Oud-biatlontrainer Rusland: "Waarschijnlijk geen systematische doping"

Volgens de Duitse biatlontrainer Wolgang Pichler is er van systematische doping in de Russische biatlonwereld waarschijnlijk geen sprake. Pichler was tot dit jaar enkele seizoenen trainer van een aantal Russische biatletes. "Voor hen steek ik mijn hand in het vuur", zegt de Duitser tegenover Focus. Sinds de Duitse zender ARD woensdagavond een documentaire uitzond is er in de hele sportwereld grote ophef ontstaan rondom de beschuldigingen over een door de Russische staat georganiseerd dopingprogramma.

"Er zullen altijd rotte appels zijn, maar alle biatleten? Dat is pure onzin", aldus Pichler. Volgens hem is het echter wel mogelijk dat het Russische ministerie van sport een groep sporters opgebouwd heeft die 'speciale voorbereiding' kregen richting de Spelen van Sochi. Dat zou volgens Pichler wel volledig buiten de nationale biatlonbond om zijn gegaan.

De Duitser trainde in de loop der jaren de Russinnen Olga Zaitseva, Ekateryna Glazyrina, Svetlana Sleptsova, Yana Romanova en Ekaterina Shumilova. "Ik steek mijn hand voor hen in het vuur", zo zegt Pichler. Naast zijn groep was er echter ook nog een concurrende groep, met onder meer Ekaterina Iourieva en Irina Starykh, die in het begin van dit jaar beiden geschorst werden vanwege het gebruik van verboden middelen, net als onlangs nog het Russische talent Alexander Loginov.

"We hebben wel altijd het gevoel gehad dat er iets gaande was", vervolgt Pichler. "Ik denk dat dat vanuit het ministerie van sport gestuurd is en dat het volledig langs de biatlonbond om is gegaan. Dat hebben ze zeker met een paar sporters geprobeerd", zo verklaart de Duitser, die zich zelf al jaren tegen doping uitspreekt. 

Wereldtopper Olga Zaitseva, een van de biatletes waar Pichler zijn hand voor in het vuur durft te steken (Foto: Getty)

De Russische biatleten stonden na de Winterspelen van 2010 onder grote druk om te presteren. "Ze waren zelfs bang dat ze bij de Spelen in Sochi geen enkele medaille zouden halen", beweert Pichler. "Ik denk echter niet dat trainers daarvan geweten hebben, vooral ook omdat de vorige leiding van de nationale biatlonbond sterk tegen doping aan het vechten was. Het kan alleen maar vanuit de echte top gekomen zijn. Anders waren er voor de recente zaken wel verantwoordelijken gestraft, maar dat is allemaal niet gebeurd."

Pichler zegt verder dat het hele Russische sportsysteem erg vatbaar is voor dopinggebruik. Zo krijgt bijvoorbeeld een trainer van een olympisch kampioen al de helft van de winstpremie van een half miljoen euro, maar ook onder meer de vroegere jeugdtrainers krijgen geld. "En Rusland is zo groot, je kunt niet alles controleren. Daarnaast strijdt iedereen tegen iedereen en zelfs regio's tegen regio's. Doping kun je daar niet uitbannen. Ik denk echter wel dat het biatlon voor ongeveer negentig procent schoon is."

De Duitse topbiatleet Arnd Peiffer acht de kans niet heel groot dat er sprake is van systematische doping in de Russische biatlonwereld. "Het land is zo enorm groot, ik kan me niet voorstellen dat er sprake is van 'staatsdoping'", aldus de winnaar van olympisch goud in 2010. "Als het echt zo is, is het natuurlijk een enorme zaak. Ik heb echter het gevoel dat het meer om incidenten gaat dan iets systematisch."