Jonge Costa Ricaanse voetbalsters beëindigen olympische droom Mexico

De Mexicaanse voetbalvrouwen zullen komende zomer niet in actie komen tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In het laatste groepsduel van het Noord-Amerikaanse OKT in de VS werd verrassend verloren van de piepjonge ploeg van Costa Rica. Die hebben maar liefst zeven tieners in de selectie, waaronder de pas 16-jarige Gloriana Villalobos en nog drie 17-jarigen. 

De Costa Ricaanse topscorer Raquel Rodriguez zette haar ploeg met een goal in de 10e minuut en een penalty in de 57e minuut op een 2-0 voorsprong. De volgens velen beste Mexicaanse speelster aller tijden, Maribel Dominguez, maakte er tien minuten voor tijd nog 2-1 van, maar ook de recordinternational en topscorer aller tijden van Mexico kon de punten niet meer redden. Costa Rica eindigde de groep als tweede, achter de VS, maar voor Mexico en Puerto Rico.

Er wordt overigens lustig op los gescoord in groep A, gehouden in Frisco. Vooral de Puerto Ricaanse dames vormen een 'gewillig' slachtoffer: ze verloren met 0-6 van Mexico, werden door Costa Rica met 0-9 in de pan gehakt en kregen tot slot een 0-10 nederlaag om de oren van de Amerikanen - onder meer door vijf goals van Crystal Dunn.

In groep B heeft Canada overtuigend de groepswinst gepakt. Na ruime zeges op Guyana (5-0), Trinidad & Tobago (6-0) en Guatemala (10-0) zijn ze nog één wedstrijd verwijderd van de Spelen. Trinidad werd dankzij zeges op Guyana en Guatemala tweede in de groep en is ook nog in de race.

De olympische tickets gaan naar de ploegen die de finale bereiken. Vooraf werd verwacht dat de VS en Canada de startbewijzen op zouden pikken en dat lijkt vooralsnog een reeële optie: Canada speelt vrijdag in de halve finale om een olympisch ticket tegen Costa Rica, terwijl de VS het in Houston opneemt tegen Trinidad & Tobago.