GP Japan in teken van herdenking Bianchi

Als de Formule 1 dit weekend neerstrijkt op het Japanse circuit van Suzuka, gaan de gedachten van velen terug naar de race van een jaar geleden. De Franse coureur Jules Bianchi botste in die race op een takelwagen die bezig was de gecrashte bolide van Adrian Sutil weg te slepen. Bianchi lag maandenlang in coma en overleed op 17 juli in Nice aan zijn verwondingen.

"Zulke momenten herinneren ons eraan dat de Formule 1 niet zonder gevaar is", zei Sutil, die de crash van dichtbij meemaakte. "Het lijkt soms alsof de Formule 1 veilig is, maar wie met 300 kilometer per uur over een circuit scheurt, neemt altijd een risico."

Sutil heeft ondanks de ervaring met Bianchi nooit getwijfeld om te stoppen. "Toen ik besloot om coureur te worden, was ik me bewust van de risico's", stelt de 32-jarige Duitser die destijds voor Sauber reed en dit jaar reserverijder is bij Williams. "Als ik me er niet meer goed bij had gevoeld, had ik hier niet meer gezeten. Het was een zwaar moment vorig jaar in Japan, maar helaas hoort dat er bij in het leven en in deze sport."

GP Japan in teken van herdenking Bianchi
GP Japan in teken van herdenking Bianchi (Foto: ANP)