Verdonk: 'Taida liegt en bedriegt'

Rita VerdonkDe Winterwijkse scholiere Taida Pasic is onder valse voorwendselen naar Nederland gekomen. Dat beweert een woordvoerder van minister Rita Verdonk. De achttienjarige asielzoekster zou vorig jaar met haar familie naar Kosovo zijn teruggekeerd, met een premie van 7000 euro om er de school af te maken en een nieuw leven op te bouwen. Vervolgens is het meisje met een Frans toeristenvisum naar Nederland teruggekomen, zo beweert Verdonk.

De minister verklaarde via een woordvoerder aan De Telegraaf dat ze er schoon genoeg van heeft dat Taida 'klinkklare onzin zit te verkopen en IND-medewerkers zwartmaakt'. Er zou zelfs met het meisje zijn gekeken of ze in Kosovo naar een school zou kunnen met een vergelijkbare Nederlandse vwo-opleiding, wat het geval bleek. Volgens Verdonk zou Taida haar uitzetting hebben gefrustreerd, door haar paspoort te vernietigen. Harry Meulenkamp, de Nederlandse pleegvader van Taida, is woedend over de aantijgingen. Hij meent dat het ministerie het eigen straatje schoon probeert te vegen.

Afgelopen vrijdag verloor de minister een rechtszaak om de uitzetting van het Kosovaarse meisje. "De rechtbank is van oordeel dat de beslissing van de minister om het meisje niet toe te staan haar vwo af te maken niet zorgvuldig is genomen, omdat op een aantal door het meisje aangevoerde argumenten niet of onvoldoende is gereageerd", zo werd in de uitspraak gesteld. Taida was twee weken eerder door de vreemdelingenpolitie van school gehaald en in een Rotterdams uitzettingscentrum achter slot en grendel geplaatst, nadat een aanvraag voor een voorlopige verblijfsvergunning was afgewezen.


Klasgenoten van Taida voerden actie voor de scholiere