Russinnen pakken tennistitel damesdubbel, Williams zilver bij gemengddubbel

De Russinnen Jelena Makarova en Jelena Vesnina hebben goud veroverd in het damesdubbelspel. De tennisters wonnen met twee keer 6-4 van Timea Bacsinszky en Martina Hingis uit Zwitserland. Hingis behaalde hiermee haar eerste medaille op haar tweede Olympische Spelen, na haar debuut op de Spelen in 1996 in Atlanta.

Makarova en Vesnina braken hun tegenstanders in elke set één keer, wat genoeg was om de set binnen te halen. Met de winst voegden ze na Roland Garros en de US Open een olympische titel toe aan hun palmares. Het Zwitserse duo had niet veel dubbelervaring. In eerste instantie zou Hingis spelen met Belinda Bencic, maar zij raakte voor de Spelen geblesseerd.

Het brons ging sowieso naar Tsjechië. In deze troostfinale stonden namelijk twee Tsjechische duo's: Lucie Safárová en Barbora Strycova wonnen met 7-5 en 6-1 van Andrea Hlavackova en Lucie Hradecka.

Vesnina en Makarova vieren hun titel met de Russische vlag (Pro Shots/Action Images)
Vesnina en Makarova vieren hun titel met de Russische vlag (Pro Shots/Action Images)

Bij het gemengddubbelspel ging het goud naar Amerika. In de finale wonnen Bethane Mattek-Sands en Jack Sock met 6-7(3), 6-1 en 10-7 van hun landgenoten Venus Williams en Rajeev Ram. In de eerste ronde kregen Kiki Bertens en Jean-Julien Rojer nog twee wedstrijdpunten tegen Williams en Ram, maar deze wisten zij niet te benutten.

In de eerste set maakten Williams en Ram twee keer een breakpunt goed, waarna ze de set via de tiebreak wisten te winnen. De tweede set ging eenvoudig naar Mattek-Sands en Sock, ze gunden hun landgenoten één game. Vervolgens werd er de supertiebreak gespeeld, waar Williams en Ram na een 6-3 voorsprong aan de titel konden ruiken. Het liep echter anders, want uiteindelijk wonnen Mattek-Sands en Sock de tiebreak met 10-7.

De strijd om het brons ging ook hier naar Tsjechië. Lucie Hradecka en Radek Stepanek wonnen met 6-1 en 7-5 van Sania Mirza en Rohan Boponna uit India.

Sock en Mattek-Sands vallen elkaar in de armen na hun titel in het gemengd dubbel (Pro Shots/Action Images)
Sock en Mattek-Sands vallen elkaar in de armen na hun titel in het gemengd dubbel (Pro Shots/Action Images)