Kameroen debuteert op olympisch volleybaltoernooi

Op de Olympische Spelen zal komende zomer in Rio de Janeiro voor het eerst in de olympische geschiedenis een volleybalteam uit Kameroen te zien zijn. De damesploeg uit het land wist zich deze week tijdens het Afrikaans OKT voor eigen publiek te plaatsen voor hun eerste Spelen.

In hoofdstad Yaoundé kende Kameroen in de groepsfase alleen Tunesië en Kenia als groepsgenoten, nadat Ghana zich door financiële problemen terug moest trekken. Van Tunesië werd nipt gewonnen, waarna de ploeg met 1-3 onderuit ging tegen Kenia, dat de vorige vijf edities van het Afrikaans kampioenschap domineerde en de grote favoriet was voor het olympisch ticket.

Algerije werd in de halve finale vakkundig met 3-0 aan de kant geschoven, terwijl Egypte voor een sensatie zorgde door Kenia uit te schakelen. Daardoor lag de weg ook voor Kameroen open en in de finale werd daar gebruik van gemaakt. Voor vierduizend uitzinnige Kameroeners werd een zwaarbevochten 3-2 zege en dus het olympisch ticket binnengesleept.

Zeven van de twaalf deelnemende vrouwenploegen aan het volleybaltoernooi in Rio zijn inmiddels bekend. De overige tickets worden in mei vergeven tijdens het wereldwijde OKT, dat tevens dienst doet als Aziatisch OKT.