Chafee vierde presidentskandidaat Democraten

Lincoln Chafee heeft zich officieel kandidaat gesteld voor de Democratische nominatie voor het Amerikaanse presidentschap, meldt NRC. De voormalige gouverneur van Rhode Island is de vierde die zich in de strijd mengt. Hillary Clinton, Bernie Sanders en Martin O'Malley gingen hem voor.

Chafee is bij de Democraten een vreemde eend in de bijt, want tussen 1999 en 2007 was hij namens de Republikeinse Partij senator. Daarna werd hij onafhankelijk gouverneur. Nadat hij zich niet herkiesbaar stelde, liep zijn termijn in januari dit jaar af.

Irak
De 62-jarige Chafee maakte zijn gooi naar het Witte Huis woensdag bekend tijdens een toespraak in het George Mason Center for Politics & Foreign Relations in Arlington. Hij staat te boek als een criticus van Hillary Clinton. Mede omdat zij instemde met de Irak-oorlog zou haar beleid te veel lijken op dat van oud-president George W. Bush. Chafee vindt dat Clinton zich met haar stem heeft gediskwalificeerd voor het presidentschap.

Deskundigen verwachten dat Chafee geen enkele kans maakt tegen Hillary Clinton. Die zou meer te duchten hebben van de andere kandidaten Bernie Sanders en Martin O'Malley. Zelfs in zijn eigen staat Rhode Island is Chafee niet erg populair.

Metriek stelsel
In zijn toespraak zei Chafee onder meer dat Edward Snowden moet kunnen terugkeren naar de Verenigde Staten en dat het land zich moet bezinnen op de strijd tegen drugs, zo meldt NBC News. Zijn meest opvallende voorstel is dat de Amerikanen hun maatsysteem (met onder meer inch, foot, yard, mile, pound en stone) moeten inruilen voor het metrieke stelsel. 'Let's join the rest of the world and go metric', aldus Chafee.

Chafee Announcement To Run For President 2016 from Lincoln Chafee on Vimeo.