Toplanglaufer Dürr betrapt op EPO

Volgens het Noorse TV2 is de Oostenrijkse langlaufer Johannes Dürr betrapt op het gebruik van EPO. De positieve test zou niet tijdens de Spelen afgeleverd zijn, maar tijdens trainingen in Obertiliach in zijn thuisland in februari. 

De Noorse nationale omroep, de NRK, meldt dat Dürr al geschorst zou zijn en zondag dus niet aan de start mag verschijnen van de 50 kilometer vrije stijl, het afsluitende onderdeel van het olympisch langlauftoernooi. Dürr kan echter een hoorzitting aanvragen voor de wedstrijd, mits hij niet door de Oostenrijkse bond van de startlijst wordt gehaald. Die hoorzitting zou dan om 07:00 lokale tijd plaatsvinden.

De 26-jarige Dürr beleefde dit seizoen plotseling zijn doorbraak. Voor deze winter haalde hij één keer een achtste plek tijdens een wedstrijd in de World Cup. In Davos werd hij in december van vorig jaar zevende op de 30 kilometer vrije stijl.

Het hoogtepunt kwam echter tijdens de Tour de Ski, de belangrijkste jaarlijke wedstrijd op de langlaufkalender. In het eindklassement van de etappekoers werd hij zeer verrassend derde. Hij sloeg zijn slag met name door op de 35 kilometer vrije stijl ruim de snelste te zijn. Ook op de loodzware afsluitende klim was hij de beste.

Het Oostenrijks Olympisch Comité (ÖOC) heeft nog niet gereageerd op de berichten.

Update 06.50 uur
Inmiddels heeft het ÖOC via een persbericht laten weten dat er inderdaad een atleet betrapt is op EPO, en dat het inderdaad gaat om Johannes Dürr. Hij is direct uit het olympische team gezet en is nog op zaterdag terug naar huis gegaan. Na de skiatlon, waarop hij knap achtste werd, reisde Dürr terug naar Obertiliach om zich daar voor te bereiden op de 50 kilometer, samen met ploeggenoot Bernhard Tritscher, die niet verdacht wordt.