Rusland: "Beschuldigingen staatsdoping zijn onzin"

De Russische antidopingautoriteit RUSADA heeft woedend gereageerd op de beschuldigingen die woensdag op de Duitse zender ARD gemaakt zijn. In een documentaire werd een grote bom onder de hele Russische sportwereld gelegd en werd onder meer gezegd dat 99 procent van de Russische topsporters doping gebruiken, geregeld door de staat.

Zo waren er onder meer in het geheim opgenomen beelden te zien van de olympisch kampioene op de 800 meter hardlopen, Mariya Savinova, die praat over haar gebruik van oxandrolon, een verboden middel. Ook is te zien dat haar trainer, Vladimir Kazarin, oxandrolon en EPO aanbiedt aan een andere atlete. Daarnaast wordt gesproken over grootschalige corruptie, waarbij de Russische marathontopper Liliya Shobukhova tonnen aan smeergeld moest betalen om een positieve test in de doofpot te stoppen.

"Zo lang er geen feiten zijn en geen echte documenten die bevestigen dat er regels zijn overtreden, mag er gewoon vanuit gegaan worden dat geen enkele antidopingautoriteit zich met zulke zaken bezig houdt", aldus de hoge RUSADA-official Nikita Kamaev tegenover R-Sport"En over deze specifieke uitzending: Ik heb het niet gezien, want ik versta geen Duits en dus kan ik er ook weinig over zeggen. Over het nieuws dat WADA (de wereldantidopingautoriteit) hier onderzoek naar doet kan ik ook duidelijk zien. We hebben niks van hen gehoord. Alle speculaties en alles wat hierover gezegd wordt is volledig ongefundeerd en slaat nergens op."