ObamaCare-hater bedelt om geld voor hulp

Een 49-jarige Amerikaan, tegenstander van ObamaCare en aanhanger van de Republikeinse partij, baart veel opzien. Luis Lang dreigt blind te worden als gevolg van diabetes. Hij heeft een dure behandeling nodig, maar die kan hij niet betalen omdat hij zich niet voor Obamacare inschreef. De oplossing van Lang? Online fondsenwerving. Koren op de molen van Democraten, die inmiddels duizenden dollars bijeen hebben gebracht.

'Need help to save my eye sight' is de titel van de pagina die Lang aanmaakte bij online fondsenwerver GoFundMe. Lang, die werkt als zelfstandige, heeft een aantal mini-beroertes gehad met oogbloedingen als gevolg. Als gevolg van diabetes heeft hij ook problemen met zijn netvlies. Zonder medische ingreep wordt hij waarschijnlijk blind. Maar een dergelijke operatie kan wel 30.000 dollar kosten. Dat kan Lang niet ophoesten, omdat hij door zijn geld heen is.

Kritisch
Lang heeft geen ziektekostenverzekering afgesloten en moest daardoor al veel zorgkosten uit eigen zak betalen. Evenmin heeft hij zich ingeschreven voor de Affordable Care Act; beter bekend als ObamaCare. Sterker nog: hij heeft zich daar kritisch over uitgelaten en dacht dat hij in geval van nood wel hulp zou krijgen. Klopt ook, want ObamaCare is zo ingericht dat de federale regering de zorgkosten betaalt voor mensen met weinig geld. Maar helaas voor Lang woont hij in South Carolina; één van de 21 Republikeinse staten die niet aan dat systeem wilden meewerken.

Bij de staat valt dus niks te halen. Ondertussen gaan de ogen van Lang achteruit. Zijn online fondsenwerving haalde eerst weinig uit, totdat een regionale krant deze week aandacht schonk aan de zaak. Sindsdien is Lang landelijk nieuws. Democratische bloggers hebben geen goed woord over voor Lang: hij geeft Obama de schuld van problemen die zijn veroorzaakt door hemzelf en de wetgevers in South Carolina.

Donaties
Het goede nieuws voor Lang is dat de donaties nu in rap tempo binnenstromen. Ze komen bijna uitsluitend van Democratische kiezers. Vaak zijn het kleine donaties, vergezeld van stevige teksten aan het adres van Lang: 'Kijk niet langer naar FOX News, stem niet langer tegen je eigen belangen in. Hier is 5 dollar om je te helpen', schrijft de één. Een ander, die 10 dollar doneert, schrijft: 'Je bent lachwekkend onwetend. Verdiep jezelf. En beterschap gewenst. Bedank de Democraten, die je gezichtsvermogen redden.'