Oceanië: olympisch kwalificatietoernooien met één deelneemster

Twee taekwondoka's uit Oceanië hebben een wel erg makkelijk olympisch kwalificatietoernooi achter de rug. Deze week wordt in Port Moresby in Papoea Nieuw-Guinea gestreden om de olympische startbewijzen, één voor alle acht gewichtsklassen. 

In de klassen tot 57 en boven 67 kilogram hadden twee dames het wel erg makkelijk. Wat ze moesten doen om zich voor Rio 2016 te plaatsen? Een handtekening zetten op het inschrijvingsformulier en het startbewijs was binnen. De Australische Caroline Marton (-57kg) en Samantha Kassman uit Papoea (+67kg) bleken de enige deelneemsters in hun gewichtsklasse en dus konden de koffers zonder een druppeltje zweet al ingepakt worden. 

Het toernooi is sowieso niet al te sterk bezet. In vier gewichten deden slechts twee deelnemers mee, waaronder een ongelijke strijd tussen wereldtopper Safan Khalil uit Australië en Jason Sam van de Marshalleilanden. De mannen tot 68 kilogram en boven 80 kilogram hadden iets wat in elk geval op een soort toernooitje lijkt: drie deelnemers. Dat leverde in de zwaarste klasse overigens een mooie verrassing op: Pita Taufatofua uit Tonga plaatste zich voor de Spelen in plaats van de de Nieuw-Zeelandse nummer 38 van de wereld, Dafydd Sanders. 

Oceanië zal overigens de nodige familiebanden vertegenwoordigen op de Spelen. Niet alleen zus en broer Samantha en Maxemillion Kassman uit Papoea Nieuw-Guinea hebben zich geplaatst, ook Caroline Marton, haar man Khalil en haar zus Carmen mogen naar Rio.