeft vrijdag bekendgemaakt dat de moord op de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is uitgevoerd met een sterk zenuwgas genaamd VX nerve agent. Dat concludeert de politie op basis van sporen genomen van het oog en het gezicht van de Noord Koreaan Kim Jong-nam. Die zijn vervolgens geanalyseerd door een Maleisisch chemielab.

VX nerve agent is een chemisch wapen dat op de lijst van massavernietigingswapens van de Verenigde Naties staat. Kim Jong-nam overleed enkele uren nadat hij was aangevallen op het vliegveld van Kuala Lumpur, waar hij wachtte op een vlucht naar Macau.

De Maleisische politie arresteerde twee vrouwen, een Vietnamese en een Indonesische, die zouden zijn betaald om de moord te plegen. De politie heeft verder acht Noord-Koreaanse verdachten op het oog. Een van de acht is opgepakt. Donderdag heeft Maleisië via Interpol een internationaal arrestatieverzoek gedaan voor vier andere Noord-Koreanen.

Maleisië: Kim Jong-nam vermoord met zenuwgas
Maleisië: Kim Jong-nam vermoord met zenuwgas (Foto: ANP)

Kiezer meest bezorgd over normen en waarden

Bijna negen op de tien kiezers maken zich grote zorgen over de normen en waarden in ons land. Het is voor hen een van de belangrijkste thema's als ze op 15 maart gaan stemmen. De zorgen leven bij 86 procent van de Nederlanders in meer of mindere mate.

Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Ipsos in opdracht van de NOS. De meeste ondervraagden vinden dat we slechter met elkaar omgaan dan vijf jaar geleden en slechts een op de tien (9 procent) verwacht dat het in de toekomst beter zal gaan.

Zo'n 80 procent maakt zich zorgen over de stand van de gezondheidszorg. Andere thema's waar veel kiezers over piekeren zijn de economische situatie in ons land en immigratie en asiel. Een ruime meerderheid van de mensen met een voorkeur voor de PVV, VVD of CDA is voor het terugsturen van Noord-Afrikaanse vluchtelingen. Bij de achterban van SP en D66 zitten ook meer voor- dan tegenstanders van deze maatregel.

Pessimistisch

Ook over de situatie in de wereld zijn de kiezers pessimistisch. Het gaat de verkeerde kant op, vindt 64 procent. De nieuwe president van de Verenigde Staten, Donald Trump, krijgt niet veel waardering: twee op de drie Nederlanders zijn niet te spreken over zijn functioneren.

Het onderzoek werd gehouden met het oog op het lijsttrekkersdebat op NPO Radio 1. Leiders van negen politieke partijen kruisen vrijdagmiddag in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag verbaal de degens.

Kiezer meest bezorgd over normen en waarden
Kiezer meest bezorgd over normen en waarden (Foto: ANP)

Marine Guatemala houdt abortusboot tegen

De abortusboot van de Nederlandse organisatie Women on Waves wordt sinds donderdag vastgehouden door de marine van Guatemala. Militairen hebben donderdag een persconferentie van de organisatie in Marina Pez Vela, de haven van de stad Puerto San José, gestopt en blokkeren de toegang tot het schip, zo meldt Women on Waves op de website.

In Guatemala is abortus alleen toegestaan om het leven van de moeder te redden. Hierdoor vinden er volgens Women on Waves gemiddeld zo'n 65.000 illegale abortussen per jaar plaats.

Women on Waves wil met het schip buiten de territoriale wateren van het land liggen, waar de wetten van Guatemala niet gelden. Volgens de organisatie zijn alle papieren in orde en zijn er geen wettige gronden om het schip vast te houden.

Beslissing
"De boot ligt vast in de haven totdat de autoriteiten een beslissing hebben genomen of we hier mogen liggen of niet. Zolang dat besluit er niet is mogen we ook niet weg", zegt de woordvoerster van Women on Waves, die binnen enkele uren een beslissing verwacht. "Ze willen ons dwingen om Guatemala te verlaten, maar wij zijn er klaar voor om naar de rechter te stappen. We denken dat ze daarvoor geen wettig argument hebben."

Aan boord van de boot zitten zes medewerkers van de organisatie, maar ze zijn niet officieel gearresteerd, laat de woordvoerster weten. Een van de zes medewerkers aan boord is Nederlandse.

Marine Guatemala houdt abortusboot tegen
Marine Guatemala houdt abortusboot tegen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: de wind is gaan liggen

Februari nat,
vult schuur en korenvat.

Goedemorgen, iedereen de storm des doods van gisteren overleefd? Afgelopen nacht is de regen richting het oosten weggetrokken en de wind afgenomen tot matig boven land. Aan de kust en boven het IJsselmeer bleef de wind vrij krachtig. 

Vandaag wisselen de zon en stapelwolken zich af en het zuiden heeft nog kans op een regenbui. Later op de dag wordt het vanuit het westen uit droog. De temperatuur ligt rond de 7 graden, en de wind komt overwegend uit noordwestelijke richting. 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:36
Zon onder: 18:09
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
303 Christenvervolgingen: keizer Diocletianus beveelt de vervolging van de christenen. Het christendom wordt officieel verboden in het Romeinse Rijk. Kerken moeten worden afgebroken, bijbels verbrand en rooms gelovigen wordt iedere wettelijke status ontzegd.
484 Koning Hunerik verklaart de katholieke leer tot ketterij en verbant alle bisschoppen die zich niet tot het arianisme willen bekeren naar Corsica.
1582 Paus Gregorius XIII kondigt de gregoriaanse kalender aan.
1922 Henri Landru, beter bekend als Blauwbaard, wordt geëxecuteerd.
1945 Syrië en Egypte verklaren de oorlog aan Duitsland.
1987 De universiteit van Toronto ontdekt de meest nabije supernova sinds 1604, toch nog op 160.000 lichtjaren afstand.
1989 Ayatollah Ruhollah Khomeini zet een prijs van $3 miljoen dollar op het hoofd van Salman Rushdie, schrijver van The Satanic Verses.
1991 Begin van operatie Desert Storm, bedoeld om de troepen van Saddam Hoessein uit Koeweit te verdrijven.

Blind_Guardian was bij de Langevelderslag, Noordwijkerhout  (Foto: Blind_Guardian)
Blind_Guardian was bij de Langevelderslag, Noordwijkerhout (Foto: Blind_Guardian) 


Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Ancilla (Piratenpartij) BOOS op feministisch blad Opzij

Ancilla van de Leest, lijsttrekker van de Piratenpartij, is boos op het feminitische blad Opzij. Dat blad heeft een artikel gepubliceerd waarin politieke partijen langs de 'feministische meetlat' werden gelegd over vrouwenrechten. Hun conclusie: de Piratenpartij zou een van de slechtste partijen zijn als het om vrouwenrechten gaat, vanwege het feit dat er geen enkele keer het woord 'vrouw' in haar verkiezingsprogramma staat.

Ancilla uitte via Twitter forse kritiek op het oordeel van Opzij. "Echt te irritant dat je keihard strijdt voor burgerrechten, en Opzij vervolgens doet alsof vrouwen geen burgers zijn". En daar heeft de mooiste lijsttrekker van deze Tweede Kamer-verkiezingen een punt. Het verkiezingsprogramma van de Piratenpartij wordt door de redactie van het blad totaal verkeerd geïnterpreteerd. De Piratenpartij komt namelijk op voor alle burgers, man én vrouw. Dat hoeft dan toch niet specifiek benoemd te worden? Dat vindt van de Leest zelf ook: "Gebruik voortaan maar gewoon het volstrekt belachelijke woord vrouwenburgers, anders snapt Opzij niet dat het óók over vrouwen gaat", twitterde ze.

Van de Leest wil de redactie van Opzij met plezier komen uitleggen wat voor impact digitalisering voor vrouwelijke burgers gaat hebben, deze zouden namelijk de informerende maatschappelijke rol niet serieus nemen. "Blijkbaar is het kader van vrouwenrechten al volledig bepaald. Digitale rechten spelen slechts een rol in mannenlevens, denkt Opzij."

Ancilla (Piratenpartij) BOOS op feministisch blad Opzij (foto: partijwebsite)
Ancilla (Piratenpartij) BOOS op feministisch blad Opzij (foto: partijwebsite)

Carnaval: de Kreukeltjes gaan voor de seks

Het was al stervensdruk in de straten van Maastricht. ‘Ik hoop niet dat die sis-wet van Marcouch al geldt’, grapte Teutje stout tegen Dick Fallus. ‘Ik zie al heel wat strakke pakken die me mogen lastigvallen.’ Teutje had er zin in, dat was duidelijk. ‘Als we straks met z’n allen gaan hossen kun je zwanger raken zonder dat je er erg in hebt’, zei Dick grinnikend. 

Leicester City ontslaat Ranieri als manager

Leicester City heeft afscheid genomen van Claudio Ranieri als manager van de club. De coach is ontslagen naar aanleiding van de slechte resultaten in de afgelopen maanden.

De Italiaanse trainer bezorgde the Foxes vorig seizoen de Premier League-titel, een prestatie die de geschiedenisboeken in ging als een modern sprookje. In het huidige voetbaljaar kwakkelt Leicester echter in de competitie, en strijdt de Engelse landskampioen zelfs tegen degradatie.

De slechte resultaten van de afgelopen maanden zouden aanleiding zijn van Ranieri’s congé. De Thaise vicevoorzitter laat via officiële kanalen weten dat het 'zijn moeilijkste beslissing is in zijn zeven jaar bij Leicester'. "Maar de toekomst van de club gaat voor op persoonlijk sentiment, hoe vervelend en pijnlijk deze situatie ook is."

"Ondanks het ongelooflijke vorige seizoen was het behoud verzekeren ons primaire doel voor dit jaar. We vonden dat er iets moest gebeuren. We blijven Claudio eeuwig dankbaar voor wat hij hier verwezenlijkt heeft, want hij heeft onze club wereldwijd op de kaart gezet."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.